Zilver voor Roy Eefting op het WK-scratch

Zilver voor Roy Eefting op het WK-scratch

foto: Cor Vos

donderdag 28 februari 2019 om 20:35

Roy Eefting heeft de zilveren medaille gepakt op de scratch tijdens het WK baanwielrennen in Pruszków. Het goud was voor Sam Welsford, die even daarvoor ook al de WK-titel had veroverd op de ploegenachtervolging met zijn landgenoten uit Australië. Hij volgt Yauheni Karaliok op als wereldkampioen op dit onderdeel.

In de beginfase was het nog wat aftasten, maar na een kwart koers ontbrandde deze wedstrijd over zestig ronden. Het tempo ging de hoogte in en meerdere favorieten staken hun neus aan het venster. Daarbij ook titelverdediger Karaliok en Europees kampioen Roman Gladysh. Niemand raakte echt weg; het tempo lag hoog, waardoor de koers afstevende op een uitputtingsslag.

De tweede helft van de koers werd door meerdere renners aangegrepen om een ontsnapping op touw te zetten, onder meer door de Belg Moreno De Pauw. Op tien ronden voor het einde trok hij stevig door, maar de concurrentie kon opnieuw aansluiten. Een flitsende versnelling van Rui Oliveira op zes ronden leek wel eens de beslissende te kunnen zijn.

Oliveira strandt in het zicht van de haven
De Portugees, die op de weg actief is voor UAE-Team Emirates, pakte bijna een halve ronde en leek aanvankelijk het juiste tempo te pakken te hebben. Maar het was nog ver naar de finish en hij kreeg het steeds moeilijker naar het einde toe. In de laatste ronde werd hij dan voorbijgesneld, waarna Sam Welsford naar zijn tweede WK-titel van de dag reed.

Sam Welsford wint voor Roy Eefting – foto: Cor Vos

Achter hem reed Roy Eefting enigszins verrassend naar de tweede plek. Hij bleek zijn wedstrijd geweldig te hebben ingedeeld. Eefting zorgde daarmee voor de derde Nederlandse medaille dit WK, nadat ook Kirsten Wild (eveneens zilver op de scratch) en de nationale baansprinters (goud op de teamsprint) eremetaal behaalden.

Uitslag
flag-nr1 flag-au Sam Welsford
flag-nr2 flag-nl Roy Eefting
flag-nr3 flag-nz Thomas Sexton

Dit artikel delen:

3 Reacties

Verweggistan 28 februari 2019 om 20:46

Jammer voor Oliveira.

chasse patat 28 februari 2019 om 20:59

Roy heeft slim gereden en zijn koers op de sterkste afgestemd. Al blijft dat bij de scratch altijd een gok.

ikbenprocycling 28 februari 2019 om 21:18

Dat heeft Roy ijzersterk gedaan.

Volg hier

Laatste nieuws

Materiaalzone