Review: Specialized S-Works Recon gravelschoenen
foto's: Joris Knapen
Ties Wijntjes
vrijdag 16 juni 2023 om 19:00

Review: Specialized S-Works Recon gravelschoenen

Materiaalzone Gravelfietsen is voor velen een manier om de drukte te ontsnappen, nieuwe paadjes te ontdekken en mooie plekken te bezoeken. Evengoed kan gravelfietsen keihard koersen zijn. Voor eenieder die daarvan houdt, ontwikkelde Specialized de S-Works Recon schoenen. WielerFlits reviewt.

Performance zoals op de weg, maar dan voor gravel en crosscountry mountainbiken; dat zijn de S-Works Recon schoenen kort samengevat volgens Specialized. Dat klinkt wellicht heel simpel, maar dat is niet zo, want schoenen voor fietsen op het onverharde moeten andere kwaliteiten hebben dan schoenen voor op de weg.

Om de perfecte gravelschoen te ontwikkelen, begon Specialized met het ontwikkelen van een leest aan de hand van data van bikefit-systeem RETÜL. Meer dan 100.000 voetscans toonden aan dat de combinatie van een standaard en een extra wijde zool ideaal waren om verschillende vormen voeten te accommoderen. De zool is vier millimeter wijder dan de standaard breedte die Specialized hanteert.

Intern is de zool voorzien van een I-profiel (zoals bij stalen balken vaak het geval is), welke de zool nog stijver moet maken. Hierdoor zijn volgens Specialized geen extra verstevigingen nodig en zorgt dat er weer voor dat de schoenen laag in gewicht kunnen blijven.

Naast de zool, heeft Specialized ook de bevestigingspunten van de plaatjes vernieuwd, waardoor de positie van de plaatjes nog efficiënter te personaliseren is, terwijl het een gevoel gelijk aan dat van wegschoenen moet opleveren.

Naast de verschillende kenmerken die de schoen zo snel en efficiënt mogelijk moeten maken, is er ook gedacht aan de ergonomie. Met verschillende technieken probeert Specialized ervoor te zorgen dat de schoenen de voeten in de optimale positie houden tijdens het trappen, om ze ook op één lijn te houden met de knieën en heupen, wat dan weer goed is voor blessurepreventie.

Visueel delen de schoenen een hoop met de welbekende Torch wegschoenen van Specialized; het materiaal, de tong van de schoen en de dubbele BOA zorgen ervoor dat beide paren schoenen erg op elkaar lijken. Net als de jongste generatie van de Torch is deze derde uitgave van de Recon ook niet meer voorzien van de kleine klittenbandbevestiging ter hoogte van de tenen die er voorheen wel nog op zat.

De S-Works Recon heeft een hoop weg van de S-Works Torch

Op papier een paar schoenen dat stijf staat van de technologie, maar hoe zit het in de praktijk?

Licht, stijf, strak
Bij mijn eerste indruk van de schoenen valt vooral het gewicht op; de schoenen zijn – zeker voor een paar gravelschoenen – namelijk behoorlijk licht. De weegschaal geeft 321 gram aan voor een schoen (maat 44) met SPD-plaatje, waarvan 25 gram aan dat plaatje is toe te schrijven.

Dat is leuk, maar het gaat natuurlijk vooral om de prestaties op de fiets. Daar valt het gewicht ook op, maar veel meer nog de stijfheid van de schoen. Daarover kunnen we heel kort zijn: de S-Works Recon doet qua stijfheid niet onder voor menig wegschoen uit het topsegment. De krachtoverdracht van de schoenen laat weinig te wensen over.

Dat zorgt ook voor een heel direct gevoel van contact met de pedalen wanneer je aan het trappen bent. Op slechte paden of ruwe singletrack zou dat tot ongemak kunnen leiden, maar dat blijkt geenszins het geval te zijn. Mede omdat de kracht goed wordt verdeeld over de hele schoen ervaar ik nergens pijn- of drukpunten.

De bovenzijde van de schoen helpt daar ook bij. Alhoewel deze de voet goed omsluit en daarmee ook zijn steentje bijdraagt aan de goede krachtoverdracht, lijkt het materiaal ook net wat mee te geven als er flinke klappen van het wegdek komen, waardoor het enige schokabsorptie biedt. Het materiaal is ook niet bijzonder zacht, maar de hele cup is wel van net voldoende padding voorzien om geen ongemak op te leveren ondanks de strakke pasvorm.

Alhoewel de toe box van de schoen breder moet zijn dan zijn voorganger, vind ik deze toch nog behoorlijk strak zitten. Daar moet ik bij zeggen dat ik behoorlijk brede voeten heb, dus voor de ‘gemiddelde’ gebruiker zal de pasvorm wellicht wat aangenamer zitten. Na de schoenen een paar keer gebruikt te hebben is de schoen echter prima naar mijn voet gaan staan en voelt de pasvorm meer dan prima.

Eén van de vier rubberen opzetstukjes op de zool zit onder de hiel

De onderzijde van de zool is grotendeels zichtbaar carbon, wat natuurlijk erg kwetsbaar kan zijn. Verschillende rubberen opzetstukjes op de zool moeten niet alleen voor grip, maar ook dat je de zool niet gelijk onherstelbaar beschadigt als je met de schoenen loopt. Ga je over technische singletrack of paden vol met stenen lopen, dan bestaat natuurlijk nog altijd het risico de zool te beschadigen.

De BOA Li2-dials zorgen er niet alleen voor dat de schoenen goed af te stellen zijn, maar geven door het aluminium waaruit ze vervaardigd zijn ook nog eens een mooie premium look aan de schoenen. Toch denk ik dat ze beter ingezet hadden kunnen worden door het draad van de draaiknoppen  (in het bijzonder de onderste draaiknop) met een extra lusje over de schoenen te laten lopen. Nu trekken de draaiknoppen namelijk niet de hele schoen perfect vast, maar vooral de punten waarop de knoppen bevestigd zitten. De aansluiting van de absolute voorzijde van de schoen laat nu nog wat te wensen over, al is dat minimaal.

De enkele lus van de BOA draaiknop zorgt niet voor optimale bevestiging van de schoen

Dat is ook eigenlijk mijn enige kritiek op de nieuwe S-Works Recon. Al met al zijn het namelijk enorm hoogwaardige schoenen die je prestatie op de gravelfiets of mountainbike zonder meer ondersteunen. Daar is de prijs ook naar, want met €400,- zitten de schoenen niet alleen qua performance maar ook qua prijs in het absolute topsegment.

De S-Works Recon schoenen zijn beschikbaar in vijf kleuren: Zwart, wit, donkergroen, rood-paars of gebroken wit.

RIDE Magazine
WielerFlits Podcast
4 Reacties
15 juni 2023 00:39
Klinkt wellicht ook als een schoen die voor veldrijder nuttig is. Heeft grip en van die blokjes om te lopen, maar groter plaatje en dus met contact met pedaal om de kracht beter over te brengen.
15 juni 2023 07:02
Hartstikke mooi maar ik ga niet met carbon muiltjes van 400 pieken over onverharde wegen raggen. Daar ben ik echt te lomp voor, af en toe afstappen en een beetje klauteren moet ook gewoon kunnen.
    15 juni 2023 10:05
    Voor de gemiddelde fietser is een paar mountainbikeschoenen prima voor op de gravelfiets.
16 juni 2023 07:42
Niks zeggen, boaconstrictorleer toch?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.