CycleOps Hammer H2 : De spijker op zijn kop

Door , maandag 25 maart 2019 om 14:00
CycleOps Hammer H2 : De spijker op zijn kop

Foto's: Joris Knapen

De grillige weersomstandigheden waarmee we deze tijd van het jaar geconfronteerd worden, maakt buiten fietsen soms lastig. Binnen kilometers maken is dan een welkom alternatief. In onze serie met Direct Drive trainers werd de CycleOps Hammer 2 de afgelopen weken door mij op de pijnbank gelegd. Of was het nu toch andersom?

Pootjes uit en gaan

CycleOps is van oorsprong een Amerikaans merk. Het bedrijf uit Madison, Wisconsin is in de Verenigde Staten zelfs marktleider. In het profpeloton wordt het onder meer gebruikt door de renners van Trek-Segafredo.

Zoals gezegd testen wij de Direct Drive trainer. De CycleOps Hammer 2 beschikt over een elektromagnetisch weerstandssysteem, dat ervoor zorgt dat de weerstand snel kan wisselen.

Na het uitpakken van de trainer kan ik al vrij snel aan de slag. Er is – zowel bij meer indoor trainers – geen voorgemonteerde cassette meegeleverd. Het kost je de eerste keer weliswaar wat extra tijd om dit te installeren, maar aan de andere andere kant is het weer een voordeel dat je zelf kiest wat je monteert.

Nadat ik mijn kransjes erop heb zitten, zet ik mijn fiets erin, steek ik de stekker in het stopcontact en kan ik direct van start. Het voordeel is dus dat je op de cassette na niets hoeft te doen. Pootjes uitklappen en de trainer is klaar voor gebruik. Mede door het zware vliegwiel bedraagt het gewicht 21 kilo. Hierdoor staat er een solide apparaat dat niet snel van zijn plek komt.

Wat past er dan op?

Zelf beschik ik over een 11 speed cassette van Shimano. De hub van de trainer is geschikt voor cassettes van 8 tot en met 11 speed. Dit betekent dat de gloednieuwe nieuwe SRAM 12 speed afmontage hier nog niet op past. Er zal op korte termijn een adapter beschikbaar komen zodat ook deze 12 kransjes passen. Verder zitten er in de doos onderdelen om wielen met quick release te bevestigen en worden er adapters voor wielen met schijfrem meegeleverd.

Alle sensoren aan boord

Vanwege de beperkingen van de Apple tv stappen steeds meer fabrikanten over op geïntegreerde sensoren. Dit doen ze omdat je met de mediaplayer van Apple beperkt bent tot twee kanalen. Draag je een hartslagmeter en verbind je ook nog eens een trainer, dan zijn alle connecties al vergeven en mis je dus cadans. De CycleOps Hammer H2 geeft vermogen en cadans weer in één connectie. Op deze manier hou je er nog een over voor je hartslag. Goed geregeld.

Het koppelen in mijn favoriete apps gaat als een zonnetje. Vermogen van de trainer, controleerbare trainer voor ERG en de cadanssensor worden vlekkeloos gevonden. Zodra je de Hammer aanzet, licht er een groene led op. Deze led bevindt zich rechtsachter op de trainer en verandert in wit zodra je een succesvolle koppeling met ANT+ of bluetooth gemaakt hebt.

Solide en stabiel in ERG

Deze winter volg ik iedere week trouw mijn op FTP gebaseerde trainingen. In eerdere testen heb ik het al eens besproken, maar tijdens zo’n training stelt de smarttrainer zich in op ERG. Dit komt er in het kort op neer dat de trainer bepaalt wat jij als fietser aan wattage levert.

Een training bestaat uit verschillende blokken. Je begint met een warming-up om vervolgens te variëren in wattage en cadans. In een training van een uurtje kun je helemaal kapot gaan. Dit gebeurt mij vrij regelmatig. De Hammer 2 doet daarbij perfect zijn ding. Het wisselen van wattage tussen de verschillende blokken verloopt zeer vlot. Als er meer vermogen geleverd moet worden, voel je dit terug in de benen. Ook als er een blok met lager vermogen voor de trappers komt, ervaar je dit direct.

Zijn voorganger had nog een afwijking van maximaal 3%. Dankzij de geïntegreerde PowerTap technologie die we kennen van pedalen, is CycleOps erin geslaagd om dit terug te dringen tot maximaal 2%. Na de cooling down ben ik tevreden over het ERG-onderdeel van de trainer. Douchen en bijkomen maar.

