Pinarello lanceert nieuwe Dogma X en breidt X-lijn verder uit
Ties Wijntjes vrijdag 22 september 2023 om 14:00

Pinarello lanceert nieuwe Dogma X en breidt X-lijn verder uit

Materiaalzone Pinarello heeft vandaag haar arsenaal endurance racefietsen uitgebreid met de lancering van de hoogwaardige Dogma X en verschillende nieuwe modellen aan de X-lijn. Beide nieuwe frames zijn voorzien van een opvallende constructie van de staande achtervork in de jacht naar verbeterd comfort.

De lancering is onderdeel van een nieuwe classificatie die Pinarello hanteert om hun fietsen in verschillende categorieën onder te verdelen. De F-modellen zijn de fietsen die puur op performance zijn georiënteerd, terwijl de X-modellen zich richten op meer comfort en het endurance-segment.

De Pinarello Dogma X

De Dogma X wordt gepresenteerd als aanvoerder van de endurance-lijn. De fiets is ontwikkeld met het oog op lange dagen op de fiets, met een focus op comfort, zonder in te boeten aan prestaties. Een endurance racer, in andere bewoording. Pinarello heeft gepoogd een fiets te ontwikkelen die significant comfortabeler is dan de Dogma F, zonder dat dit ten koste zou gaan van het lage gewicht of de trapasstijfheid van het frame.

De belangrijkste innovatie om dat te bereiken, zijn de zogenaamde X-stays; de bijzondere samenkomst van de staande achtervork op de zadelbuis. Een specifieke opbouw van de lagen carbon, een verkleinde diameter en dubbele bevestigingspunten aan de zadelbuis dragen stuk voor stuk bij aan het verminderen van vibraties. De fiets biedt ruimte aan banden tot 35 millimeter breed, wat voor een extra portie comfort zorgt, maar tegelijk aantoont dat er nog wel sprake is van een aerodynamische, agressieve racefiets.

Naast de X-stays kent de Dogma X een andere geometrie ten opzichte van de Dogma F: de reach (horizontale lengte van de trapas tot het centrale punt van de bovenbuis) is korter, terwijl de stack (de verticale afstand van de trapas tot het centrale punt van de bovenbuis) hoger is, wat bij moet dragen aan stabiele wegligging van de fiets.

X series
Naast de lancering van de Dogma X, voegt Pinarello ook nog een drietal modellen toe aan de X-lijn, bovenop de eerder gepresenteerde X1 en X3. Ook de nieuwe X5, X7 en X9 zijn voorzien van een innovatieve constructie van de staande achtervork. Deze Flexi-stays dienen eenzelfde doel als de X-stays: extra comfort door vibraties van het wegdek te absorberen, zonder overtollig gewicht toe te voegen.

Alhoewel de Dogma X en modellen uit de X-lijn volgens Pinarello ideaal zijn op oneffen ondergrond zoals kasseien, verwacht de Italiaanse fietsenfabrikant niet dat ze door de INEOS Grenadiers gebruikt gaan worden in koersen zoals Parijs-Roubaix, vanwege de geometrie die afwijkt van de Dogma F.

RIDE Magazine
1 Reacties
22 september 2023 18:50
Is elke trap raak?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.