Zijn Mathieu van der Poel en Wout van Aert op tijd hersteld voor Milaan-San Remo?

Zijn Mathieu van der Poel en Wout van Aert op tijd hersteld voor Milaan-San Remo?

foto: Cor Vos

Door Maxim Horssels en Sam Dictus
maandag 15 maart 2021 om 20:00
Special

Ze leveren helse inspanningen in Tirreno-Adriatico. Mathieu van der Poel kiest zijn dagen uit voor ritzeges (en verbluffende solo), Wout van Aert strijdt iedere rit voor zijn positie in het eindklassement.

Wat zijn de positieve en negatieve effecten van hun prestaties met oog op Milaan-San Remo van aanstaande zaterdag? Drie vragen aan drie bewegingswetenschappers en wielertrainers.

  • Louis Delahaye, oud-performance coach LottoNL-Jumbo en tegenwoordig hoofdcoach Nederlandse triatlonbond
  • Adrie van Diemen, oprichter Webtrainer en voormalig trainer bij WorldTour-ploegen UAE Emirates en Garmin-Sharp
  • Jim van den Berg, oprichter Cyclinglab en o.a. begeleider geweest bij werelduurrecordpogingen Thomas Dekker en Dion Beukeboom

Kunnen Mathieu van der Poel en Wout van Aert zaterdag volledig hersteld aan de start van Milaan-San Remo staan?

Louis Delahaye:

“Het leek er een beetje op dat Mathieu een hongerklop had. Energie aanvullen gaat best snel, dus ik denk dat binnen een dag de tank wel weer vol is. Maar het gevaar van zo’n solo is dat je je helemaal leeg rijdt en je een hongerklop krijgt, wat ervoor zorgt dat je immuunsysteem een zware klap krijgt. Dat is wel een risico, maar dat weet je van tevoren niet.”

“Op het moment dat je immuunsysteem die grote klap heeft opgevangen, moet je hopen dat er niks gevaarlijks in de lucht hangt. Dan blijf je gezond en hoef je alleen qua energie te herstellen. En dat is binnen een dag wel gebeurd. Dit soort inspanningen moet je uiteraard niet te vaak doen, want iedereen heeft een limiet, maar volgens mij voelt Van der Poel dat heel goed aan.”

Adrie van Diemen:

“Van der Poel en Van Aert hebben een enorm prestatievermogen, maar ook een enorm herstelvermogen. We zijn nu een week vóór Milaan-San Remo, in principe is de schade niet zo groot dat je daar binnen een week niet van herstelt. Het voordeel van wielrennen is dat het allemaal concentrische spiercontracties zijn, ofwel bewegingen waarbij je spieren niet uitrekken. Bij hardlopen bijvoorbeeld is dat wel het geval, dan kan je bij het neerkomen je spieren uitrekken.”

“Ook bij wielrennen is er sprake van spierschade, maar de vorm en de mate ervan is minder groot. Als renners zulke zware inspanningen hebben geleverd, voelen ze dat de volgende dag echt nog wel. Maar met een week tijd om te herstellen, mag dat geen probleem zijn.”

Jim van den Berg:

“Ik heb geen volledig inzicht in zijn trainingsdata, dus het is moeilijk om er iets zinnigs over te zeggen. Van der Poel houdt het complete verhaal een beetje verborgen, en daardoor is het moeilijk om in te schatten of hij echt nog zo’n zware inspanning in de Tirreno nodig had om een nog hoger niveau in Milaan-San Remo te bereiken. Zijn trainers hebben hier beter zicht op, en die heb ik een keer horen zeggen dat Van der Poel nog niet op zijn topniveau zit. Dat zou een reden kunnen zijn om te zeggen van: Ga maar niet voor het klassement, maar trek jezelf nog een paar keer goed uit elkaar.”

“Zijn trainers zullen er wel vertrouwen in hebben dat hij zaterdag volledig hersteld is, maar met vijf dagen rust loop je wat mij betreft wel een risico, met zo’n inspanning in dat slechte weer.”

