Review: de bikepackingtassen van Specialized en Fjällraven
foto's: Joris Knapen
Ties Wijntjes
woensdag 2 augustus 2023 om 13:30

Review: de bikepackingtassen van Specialized en Fjällraven

Materiaalzone Of het nou voor één nacht, een week of wie weet zelfs voor een reis rond de wereld is: bikepacking is in trek en wint nog steeds aan populariteit. Eisen zijn er weinig voor een leuke bikepackingtrip, maar de juiste tassen zijn essentieel. WielerFlits test de bikepackingtassen van de Specialized\/Fjällraven Exchange.

Wie kent ze niet? De vierkante rugzakjes in felle kleuren met het welbekende logo van een roodkleurig vosje. Fjällraven is een bekend en toonaangevend outdoormerk. Dus, toen Specialized bikepackingtassen wilde lanceren, klopten ze aan bij het iconische Zweedse outdoormerk.

Het doel van die samenwerking was simpel: een productlijn ontwikkelen met de producten die nodig zijn voor mooie outdooravonturen met de racefiets. De juiste kleding, tassen en enkele accessoires. Niet allerhande hebbedingetjes, maar de echte essentials om the great nearby in te gaan.

Onderdeel van de collectie zijn onder andere verschillende soorten tassen. Hier zitten onder andere de ‘traditionele’ bikepackingtassen in (zoals een frametas, zadeltas en stuurtas) maar ook rugzakken en een heuptasje. Wij probeerden het seatbag harness, de frame bag en de snack bag.

Stevig
Hoofdmoot als we het hebben over opslagruimte, is de seatbag harness. Dit is een zadeltas die eigenlijk geen tas is, maar een soort frame om een tas in te bevestigen. Niet je typische zadeltas dus. Dit frame bevestig je met een klem welke je met een boutje vastdraait aan je zadelrails (deze past zowel op ronde als ovalen zadelrails) en een klittenbandbevestiging aan je zadelpen.

Het seatpack harness is een frame waar je een tas of iets anders in kan vastklemmen

Het voordeel van een dergelijk soort ‘frame’ is dat je deze op verschillende manieren kan vullen. Zo kan je er een tas inschuiven, maar er bijvoorbeeld ook een tent in plaatsen. Het meest gangbaar blijft om een tas te plaatsen in het frame, zoals de speciaal hiervoor ontworpen drybag, die ook onderdeel is van de collectie. Dit is een waterdichte zak (van 10 of 16 liter) die je zo in het frame schuift en met een aantal bandjes gemakkelijk straktrekt.

De bevestiging van het frame aan je fiets is niet alleen simpel, maar ook heel stevig. Omdat je de tas met een bout vastdraait aan je zadelrails, gaat de tas werkelijk geen kant op. Dat de tas stevig vastzit, maakt het een fijn type zadeltas om mee te fietsen. Het extra gewicht blijft even wennen, maar doordat het niet heen en weer slingert en dus voorspelbaar is hoe het zich gedraagt, fietst het allesbehalve onaangenaam.

De bevestiging van de tas is bijzonder stevig

Zoals bij iedere zadeltas is het even zoeken hoe je deze het meest efficiënt vult – in dit geval hoe je het frame zo handig mogelijk vult. De makkelijkste manier om het frame goed te vullen en je spullen goed vast te zetten, is door eerst alle bandjes volledig los te maken en deze daarna stevig te bevestigen. Een simpele klus dus, waarna je spullen geen kant meer op gaan.

Het enige nadeel aan de seatbag harness is de prijs, die met €140,- niet mals is. Zeker als je de drybag van €60,- er ook nog bij koopt.

Het tweede type tas, is een frametas. Deze is beschikbaar in een drietal maten, van 3, 4 of 5 liter. Deze tas is vrij stug met relatief harde naden en wanden. Hierdoor voelt de tas erg stevig aan, maar is hij ook wat lastiger te vullen omdat hij niet vervormt.

De Frame Bag kan wel een stootje hebben

De frame bag is makkelijk te bevestigen aan de fiets, met een zevental klittenbandjes. Hoewel dit relatief kleine bandjes zijn, zit de tas wel enorm goed vast. Makkelijke én stevige bevestiging dus. Over de gehele lengte van de tas loopt een rits, terwijl je aan de binnenkant meshzakjes vindt om je spullen wat meer te kunnen organiseren in de tas.

De naden van de frame bag zijn niet getaped, dus de tas is niet volledig waterdicht. De voering is wel waterdicht, maar bij langdurige regen kan het dus zijn dat er vocht naar binnen gaat sijpelen door de naden.

Net als de zadeltas, excelleert de frame bag in zijn bevestiging die ongelooflijk stevig is. De tas gaat geen kant op, waardoor hij relatief weinig invloed heeft op het gedrag van je fiets. Ook het nadeel is van gelijke aard: de prijs van €80,- is aan de hoge kant.

Snack attack
Ook het laatste tasje wat ik test – de Snack bag – is gemakkelijk in gebruik. De bevestiging met twee klittenbandjes is gedaan in een handomdraai en vooral de sluiting van het tasje zelf is erg ingenieus. Door een zogenaamde ‘clinch-and-release’ kan je het tasje zowel met één hand openen als sluiten, waardoor je dus makkelijk al fietsend iets uit het tasje kan halen.

Dat is fijn, omdat het tasje precies bedoeld is voor kleine producten die je al fietsend nodig hebt: gelletjes, reepjes of andere snacks. Aan de zijkant van het tasje zit ook nog een netje zodat je nog wat andere kleine accessoires erin kwijt kan. De Snack Bag kost €45,-.

De producten uit de Specialized\/Fjällraven Exchange vallen stuk voor stuk op door hun hoogwaardige materialen en constructies. Alhoewel het uiterlijk een kwestie van smaak is, zien de relatief simplistische designs er stuk voor stuk erg strak uit.

Dat zie je terug in de prijs, maar ook in de kwaliteit. De tassen zijn stuk voor stuk meer dan degelijk en doordat ze strak te monteren zijn, blijft de invloed op het gedrag van je fiets beperkt. Dit maakt de tassen bovenal geschikt voor tal van verschillende bikepackingavonturen.

RIDE Magazine
WielerFlits Podcast
4 Reacties
31 juli 2023 12:56
De Materiaalzone loopt nu langzaamaan voller met producten: is het moment al een keer daar om aan overzichtsartikels te doen? Of dat je een beetje aangeeft: dit zijn de beste producten voor beginnende toerfietsers of weet ik veel wat? Of zie ik die over het hoofd?
    31 juli 2023 13:04
    Het eerste artikel van een product dat geschikt is voor een beginner moet nog geplaatst worden. Nu (nog hopelijk) enkel artikelen van absurd geprijsde producten.
    31 juli 2023 21:30
    Beste product voor een beginnende toerfietser? Een puike tweedehands of een overjarig model bij een fatsoenlijke dealer.
1 augustus 2023 11:12
Fietstassen die niet waterdicht zijn moet je NOOIT kopen als je serieus op reis wilt. Tenzij je na een flinke bui graag natte zooi aantrekt.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.