Review: de ABUS Powerdome, een veelzijdige helm voor een schappelijke prijs

Review: de ABUS Powerdome, een veelzijdige helm voor een schappelijke prijs

foto's: Joris Knapen

zaterdag 22 april 2023 om 09:00
Materiaalzone

La Dolce Vita in een helm, dat is wat de ABUS Powerdome moet voorstellen. Een helm voor de levensgenieter dus, dat klinkt ons als muziek in de oren. WielerFlits maakt kennis met deze allround helm van Abus.

Al sinds 1924 is ABUS actief in de productie van veiligheidsmiddelen. In eerste instantie richtte de Duitse August Bremicker samen met zijn zonen in Volmarstein an der Ruhr het bedrijf op voor de ontwikkeling van hangsloten, maar later volgden ook andere type sloten en helmen. Onder het motto ‘veiligheid vereist kwaliteit’ is het bedrijf ondertussen al bijna 100 jaar actief.

Alhoewel ook de sloten alomvertegenwoordigd zijn, staat ABUS onder wielrenners toch voornamelijk bekend vanwege de helmen. Onder de noemer Made in Italy bieden ze ondertussen een drietal racehelmen aan: de aerodynamische Gamechanger, de lichtgewicht Stormchaser en de allround Powerdome.

De powerdome moet the best of both worlds bieden van de Gamechanger en Stormchaser, dat wil zeggen: ventilatie, laag gewicht, aerodynamica én dat alles voor een schappelijke prijs. Daarmee moet de Powerdome de ideale racehelm voor een breed publiek zijn.

Met tien luchtinlaten en 7 luchtuitlaten wordt de luchtcirculatie in de helm gestimuleerd om ook bij hoge temperaturen het hoofd te verkoelen. Door zogenaamde Forced Air Cooling Technology wordt de luchtcirculatie extra bevorderd. Dit betreft verdiepte kanalen aan de binnenzijde van de helm die voor het zogenaamde Venturi-effect moeten zorgen: een snelheidsverhoging van een luchtstroom door de bewuste vernauwing van een stromingskanaal. Simpel gezegd: snellere luchtcirculatie voor betere verkoeling van het hoofd.

Om de luchtstroom aan de binnenzijde van de helm nog een handje te helpen is de helm van een luchtkap op de bovenzijde voorzien, gemodelleerd naar de Powerdome uit de autosport. U raadt het al: aan deze spoiler-esque toevoeging ontleent de helm ook zijn naam aan.

De helm is aanpasbaar middels het zogenaamde Zoom Ace-verstelsysteem, waarmee de helm op de eigen hoofdomtrek afgesteld kan worden. Zo kan je de riem die rondom je hoofd strakker trekken, maar kan je de achterzijde van de riem ook wat verlagen of verhogen zodat deze goed op je schedel aansluit. Niet geheel onbelangrijk voor eenieder met lang haar: de achterzijde van de helm biedt tevens ruimte voor een staart.

Daarnaast voldoet de helm uiteraard aan de Europese regelgeving omtrent veiligheidseisen, dus de helm biedt de nodige veiligheid als je betrokken bent bij een valpartij of aanrijding. Dat komt mede doordat het binnenwerk van de helm permanent aan de buitenschaal is bevestigd, wat betekent dat het schokabsorberende materiaal van de helm met geen mogelijkheid loslaat.

In het kader van het comfort is de helm voorzien van Flowstraps; riempjes die strak rond het hoofd zitten maar tegelijkertijd huidvriendelijk zijn. Ook heeft de helm zogeheten zwevende vulling, wat betekent dat de voeringpads middels drie geselecteerde bevestigingspunten meer beweeglijkheid, betere ventilatie en meer draagcomfort moeten bieden.

Allround
Met 250 gram is de helm niet bijzonder licht, maar evengoed niet zwaar. Sterker nog, voor zijn prijsklasse scoort de Powerdome uitstekend op het gebied van gewicht. Dat is ook gelijk een pre voor het draagcomfort, want dat betekent dat ik de helm amper voel als ik hem draag.

Als ik de helm voor het eerst opzet, heb ik het idee dat de riem rondom het hoofd wat scherp is en daardoor ook een beetje in de huid snijd. Dat blijkt echter een momentopname te zijn, want daar heb ik verder geen enkele keer meer last van, ook niet na meerdere uren gebruik. De helm zit juist goed strak, zonder dat het ongemakkelijk is.

Een klein nadeel zit hem in de bandjes die ABUS heeft gebruikt. Alhoewel het materiaal absoluut niet ongemakkelijk is, zijn de bandjes aan de zijkant niet verstelbaar, wat betekent dat ze in mijn geval toch een klein beetje op mijn huid duwen omdat ze erg dicht onder mijn oren zitten.

Dat is dan ook weer het enige nadeel wat betreft draag- of gebruikscomfort. In het begin lijkt hij wat strak te zitten, maar eigenlijk sluit hij juist goed aan en heb ik na verloop van tijd amper door dat ik hem draag; precies wat je wil van een kledingstuk.

Het design van de helm lijkt een beetje de middenweg tussen een aerodynamische en een lichtgewicht helm te zijn, wat de helm een wat eigenzinnige maar naar mijn mening ook fraaie uitstraling geeft. Het enige nadeel aan de looks is daarentegen wel dat de helm vrij hoog op het hoofd staat, wat er een beetje apart uitziet.

Het geheel bij elkaar genomen is de ABUS Powerdome een meer dan degelijke helm. Er zijn een paar kleine verbeterpuntjes, maar geen daarvan is de reden om de helm niet te kopen. Bovenal is de helm aantrekkelijk vanwege de schappelijke prijs van €107,95, waar je een veelzijdige helm voor krijgt die bovenal de zo belangrijke bescherming voor je hoofd biedt.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.