Megmeister Ultrafris fietsshirt: Niet zo maar een cool shirtje

Megmeister Ultrafris fietsshirt: Niet zo maar een cool shirtje

Foto's: Joris Knapen

donderdag 6 augustus 2020 om 16:20

Fietsen in de zomer betekent vaak genieten, maar ook afzien. Tropische temperaturen kunnen zorgen voor een extra moeilijkheidsgraad. Bij Megmeister hebben ze daar nu wat op gevonden. Het nieuwe Ultrafris fietsshirt belooft verkoeling tijdens het fietsen. We kregen een exemplaar om te testen en zochten uit of je echt cool en fris blijf met dit bijzondere shirt.

We kennen het merk Megmeister van kwalitatief goede baselayers. Het merk uit Engeland waar wij al eerder over schreven, legt de lat voor ondershirts hoog. De ervaring die ze de afgelopen jaren hebben opgedaan, worden nu gebruikt voor een fietsshirt. En niet zo maar een. Megmeister staat erom bekend dingen anders te doen en dat zie je terug in dit shirt. In de nieuwe Pro Ultrafris Cool-lijn is namelijk een bijzondere techniek verwerkt.

Nieuw van Megmeister: Pro Ultrafris Cool

Megmeister bracht het nieuwe shirt deze maand op de markt, maar op BikeMotion in maart van dit jaar mocht ik al even kennismaken met het nieuwe paradepaardje. Voluit heet de nieuwe lijn Pro Ultrafris Cool, maar hierna zal ik enkel de term Ultrafris gebruiken. Er zit een hoop moois in verwerkt. Een innovatie die een jaar aan ontwikkeling heeft gekost.

Op het eerste gezicht lijkt het een heel normaal fietsshirt. Geen poespas, schreeuwende kleuren of andere noemenswaardige gekkigheden. Een exemplaar waar je er waarschijnlijk al meerdere van in de kast hebt hangen. Schijn bedriegt. Dit shirt is speciaal gemaakt voor die hete zomers waar je in de bergen aan het ploeteren bent om je tijd te verbeteren op die ene rotklim. Of dat warme avondrondje na het eten met wat vrienden waar het zweet van je voorhoofd gutst.

Freeze Tech: een airco in je shirt

Het is algemeen bekend de prestaties afnemen wanneer het lichaam van een sporter (te) warm wordt. Kan je de warmte voor een lange periode niet kwijt, dan kun je niet meer alles uit je lichaam halen en komt die bekende man met de hamer langs. Dat maakt presteren op hete dagen een stuk lastiger.

Op hete momenten is koeling essentieel. Megmeister heeft vrijwel onzichtbaar Freeze Tech in het shirt verwerkt. Deze techniek gebruikt het zweet van je huid om je extra te koelen terwijl je dus wel dat laagje stof draagt. Klinkt ingewikkeld, of misschien juist helemaal niet, maar ik wil dit wel eens proberen en voelen. Je lichaam gebruikt zweet doorgaans om je huid af te laten koelen, dus de gedachte is lang zo gek nog niet.

Simuleren en proberen

De Nederlandse zomers staan bekend om hun wisselvalligheid. Warme periodes kunnen afgewisseld worden door koele temperaturen. De buitentemperatuur heb je niet voor het uit kiezen. Daarom bedacht ik een creatieve oplossing om de Ultrafris voor een eerste keer te testen en te proberen. Met een goed gevulde plantenspuit en een ventilator op standje ‘storm’ deed ik een poging om de werking te testen.

Voordat ik de ventilator aanzette, bracht ik zorgvuldig een kleine hoeveelheid water aan op mijn bovenarmen en borstkas, om vervolgens wat frisse wind op me te richten. Dat voelt vreemd aan. Het is een bijzondere ervaring want het maakt je lichaam echt koud. De stof weet het vocht op je huid te gebruiken als een airco en koelt daarmee je huid af. In plaats van jouw zweet af te voeren, komt het nu door het shirt heen en zorgt zo voor verkoeling.

Zo zittend voor de ventilator, bedenk ik dat een ritje op Zwift in de paincave ook een goede test is. Dan zit ik iets verder van de ventilator en kan dan ervaren of dat ook zo goed werkt. Hoewel ik een stevige ventilator voor me heb om te Zwiften, is de werking van de koeling iets minder. Je hebt de rijwind nodig die buiten vanzelfsprekend is op de fiets om de werking van Freeze Tech te activeren.

