Marseille: City Cycling & parelwitte stranden
foto: Fada.Bike

Marseille: City Cycling & parelwitte stranden

De stad Marseille is geregeld in het nieuws, maar het toeristische aanbod is nog relatief onbekend bij het internationale publiek. Onbekend maakt onbemind, en dat is jammer wat er is genoeg te beleven… op de fiets! Want is dat niet de beste manier om een stad te bezichtigen?

Met bijna 900.000 inwoners is Marseille de tweede stad van Frankrijk. De geschiedenis van de stad gaat terug tot de 6e eeuw voor Christus. Sindsdien is de haven het handelscentrum dat Marseille verbindt met de rest van de wereld. Verschillende culturen hebben door de jaren heen hun sporen achtergelaten en nog steeds is Marseille in smeltkroes van culturen.

foto: Tourisme Marseille by Edwige Lamy

Alle hotspots in één middag
Aan de Vieux Port starten we onze fietstocht, en we gaan op pad met onze gids Emmanuel van Fada Bike. Na een korte stop op de vismarkt, doorkruisen we even later een Arabische markt vol bedrijvigheid. Via het oude Beursgebouw (nu Office de Tourisme) rijden we naar de oude Romeinse haven waar onze gids meer uitleg geeft. Hôtel de Cabre is ook weer een bijzondere plek die herinnert aan WO II. Via Le Panier dalen we af naar de basiliek van Marseille. Onder het plein van de basiliek vind je een chocolatier en barretjes met zeezicht. Tijd voor een kop koffie.

Aan de overkant van de straat ligt het Mucem met zijn kenmerkend design. Via loopbruggen kun je (gratis) naar de tuinen op het fort lopen. Vanaf hier heb je een prachtig zicht op de haven met enorme cruiseschepen, de eilanden voor de kust en de stad waar de Basiliek Notre-Dame de la Garde hoog bovenuit steekt.

foto: Tourisme Marseille, Edwige Lamy

Onze gids neemt ons mee terug naar de Vieux Port, na een lusje rond de Abbaye St. Victor passeren we twee oude forten en klimmen we naar de Jardin du Pharo. Hier worden we verrast door weer een heel ander zicht op de stad. We kijken neer op de musea bij fort Saint-Jean waar we net daarvoor nog waren.

We dalen af richting de kust en nemen een kijkje in de vissershaven van Vallon des Auffes. De meest verrassende stop volgt niet veel later: La Corniche. Met zijn azuurblauwe zee en beschutte baaien een oase van rust midden in de stad. Hier hadden we niet op gerekend. En iets verderop liggen de grindstranden van Prado Beach. We begrijpen best dat de locals graag op vakantie gaan in hun eigen achtertuin. Al is voor hen Les Calanques de echte geheimtip.

foto: Tourisme Marseille, Fotolia Clarom69

Na de rust volgt de eindklim naar de basiliek, na een bezoek aan de crypte en een rondje rond de basiliek (uitzicht op de Vélodrome) dalen we af en even later staan we weer op ons vertrekpunt. Onze gids heeft ons tijdens de tocht van 3,5u (ca 20km /318 hoogtemeters) de mooiste plekjes van de stad getoond en verteld over het Marseille van toen en nu.

In het begin waren de kleine e-bikes even wennen, maar na een tijdje blijkt het een comfortabele manier voor sightseeing. Bij zomerse temperaturen (gemiddeld telt Marseille 300 zon-dagen per jaar), het deels steile stratenparcours en een klim van zeeniveau naar 149 m is dat zeker geen overbodige luxe voor deze activiteit voor het hele gezin.

Bezienswaardigheden in Marseille:
– Vieux Port met vismarkt en de uitgaanswijk achter de Quai de Rive Neuve
– Wandel over het Fort Saint-Jean en neem de Passerelle naar het Mucem
– Kathedraal de la Major en het oude stadscentrum Le Panier met zijn steegjes en murals
– Basiliek Notre-Dame de la Garde en uitzichtpunt over de stad
– Palais Longchamp met zijn waterpartijen
– Voor de kust ligt op een eiland Château d’If (bekend van De Graaf van Monte Cristo)

Tips
Fada Bike organiseert begeleide fietstochten op e-bikes. Je kunt kiezen uit verschillende tours en aansluiten bij een groep of een privé-tour reserveren. Liever alleen op pad? Dan kun je ook een e-bike huren bij Fada.

Onder Cathédrale de la Major tegenover de zee ligt Atelier-Boutique des Voȗtes, een ‘Bar à Chocolat’. Deze specialiteitenzaak is gespecialiseerd in chocolade met olijfolie uit de Provence, maar je kunt hier ook terecht voor een kop koffie.

Reis je per auto naar Marseille let dan op dat je accommodatie over een eigen parkeerplaats beschikt of in de buurt ondergronds parkeergarages zijn. Hotel Maison Montgrand biedt zowel prima kamers als appartementen aan in het centrum van Marseille op loopafstand van de oude haven het Quartier des antiquares.

Vélotour Marseille: Fietsen door het beruchte Vélodrome
Vélotour is een fietsevenement voor de hele familie. In verschillende Franse steden ontdek je verrassende locaties die normaal gesloten blijven. Zo ook in Marseille, wat dacht je van een fietsrit door het beruchte Vélodrome-stadion, over een golfbaan of een draf- en renbaan. Geen evenement voor snelle rondetijden op de racefiets, maar wel goed voor een fijne fietsmiddag met het gezin. In 2022 is er geen editie in Marseille, wel in andere Franse steden.

foto: Tourisme Marseille

Les Calanques:  witte kliffen en parelwitte stranden
De drukte van de stad even ontvluchten? Langs de kust loopt een fietspad langs de Corniche Kennedy, vanaf Parc Valmer fiets je zo veilig naar de Prada-stranden. Fiets je daarna iets verder door bereik je de Calanques. Hier aan de kuststreek tussen Marseille en Cassis vind je Les Calanques met witte kliffen tot honderden meters hoog en kleine inhammen met parelwitte strandjes.

Liever op de racefiets de Col de la Gineste (327m) beklimmen? Bekijk dan onderstaande route eens, goed voor 48km en 630 hoogtemeters. Start is bij treinstation La Pomme.

In de omgeving van Marseille liggen nog tal van andere interessante bestemmingen. Zo kan je rondom Roquebrune-sur-Argens prachtig fietsen langs indrukwekkende rode rotsafzettingen of de bekende mountainbike-tocht Roc d’Azur rijden. Ook elders in het departement Var is het goed toeven en kan je prachtige routes door groene heuvels en langs de azuurblauwe kust fietsen.

Meer informatie over Marseille vind je op de website van Marseille Tourisme.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.