Zeeman over kansen Van Aert in Tirreno-Adriatico: “Eindwinst is niet realistisch”

woensdag 10 maart 2021 om 10:04
Zeeman over kansen Van Aert in Tirreno-Adriatico: “Eindwinst is niet realistisch”

foto: Cor Vos

Vele ogen zullen deze week in Tirreno-Adriatico gericht zijn op Wout van Aert. De Belg wordt door zijn ploeg Jumbo-Visma uitgespeeld als man voor het klassement. Sportief directeur Merijn Zeeman tempert vooraf de verwachtingen.

Van Aert wordt onder meer gevreesd door Tourwinnaar Tadej Pogacar. Volgens de Sloveen maakt de Belg serieus kans op eindwinst. “Van Aert kan goed klimmen en is ontzettend sterk. Net als Van der Poel denk ik dat hij het goed kan gaan doen in een koers als deze.”

“Ik denk dat hij er klaar voor is”, stelt Zeeman in gesprek met Sporza wanneer hem wordt gevraagd naar Tirreno-Adriatico. “Wout is natuurlijk geen Pogacar of Bernal. Die zullen altijd in het voordeel zijn, maar Wout voelt zich goed. Hij wil zijn grenzen opzoeken en kijken waar zijn limieten liggen. Daar word je altijd beter van..”

Zeeman wil echter niet te hard van stapel lopen. “Ik kleef er geen eindplaats op. Maar eindwinst is niet realistisch met dit deelnemersveld. Dat is ook niet erg. Je wordt niet van vandaag op morgen klassementsrenner. Dat willen we ontwikkelen. Hij probeert het nu een eerste keer op WorldTour-niveau en hij moet tijd krijgen om zich te ontwikkelen. Het resultaat is voor ons niet belangrijk, wel de ervaring.”

Van Aert opende zijn wegseizoen in Strade Bianche met een vierde plaats. “Wout was heel positief na die koers”, zegt Zeeman. “Hij heeft het gevoel dat hij al heel goed is en dat heeft de analyse van zijn data ook aangetoond. Van der Poel stak er bovenuit en ook Alaphilippe en Bernal waren beter, maar Wout heeft er veel vertrouwen opgedaan. In 2019 had hij met deze data misschien gewonnen, maar het niveau was ontzettend hoog.”

Dit artikel delen:

53 Reacties

adelaarvanantwerpen 10 maart 2021 om 10:16

Ik hoop eigenlijk dat het een beetje tegenvalt, want het zou jammer zijn mocht Wout zijn kwaliteiten als top heuvelrenner, sprinter, tijdrijder en kasseienrenner in gevaar brengen voor een kans op wat succes in rittenkoersen.

Panache 10 maart 2021 om 11:24

Wat betreft de combi volhouden: Valverde kon het, Nibali kon het, Fuglsang lukt het (met name op één dag), Alaphilippe en Roglic tonen het. Kortom het is zeker mogelijk. Wel valt op dat bovenstaande mannen allemaal Waalse profielen nodig hebben en geen Vlaamse profielen.

Het Rode Rugnummer 10 maart 2021 om 11:46

@adelaarvanantwerpen volledig eens, zou echt heel zonde zijn. En @Panache dit is natuurlijk niet waar wat je zegt. Alle vijf die namen hebben nog nooit een vlakke massasprint in een grote ronde gewonnen bij mijn weten en ook nooit in een Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix geschitterd (met Ala als uitzondering vorig jaar Ronde).

Panache 10 maart 2021 om 12:05

@Het Rode Rugnummer
Ik doel op het succesvol combineren van klassiekers/monumenten met klassementen.
Overigens heeft Valverde ook massasprints gewonnen: https://www.youtube.com/watch?v=Tgv0x3rXt9o naast een grote ronde (Vuelta 2009), tijdritten (o.a. nationaal kampioen), monumenten en wk.

lo squalo dello Stretto 10 maart 2021 om 13:05

Valverde won in zijn topdagen wel degelijk massasprints. Net als tijdritten, aankomsten bergaf of bergop. Als het een Belg (of Nederlander) was wil ik niet weten hoe er gegeild werd op die man; als je die heisa bekijkt rond elke uitspraak of demarrage van Vdp of Van Aert

ThorHushovd 10 maart 2021 om 10:18

Ik zie Wout het er wel goed vanaf brengen, hoewel ik dit echt van geen kant te vergelijken vind met een GT waarin je meerdere zware bergritten opeenvolgend hebt – en ik daar Wout ongeschikt voor acht voor eindwinst. Puur qua GC-renner schat ik hem in op het niveau van Fuglsang/Porte: wel dreiging om mee te doen voor het podium in een GT maar toch met plek 5 het maximale kunnen bereiken, waar tegenoverstaat dat world tour wedstrijden van een week wel gewonnen kunnen worden.