Fieldtest

De zomer van 2020 vroeg om wat geduld, maar dat werd uiteindelijk toch beloond. Ik kreeg gelukkig meerdere keren de kans om dit Ultrafris-shirt (zoals het hoort) in de buitenlucht te testen. De stof voelt fijn aan en is fluweel zacht. Daarbij vind ik dat het shirt er zeer fraai uitziet in de kleur lichtblauw. Je kunt er gesoigneerd mee voor de dag komen.

Het duurt even tijdens mijn ritjes voordat ik begin te transpireren, maar na een paar keer goed aanzetten zijn de druppels onvermijdbaar. De werking vind ik fascinerend. Als je de rijwind op je lichaam hebt, dan ervaar je de koeling. Het voelt alsof je zonder shirt met nat bovenlijf tegen de wind fietst en dat is zeer welkom op een hete zomerse dag.

Om mijn test compleet te maken, fiets ik tijdens een van mijn favoriete rondjes eerst in het shirt van Megmeister om halverwege te wisselen naar een ander merk. Dan voel je hoe goed die koeling door het shirt komt. Niet alleen de baselayers zijn door Megmeister opnieuw uitgevonden, de jerseys zijn ook een klasse apart in deze specifieke zomerlijn.

Ultrafris bij Max Verstappen in de auto

Op de fiets haal ik geen snelheden van meer dan 250 kilometer per uur. Dat zou gekkenwerk zijn. Formule 1-coureurs doen dat wel. In hun geavanceerde wagens krijgen ze in dat nauwe benauwde zitkuipje te maken met extreme hitte. Leuk om hierbij te vermelden dat Max Verstappen (fervent wielrenner in zijn vrije tijd) gedurende zijn races en trainingen ook gebruik maakt van Megmeister Ultrafris.

De collectie: alles behalve kil

Het nieuwe shirt is beschikbaar in zes maten (XS tot XXL) en verkrijgbaar in vier kleuren. Wij hebben de lichtblauwe getest, maar in de winkel tref je ook grijs, navy blue en burgundy rood aan.

Naast aantrekkelijk en comfortabel is het shirt ook praktisch. Aan de achterkant zitten drie steekzakken en een zakje met ritsluiting.

Hoewel de piek van de eikenprocessierups alweer voorbij is, heeft Megmeister ook bijpassende armstukken te koop. Volgens mij een prima oplossing om je armen koel te houden én te beschermen tegen die irriterende haartjes van de rups. De armstukken bieden dezelfde bescherming tegen de zon als het shirt.

Conclusie

Ben je van plan om deze zomer nog wat ritjes onder warme temperaturen te gaan doen? Dan heb je aan dit nieuwe shirt van Megmeister een prima partner. Het shirt doet wat het belooft en het verschil met een gewoon wielershirt is bij warm weer opmerkelijk. Met broeierig hete temperaturen is dit shirt een genot om mee te fietsen.

Wat ik mis is een broek en bijpassend setje sokken. Niet zozeer om daar ook verkoeling te hebben, maar wel om het geheel af te maken. Megmeister timmert goed aan de weg en neemt de gevestigde standaarden op de korrel. Daarom hoop ik dat ze in de toekomst eens kritisch kijken naar de fietsbroek. Wie weet komen ze ook hier met een verrassende invalshoek.

Tot slot komen we bij het onvermijdelijke punt van het prijskaartje. Zoals vaker bij fietskleding van hoogwaardige kwaliteit is het even schrikken als je bij de kassa staat. Voor € 129,95 is het shirt van jou. Weliswaar een aardig bedrag, maar dan ben je in ieder geval verzekerd van cool shirt wat aangenaam verkoelt.

Verantwoording:
Distributeur 2moso is mediapartner van WielerFlits en ondersteunt op deze manier ons platform. Dit artikel is in samenwerking met 2moso tot stand gekomen, maar het onderwerp geschreven door een redacteur van WielerFlits.


Dit artikel delen:

1 Reactie

xistnc 6 augustus 2020 om 17:28

In ieder geval foto’s waar ik me mee kan identificeren ;)

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.