De Lezyne Mega XL: De fietscomputer van Bardet en Naesen

De Lezyne Mega XL: De fietscomputer van Bardet en Naesen

Foto: Joris Knapen

woensdag 3 juli 2019 om 13:55

Het Amerikaanse Lezyne – bekend van fietspompen, lampjes, bidonhouders en gereedschap – heeft dit jaar zijn plek in het profpeloton verworven. Op de nieuwe Eddy Merckx 525 fietsen van de AG2R La Mondiale ploeg bevindt zich een fietscomputer van het merk. De renners maken gebruik van het nieuwe Mega XL model, dat zowel horizontaal als verticaal op de houder te plaatsen is. Wij ontvingen een testmodel en gingen ermee op pad.

Het gemak van een app

De installatie van een nieuwe gadget is geen moment waar ik naar uitkijk. Uit ervaring weet ik dat het instellen van een nieuwe fietscomputer de nodige frustraties op kan leveren. Eindeloos knopjes indrukken en door onlogische menu’s scrollen. De procedure verloopt niet altijd even gebruiksvriendelijk. Je brengt er gerust een avondje op de bank mee door. Met deze Lezyne Mega XL werd ik echter positief verrast.

Om het de gebruiker makkelijk te maken, heeft Lezyne een app ontwikkeld waarmee je bijna alle instellingen kan invoeren. De koppeling met je telefoon verloopt via bluetooth en is simpel opgezet. Eenmaal gekoppeld stel ik mijn geboortedatum, lengte en gewicht in. Opslaan en klaar. Ook de koppeling met mijn favoriete apps Strava en TrainingPeaks is een eitje.

Meerdere fietsen, meerdere schermen

Voordat je de eerste keer op de fiets stapt, wil je alles goed voor elkaar hebben. Bijvoorbeeld door de schermen met datavelden naar eigen voorkeur in te stellen. Het is met de Lezyne Mega XL mogelijk om de datavelden in te stellen met de Ally app. Tijd, snelheid, hartslag, cadans en vermogen zijn naar wens in te delen en te veranderen.

Met hetzelfde gemak maak je ook een andere fiets aan. Heb je op je gravelbike geen vermogensmeter, dan is het mogelijk om voor deze fiets andere schermen te maken. Simpel en overzichtelijk te regelen met behulp van de app. Start je de computer op dan verschijnt automatisch de vraag met welke fiets je op pad gaat.

Horizontaal of verticaal

De datavelden zijn hierboven beschreven, maar desalniettemin is het interessant om hier verder op in te gaan. Een leuke optie van deze fietscomputer is de manier waarop je hem op je fiets kunt gebruiken. Hij is namelijk zowel horizontaal als verticaal te monteren op de beugel. In de horizontale stand zijn de datavelden anders in te delen dan in de verticale stand. Heb je moeite met kleine letters op je fiets, dan is de horizontale stand een uitkomst. De getallen staan groot op het scherm en je mist hierdoor geen enkele hartslag meer. Welke getallen je laat zien, bepaal je uiteraard  zelf. Datzelfde geldt ook hoeveel datavelden je toont. Bij vier datavelden zijn de getallen groot, bij negen wat kleiner. Je moet wel even instellen in welke stand je de navigatie gebruikt. Het scherm kantelt immers niet automatisch, zoals je gewend bent op een smartphone.

Standaard levert Lezyne geen front mount mee, maar deze is wel los te bestellen. Zelf rijd ik liever met een front mount. Het staat mooi en houdt je stuur vrij voor je handen. De gunstige prijs van de fietscomputer, waar ik later op terug kom, heeft er vast mee te maken dat de mount niet standaard in de verpakking zit. Of je de fietscomputer staand of liggend wilt gebruiken, maakt voor de mount niet uit.

