Zware finishes op Passo di Gavia en Malga Montasio in Giro Rosa 2019

vrijdag 8 maart 2019 om 14:56
Zware finishes op Passo di Gavia en Malga Montasio in Giro Rosa 2019

Annemiek van Vleuten - foto: Cor Vos

Zware finishes op de Passo di Gavia en de Malga Montasio en een lastige aankomst op de slotdag in Udine. Het zijn allemaal ingrediënten van de dertigste editie van de Giro Rosa, waarvan het parcours vandaag werd bekendgemaakt in Carate Brianza.


De afgelopen tijd sijpelden de eerste contouren van de route al door. Eerst waren er de geruchten over een ploegentijdrit en een aankomst op de Gaviapas, tot groot genoegen van Annemiek van Vleuten. De titelverdediger verstuurde al meteen Love this! via haar social media. Later werden ook de routes van de eerste etappe en de twee slotritten al onthuld.

Aftrap in Piemonte
En vandaag werd dan het hele parcours uit de doeken gedaan. In totaal legt het vrouwenpeloton 920,4 kilometer af. Vier van de twintig Italiaanse regio’s worden doorkruist, te weten Piemonte, Lombardije, Veneto en Friuli-Venezia Giulia. De koers start met een ploegentijdrit over achttien kilometer met een oplopende aankomst voor de graven van de broers Fausto en Serse Coppi.

De tweede rit start en finisht in Viù, vlakbij Turijn. Met de Colle del Lis staat meteen de eerste klim in het routeboek. Opnieuw ligt de streep getrokken na een oplopende slotfase. Op de derde dag rijdt het peloton van Sagliano Micca naar Piedicavallo, waar de rensters een aankomst wacht boven de 1000 meter hoogte. Na dit onstuimige begin, kunnen zij in rit vier even op adem komen.

Annemiek van Vleuten – foto: Cor Vos

Dat is misschien maar goed ook, want een dag later staat de koninginnenrit op het programma. Vanuit Ponte in Valtellina wordt namelijk gekoerst naar de legendarische Passo di Gavia, waar de finish ligt op 2652 meter hoogte. Ook woensdag moeten de klassementsrenners er meteen weer staan voor de klimtijdrit naar Teglio. Ook de twee dagen erna gaat het op-en-af.

Finish in Udine
Op de voorlaatste dag ligt dan opnieuw de aankomst bergop. Zo hoog als op de Passo di Gavia is het ditmaal niet, maar ook de klim naar Montasio (1546 m) mag er zijn. Deze klim heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 8%, met maxima van 20%. Een dag later weten we wie de winnares is van deze dertigste editie van de Giro Rosa, als de finish is in Udine.

Etappeschema flag-it Giro d’Italia Internazionale Femminile 2019 (5-14 juli)
etappe 1: Cassano Spinola – Castellania (18 km, TTT)
etappe 2: Viù – Viù (78,3 km)
etappe 3: Sagliano Micca – Piedicavallo (104,1 km)
etappe 4: Lissone – Carate Brianza (100,1 km)
etappe 5: Ponte in Valtellina – Passo di Gavia (100,7 km)
etappe 6: Chiuro – Teglio (12,1 km, ITT)
etappe 7: Cornedo Vicentino – San Giorgio di Perlena. Fara Vicentino (128,3 km)
etappe 8: Vittorio Veneto – Maniago (133,3 km)
etappe 9: Gemona – Chiusaforte. Malga Montasio (125,5 km)
etappe 10: San Vito al Tagliamento – Udine (120 km)

Dit artikel delen:

8 Reacties

koos verrek 8 maart 2019 om 15:00

Edit redactie: On-topic blijven graag

Guushovd 8 maart 2019 om 15:43

Ik denk dat Van Vleuten zich in haar handjes wrijft.

girardengo 8 maart 2019 om 15:43

Bij deze de eerste inhoudelijke reactie;-)

Edit: net te laat;-)

Met zo'n parcours is het niet nodig om nog een Tour de France voor vrouwen na te streven. Verklaar deze ronde gewoon definitief tot dè ronde voor vrouwen.

Guushovd 8 maart 2019 om 16:03

Mee eens, met het huidige vrouwen peloton (aantal goede rensters) is het voorlopig misschien zelfs beter om niet teveel uit te breiden. Eerst consolideren en dan komt er vanzelf een behoefte aan een Tour de France feminin. Ik hoop wel dat de giro voor vrouwen (net als andere koersen) meer op TV komt. De Tour voor vrouwen krijgt op TV met in een paar dagen meer aandacht dan de Giro, dat is wel jammer.

Brabander 8 maart 2019 om 17:11

Ook mee eens hoor. Laat die Tour toch lekker. Hoewel het niet te vergelijken is, want de Tourplannen gaan over een koers die min of meer synchroon loopt met de mannen, terwijl de vrouwelijke Giro anderhalve maand later plaatsvindt dan de mannelijke versie.
Ik hoop wel dat er iets aan de tv-coverage wordt gedaan, want dat is nu 3x ruk natuurlijk. En voor de conservatieven die zeggen ‘dat daar geen hond naar kijkt’: ik zit voor de buis dan :)

Hoebele 9 maart 2019 om 10:57

Ik hoop zelfs dat de rensters La Course massaal gaan overslaan. In de Giro Rosa, BLT, Bira en met name Women’s Tour staat er genoeg publiek die puur voor de vrouwen komen en niet omdat ze toevallig het voorprogramma zijn. Nu alleen nog uitzenden op TV.

rahimns 8 maart 2019 om 15:48

Dit is er een voor de echte allrounders… echt een mooi rondje

kleomantre 9 maart 2019 om 10:49

Goede ontwikkeling zo’n ronde en ook wat mij betreft is dit gewoon dé ronde voor de dames. En ik zou ook graag meer coverage zien, vaak is zeg maar tussen de 150 km tot de finish tot 70 km voor de finish bij de herenwedstrijden weinig te zien, prachtig als we dan daar een uurtje of 2 een vrouwenfinale zien. Zal bij de tour wel niet lukken, dat is vaak meer zo’n promo-tour van de omgeving waarbij ieder kasteel, klooster of kerk zendtijd moet krijgen.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.