Wout van Aert in de zware heuvelrit van zondag – foto: Cor Vos


In de bergrit van zaterdag deed Van der Poel het rustiger aan, terwijl Van Aert opnieuw een grote inspanning leverde. Is dat een gevaar voor hem?

Louis Delahaye:

“Van Aert rijdt voor het algemeen klassement en moet daarvoor iedere dag een beetje lijden, in plaats van één dag heel veel. De vraag is dan: wat is zwaarder? Rijden voor een klassement of zo’n eenmalige solo als gisteren? Dat is eigenlijk niet te zeggen. Maar zo’n solo van Van der Poel is echt een aanslag op je immuunsysteem, terwijl rijden voor een klassement dat niet hoeft te zijn.”

“Ik vind het prachtig wat die jongens doen en welke risico’s ze nemen. Ze gaan vaak uit zowel hun mentale als fysieke comfortzone en hebben daardoor de sport echt compleet veranderd. De manier waarop ze koersen vind ik fantastisch om zien, en het doet me deugd dat zelfs een ploeg als INEOS Grenadiers nu hier en daar dat koersplezier overneemt en begint aan te vallen.”

Adrie van Diemen:

“De inspanningen en de daarbij behorende vermoeidheid bouwen in de loop van de dagen op. Van der Poel deed het niet voor niets wat rustiger aan op de slotklim van zaterdag. Het immuunsysteem wordt niet onderdrukt als het dag in, dag uit maar doorgaat. En dat moet Van Aert wel doen.”

“Van der Poel richt zich meer op de eendagswedstrijden en Van Aert meer op het klassement, maar het vergelijken van die jongens is moeilijk. Het is spectaculair wat ze doen en ik vind het een genot om naar te kijken.”

Jim van den Berg:

“Ze hebben bij Van Aert volgens mij heel bewust gezegd: in Strade hoef je nog niet top te zijn, maar in Tirreno-Adriatico ga je jezelf echt even pijn doen om op dat topniveau te komen. Maar de inspanningen die Van Aert levert, zijn nog wel een tandje intensiever dan die aanval van Mathieu gisteren. Dat gaat namelijk door de hele Tirreno heen. Met name zaterdag was echt zwaar voor hem, dus de vraag is hoe hij volgende week aan de start staat.”


Of… zijn deze inspanningen juist bevorderlijk met het oog op Milaan-San Remo?

Louis Delahaye:

“Renners als Van der Poel, Van Aert en Pogačar zijn zo uitzonderlijk goed dat zij in veel ritten niet afzien. Op het moment dat de rest van de week niet al te zwaar is, kan een zwaardere inspanning dan juist goed voor je zijn. Een trainingsdag op hoogtestage is zwaarder dan een gemiddelde Tirreno-rit, maar er zijn natuurlijk etappes – zoals gisteren – die gewoon echt heel zwaar zijn.”

“Die momenten moet je dus goed plannen en niet te vaak hebben. Als de rest van de week niet te zwaar is, kan je zo’n dag prima hebben. Hij heeft nu zes dagen tot Milaan-San Remo, dus tegen die tijd is hij echt al wel hersteld.”

Adrie van Diemen:

“Ik denk het wel bevorderlijk is. Het is de kunst om je conditie te behouden en van de vermoeidheid af te komen. Ik deed dat met mijn eigen renners ook vaak op die manier. Een week van tevoren de zwaarste training, dan rust. Zo behoud je de kracht, longinhoud en alle andere factoren van je conditie en kom je zonder vermoeidheid aan de start.”

Jim van den Berg:

“Milaan-San Remo is een wedstrijd waar het loont om heel uitgerust aan de start te staan. Je moet je anaerobe tank echt helemaal leeg kunnen trekken. Aan de voet van de Poggio begint de wedstrijd pas, dus je moet dan echt vlammen. Je kan je dus afvragen in hoeverre Tirreno-Adriatico bijdraagt aan een goede Milaan-San Remo. Er zijn genoeg jongens die al vermoeid uit Parijs-Nice komen, maar Mathieu en Wout zijn nogal bijzondere renners. Zij zijn gewoon zo goed dat zij dat wel aan kunnen.”

