MZ Digest #3: Canyon Grail, Specialized Tarmac SL6, Fenix SL Disc Classics, Ekoi R4

maandag 19 maart 2018 om 20:30
MZ Digest #3: Canyon Grail, Specialized Tarmac SL6, Fenix SL Disc Classics, Ekoi R4

Om onze lezers op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen op materiaalgebied, presenteren we iedere week een overzicht van het laatste nieuws. Vandaag is er onder andere aandacht voor de Canyon Grail, de Specialized Tarmac SL6 en de Ekoi R4.

Canyon komt met bijzondere Grail

Fietsfabrikant Canyon heeft de Grail in het leven geroepen. En daar is iets bijzonders aan, want er is een zogenoemde Hover Bar toegevoegd. Het is een extra horizontale carbonstang onder het ‘normale stuur’ die moet zorgen voor meer comfort voor handen en armen. De Canyon Grail is een gravelfiets die ook op de weg uit de voeten kan. Bij het ontwerp is gebruikgemaakt van de kennis uit de mountainbikewereld. De kortere stuurpen en de 40mm gravelbanden zijn daar een voorbeeld van. Naast de Hover Bar is de VCLS 2.0-zadelpen typerend voor deze Grail. Deze pen heeft een open ruime en is daardoor flexibeler dan een conventionele ronde pen. Er zijn diverse modellen op de markt gekomen, waaronder een speciaal voor vrouwen.

Canyon Grail


S-Works Tarmac SL6 in nieuw jasje

Twee weken geleden berichtten wij over de Specialized Tarmac S-Works SL6. Toen won de Tarmac namelijk de prijs van fiets van het jaar. Deze week presenteerde Specialized een nieuwe uitgave van deze editie, namelijk mét schijfremmen: de Tarmac S-Works Disc. Afgelopen week kwam dit nieuwe racemonster beschikbaar voor de wielersporter zelf, maar de wielerploegen die samenwerken met Specialized hadden dit voorjaar al de beschikking over deze Tarmac Disc. Het verschil tussen het origineel en de schijfrem-versie is de achtervork, waar natuurlijk de remmen gemonteerd moeten kunnen worden. De adviesverkoopprijs van de complete fiets is € 9.999,- . Voor een los frame betaal je €3.699,-.

Bij de bekendmaking van deze nieuwe fiets werd ook een eigen vermogensmeter gepresenteerd. De Specialized Power Cranks wordt vast geleverd bij de Tarmac Disc en geeft data door van beide kanten. Via Bluetooth kan de meter gekoppeld worden aan de fietscomputer en/of app. Volgens Specialized is de Power Cranks het lichtste en meest accurate systeem.


Volg ons op social media!

Materiaalzone is ook actief op social media. Je kan ons volgen op diverse kanalen, namelijk:


Ridley komt met klassiekerfiets: Fenix SL Disc Classics

Het Belgische Ridley heeft met de klassiekers in aantocht een nieuwe klassiekerfiets gepresenteerd. De Fenix SL Disc Classics is gemaakt om de kasseien aan te vallen. Ridley zelf noemt het de ultieme ‘allround fiets’. De Fenix SL Disc is een lichte en stijve fiets, maar ook gebouwd voor de comfort. Er kan elektronisch en mechanisch mee geschakeld worden. Schijfremmen maken de fiets af, terwijl de verlaagde achtervork de stijfheid van het frame verhoogt. Qua kleurstelling heeft zwart heeft de overhand, aangevuld met rode en witte details. Volgens de Belgische fabrikant is het een geschikte fiets voor zowel de profs op de moeilijkste terreinen, als voor de recreatieve sporter op het gebied van prestaties, comfort en kosten.


Nieuw schoeisel uit de Ekoi-stal: R4

Het Franse Ekoi heeft een nieuwe schoen gelanceerd, de R4. Deze schoen maakt deel uit van het Ekoi Premium-assortiment en is afgesteld met twee draaiknoppen die voor veters met lage wrijving zorgen. Volgens de fabrikant is de R4 ultralicht, heel comfortabel en zorgt hij voor ‘excellente’ overdracht van vermogen. Dat komt door een zogenoemde 3K carbonzool. De bovenkant van de schoen is afgewerkt met synthetisch leer waar gaatjes in zijn geperforeerd voor de ventilatie. De voering zorgt voor extra comfort voor de voet. Daarnaast worden comfort en stabiliteit verhoogd door toevoegingen aan de lip (extra vulling), de binnenzool (gripoppervlak) en de hiel.

Dit artikel delen:

1 Reactie

trickstuff 21 maart 2018 om 07:15

De Tarmac disc heeft significante geometrie verschillen in vergelijking met de Tarmac met velgremmen. Interessanter om te benoemen dan een achtervork….

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.