Rustig toeren

De CycleOps Hammer H2 heeft meer in huis dan alleen moordende trainingen. Zo af en toe mag ik op zolder graag wat kilometers maken zonder dat het ergens om gaat. Tijdens een sociale groepsrit bijvoorbeeld. Lekker peddelen, beetje kletsen in de chat. Het lijkt haast op een rondje buiten met koffie en appeltaart.

Tijdens deze ritjes overheerst het gevoel van een solide trainer. Kort aanzetten voor een kleine beklimming of nog even snel aanhaken in het wiel bij een sprint, de Hammer doet wat ik wil en stelt me op dit vlak niet teleur.

Ook het virtuele asfalt kent verschillende stijgingspercentages. De trainer vertaalt bijvoorbeeld een klim naar weerstand in de pedalen. Je ervaart echt dat het even moeilijker gaat. Pak je een wat langere beklimming, dan zul je merken dat je moet zwoegen om omhoog te komen. De Hammer 2 is in staat om percentages tot 20% te simuleren en kan een vermogen aan tot maar liefst 2000 watt. Getallen die we de gemiddelde fietser niet snel zal halen.

Zoem…

De CycleOps Hammer is de derde direct drive trainer die ik deze winter heb mogen uitproberen. Wat direct opvalt zodra je wat aan het fietsen bent, is het geluid. Er komt een zogenaamde zoem vanaf. Duidelijk hoorbaar en afwijkend van de vorige trainers die de revue gepasseerd zijn.

Qua decibel produceert de trainer bij normaal fietsen 63 dB. Ga ik flink op de pedalen staan om een snelle tijd in de sprint neer te zetten, dan kwam ik tot 70 dB. Wanneer ik puur afga op decibel, dan zit de trainer op hetzelfde niveau als bijvoorbeeld de Tacx NEO 2 en de Elite Drivo 2. Qua geluidsniveau is er dus niet zo veel mis, maar het gezoem is duidelijk te horen.

Is het storend tijdens het fietsen? Dat niet eens. Maar het is wel opvallend voor een trainer van de nieuwe generatie. Hier had wat mij betreft extra aandacht aan besteed mogen worden .

Conclusie

Niets zo fijn als een trainer die gewoon doet wat er gevraagd wordt. Laat het denkwerk maar aan de fietser en coach over. De hedendaagse binnenfietser weet wat er in de markt te koop is en dan geeft het vertrouwen om een stevige solide trainer onder je fiets te plaatsen. De Hammer 2 is zo’n stabiele trainer.

Hij weet perfect van wattages te wisselen bij trainingen en doet dit ook nog eens heel vlot. Hiermee krijgt het ERG-onderdeel een dikke voldoende. Doe je veel gestructureerde workouts gebaseerd op je FTP, dan is de Hammer 2 een juiste keuze.

Een rondje met virtuele koffie met appelgebak levert voor de Hammer 2 geen problemen op. Alles werkt zoals je mag verwachten van een trainer uit dit segment. Gebruik je de trainer om op Watopia je rondjes te draaien, dan raad ik deze smarttrainer van harte aan.

Als ik dan een verbeterpunt moet noemen, dan is dat geluid. Puur kijkend naar het aantal decibel is er weinig mis. Toch zou ik, als ik CycleOps was, hier een aandachtspunt van maken.

Voor de trainer zijn een aantal handige accessoires te koop. Zo heb je voor € 74,95 een geluiddempende trainingsmat. Hiermee bescherm je je vloer tegen viezigheid die van de ketting afkomt. Als je flink bent gaan zweten vallen je zweetdruppels niet op je vloer maar op de rubber mat. Deze is gemakkelijk schoon te maken. Wij ontvingen ook een driehoekige voorwielsteun. Hiermee zet je je voorwiel niet alleen stevig op de grond, je kunt er ook een bepaalde beklimming mee simuleren. Je voorwiel is in de driehoek namelijk op diverse hoogtes in te stellen. Bruikbaar als je voor de Alpen aan het trainen bent bijvoorbeeld. Voor 31 euro haal je deze steun in huis.

