Review: de robuuste bikepackingtassen van Decathlon
foto's: Joris Knapen
Ties Wijntjes
dinsdag 31 oktober 2023 om 14:38

Review: de robuuste bikepackingtassen van Decathlon

Materiaalzone De laatste jaren is Decathlon zich meer en meer aan het storten op de wielermarkt. De racefietsen van Van Rysel, wielerkleding van Triban en nu een assortiment bikepackingproducten van Riverside. WielerFlits test de nieuwe bikepackingtassen van de Franse sportgigant.

Bikepacken wint al jarenlang gestaag aan populariteit en dat is ook Decathlon niet ontgaan. Sinds kort bieden ze met één van hun wielermerken, Riverside, ook bikepackingtassen aan. Verschillende soorten en formaten vormen het assortiment, waardoor er voor verschillende doeleinden wat beschikbaar is.

Ik testte een driedelige set tassen van Riverside, bestaande uit een stuurtas, een zadeltas en een frametas. Een vrij gangbare combinatie tassen voor een diversiteit aan bikepackingtrips. Met een totale maximale inhoud van 33 liter, bieden deze drie tassen in ieder geval genoeg ruimte om de nodige spullen in te pakken.

Stevige bevestiging
Zowel de stuurtas als de zadeltas bestaan uit een las frame en een drybag (een losse, waterdichte zak) die je daar in kunt schuiven. Dat heeft als voordeel dat je het frame makkelijk op je fiets kunt laten zitten als je de tas eruit haalt, waardoor je tijdens lange trips niet elke dag de tassen los moet halen en de ochtend daarna weer vast moet zetten.

Het harnas wat de stuurtas vasthoudt, bevestig je met één band aan je frame en een tweetal bandjes aan je stuur. Vooral die bandjes aan het stuur zijn erg stevig, omdat je deze rondom je stuur lust en daarna met een gesp strak trekt. Het is de eerste keer even zoeken hoe deze lus precies rondom je stuur moet en hoe je deze goed bevestigd, maar daarna zit het harnas rotsvast.

Met twee stevige lussen bevestig je de stuurtas aan je stuur

De drybag is eigenlijk een soort rolletje met openingen aan beide zijden. Met een rolsluiting kun je deze openingen sluiten, wat ervoor zorgt dat de drybag absoluut waterdicht is én de tas met verschillende hoeveelheden vulling functioneert.

Het bevestigen van de drybag aan de harnas gebeurt met een drietal bandjes. Door verschillende lusjes op de drybag kun je er tevens voor zorgen dat de drybag niet heen en weer gaat bewegen, door de bandjes door de lusjes van de drybag te halen. Die bandjes zijn echter dusdanig stevig, dat de tas sowieso nagenoeg niet beweegt. Het stugge frame zorgt er enerzijds voor dat de tas goed blijft zitten, maar betekent ook dat deze in het begin wat lastig om de tas heen te plaatsen is.

De drybag haal je makkelijk los van het frame

De zadeltas kent een soortgelijk systeem van een harnas met een losse tas. In dit geval bevestig je het harnas met twee bandjes van klittenband rondom de zadelpen, terwijl je de tas ook nog met twee lussen aan de rails van je zadel bevestigd. Alhoewel het soms even peuteren is om de bandjes om je zadelrails te krijgen, zit ook dit harnas daarna muurvast. Je kunt de bandjes makkelijk strak trekken en ze blijven ook echt goed zitten.

De drybag werkt net als de drybag voor de stuurtas, al heeft deze variant maar één rolsluiting. Een handige toevoeging daarentegen is een klein luchtventiel, waardoor je tijdens het dichten van de rolsluiting makkelijk lucht uit de tas kunt laten, zodat deze niet onnodig groot wordt.

De drybag schuif je vervolgens zo in het harnas, waarna deze met twee bandjes op zijn plek wordt gehouden. Net als bij de overige bandjes van de tassenset, kun je deze makkelijk aantrekken zodat ze strak zitten en blijven ze ook strak zitten. Ook fraai is dat op het harnas de nodige lusjes en elastiekjes bevinden, zodat je nog wat extra spullen aan de buitenkant van je tas kunt bevestigen.

Compleet waterdicht
De frametas is het makkelijkst in gebruik: met een zestal klittenbandbevestigingen plaats je de tas in je frame. Sommige van deze bevestigingen zijn wat lang, maar die kun je gerust afknippen op de juiste lengte voor jouw fiets.

Om te zorgen dat ook deze tas waterdicht is, is hij voorzien van een stevige TIZIP-rits. Dat heeft als nadeel dat deze erg lastig open gaat. En doordat ik er erg hard aan moet trekken, levert het ook een keer een klein wondje op mijn hand op, als de rits opeens open schiet en ik langs een scherp tandje van de rit schiet. Niks ernstigs, maar het is wel even iets om rekening mee te houden bij het gebruik van de tas.

Tegelijkertijd levert die rits de tas wel een IPX6-score op, net als de andere tassen. Deze score geeft de waterdichtheid van een product aan. In dit geval betekent het dat de tas bestand is tegen sterke waterstralen (100 liter per minuut) in alle richtingen. Oftewel: spatwater noch hevige stortbuien zullen de tas binnendringen.

Die waterdichtheid is het grootste voordeel van deze tassenset. Je weet absoluut zeker dat je spullen in de bikepackingtassen van Riverside droog blijven. In het geval van de frametas betekent het dat de rits wat stugger is, maar de waterdichtheid is die concessie waard als je langere tijd op pad gaat.

De frames die de stuur- en zadeltas gebruiken zijn wat lastiger te bevestigen, waardoor dit niet de ideale tassenset is voor dagtrips. Aan de andere kant zorgt dat er wel voor dat de tassen muurvast zitten en ze tijdens het fietsen dus amper bewegen, wat het gevoel op de fiets ten goede komt.

Ook zijn de tassen gunstig geprijsd. Het harnas van de stuurtas kost €49,99,-, terwijl het harnas voor de zadeltas €54,99,- kost. De bijpassende drybags gaan voor €19,99,- per stuk over de toonbank en de frametas is met zijn €69,99,- opvallend genoeg het duurst. Voor ongeveer €215,- heb je dus een volledige set tassen en daarmee zijn de bikepackingtassen van Decathlon een stuk goedkoper dan concurrenten als Ortlieb of Specialized.

De stevige bevestigingen, kwalitatieve materialen, de vriendelijke prijs en de behoorlijke hoeveelheid opslag maken het een set tassen die onder de zwaarste omstandigheden goed tot zijn recht komt. Al met al zijn de bikepackingtassen van Riverside daardoor bijzonder robuuste tassen die ideaal zijn voor een lange, intensieve bikepackingtrip.


Verantwoording:
Dit artikel is geschreven door een redacteur van WielerFlits. Decathlon heeft deze producten beschikbaar gesteld, zonder enige verdere vergoeding.

RIDE Magazine
WielerFlits Podcast
4 Reacties
2 november 2023 07:43
Quiz: welk kasteel ziet u hier op de achtergrond?
  2 november 2023 10:44
  Muiderslot. Wereldberoemd in heel Nederland.
  2 november 2023 11:02
  Gefeliciteerd! U wint een boerenijsje van de Koeienkade.
  2 november 2023 11:17
  Een tosti bij Ome Ko is ook een optie.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.