Fietsen rond Roquebrune-sur-Argens: rode rotsen en Roc d’Azur

woensdag 1 juni 2022 om 10:00
Fietsen rond Roquebrune-sur-Argens: rode rotsen en Roc d’Azur

foto: L. van Loo

Het Franse departement Var is geliefd bij fietsers en dat is niet vreemd als je ziet welke afwisselende landschapen de streek allemaal te bieden heeft. Precies tussen het Sainte-Baume Massif en het Estérel Massif ligt Roquebrune-sur-Argens, niet ver van Fréjus aan de kust.

De steil omhoog reizende rotsformatie ‘Rocher de Roquebrune’ met zijn drie iconische kruisen op de top is ook vanaf de snelweg A8 niet te missen. Dit is de landmark van Roquebrune-sur-Argens. Rond dit prachtig decor – ook bekend van de wereldberoemde Roc d’Azur – kan er volop gefietst worden … on-road en off-road!

Mountainbiken in het Maures Massif
Het Maures-massief is een van de wildste landschappen van de Provence. Van Hyères tot Fréjus strekt het gebergte zich, bijna 60 km lang, uit langs de kust. In deze buitengewone wildernis kunnen mountainbikeliefhebbers hun hart ophalen. Er zijn gemarkeerde mountainbikeroutes voor alle niveaus. Heerlijk knallen van de bergen tot aan de zee.

In de Var zijn twee officieel gecertificeerde Espace VTT’s die dienst doen als start- en informatiepunt. De eerste ligt in Hyères. Het andere startpunt ligt een stuk noordelijker in de Verdon.

foto: Copyright – A.S.O. by Aurélien Vialatte

Roc d’Azur
De welbekende en internationaal bekende mountainbike-wedstrijd vindt jaarlijks in oktober plaats rond Fréjus en Roquebrune-sur-Argens. Bij de eerste editie van Roc d’Azur in 1984 waren er zeven deelnemers. Nu is het een van de grootste mountainbike events ter wereld met deelnemers uit de hele wereld. Naast de wedstrijd zijn er ook toertochten voor recreanten.

Na een triatlon in 2012 en de gravelbike in 2016, omarmt Roc d’Azur in 2022 weer een nieuwe discipline: de e-bike. Maar welk e-biketype je ook kiest, je krijgt altijd het ruwe terrein van de Maures voor de kiezen. Vanuit het authentieke Roquebrune-sur-Argens, voeren drie routes (16, 32 of 44 km) door het massief van Les Maures. De middellange en langste route doorkruisen ook de prachtige Rocher de Roquebrune. Met zo’n natuurwonder als decor staat de Roc Trail garant voor een unieke e-beleving.

Begeleide E-MTB-tochten
Wil je liever op een ander moment en onder begeleiding de tracks van Roc d’Azur verkennen? Ook dat kan! Gids Yann van Mouv’Nature neemt je graag mee op in zijn thuisstreek en toont je de mooiste plekjes in de Maures. Ook de e-mountainbikes kunnen gehuurd worden. Zeker in het hoogseizoen is het aangeraden om tijdig te reserveren.

foto: L. van Loo

Een populaire verblijflocatie in de streek is de MILEADE Village Club Val d’Esquières in Les Issambres. Mileade ligt in een prachtig park met zicht op de Middellandse Zee en de Golf van Saint-Tropez. Hier verblijven geregeld fiets- en triatlon clubs om te trainen. De accommodatie ligt direct aan de kust met jachthaven en mooie zandstranden. Voor fietsers is ook de Littoral-fietsroute slechts honderd meter verwijderd vanaf de acccommodatie.

Estérel Massif
Nee, de Roc verlaat het Maures massief niet, maar biedt op vrijdag 7 oktober 2022 voor het eerst de mogelijkheid om het Estérel-massief als bonusrit te ontdekken. Hoewel het Esterel-massief hemelsbreed slechts vijftien kilometer verwijderd is van het Les Maures-massief, heeft het zijn eigen uitgesproken karakter.

Een ding dat de twee massieven wel gemeen hebben zijn adembenemende landschappen. Het terrein is technisch iets minder uitdagend dan in het Massief van Les Maures en daardoor beter geschikt voor gravelritten. Je kunt kiezen uit drie afstanden. Afhankelijk van hoe sterk en gemotiveerd je je voelt wanneer de grote dag komt, kun je kiezen uit 22, 29 en 38 kilometer voor de XC-ritten en tussen 47, 50 en 58 kilometer voor de gravelritten.