De trainer heeft een advies verkoopprijs van 1199,- euro. Als je er echter een beetje tijd en moeite insteekt, kan je de trainer online voor een lagere prijs vinden. Vergeet niet om een bijpassende cassette aan te schaffen.  De prijs-kwaliteitverhouding is dik in orde in mijn ogen.

Verantwoording:
Wij hebben van distributeur AGU enkele weken een fietstrainer in bruikleen gekregen. Deze is na afloop geretourneerd. Er is geen bedrag betaald voor plaatsing van dit artikel.

Dit artikel delen:

10 Reacties

havana 25 maart 2019 om 15:48

Op geen enkel, ik herhaal geen enkel, vlak beter dan de Tacx Neo en de Wahoo Kickr. Zoals ook duidelijk uit de review van DC Rainmaker blijkt.

FondriestTF3 25 maart 2019 om 18:02

Is het geen idee voor Wielerflits om gewoon advertenties van deze produkten te plaatsen in plaats van het veinzen van ‘ tests ‘ die steevast resulteren in een goed-nieuws-show met kwalitatief behoorlijk matige reviews?

Inhoudelijk:

– Stroom vereist. Dus voor gebruik op locatie ongeschikt als warming up
– Cassette moet je er los bij kopen
– Uit andere tests komt dat het geluid harder is dan van de concurrentie. Blijkbaar is hierboven een bizar stille maandagochtendversie gebruikt.
– Calibratie is vereist, sommige concurrenten doen dit uit zichzef
– Als je toch een pluspunt zoekt: de Hammer zendt ook cadans uit. Al doen Tacx en Elite dat ook
– Geen links/rechts vermogen
– Geen ‘road feel’ functionaliteit zoals de NEO bij kasseien en dat soort spul.
– Betrouwbaarheid van 2% is anno 2019 best matig. De meeste trainers zitten op 1,5 en velen zelfs onder de 1%.

Al met al: er is veel beter spul te krijgen… Ik begrijp dat de sponsor zo’n bericht niet geplaatst wil zien maar nogmaals: doe dan niet alsof je een review doet maar maak er ook een advertentie van.

Bastiaan Gaillard 25 maart 2019 om 20:55

Hi FondriestTF3,

Dank voor je uitgebreide reactie. Niemand is perfect, dat blijkt maar weer eens.

* Cassette erbij kopen, staat erbij
* Dat hij herrie maakt, staat erbij
* Cadans uitzenden, staat erbij
* Sponsor? Zie stukje verantwoording
* Mbt je andere punten, had erbij gekund. Als ik er “road feel” bij ga zetten moet ik ook vermelden of de trainer met een Kickr Climb compatibel is.

We rijden lange tijd op trainers en hebben goed inzicht in de verschillen. Volgens mij zetten we een goed verhaal neer omdat we er zelf een periode mee rijden en testen. Diverse workouts en wat relaxte rondjes.

Momenteel hebben we de Kickr 2018 onder de fiets voor een volgende test.

Fijne avond.

havana 25 maart 2019 om 18:52

Amen.

FondriestTF3 26 maart 2019 om 07:37

Fijn om te zien dat ik me niet als enige opwind over deze flauwekul. Dat WF wat geld binnen wil harken is prima maar met deze open-deur-reviews zonder kennis van zaken neem je de lezer niet serieus. Daar vind ik wat van..

Dit is overduidelijk een hobby fietser die even dat spul mag gebruiken. Doe dan ook niet alsof het een serieuze test of review is.

Martin van den Bosch 26 maart 2019 om 08:15
Quote:
Fijn om te zien dat ik me niet als enige opwind over deze flauwekul. Dat WF wat geld binnen wil harken is prima maar met deze open-deur-reviews zonder kennis van zaken neem je de lezer niet serieus. Daar vind ik wat van..

Dit is overduidelijk een hobby fietser die even dat spul mag gebruiken. Doe dan ook niet alsof het een serieuze test of review is.

Prima dat je kritisch bent op onze artikelen, maar voor een gezonde discussie lijkt het mij essentieel aandachtig te lezen wat er nu daadwerkelijk geschreven staat. Meerdere punten zijn, zoals Bastiaan al aangeeft, gewoon in het artikel meegenomen. Daar hoor ik je niet over.
Enkel dat WielerFlits kritiekloze artikelen schrijft om 'geld binnen te harken'
Dat is gewoon niet zo. Bastiaan behandelt in het artikel de minpunten en we vermelden netjes dat dit geen gesponsord artikel is.