Voor de slechte lezer alvast, ik praat over het 'niveau gc renner' niet type, want dat is natuurlijk een manke vergelijking. En ja ik weet dat het Porte toch gelukt is om podium Tour te rijden haha.

LucasR 10 maart 2021 om 10:35

Ik vind het nogal wat om hem in te schatten op het niveau van Porte of Fuglsang. Op basis waarvan? Hij heeft nog nooit iets laten zien (of daar überhaupt de kans voor gekregen) dat in de buurt komt van een klassement rijden. Maar goed, iemand als Geraint Thomas is ook omgeschoold, dus het is in sommige gevallen mogelijk. Ik zou het overigens wel jammer vinden – ik zie hem liever als klassiekerrenner.

thorsen 10 maart 2021 om 10:37

Ik moet het nog zien in grote rondes. Het is heel anders om drie weken lang (en eigenlijk ook al al die weken in de voorbereiding) alles goed te moeten doen, en geen enkele dag kan laten gaan. In heel veel koersen is de stap van een keer 20e worden naar top10-top5 niet zó groot. Maar vergeet niet dat hij op meer dan een uur van de top10 is geëindigd in de Tour van vorig jaar. 20e klinkt leuk, maar op 1uur20 eindigen klinkt toch weer heel anders.

Ik zou een klassement in de grote rondes lekker laten schieten eerlijk gezegd, dan is dat maar het enige wat je niet kunt. Dan blijven er nog meer dan genoeg andere dingen over. Zoals bv. de Tirreno ;)

Natte spons 10 maart 2021 om 13:39

Ik weet dat veel lezers het winnen van klassiekers het summum vinden. Ik vind echter als je de kwaliteiten hebt om een GT te winnen, wat nog moet blijken, dat dat het hoogst haalbare is voor een wielrenner.
Zijn klimcapaciteiten zijn erg goed voor het gewicht dat hij heeft, mocht hij nog iets vermageren dat moet hij met de toppers meekunnen. Daarnaast is zijn tijdrit een wapen, maar dat hebben bijna alle GT winst kandidaten. Daarnaast kan hij goed bonificaties verzamelen en kan hij tijd winnen in de korte klimmetjes in een finale. Waar er vaak ook een paar van zijn.
Ik zou het toejuichen mocht hij zich omvormen tot GT kandidaat.

Roosje 10 maart 2021 om 10:23

Opvallend dat Zeeman aangeeft dat Van Aert met deze data in 2019 wellicht gewonnen zou hebben. Dat geeft aan dat hij nu dus heel goed is (beter als in 2019) en doet de vraag rijzen of er nog wel verbeteringspotentieel is in de komende weken. Ik ben heel benieuwd of hij de kloof met Alaphilippe maar natuurlijk met name met Van der Poel weet te dichten. Dat hij op dit moment completer is in de breedte (lang klimwerk, tijdritten etc) daar twijfel ik niet aan maar daarmee win je geen man tegen man duels in de klassiekers.

yo-eddy 10 maart 2021 om 10:49

Ik denk dat het klimwerk van van Aert wordt overschat en dat van VdP wordt onderschat. En de term completer is ook wat apart gekozen. Ze maken beide andere keuzes in hun carriere en komen elkaar geregeld tegen ;)

adelaarvanantwerpen 10 maart 2021 om 11:14

Op dit moment is wout een meer completere wegrenner dan VDP. Dat is gewoon niet te ontkennen. Hij is de enige renner in de wereld die op vier veel domeinen ( tijdrijden,sprinten, kasseien en heuvels) bij wereldtop behoord en is ook nog eens goede klimmer.

De reden waarom WVA als een veel betere klimmer wordt gezien dan MVDP is vanwege de prestaties die hij vorig jaar liet zien in de Tour. Vaak bij de betere bergop en zelfs derde worden in een bergrit en vierde worden in de klimtijdrit met de derde beste tijd op la planche des belles filles. VDP daartegenover heeft in de weinige bergritten die hij heeft gereden nog niet veel bewezen.

yo-eddy 10 maart 2021 om 11:17

@ava …. Wout moet oppassen dat hij niet “te compleet” wordt, anders wordt juist hij de nieuwe Poulidor. Er zijn betere klimmers, betere tijdrijders en betere heuvelspecialisten ….. Roubaix is denk ik wel voor Wout dit jaar.

tendam 10 maart 2021 om 11:18

Van der Poel is op dit moment superieur, maar dat hoeft over een maand natuurlijk niet zo te zijn. Zoals Van Aert vorig jaar in de Ronde ook niet meer die supervorm had van de Tour en de koersen daarvoor. Of misschien was vorig jaar wel dat jaar waarin bijna alles goed viel voor Van Aert, elke toprenner heeft wel eens zo’n seizoen.