Naast Roc d’Azur zijn er ook andere mountainbike-evenementen, zoals:

  • Maurin des Maures: een tocht van het Maures Massif naar La Londe
  • Piste des Sangliers: een mountainbiketocht rond Pierrefeu in the Maures Massif

Racefiets: Van Rocher de Roquebrune naar de top van de Estérel
Deze route van 83 km en 1330 hoogtemeters begint bij het treinstation van Fréjus. Na een stukje door de stad verlaten we de Route de Cannes en ruilen de doorgaande weg in voor de verkeersluwe en weg naar de top van de Mont Vinaigre. Deze top is met 618 meter de hoogste top van het Estérel-massief. De klim omhoog is autoluw en voor een groot deel zelfs helemaal autovrij, het zijn vooral fietsers en wandelaars die we tegenkomen.

Let op bij het Maison forestière de Malpey, hier kom je straks weer terug als je op de top bent geweest. De twee zendtorens op de top worden groter, en wil je de hoogstgelegen toren bereiken zul je de laatste 100 meter wellicht even moeten afstappen. Het wegdek is niet super en het smalle paadje gaat nu ook wel heel steil omhoog.

Na de klim volgt de afdaling terug naar het Maison forestière, hier draait de route rechtsaf en bereik je de Col de Testanier (311m). Via de grote weg met prima wegdek gaat het verder, de passeert de snelweg A8 en het Lac Biançon biedt kans op verkoeling. Dan volgt de beklimming van de Mur de Montauroux en draait de route terug door de bossen van de Estérel.

De route kruist opnieuw de snelweg, rechts heb je een prachtig zicht op de Rocher de Roquebrune. De roodbruine rotsformatie torent uit over de streek. Kun je de drie kruisen op de top ontdekken? Wil je de deze kruisen van dichtbij bekijken. Reken dan op een sportieve wandeling van 2,5u tot aan de top.

Nadat de brug over de Argens overgestoken is bereiken we Roquebrune-sur-Argens, een gezellig middeleeuws stadje boordevol lekkernijen, je moet er wel even voor stoppen. De route volgt nu de D7 en we laten Roquebrune-sur-Argens achter ons. Borden attenderen ons op Domaine des Planes waar verschillende wijnen en rosé gemaakt wordt. Vanaf de weg is het nog 1-2 km fietsen al slingerend door de wijngaarden bereik je hoofdgebouw waar ook wijndegustaties mogelijk zijn. Na de degustatie word je opnieuw beloond met prachtige vergezichten over de wijngaarden, het Estérel-massief en de kuststreek. Nog een paar kilometer fietsen en je staat weer terug op het startpunt bij station Fréjus.

Wil je de fiets een dagje laten staan? Dan zijn er enkele wandelroutes om de rots van Roquebrune te ontdekken en de top een bezoek te brengen.

foto: L. van Loo

foto: L. van Loo

Roquebrune-sur-Argens
Het middeleeuwse “dorp van de rots”, Roquebrune-sur-Argens is een 1000 jaar oud dorp met smalle steegjes, winkeltjes met ambachtelijke producten en een ware chocolade hotspot.

Naast bekende chocolatiers als Mélissa Ouvry van Chocolats et Gourmandises en La chocolaterie du Rocher met zijn eigen chocolade Rocher de Roquebrune is er ook een chocolade museum, het Maison du Chocolat et Cacao in een oude kerk. Leuk om oude herinneringen op te halen.

In de streekproductenwinkel Maison du Terroir vind je nog meer lokale lekkernijen zoals honing, wijn en olijfolie. De toeristische dienst van Roquebrune-sur-Argens vertelt je graag wat er allemaal te doen is in de streek.

Fietsvriendelijke accommodaties met Accueil Vélo
Let op het Accueil Vélo label als je op zoek bent naar een vakantieaccommodatie. Dit is een kwaliteitslabel voor fietstoerisme waarbij deelnemende accommodaties altijd binnen enkele kilometers van een officiële fietsroute liggen en over speciale fietsvoorzieningen beschikken. Denk hierbij aan veilige fietsenstalling, reparatiemogelijkheid en een picknick voor onderweg kunnen verzorgen.

In de omgeving van Roquebrune-sur-Argens liggen nog tal van andere interessante bestemmingen. Zo kan je in het nabijgelegen Marseille door het historische centrum fietsen of de hagelwitte stranden bezoeken. Ook elders in het departement Var is het goed toeven en kan je prachtige routes door groene heuvels en langs de azuurblauwe kust fietsen.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Materiaalzone