Met denigrerende opmerkingen als 'een hobby fietser die even dat spul mag gebruiken', kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat het je vooral om het WF-bashen te doen is. Of is het jaloezie?

Secondant 26 maart 2019 om 09:19

@Martin,
Ben het met je eens dat de reacties van Fondriest gebasseerd zijn op onderbuikgevoel en duiden op het niet volledig lezen van het artikel. Ik kan mij grotendeels wel vinden in jouw- en Bastiaan's reactie. Echter heb ik ook wel 2 kanttekeningen op het gros van de Materiaalzone artikelen.

– Het is vaak een test van een enkel product. Mijn inziens levert het veel meer informatie op wanneer jullie bij wijze van spreken drie smarttrainers naast elkaar zetten en ze effectief met elkaar vergelijken. En omdat het niet gesponsord is, mag je wat mij betreft ook duidelijk een voorkeur uitspreken. Een beetje zoals bijvoorbeeld in De Kampioen (ANWB ) met veel producten gedaan wordt.

– Ik merk dat ca. 90% (schatting) van de Materiaalzoneproducten wel uit het topsegment komen en daardoor voor veel mensen niet interessant zijn. Natuurlijk is het leuk om te lezen hoe een Ferrari rijdt, maar de meesten van ons komen niet verder dan een Suzuki of een Hyundai. Ik zou daarom ook wel eens tests willen zien van de CycleOps Fluid, de Tacx FlowSmart en dergelijke.

Geen kritiek op het artikel an sich, maar er is wel ruimte voor verbetering van de Materiaalzone in zijn algemeen.

FondriestTF3 26 maart 2019 om 15:40

Martin,

Ik ben enigszins teleurgesteld in je reactie. Ik heb bij de review een tijdje terug ook al opmerkingen gegeven en zelfs een poging gedaan om achtergrondinfo te geven over de ERG functie destijds aangezien de plank finaal werd misgeslagen.

Prima als je denkt dat ik jaloers ben. Ik weet niet precies waarop, maar goed. Dan de serieuze vraag:

Is het getest door een expert? Iemand die de materie ook echt kent? Het blijkt namelijk nergens uit. Wat is zijn achtergrond in de fietsindustrie? Ik laat me dolgraag van het tegendeel overtuigen dat het wel degelijk gaat om een kenner en niet een hobbyfietser die even dat spul mag gebruiken.

Vooral, en dan herhaal ik, ik vind het vreemd dat je me een ‘basher’ noemt en ‘jaloers’. Ook enigszins kwetsend, eerlijk gezegd. Vanuit mijn coaching achtergrond ken ik deze produkten. Mijn atleten werken ermee en dus denk ik – zonder specifieke technische achtergrond – wel degelijk inhoudelijke opmerkingen te geven. Om dan weggezet te worden als bashende jaloerse gast…. tsja. Jouw mening.\

Martin van den Bosch 26 maart 2019 om 17:35
Quote:
Ik ben enigszins teleurgesteld in je reactie.

Je ontvangt een reactie via e-mail, zodat we het hier inhoudelijk over de Cycleops Hammer H2 kunnen hebben

Martin van den Bosch 26 maart 2019 om 09:44
Quote:
Echter heb ik ook wel 2 kanttekeningen op het gros van de Materiaalzone artikelen.

Dank voor je inhoudelijke feedback Secondant. Hier hebben we iets aan ;)

Quote:
Het is vaak een test van een enkel product. Mijn inziens levert het veel meer informatie op wanneer jullie bij wijze van spreken drie smarttrainers naast elkaar zetten en ze effectief met elkaar vergelijken.

Dat ben ik met je eens. Een vergelijkende test met meerdere producten zou een completer beeld opleveren. Dit is ook iets wat wij overwegen en in de nabije toekomst in de praktijk gaan brengen.

Quote:
Ik merk dat ca. 90% (schatting) van de Materiaalzoneproducten wel uit het topsegment komen en daardoor voor veel mensen niet interessant zijn.

Klopt. Hier hebben we voor gekozen omdat deze artikelen over het algemeen het dichtst bij de profs liggen, een categorie waar we hier op WielerFlits het meeste over schrijven. Maar we staan hier niet heel zwart/wit in en gaan dit ook uitbreiden. Toevallig komt er binnenkort een review van Decathlon-producten aan.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.