Zilveren Büchli: “Ik dacht: Of ik ga vol op mijn bek of ik haal een medaille”

Zilveren Büchli: “Ik dacht: Of ik ga vol op mijn bek of ik haal een medaille”

Büchli pronkt links met zijn zilveren medaille - foto: Sirotti

woensdag 17 augustus 2016 om 09:57

Matthijs Büchli mag zich voor de rest van zijn leven de winnaar van de zilveren medaille noemen op de keirin van de Olympische Spelen 2016. De Nederlandse baanwielrenner wist na een hectische finale de tweede plek voor zich op te eisen achter de topfavoriet Jason Kenny. “Ik gooide alles op die laatste bocht”, zei hij na afloop tegen de NOS.

Kamikaze
Tegen de Brit Kenny was Büchli niet opgewassen. “Hij is de man van het toernooi. Als je dan tweede wordt achter hem, dan is dat voor mij winnen”, erkent hij. “Ik gooide alles op die laatste bocht. Ik ging er als een kamikaze-piloot in, vol onderlangs. Er was weinig ruimte, maar ik dacht: het maakt niet uit. Of ik ga vol op mijn bek of ik haal een medaille. Ik kan het moeilijk geloven, waanzinnig!”

“Dit is een levensdoel dat ik nu al kan afvinken. Op mijn allereerste Olympische Spelen zilver halen. Nu moet ik voor goud gaan in Tokio”, kijkt hij al vier jaar vooruit.

Dubbele herstart
De finale werd tot twee keer toe afgeschoten. Beide keren was minstens één renner te vroeg voorbij de gangmaker gereden. De jury deed beide keren lang over de beslissing, maar durfde niemand uit de finale te knikkeren. “Dat is dus wat er kan gebeuren in een olympische finale, waar de druk hoog is. Dat konden ze (de jury, red.) niet aan, tot twee keer toe. Bizar eigenlijk dat iedereen mocht doorrijden”, zegt Büchli. “Normaal word je eruitgehaald.”

Of het klassenjustitie is, durft hij niet direct te bevestigen. “Ik denk dat ze in de eerste rit, omdat het er twee of drie waren, dachten: ‘We halen er niemand uit, anders rij je een finale met z’n vieren of met z’n drieën zelfs’. Dat is niks. En in de tweede rit gebeurde het weer. Toen dachten ze: ‘We moeten consequent zijn met onze eerste beslissing.'”

“Het is twijfelachtig”, zegt Büchli. “Maar het maakt mij nu niets uit.”

Dit artikel delen:

7 Reacties

Elsschot 17 augustus 2016 om 10:09

Daar zul je de Daltons hebben. Wel dapper gereden van die langste moet ik zeggen.

0
Wheely 17 augustus 2016 om 10:34

Geweldig! Nederlands beste baanwielrenner!

0
Mark 17 augustus 2016 om 10:37

Als dat zijn keuzes waren dan heeft hij een goede keuze gemaakt. Proficiat!

0
Marszzz 17 augustus 2016 om 10:40

Mooi zo’n renner met guts. Het heeft hem het maximaal haalbare gebracht. Kenny was een maatje te groot.

0
Zadelpen 17 augustus 2016 om 18:19

Als je die laatste bocht terug ziet. Ik zou het denk ik niet durven, maar ben ook niet echt een watje. Maar dit is wel voor de waaghalzen hoor, voor mij als leek ziet het er levensgevaarlijk uit.

Een werkelijk waar schitterende medaille!

0
Spaakje 17 augustus 2016 om 19:03

Dom gereden, in de laatste bocht had hij beter iedereen onderuit kunnen beuken om goud te pakken. Jury doet toch niks. Zonder gekheid, geweldige laatste bocht, mooie medaille!

0
Spinergy 18 augustus 2016 om 11:11

Mocht hij gewonnen hebben, was er net zo vaak over gereden totdat er een Engelsman won…

0

Headlines

Populair

Materiaalzone