Žiga Jerman zegeviert in Gent-Wevelgem/Kattekoers U23

Žiga Jerman zegeviert in Gent-Wevelgem/Kattekoers U23

foto: Ljubljana Gusto Xaurum

zondag 25 maart 2018 om 15:51

Gent-Wevelgem/Kattekoers U23 is bijgeschreven op het palmares van Žiga Jerman. De 19-jarige Sloveens kampioen bij de beloften was in Ieper de snelste van een acht man tellende kopgroep. Hij versloeg Jake Stewart en Mathieu Burgaudeau in deze tweede UCI Nation’s Cup U23-wedstrijd van het jaar. Het peloton strandde op enkele tientallen meters.

Tweetal als speelbal
Na amper tien kilometer koers, was de tweede vluchtpoging direct de goede. Marcel Neuhauser uit Oostenrijk en de Japanner Masaki Yamamoto kregen een vrijgeleide van het peloton. Binnen no time verzamelden zij een riante voorsprong, die opliep tot zo’n acht en een halve minuut. De ploegen met de favorieten aan boord probeerden in De Moeren het verschil te maken. Dat lukte niet, maar bijgevolg slonk de voorsprong van de twee koplopers met zienderogen. Na wat lekke banden en valpartijen, besloot de Belg Tuur Deprez de tegenaanval in te zetten. Al snel was duidelijk dat hij bezig was aan een chasse patate.

Kemmelberg zorgt voor eerste schifting
In het peloton – Deprez rijdt voor een regioteam van West-Vlaanderen – maakte België het tempo in de aanloop op de Kemmelberg. De Amerikanen nestelden zich vervolgens op kop in de afdaling, waarna de Nederlandse kopman Nils Eekhoff de rol moest lossen op de Monteberg. Vooraan had Neuhauser zijn Japanse metgezel op dezelfde berg ook overboord gekieperd. Lang zou de Oostenrijker niet overleven, want met nog zo’n vijftig kilometer te gaan werd hij teruggepakt. Op de Plugstreets werd het peloton vervolgens in stukken uiteen geslagen. Daan Hoole moest daar door materiaalpech ook laten begaan.

Achttal strijdt voor overwinning
Op de laatste onverharde strook van de dag, wisten acht renners een kloof te creëren. Met Andreas Kron was er een outsider mee. In de achtervolging deed vooral België het werk in dienst van topfavoriet Jasper Philipsen. In de aanloop naar de laatste keer het drieluik Baneberg-Kemmelberg-Monteberg, werd de voorsprong van de acht maximaal 35 seconden. Op de Kemmelberg reden Kron en de Fransman Burgaudeau weg bij de andere acht mannen. De Deen ging er vervolgens op de Monteberg alleen vandoor. Op vijf kilometer van de streep kwamen de andere zeven vervolgens terug en werd er gesprint op de zege. Daarin was Jerman veruit de snelste. Hij is de opvolger van Jacob Hennessy.

Voorlopige uitslag 
1. flag-si Žiga Jerman
2. flag-gb Jake Stewart
3. flag-fr Mathieu Burgaudeau
4. flag-dk Andreas Kron
5. flag-dk Mikkel Fröhlich Honoré
6. flag-no Hakon Lunder Aalvest
7. flag-us Sean Bennett
8. flag-de Max Kanter
9. flag-gb Gabriel Cullaigh
10. flag-de Johannes Schinnagel
11. flag-be Jasper Philipsen
12. flag-fr Pierre Barbier

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone