Zorgen rond snikhete Volta a Portugal nemen toe na opgave uitgedroogde renner

vrijdag 3 augustus 2018 om 18:56
Zorgen rond snikhete Volta a Portugal nemen toe na opgave uitgedroogde renner

foto: ANSA/Claudio Peri (archiefbeeld)

De weersomstandigheden waaronder de Volta a Portugal momenteel worden gehouden blijven de gemoederen bezighouden. Terwijl de thermometer bijna 45° C aanwees, stond het peloton vanmiddag om half één aan het vertrek in Beja voor de tweede rit over 203,6 kilometer naar Portalegre. De Deen Louis Bendixen moest gisteren al noodgedwongen opgeven door een zonnesteek en nierproblemen.

“Helaas heb ik moeten opgeven”, schreef de 23-jarige Bendixen vandaag op Twitter. De Deen was woensdag nog derde in de proloog van de Portugese rittenkoers “Ik heb gisteren drie uur lang helemaal uitgedroogd bij de antidopingcontrole gezeten; er was geen eten, slechts water. Nadat ik mijn plasje inleverde, blokkeerde mijn hele lichaam en stortte ik in. Ik heb de nacht doorgebracht in het ziekenhuis met een zonnesteek en nierproblemen.”

In de rit van vandaag zorgden brandweermannen al voor verkoeling met hun blusmateriaal om het koersen bij deze temperaturen in één van de warmste regio’s van het land iets draaglijker te maken. Renners stapten af om zich langs de kant van de weg om even te kunnen baden in water. Op internet wordt met verbazing gereageerd op de omstandigheden, die als ‘extreem en gevaarlijk’ worden omschreven. De internationale wielerunie UCI is al meermaals gevraagd waarom het hitteplan niet van kracht is.

Gevaar
Gisteren werden er ook al vraagtekens gezet bij het mogelijke doorgaan van de wedstrijd. “Experts zeggen zelfs dat je leven in gevaar is als je bij deze temperaturen te lang in de zon blijft. Het is toch zonneklaar dat de Volta a Portugal niet door kan gaan. Rennersvakbond?”, riept wielervolger Mikkel Condé op.

Dit artikel delen:

20 Reacties

Anneke 3 augustus 2018 om 19:00

Je kan, als renners zijnde, er ook voor kiezen om met z’n allen niet meer op te stappen?

Verweggistan 3 augustus 2018 om 19:01

Daar hebben ze toch een protocol voor.

wimpy 3 augustus 2018 om 19:06

Ze kunnen de etappe dan toch op zijn minst voor de helft inkorten ofzo…

Dario 3 augustus 2018 om 19:09

Om een of andere geldt het protocol enkel voor WorldTour en .HC wedstrijden. .1 wedstrijden zoals de Ronde van Portugal worden aangeraden zich daar ook aan te houden, maar moeten dat niet noodzakelijk. Waarom dat zo is, en waarom de organisatie hier gewoon niks doet, begrijp ik zo goed niet.

Scott Sunderland 3 augustus 2018 om 19:09

Wedstrijd annuleren. Niet gezond met deze temperaturen. Beetje menselijkheid tonen.

John Bidon 3 augustus 2018 om 19:15

Ze moeten de organisatoren eens op de fiets zetten met dit weer. Is het binnen 5 minuten afgelast. Onbegrijpelijk ook dat een ploeg zijn kostbaarste assets laat rijden in dit weer. Kan verstrekkende gevolgen hebben met zonnesteken en uitdroging.

xistnc 3 augustus 2018 om 19:19

Dus de ploeg van die gast heeft hem min of meer aan zijn lot overgelaten? Lekker dan.

tendam 3 augustus 2018 om 19:26

Niks aan de hand jongens, er is geen klimaatverandering. Gewoon doorlopen (of doorfietsen in dit geval).

45 graden, dat is gewoon absurd. En dan nog topsport bedrijven ook.

xistnc 3 augustus 2018 om 19:32

Klimaatverandering? Niet echt. Het is immers al weken hetzelfde weer?

maurits1972 3 augustus 2018 om 19:35

@xis
Het klimaat gaat over 30 jaar, en niet over twee weken.

Mwielerfan 3 augustus 2018 om 19:46

Die doping testers hebben ook boter op hun hoofd. Moet een dokter niet even ingrijpen dat zo’n jongen kan herstellen?

the student 3 augustus 2018 om 19:56

Wat mij nog t meest verbaasd is dat die dopingtesters die arme deen controleren. En dat er uberhaupt testers zin. Iedereen weet wel dat dit het meest verknipte rondje is wat nog gehouden wordt. Sowieso dat de organisatie boter op t hoofd heeft en niet alleen met het hitte protocol. Je zou op zich ook kunnen koersen tot in de avond.

wielrenner 3 augustus 2018 om 19:57

De UCI haha, die liggen lekker op het strand.

marehoek 3 augustus 2018 om 21:14

Wordt het niet eens tijd dat de vakbond
Van de wielrenners ingrijpt en de UCI
ter verantwoording roept?????????

kooltje 3 augustus 2018 om 21:24

Is toch wel mogelijk om vroeg in de ochtend te rijden of later in de avond

oscarito1908 3 augustus 2018 om 21:42

Het klimaat gaat over 30 jaar? Haha wat een onzin.

Bulcke 3 augustus 2018 om 21:55

Lol@ xistnc

leegloper 3 augustus 2018 om 21:57

https://nl.wikipedia.org/wiki/Klimaat
“Het klimaat is de gemiddelde weerstoestand (temperatuur, windkracht, bedekkingsgraad en neerslag) over een periode van minimaal 30 jaar. ”

Geen onzin dus.

Hollandstrots 3 augustus 2018 om 22:23

En ik voeg toe 30 jaar is zelfs nog onzin. Bedenk even dat de aarde ongeveer 4,5 miljard jaar oud is. 30 jaar is niks. We roepen allemaal moord en brand en lopen degene achterna die het meeste geld halen uit uw portemenee. Onzinprojecten kosten miljarden en we winnen op basis van geschatte maar vooraf niet gegarandeerde berekeningen misschien een half graadje. Investeer liever in duurzaamheid en wees zuinig met de natuur. Ronde van Portugal natuurlijk een belachelijk moment. Die kun je zelfs in november nog houden waarom hartje zomer? Ik snap wel dat worldtour ploegen niet komen. Onmiddellijk ingrijpen UCI. Je bent er voor alle wielrenners.

Scotty 3 augustus 2018 om 23:16
Quote:
Onzinprojecten kosten miljarden en we winnen op basis van geschatte maar vooraf niet gegarandeerde berekeningen misschien een half graadje. Investeer liever in duurzaamheid en wees zuinig met de natuur.

Wat probeer je hier, in godsnaam, te zeggen?

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair