Zeventien kasseistroken in eerste Parijs-Roubaix voor vrouwen

dinsdag 14 september 2021 om 15:09
Zeventien kasseistroken in eerste Parijs-Roubaix voor vrouwen

Annemiek van Vleuten zal in oktober wellicht meedoen aan Parijs-Roubaix - foto: Cor Vos

Zaterdag 2 oktober zal een gedenkwaardige dag worden voor het vrouwenwielrennen, aangezien dan de eerste editie van Parijs-Roubaix op het programma staat. Koersorganisator ASO presenteerde vandaag het parcours van de Helleklassieker: de rensters krijgen over goed drie weken zeventien kasseistroken voor hun kiezen.

De ‘Hel van het Noorden’ voor vrouwen zal één dag voor de mannenwedstrijd plaatsvinden en is ontstaan op initiatief van de UCI. De vrouwenkoers is 116,4 kilometer lang, start in Denain en finisht op de wereldberoemde wielerbaan van Roubaix. Onderweg wachten er dus zeventien kasseistroken, goed voor bijna dertig kilometer stuiteren over de gevreesde Noord-Franse keien.

Ook de vrouwen mogen zich in de diepere finale ‘verheugen’ op de wereldberoemde kasseien van Mons-en-Pévèle, Camphin-en-Pévèle en Carrefour de l’Arbre. Het Bos van Wallers, een van de meest iconische passages uit het wielrennen, laten de rensters dan weer links liggen.

In de eerste vrouweneditie van Parijs-Roubaix staan de negen Women’s WorldTeams aan de start, aangevuld met vijftien continentale ploegen. Daarbij zijn ook Parkhotel Valkenburg, Jumbo-Visma Women en NXTG Racing uit Nederland én het Belgische Lotto Soudal Ladies, Ciclismo Mundial (de wegploeg van o.a. Alvarado, Worst, Kastelijn en Cant) en Doltcini-Van Eyck Sport.

Manneneditie
De heren wielrenners krijgen een dag later, op zondag 3 oktober, dertig kasseistroken voor de wielen geschoven. De totale afstand van Parijs-Roubaix voor mannen bedraagt 257,7 kilometer, 55 kilometer gaat over kasseien. Ook de mannen trekken, na de start in Compiègne, over de kasseien van Mons-en-Pévèle, Camphin-en-Pévèle en Carrefour de l’Arbre, maar eerder in de race volgt ook al het iconische Bos van Wallers.

Dit artikel delen:

11 Reacties

Natte spons 14 september 2021 om 15:39

En dus ook Movistar met van Vleuten.

De Cabybara van de Conradkade 14 september 2021 om 15:58

Benieuwd wie er vanuit Ciclismo Mundial starten.

steven2743 14 september 2021 om 20:04

Kastelijn niet vermoed ik omdat die al aan het veldritseizoen is begonnen. Wat mij betreft de enige serieuze kandidaat. Tijdens de Ronde van Vlaanderen was ze erg sterk en reed ze Vos los op de Kwaremont, die toch ook een sterk voorjaar reed. Haar plaatsing is helaas belabberd. Haar vermogen / gewicht verhouding fenomenaal met een enorm doorzettingsvermogen.
Afgelopen zaterdag ook weer een dramatische start met vervolgens wel weer een goede remonte. Dat gefreubel aan spullen voor de start. Daar zou je als coach toch helemaal gek van worden.

guyremgabdel 14 september 2021 om 16:35

Dat wordt daar heel druk. Zaterdag de dames, zondag eerst de junioren en daarna de men.

Massimo Bataille 14 september 2021 om 17:06

Vind het toch wel nog redelijk kort voor een vrouwenkoers. Het had denk ik gerust richting 140-160km mogen gaan volgens mij.
Maar kom zal toch wel lastig genoeg zijn om het verschil te maken.
Anderzijds toch ook wel jammer dat de vrouwen niet dezelfde dag rijden als de mannen, had het dan liever gewisseld gezien met de junioren ( als die ook op zondag rijden, want nog geen officiële info gezien).

Zal idd drukke dag zijn met ook de roubaix challenge voor liefhebbers op zaterdag. Hopelijk blijven die wel wat langer om de dames toe te juichen. Anders denk ik dat de opkomst mager zal zijn

KnightBiker 14 september 2021 om 17:52

De challenge zal waarschijnlijk na de dames aankomen: de challenge is
A: langer
B: start vannuit Roubaix
Ik vermoed dat de langzame deelnemers hoe dan ook laat binnenkomen, dus kan je het best zorgen dat de wedstrijd dames ervoor over de kasseien zijn gegaan.
Kortom: logistiek lastig en helaas ga ik de dames wedstrijd missen omdat ik dan zelf op de fiets zit…

Massimo Bataille 14 september 2021 om 18:05

Op de website van de parisroubaix challenge staat dat iedereen op de velodrome moet toekomen voor 15u45 omdat de vrouwen erachter finishen ( +- 16u45).

Is ook volledig logisch, sommige liefhebbers rijden traag en willen graag vroeg vertrekken. Is bijna onmogelijk dan dat de vrouwen ervoor moeten finishen en ze dus moeten inhalen.

Franco Ballerini 14 september 2021 om 17:06

Blijft doodzonde dat Lucinda Brand hier niet van start gaat!

Kopinkas 14 september 2021 om 18:05

Geen Bos van Wallers? Omdat het te snel na de start zou volgen?
Doet voor mij toch af aan het ware Parijs-Roubaix-gevoel…

Michelangelo 14 september 2021 om 23:13

Ik denk een verstandige keuze.

De meeste dames beschikken niet over dezelfde skills en materiaal als de heren. Enkel de topteams hebben de middelen om echt perfect voorbereid aan de start te staan inclusief uitgebreide verkenning.

Als je dan meteen het bos in duikt, zeker als het slecht weer is, dan is dat vragen om ellende, valpartijen en gewonden.

chasse patat 14 september 2021 om 23:00

Volgens mij laten ze het bos van Wallers rechts liggen.

Headlines

Materiaalzone

Populair