Koppelen sensoren – vermogensmeter stribbelt tegen

Zoals ik al zei in het deel over de app, kan je bijna alle instellingen hiermee invoeren. Als dataverzamelaar en Stravajunkie wil ik mijn sensoren koppelen. Want een rit zonder cijfers en grafiekjes is immers geen rit. Helaas is het niet mogelijk om de sensoren via de app te koppelen, maar gaat dit enkel via de fietscomputer zelf. Alles verloopt snel en soepel, behalve mijn vermogensmeter van 4iiii. Het duurt relatief lang, zeker ten opzichte van mijn hartslag, cadans en snelheidssensor. Gelukkig verschijnt hij uiteindelijk keurig in het display en kan mijn eerste test buiten op de weg beginnen.

Training inladen, knallen maar

Hoewel ik graag rondjes rijd zonder specifiek doel, voer ik ook graag verschillende gerichte trainingen uit. Voor mijn doel half augustus volg ik gestructureerde workouts. Deze staan online opgeslagen in TrainingPeaks. Mijn account is al gekoppeld via de app en zodra ik deze op mijn telefoon open, popt de training omhoog. “Of ik nu wil starten?” Nou graag! Ik bevestig en ga beginnen aan een rustige warming up.

Tijdens de training zie je duidelijk wat je doel is. Of het nu een zone is voor hartslag of een bepaald wattageblok, de Lezyne geeft het allemaal overzichtelijk weer. Je ziet in welke interval je zit en wat je doel is. Door gebruik te maken van een schaalverdeling, weet je precies of je meer of minder gas moet geven.

Een ritje in fel licht is geen probleem. Het scherm is goed leesbaar in de volle zon. De getallen en iconen zijn duidelijk te zien zodat je precies weet hoeveel vermogen je moet leveren op het juiste moment.

Op het moment van schrijven kun je nog geen workouts aanmaken in de Lezyne Root portal. Niet nodig wanneer je TrainingPeaks gebruikt, maar wel handig wanneer je bijvoorbeeld je eigen trainingen wil inladen en gebruiken.

Routes – zelf maken of afkijken

Wat is een fietscomputer anno 2019 zonder degelijk kaartmateriaal en routes? Wat mij betreft onbruikbaar. Gebruik je een fietscomputer puur voor het weergeven van snelheid en afstand, dan voldoet een standaard fietscomputer zonder GPS prima. Dan heb ik het uiteraard over die ouderwetse kleine displays met magneetsensor in de spaken.

Ik laad graag onbekende routes in om deze vervolgens te ontdekken. Lekker toeren en dwalen langs nieuwe paadjes. Voor inspiratie gebruik ik routes van andere avonturiers op Strava en Komoot. Voor dit soort routes ben je aangewezen op het inladen van GPX bestanden of een koppeling met de genoemde apps op je fietscomputer. Hoewel de Mega XL wel je ritten naar Strava upload, heb je helaas nog niet de mogelijkheid om routes te downloaden. Deze functionaliteit is nog in ontwikkeling. De integratie met Komoot ontbreekt ook nog.

Wat je wel kunt doen is GPX bestanden via GPS Root uploaden. Deze GPX bestanden worden dan vertaald in routes en verschijnen in de app. Op deze manier lukt het om via een kleine omweg alsnog gebruik maken van deze functionaliteit. In de portal van Lezyne is het binnenkort mogelijk om routes uit Strava te synchroniseren. De functie is nu nog niet beschikbaar, maar op deze manier kan je gemakkelijk routes uit je Strava-profiel fietsen op de Mega XL.

Houd je niet van gedoe, dan biedt Lezyne nog een extra optie aan. In de app heb je namelijk de mogelijkheid om een route te maken. Je kiest een beginpunt en eindpunt en de route verschijnt in je scherm. Na een synchronisatie met de Lezyne Mega XL kun je deze narijden. Dit alles gaat redelijk vlot. Zowel het berekenen als het uploaden is zo gebeurd.