AnderJ 10 maart 2021 om 11:20

@Roosje: waarom zou beter dan in 2019 geen ruimte voor groei dit seizoen meer laten? Zeeman zei toch niet beter dan ooit? Dit van de eerste koers van het seizoen van Van Aert. Daarbij hebben hij en de ploeg aangegeven dat ze inzetten op de koersen later in het (voor)seizoen. Dan wil Van Aert goed zijn.

Roosje 10 maart 2021 om 11:47

@AnderJ: ik zei niet dat er geen groei meer mogelijk zou zijn dit seizoen. We zullen zien, maar ik vraag het me af. Het voorjaarsseizoen van Van Aert duurt maar ruim 1 maand. Op 11-4 is zijn laatste wedstrijd. Het lijkt me dat je in deze vrij korte periode op je top moet kunnen zijn. Het toewerken naar slechts 2 weekenden begin april vind ik een groot risico omdat ik (1) me afvraag of je als wielrenner kunt toewerken naar absolute topvorm op één specifiek moment en (2) omdat je voorseizoen eigenlijk mislukt als het in deze 2 wedstrijden er niet uitkomt (door pech, val of een andere onvoorziene omstandigheid)

dikkechaap 10 maart 2021 om 13:11

Zowel Alaphilippe als Van der Poel schat ik hoger in qua klimcapaciteiten. Ala heeft dat al bewezen met zijn tourklassement, VdP gaan we dat op korte termijn zien bewijzen. Qua tijdritten lijkt Van Aert de bovenhand te hebben, al heeft Ala natuurlijk ook daar monsterprestaties laten zien. VdP zou zich er meer op toe moeten leggen maar dan zie ik ook geen reden waarom hij zich niet met Wout zou kunnen meten.

@Adelaar
Je stelling valt niet te ontkennen wat betreft vorig jaar, maar dat geldt niet voor "dit moment". Ik denk dat Van der Poel zowel in heuvels, als kasseien, als in de sprint, als bergop momenteel sterker is.

EdEnd 10 maart 2021 om 14:14

@dikschaap

AlaFlip was vorig jaar in de TdF bijna een uur trager van WvA, dus dat hij hoger moet worden aangeschreven qua klimmen vind ik echt niet aangetoond. Misschien op korte felle klimmetjes, maar bij echte klimmen was WvA blijkbaar toch beter in de TdF van 2020. Overigens denk ik dat WvA nog de komende weken meer explosiviteit gaat opdoen… dat ontbrak er nog een beetje aan in Strade.

Panache 10 maart 2021 om 15:28

Alaphilippe is 5e geworden in de Tour. Winnaar bolletjestrui. Tweede in Lombardije. Heeft gewoon veel meer bewezen als klimmer, dat lijkt mij geen mening maar een feit.

adelaarvanantwerpen 11 maart 2021 om 10:35

@ Dikkechaap
Dat VDP beter klimt dan WVA is op niets gebasseerd. VDP heeft eigenlijk nog niets laten zien op gebied van het klimmen behalve vorig jaar in de RVL terwijl WVA de betere klimmers er op sommige dagen eraf reed in de TDF. Op kasseien zijn zij gelijkaardig en dat zag jij duidelijk in GW en de RVV waar zij elkaar er niet af reden. VDP won inderdaad een sprint tegen WVA in de RVV, maar in massasprints heeft WVA al veel meer indruk gemaakt. Gisteren versloeg hij nog de 'beste sprinter ter wereld'.

Op basis van de strade is MVDP inderdaad een betere heuvelrenner, maar dat is enkel op basis van een koers en dat was ook nog eens WVA eerste koers. Op basis van de strade hoort Fuglsang niet bij de beste heuvelrenners en is gogl een betere heuvelrenner dan poga en fuglsang. WVA bewees vorig jaar in de strade, dauphine, MSR en het WK dat hij ook van MVDP niveau is in de heuvels.