“Uiteindelijk heb je het niet zelf in de hand. Als Mathieu een rugnummer opspeldt, heeft niemand echt meer iets over hem te zeggen. Dan wil hij gewoon winnen. Het kan dus zomaar zijn dat hij in de laatste 25 kilometer gisteren te diep heeft moeten gaan, maar er gaat dan niemand zijn die zegt: Laat ritwinst in Tirreno-Adriatico maar schieten, zodat je rust kunt pakken.”

Dit artikel delen:

52 Reacties

Wheely 15 maart 2021 om 17:27

Jawel joh, juist goed geweest dit. Of ze nog goed zijn in de Ronde is een ander verhaal.

skylimit 15 maart 2021 om 17:58

Echt Wielerflits, gaan we dit nu bij elke wedstrijd van deze 2 afvragen en een item er aan wijden en uitmelken ?
Milaan-San Remo is zaterdag pas, dus genoeg tijd nog om te rusten en bij te tanken.
Milaan-San Remo is een eenvoudige koers, volgen volgen volgen en op de Poggio aan de boom schudden en dan zien met wie je moet gaan sprinten om de zege.
Milaan-San Remo is een stuk minder zwaar dan de Strade Bianchi of de rit over de muren in de Tirreno.
Denk niet dat MVDP aan een solo van 80-100km gaat beginnen in Milaan-San Remo.
Van Aert zal zich ook lekker laat meevoeren en dan op de Poggio zien hoe de vlag ervoor staat. Concurrentie zal bestaan uit Alaphillippe en Pogacar (als die start).
Verder lijken er weinig andere in staat een krachtexplosie van deze heren te pareren op de Poggio onder normale omstandigheden. Maar ja, er zijn altijd wel eens verrassingen.

Muldriaen 15 maart 2021 om 18:03

Ik vind het juist zeer interessant leesvoer, temeer omdat velen hier het zich gister hardop afvroegen. Leuk om dan een aantal specialisten erover aan het woord te hebben!

kelderfan 15 maart 2021 om 18:05

Pogacar of Roglic als die starten.

Wheely 15 maart 2021 om 18:23

Echt skylimit, eerst zeik je het artikel af en vervolgens geef je zelf wel een (prima) analyse over het geheel?

S'mon 15 maart 2021 om 18:56

Sluit me aan bij muldriaen, ik vind het wel interessant.

Gilberto 15 maart 2021 om 21:42

Fantastisch he Wheely?

richard van wijngaarden 16 maart 2021 om 08:08

Juist zeer interessant dit soort artikelen met de mening van ECHTE experts ipv absolute nobodies met de bijnaam “skylimit”.

KennyKlimmen 15 maart 2021 om 18:00

En hoe verhoudt zich dat tot het lichaam over pakweg 3 jaar. Lopen ze dan net zo tegen een muur op als bijv. Marianne Vos?

kelderfan 15 maart 2021 om 18:03

Leuk voer voor de lezers. Wat werkt beter. Je total-loss rijden of de belasting opvoeren.
De MSR zal ’t antwoord geven. Misschien dat de derde topper Allaphilippe zegt, dank je wel. Ik kop ‘m wel in.

Davide Lappartiente 15 maart 2021 om 18:03

Goed artikel met interessante geïnterviewden. Beter dan vader Adrie, Erik Dekker of een andere opiniemaker die de loftrompet steekt. Jammer van de niet geheel neutrale inleiding over verbluffende solo’s (meervoud?). Het was fijner geweest indien er stond dat ze beiden voor ritzeges gingen en Wout daarenboven voor een klassement.

Michelangelo 15 maart 2021 om 20:05

Misschien kunnen ze nog een goede reporter gebruiken Davide….

Derrick 15 maart 2021 om 20:44

Eindelijk een expert die aangeeft dat elke dag diep gaan toch wel even meer doorweegt dan 1 etappe uitpakken. Dan kunnen al die reacties in het vorige topic meteen de vuilbak in.

yo-eddy 15 maart 2021 om 21:02

“Maar zo’n solo van Van der Poel is echt een aanslag op je immuunsysteem, terwijl rijden voor een klassement dat niet hoeft te zijn.”

Derrick 15 maart 2021 om 21:15

Twee van de drie beweren net het tegenovergestelde…

Marik 15 maart 2021 om 21:42

Begrijp ik goed dat het er nu niet om gaat wie van de twee de beste is, maar wie van de twee de meeste inspanning heeft gedaan in deze ronde? Als dat echt het geval is dan kunnen we tot in lengte van jaren wel doorgaan. Wout is eerder papa dan Mathieu, maar bij het toekomstige kind van Mathieu is het waarschijnlijk in 1x raak. Mathieu is eerder grijs dan Wout, maar ja, Wout zijn oorhaar groeit sneller.
Voor de mensen die ironie niet snappen: ik vind het een opperste vorm van treurigheid dat zo’n groot deel van alle reacties op dit forum gaat over Mathieu versus Wout.
Laat dat soort gedrag lekker over aan allerlei voetbalsupporters zeg.

Wheely 15 maart 2021 om 18:20

Je kunt je ook afvragen wat mooier is of wat meer voldoening geeft, wat de heren tot nu toe hebben laten zien of MSR? VdP heeft al de Strade en twee prachtige ritten in de Tirreno nu, persoonlijk vind ik dat toch fraaier en het heeft ons meer plezier gebracht dan het toch wat saaie monument.

Limal 15 maart 2021 om 18:31

Helemaal mee eens. Van Aert won vorig jaar wel op knappe wijze tegen Alaphilippe voor een aanstormend peloton, maar dat maakte de eerste 290 km van die koers niet beter. MSR is de koers die goed staat op het palmares maar voor de rest heel vergeetbaar is.

S'mon 15 maart 2021 om 18:59

Aan hun om het leuker te maken. Hoe? Dat beslissen ze zelf.

blix 15 maart 2021 om 18:24

Een Mathieu die niet diep kán gaan, zoals in augustus vorig jaar, lijkt me veel verontrustender dan een Mathieu die misschien iets té diep gaat.

Na Tirreno rijdt hij nog welgeteld 5 wegwedstrijden dit voorjaar, met telkens voldoende ruimte tussen. Als hij een heel cross-seizoen goed kan blijven, kan hij ook nog wel tot 11 april goed blijven, lijkt me

Westfalen 15 maart 2021 om 19:04

Kan me haast niet voorstellen dat die inspanning inclusief hongerklop gunstig is voor de klassiekers. Dit soort inspanningen weken achter elkaar. Dan ga je een keer de rekening gepresenteerd krijgen.

flores 15 maart 2021 om 19:37

@Westfalen Eerst een onmenselijke inspanning doen en dan ook nog een rekening betalen? Dat vind ik helemaal van lotje getikt. Ik zou onmiddellijk stoppen met wielrennen als ik ook nog moet betalen.

Romāns Vainšteins 15 maart 2021 om 19:39

In dit hele interview willen ze er hun handen niet aan branden wat een algemeenheden, open deuren en ontwijkingen zeg.

Zo moet ie :

MvdP ja , Pogacar ja, van Aert & Flip twijfel. Maar ik denk niet dat 1 van hen winnen gaat, dit wordt een Ciolek/Goss editie waar iemand de Donna Primavera over de schouder hijst waarvan wij grote voorspellers het voor een groot deel stom vinden dat nou net zo’n iemand er met haar vandoor gaat. Echte opera.

Panache 15 maart 2021 om 19:49

Bouhanni dus, hoeven we niet meer te kijken.

Wheely 15 maart 2021 om 19:58

Laten we er dan helemaal een sprookje van maken, Gilbert wint zijn vijfde monument.

Limal 15 maart 2021 om 21:03

Beter nog: Vanmarcke wordt op het laatste moment opgeroepen en hij wint na een solo-aanval op de Cipressa.