Rijd je graag routes, dan gaat dat niet zonder kaarten. Met de app kies je zelf welke kaarten je aan je fietscomputer wilt toevoegen. Met name bij een fietsrit in het buitenland is het aan te raden vooraf te checken of de juiste kaart ingeladen is.

Lang zonder laden

Deze Lezyne Mega XL is een handzaam en licht apparaat. Het 2,7 inch scherm is verstopt in een bescheiden behuizing van 26,6mm hoog, 57,5mm breed en 78,3mm lang. De weegschaal geeft 83 gram aan. Hiermee behoort deze fietscomputer tot de middenmoot. Niet zwaar, maar ook niet heel licht.

Volgens de beschrijving van Lezyne moet de Mega XL maar liefst 48 uur mee gaan. Twee dagen non-stop fietsen klinkt mij als muziek in de oren. Ik heb het device met meerdere rondjes meegenomen zonder ook maar een keer bij te hoeven laden. Onderweg wissel ik veel van schermen voor routes, trainingen en overzichtjes met diverse getallen. Bij aanraking laat ik het display oplichtten wat natuurlijk ook extra stroom kost. Na uren testen en spelen met het apparaat is de batterij meer dan de helft vol. Wat een luxe.

Met het oog op de veiligheid heeft de Lezyne Mega XL in combinatie met de app nog een handige functie aan boord. Je hebt de mogelijkheid om live tracking aan te zetten. Vanuit de app stuur je een e-mail met linkje waar je op te volgen bent. Op deze manier verstuurt de fietscomputer je locatie via je mobiele telefoon naar een aangewezen persoon. Met dit kleine veilige handigheidje weet het thuisfront waar je bent.

Conclusie

De Lezyne Mega GPS is een veelzijdige en flexibele fietscomputer. Ik zie het als een enorm pluspunt dat alles met de telefoon te personaliseren is. Heb je meerdere fietsen, dan is de fietscomputer bovendien in een handomdraai ingesteld met meerdere profielen. Routes inladen via GPX is wat omslachtig, maar gelukkig staat de implementatie van Strava routes op de roadmap.

Voor nog geen 200 euro heb je een nagenoeg complete fietscomputer in handen. Leg je er nog een paar tientjes bij, dan heb je hem ook fraai met een mount op je fiets gemonteerd. Sensoren voor snelheid en cadans worden eveneens niet standaard meegeleverd, maar zijn wat mij betreft onmisbaar.

Het is mij tijdens het testen niet gelukt om de batterij leeg te krijgen. Sterker nog, ik heb geen melding van een bijna lege batterij gezien zelfs. Dat zie ik als een sterk punt van deze Mega XL. Het apparaat reageert bovendien vlot en is goed leesbaar onder alle omstandigheden. Wat mij betreft krijg je met de Lezyne Mega GPS  waar voor je geld.

Verantwoording:
Lezyne is mediapartner van WielerFlits. Dit artikel is in samenwerking met Lezyne tot stand gekomen, maar het onderwerp is uitgekozen en geschreven door een redacteur van WielerFlits

Dit artikel delen:

3 Reacties

GekkeHenkie 4 juli 2019 om 23:25

Uit ervaring weet ik dat er nogal verschil zit in de kwaliteit van de navigatie. Hoe is dat met deze computer? Geeft hij aan over zoveel meter links en dan zoveel later rechts, of is het gewoon een kaartje met het lijntje dat je moet volgen en de locatie waar je bent?

Bastiaan Gaillard 8 juli 2019 om 10:35

De Mega XL doet beide. Je volgt de lijn op de kaart, maar er verschijnen ook aanwijzingen op het scherm.

basberk 30 april 2021 om 10:09

De software is perfect. De bouw kwaliteit is echter een stukje minder. Nu al twee xl’s versleten door dat ze afbreken in de houder tijdens het fietsen. Eerste keer de pootje. Bij de tweede computer hadden ze deze vervangen voor stalen of aluminium voetjes maar nu breekt het gewoon verder op af.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.