Fietsen in de Var: groene heuvels en azuurblauwe zee

Fietsen in de Var: groene heuvels en azuurblauwe zee

Het departement Var is na Parijs het departement met het grootste aantal toeristische overnachtingen. En dat is helemaal niet vreemd als je ziet wat de streek allemaal te bieden heeft: zon, zee, rotsen, heuveltopdorpjes, eeuwenoude tradities, olijfbomen en wijnranken. Tel daarbij de Provençaalse keuken met zijn lokale producten en alle zintuigen worden hier heerlijk verwend.

De Var strekt zich uit tussen het Sainte-Baume Massif in het westen en het Estérel Massif in het oosten. In het noorden vormt de Gorges du Verdon de natuurlijk grens, in het zuiden loopt de grens gelijk aan de kustlijn langs de Middellandse Zee. Ook de eilanden voor de kust, Le Levant, Port-cros en Porquerolles behoren tot het departement Var. Een zeer afwisselend landschap, ideaal voor een verrassende fietsvakantie! Zeker in het voor- of najaar is de streek een bezoek waard, omdat de temperaturen er dan nog aangenaam zijn en je weinig andere toeristen zal tegenkomen.

Lange afstandsroutes in de Var
Drie langeafstandsroutes die de streek door kruisen zijn Le parcours cyclable du littoral (V65), La Méditerranée à Vélo (EV8) en de iets kortere La Vigne à Vélo.

Le parcours cyclable du littoral (V65) – 124 km / 790 hoogtemeters

Tussen Sanary-sur-Mer en Saint-Raphaël fiets je over het traject van de oude spoorweg. Onderweg passeer je 20 dorpen. De Littoral-fietsweg is nog in ontwikkeling en niet helemaal klaar.

Sommige stukken bestaan nog uit gravelwegen – maar laat je hierdoor zeker niet weerhouden om deze “snelle kustverbinding” te gebruiken om de Var te ontdekken tijdens je fietsvakantie. Je vermijdt (vaak) het drukke verkeer, en circa 60 kilometer is al volledig ingericht als fietspad en niet toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer.

La Méditerranée à Vélo (EV8) – 135 km in Haut-Var
De route verbindt Spanje met Italië, en doorkruist in Frankrijk voor 135 kilometer de Haut-Var. In het westen komt de EV8 bij de wijngaarden van Rians het departement binnen. Via de wijndorpen Barjols, Salernes* en Lorgues loopt de route naar Draguignan waar de EV8 de ‘Vigne à Vélo’-fietsroute kruist.

Vervolgens gaat het verder oostelijk via Bargemon naar Fayence. Bij het enorme Lac de Saint Cassien verlaat de route de Var en fiets je via het departement Alpes-Maritimes richting Nice en verder naar Italië.

Wil je de beroemde ‘Grand Canyon du Verdon’ meepakken op je route? Dan moet je bij Salernes de EV8 verlaten en in noordelijke richting afbuigen.

Vigne à Vélo – 24 km
Deze korte themafietsroute verbindt het middeleeuwse plaatsje Arcs-sur-Argens in het zuiden met Châteaudouble in het noorden. Je fietst 20 kilometer over een autovrij fietspad, de overige 4 kilometer deel je de weg met andere weggebruikers. Onderweg geniet je van het prachtige wijnlandschap met zijn ‘Grand Domains’. Halverwege de route ligt Draguignan, waar je de lange afstandsroute langs de Middellandse Zee kruist.

Col du Canadel & Massif des Maures – 60 km / 930 hoogtemeters

Voor de middaghitte nog even trainen, of met het gezin een fietstocht maken? Dan is dit een afwisselende route met een niet te steile beklimming, mooie natuur en prachtige vergezichten. De route start in Le Lavandou bij Loc Retro-verhuur. Onze lokale fietspartners voor deze rit zijn Nadine en Philippe Pillon van de Association Union Cycliste de La Londe, alle credits naar hen voor deze mooie gevarieerde route!