Pizzi 15 maart 2021 om 21:35

Solo van Daniel Oss. Heeft ‘ie vorig al op geoefend. Komt headbangend over de finishlijn.

ratajan 15 maart 2021 om 21:59

Weinig vertrouwen in de voorspellende gaven van RV. Dit wordt een grote vis voor een grote renner.

arsimo 15 maart 2021 om 19:48

Zondag ging MvdP erg diep, maar ook weer niet zo extreem. Hij zat er in de laatste 10, 15km helemaal doorheen en in die laatste 3km moest de energie van ver komen maar het was overduidelijk geen hongerklop. Anders was hij de laatste 3km echt stil komen te staan zoals tijdens het WK van 2019. Lijkt me op die manier juist bevordelijk voor MSR. Als die woensdag al was, ja, dan een nadeel, zaterdag juist een plus met vandaag wat rouleren, morgen even een kwartier stevig doortrappen en woensdag en donderdag met de ploeg relatief op het gemak over de Italiaanse wegen goed losdraaien.

Bovendien denk ik dat MvdP niet zo impulsief doet als het soms lijkt. Ik vermoed dat MvdP zaterdag heel erg gemotiveerd is. Het is namelijk precies 60 jaar geleden dat zijn opa (Poulidor) MSR won – een van zijn weinige echt grote zeges naast zijn vele beroemde podiumplekken. Denk dat MvdP zo hem heel graag wil eren.

Michelangelo 15 maart 2021 om 20:07

Zou hij nu al aan het nadenken zijn over zijn zegegebaar? Of slechts een mooie quote na afloop?

Romāns Vainšteins 15 maart 2021 om 20:43

Dat grondliggen straalt wel iets van uit in de lijn van ‘oei, wat ken da menneke afzien zenne’. Gewoon kiezen voor een vaste stijl moet je op een gegeven moment, grondliggen geef ik wel een goede kans.

Thijs E 15 maart 2021 om 20:58

Als hij wint en aan PouPou denkt, dan komen er tranen bij

Gitan 15 maart 2021 om 21:14

Denk dat vdP hier goud in handen heeft.

Eerst theatraal neerzijgen om dan in het interview 5 minuten later het drama dat zich net voor je ogen heeft afgespeeld compleet te downplayen met een Ik heb mij wel geamuseerd ja, Het was best een leuk ritje of een Ik ben maar aangegaan want het was wat frisjes.

En dan als verlengstuk van deze zegeceremonie natuurlijk de ‘Wat een eindbaas’, ‘Fucking legend’ en ‘De Muhamed Ali van het wielrennen!!’-commentaren om dan nog later te horen dat vdP senior nog net de laatste 5 minuten heeft kunnen meepikken vanwege activiteit x die toch wel even voorrang had op het nummertje waar alle voorgaande bij verbleken.

Dit gewoon tot in de perfectie finetunen, zou ik zeggen.

Thijs E 15 maart 2021 om 21:35

Adrie durft niet te zeggen dat hij niet durft te kijken en daarom gaat tuinieren

Romāns Vainšteins 15 maart 2021 om 21:39

Of hij gaat wel degelijk tuinieren met de deur open en de tv knetterhard aan.

Ook belangrijk, trekken ze Boonen weer uit de kast voor commentaar bij MSR?

Frank V 15 maart 2021 om 21:49

Was Koppenberg de eerst grondligeditie?
@Thijs E Als hij lek rijdt in de afdaling van de Poggio ook.
@RV Als de rechten van MSR weer bij commerciële omroep VTM zit neem ik aan van wel. Maar de hoofdcommentator, Merijn Casteleyn, is vorig jaar veranderd van beroep. Hij is leraar geworden.

Omhoog73 15 maart 2021 om 19:48

Matje geen probleem natuurlijk, nooit gehoord van supercompensatie?
Beetje de komende dagen freeweehlen, en de spieren los rijden.
Over van Aart twijfel ik wel. Die moet morgen nog vol aan de bak

Merlinappa 15 maart 2021 om 19:51

Zo’n tijd ritje gaat het verschil niet maken hoor.