Cayolle 10 maart 2021 om 10:31

Op zich wel heel positief dat JV zijn topper en kopman op klassieker gebied (en rittenkaper) de ruimte geeft om dit te proberen en hem daarbij geeneens druk oplegt. Er zit toch wel een (klein) risico aan vast. De titel van dit artikel “eindwinst is niet realistisch” als uitspraak van de leiding van JV lijkt negatief, maar is natuurlijk bedoeld om druk weg te nemen.

Westland95 10 maart 2021 om 10:50

In principe maar 1 echt lastige bergetappe, met een lopende finishklim. Die is wel 14km en 7% gemiddeld, dus tegen de Bernals, de Yatesen en de Pogacars zal hij het sowieso gaan afleggen. Voor Wout lag in de Tour de finish vaak ook kilometers onder de top, dan kon hij zichzelf leegtrekken en lekker uitbollen naar de finish. Dat is wel effe wat anders.

madeinstars 10 maart 2021 om 11:59

Aan de ene kant klopt dat, maar aan de andere kant had ie zich dan wel al kilometers uit elkaar getrokken op kop van het peloton. Nu kan hij veel langer schuilen en sparen, dus dan kan hij wellicht wat kilometertjes langer mee.

Blaudzun 10 maart 2021 om 10:52

Altijd weer dat indekken door Jumbo, spreek gewoon eens uit dat je voor het hoogste wilt gaan, dat hoort bij een topploeg!

Emergo 10 maart 2021 om 10:59

Laat Jumbo zelf maar hun realistische inschatting maken !

tendam 10 maart 2021 om 11:14

@blaudzun
Waarschijnlijk was jij er als eerste bij om ze af te branden toen ze zeiden de Tour te willen winnen…

VerstandOpNul 10 maart 2021 om 11:32

Dat was ook de gedachte die mij bekroop.. Zo voorzichtig weer met alles en dat met een renner die er vorig jaar zo ver boven uitstak..
Als Pogacar zijn carriere bij TJV was begonnen, dan had hij dit seizoen waarschijnlijk zijn eerste koers van een week mogen rijden om alvast te ruiken aan het echte werk..

(voor de rest best een fan van TJV overigens)

Panache 10 maart 2021 om 11:55

Kunnen we toch nog een keer Leo Beenhakker van stal halen vandaag “Je mag dromen, je moet zelfs dromen, maar je moet er ook voor zorgen dat je niet in je dromen verdwaalt”.

VespavanBern 10 maart 2021 om 10:59

En toch zit in die laatste alinea super veel arrogantie… Alsof de Strade een voorbereidingskoers is.

Beer 10 maart 2021 om 11:07

Waar lees je dat? Het is niet dat ze zeggen dat ze in Kuurne gaan trainen of zo.

AnderJ 10 maart 2021 om 11:12

Je kan het arrogant vinden, maar TJV en WvA hebben van te voren aangegeven dat hun doelen niet in de Strade maar later in het seizoen liggen. Lijkt me hun goed recht…

Chippen 10 maart 2021 om 11:16

dat was het ook voor van aert, anders was hij echt wel wat eerder aan zijn seizoen begonnen. de strade en san remo waren al binnen gehaald, het zijn die koersen van begin april die dit jaar tellen

AnderJ 10 maart 2021 om 11:18

@Chippen: toch een baas als je de Strade als eerste wedstrijd van het seizoen rijdt en dan vierde wordt…

Barry Batsbak 10 maart 2021 om 11:18

Ik lees er persoonlijk niet veel arrogantie in, eerder weer dat immer vermoeidende “wat als”. En zo lust ik er ook nog wel een paar. Tegen elk scenario dat TJV kan verzinnen “met deze waarden” kan ik er ook één verzinnen waarbij een ander “de waarden” van zijn topmoment had en Wout waarschijnlijk niet gewonnen had.

ParijsTours2004 10 maart 2021 om 11:30

Wat heeft het nou met arrogantie te maken als je Roubaix en Vlaanderen belangrijker vindt dan de Strade? Dat is (hoewel het gat snel kleiner wordt) op dit moment toch gewoon logisch?

lt86 10 maart 2021 om 11:32

Logisch toch, als je doelen begin april liggen…

Het Rode Rugnummer 10 maart 2021 om 11:50

Ik ben het hierin toch echt wel eens met vespavanbern. Het lijkt me duidelijk dat JV dit jaar alleen op de Tour wil focussen. Ik heb het al eerder gezegd, ze gedragen zich net als Sky toen zij de Tour wonnen. Alle wedstrijden boeien niet, maar de Tour is heilig. Wel schitterend om te zien dat wanneer Sky de koers doodcontroleert, iedereen zeurt dat dit stom is, en dat als Jumbo dit doet, alle Nederlanders helemaal slijmen dat het geweldig is. Ik vind het maar wat jammer dat Jumbo op deze manier koerst.

Alexander 10 maart 2021 om 11:40

Dit verklaart een hoop. Wout heeft getraind op meer duur. Dat kost explosiviteit en dan kan jij Strade natuurlijk niet winnen tegen MvdP in topvorm. Als Wout wat meer wedstrijdvorm krijgt zal hij beter tegen rood kunnen en wel weer wat dichterbij komen, maar hij zal dus voornamelijk nog beter heuvelop rijden in het meerdaagse werk. Ik ben serieus benieuwd.

Wheely 10 maart 2021 om 11:50

Tegen rood wit blauw bedoel je. ;)

Het Rode Rugnummer 10 maart 2021 om 11:51

Dit zou alleen de reden van Alaphilippe kunnen zijn. WVA lag er al voor die explosieve ‘slotklim’ af, hij kwam gewoon tekort, dat heeft niets met dat explosieve topje te maken.

Beer 10 maart 2021 om 13:30

Hij lag eraf op een explosief klimmetje om nadien het groepje met Pogacar op sleeptouw te nemen.

Het Rode Rugnummer 10 maart 2021 om 11:52

WVA heeft natuurlijk wel hele goede kwaliteiten naast het klimmen, wat we ook bij Tom Dumoulin zagen. Dat maakt dat hij minder goed hoeft te klimmen dan een bernal om toch mee te doen om het klassement. Ik zou Roglic over twee jaar wel voor WVA op kop willen zien rijden in de Tour.

yo-eddy 10 maart 2021 om 14:18

hahahhahaha

kelderfan 10 maart 2021 om 11:53

Dat Mathieu nu een stuk beter voor de dag is gekomen, komt ook doordat Wout op hoogte heeft getraind en Mathieu inmiddels koerskilometers in de benen heeft met Le Samyn en KBK.

Klein Verzet 10 maart 2021 om 11:56

De beste zeeman staat aan wal, of zit op een stoeltje langs de zijlijn pontificaal in beeld om vervolgens af te druipen als een vergeten nachtkaars. Wordt Zeeman niet ietsje te belangrijk gemaakt door de media, door dit soort niets toevoegende stukjes?

Gilberto 10 maart 2021 om 12:46

En jij heb ook nx beters te doen dan dit soort zeer zinnige bijdrages te leveren hier op wielerflits?

Simon1 10 maart 2021 om 12:03

Ik hoop dat MvdP WvA meeneemt op een mooie ontsnapping zodat WvA deze tour kan winnen.

Romāns Vainšteins 10 maart 2021 om 12:37

Bij deze sluit ik officieel vermoeiend WvA topic 876, iedereen bedankt voor zijn/haar bijdrage, we zien jullie binnenkort terug!

lo squalo dello Stretto 10 maart 2021 om 13:06

Verliezen we/de media ons niet een beetje in Vdp & Van Aert? Elke dag maar weer berichten over hun koffie, kleur van de kak, training of doel voor de volgende dag. Kan me niet herinneren dat we zo deden bij een Sagan of Valverde die qua talent en prestaties op dergelijke leeftijd niet moeten onderdoen

bloemist 10 maart 2021 om 14:14

Geef toe Sagan en Valverde waren iets verder van ons bed af, al moeten we nu ook niet gaan overdrijven. Ons tuin werk zullen we toch steeds zelf moeten doen, van eender wie je fan bent. Vader Adri doet het zelfs tijdens de koers.

lo squalo dello Stretto 10 maart 2021 om 14:18

Wellicht zal het dat zijn ja, de Vlaamse renners in BE of NL renners in NL die overhypet worden. Stel me soms die vraag als dat Belgen waren (of een Pogacar of Bernal)

yo-eddy 10 maart 2021 om 14:20

In Spanje staan de fora vol over Valverde en consorten … over z’n koffie, over z’n relatie met van Vleuten en over zijn dopi….. oh wacht ….

Frank V 10 maart 2021 om 15:32

Ik zie het niet gebeuren. Een klimdag ok, Maar bij 2 a 3 klimdagen gaat dat gewicht teveel spelen (om echt mee te doen tot het einde en mee te sprinten he). Ik heb het altijd al eerder in MVDP gezien. Die oogt zeker 5 kilo lichter.
Ganna kan ook een uur 6,4w per kilo trappen. Maar daar denk ik ook: 1 klimdag ok maar 2 of 3 nee, de kolen kunnen niet snel genoeg de machine in geschept worden.

Headlines

Materiaalzone

Populair