De eerste tien kilometer zijn redelijk vlak, we fietsen namelijk over de oude spoorlijn tussen Toulon en Saint-Raphaël. Bij Rayol-Canadel-sur-Mer wordt het sportiever, bijna vanaf zeeniveau gaat het met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,5% omhoog naar de top van de Col du Canadel op 267 meter. Je hebt hier een prachtig zicht op de Middellandse Zee en de eilanden voor de kust.

Het klimwerk is echter nog niet voorbij, we slaan bovenop de col linksaf en volgen de Routes des Cretes. Een rustige weg (je klimt tot op 440 m hoogte) door het Massif des Maures met afwisselend vergezichten over de zee of het bosrijke binnenland. De eerstvolgende plaats op onze route is Bormes-les-Mimosas, zeker een verfrissende stop waard!

Bormes-les-Mimosas
Dit fotogenieke dorp ligt bovenop een heuvel, en is met zijn gekleurde gevels een van de mooiste ‘Villages Fleuris‘ van Frankrijk. Het middeleeuwse dorp met zijn smalle steegjes, botanische tuinen en oude gebouwen is populair bij toeristen. Bovenop het dorp liggen de resten van het kasteel, en is een uitzichtpunt. In het voorjaar bloeit hier overal de Mimosaplant met zijn gele bloemen.

Na een bezoek aan het dorp dalen we af naar de kust, passeren het Château de Brégançon en slaan even later links af naar Plage de l’Estagnol. Zonder Nadine en Philippe waren we hier zo voorbijgereden. Aan de entree wordt toegangsgeld gevraagd (reken voor fietsers op ca € 2,- p.p.) en via een gravelweg bereik je een klein paradijs. Een parelwit zandstrand, kristalhelder water, palmbomen en een schaduwrijk dennenbos met picknicktafels. Ook is er een restaurantje en zijn er sanitaire voorzieningen. Een toplocatie voor de lunch.

Na enkele kilometers langs wijndomeinen en enkele kastelen gaat het via de Voie Verte van Littoral weer terug naar La Lavandou waar we onze fietsvrienden bedanken en terugkeren naar ons hotel.

Loc Retro verhuurt (elektrische) fietsen maar ook motorfietsen. Vooraf reserveren via de website van Loc Retro is aan te raden. Hôtel de la Plage is een gezellig familiehotel in Bormes-les-Mimosas. Het hotel ligt op loopafstand van de zee en beschikt over een eigen fietsenkelder. Eigenaar Marc is afkomstig van Brussel en geeft je graag fietstips over de streek.

Crossen door de wijngaarden

Toegegeven het klinkt wellicht iets spectaculairder dan het is… maar Château Malherbe heeft wel een originele manier gevonden om rondleidingen te verzorgen. Naast de klassieke wandelingen, is het nu ook mogelijk om het domein van 25 hectare te verkennen met elektrische mountainbikes.

Onder begeleiding bezoek je in een zeer gemoedelijk tempo het Malherbe terroir bij het chateau, en het iets verder gelegen Pointe du Diable terroir aan de kust. Onderweg stop je geregeld en leer je alles over de wijnbouw, van terroir tot productie en de invloed van de zee op de wijnranken. Vanaf de wijngaard aan de kust heb je een uniek uitzicht op de mini ‘Mont-Saint Michel’ van de Var, het Fort van Brégançon

Château Malherbe is de voormalig boerderij van het fort, en verzag het fort van drinkwater via de waterput tussen de wijnranken. Vandaag de dag is het strategisch gelegen fort de officiële zomerresidentie van de president van Frankrijk. In de zomermaanden is het fort open voor publiek.


In en rondom de Var liggen nog de nodige andere mooie fietsbestemmingen. Zo kan je rondom Roquebrune-sur-Argens prachtig fietsen langs indrukwekkende rode rotsafzettingen of de bekende mountainbike-tocht Roc d’Azur rijden. Daarnaast is het een aanrader om in het nabijgelegen Marseille door het historische centrum te fietsen of de hagelwitte stranden te bezoeken.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.