Al Phila 15 maart 2021 om 20:21

Normaliter maakt zo’n tijdritje niet uit en kan WvA het relatief rustig aan doen, gezien zijn voorsprong op nr 3 in het klassement. Maar WvA zal ongetwijfeld ook de paarse puntentrui willen winnen, en dan is de vraag wat Poga doet.

Peter Lippens 15 maart 2021 om 20:59

denk dat Wout nog gaat voor de zege in de tijdrit en dan kan zo’n korte tijdrit wel degelijk doorwegen, het is ‘maar’ 10 km maar voor zo’n explosieve korte tijdrit dien je wel intensief op te warmen en daarna de cooling down, behalve voor Thomas de Gendt natuurlijk ….

Merlinappa 16 maart 2021 om 07:27

Ook als hij volle bak gaat valt het mee hoor. Als z’n Training Stress Score (tss) op 100 uitkomt is het al hoog. Ter vergelijking: die van MvdP in de Strade was 449(!). Of het in die tijdrit nou 50 of 100 is, dat is op zo’n week hard koersen te verwaarlozen in het kader van herstel.

DeGroteMolen 15 maart 2021 om 19:59

Wat open deuren met name, maar goed, ieder zijn mening. Ik vermoed dat VdP en WvA zelf weten, samen met de staf, wat wel en niet te doen om goed te zijn. Verder speelt de vorm van de dag en geen pech hebben op een rot moment een rol. Laat de beste winnen zaterdag, wie het ook is. Goed dat de verbluffende solo nog even aangehaald wordt hier, al was het maar als tegengeluid voor de misselijkmakende dweperij van Wuyts.

SnellePelle 15 maart 2021 om 20:35

Kortom: MvdP neemt de juiste prikkels. WvA verspeeld energie, wint geen klassement en herstelt niet op tijd voor MSR.

Thijs E 15 maart 2021 om 21:07

Ze smijten allebei met krachten en jagen iedereen behalve Poga en Flip angst aan. Verschilletje is dat Matje onberekenbaarder koerst en Wout tegen mach 1 sprint.

EricV 15 maart 2021 om 21:03

Lekker nutteloos artikel. Net of er ook maar iemand is die denkt dat ze na een week niet hersteld zijn

Herwig Dergent 15 maart 2021 om 22:06

We zullen het volgende week wel zien als hij met minuten voor aankomt ! :-)

Veloburto 15 maart 2021 om 22:40

Mvdp gaat op de Cipressa aan om Hoogerland te eren

toiletduck 15 maart 2021 om 22:44

Leuk artikel! Mooi to the point een actueel topic gepakt met 3 mannen die weten waar ze het over hebben. Dit soort mini-interviews mogen wat mij betreft vaker langskomen en ze hoeven niet eens per se over Mathieu en Wout te gaan ;)

Stefan Vis 15 maart 2021 om 22:49

Tuurlijk zijn de inspanningen die de Tirreno heeft goed met het oog op Milaan-San Remo en ik verwacht ook dat beiden er zullen staan.

Wat ik me wel afvraag is of Van Aert doordat hij niet zeer gelijkmatig zijn inspanningen verdeelt voor het klassement niet ten koste gaat van zijn explosieve punch op de Poggio. Met andere woorden: VDP kan momenteel dusdanig hard een heuvel oppoeffen dat zelfs Alaphilippe niet mee kan. Kan Van Aert zijn wiel houden op de Poggio?

Lalsacien 16 maart 2021 om 09:02

Poggio is daarvoor niet steil genoeg.

Theo H 16 maart 2021 om 10:56

Alaphilippe reed van Aert er toch ook af vorig jaar. Hoezo niet steil genoeg? En van der Poel kan een gat van een paar seconden wel vasthouden in de afdaling.

Limal 16 maart 2021 om 09:24

OT: leuke stat, tot voor gisteren was van Aert nog nooit buiten de top-10 geëindigd in een cross/koers op Italiaanse bodem https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20210315_97552096

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair