Zdenek Stybar crost ‘gratis’ in Loenhout: “Blijkbaar was er geen budget meer”

vrijdag 30 december 2022 om 18:56
Zdenek Stybar crost ‘gratis’ in Loenhout: “Blijkbaar was er geen budget meer”

foto: Cor Vos

Zdenek Stybar kwam als zeventiende over de streep in de Exact Cross Loenhout. Voor de start van de veldrit sprak de Tsjech echter niet over de cross zelf, maar over het startgeld. “Ik sta hier gratis aan de start.”

Deze week verscheen er in Het Laatste Nieuws een artikel over het startgeld van Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Tom Pidcock. Drievoudig wereldkampioen veldrijden Stybar legde voor de cross in Loenhout dat hij niks kreeg om te starten in de Azencross. “Ik sta hier gratis aan de start. Blijkbaar was er geen budget meer. Maar ik doe dit uit liefde voor de sport en omdat het een goede voorbereiding is op het wegseizoen”, zei hij aan Het Nieuwsblad.

Ex-veldrijder Erwin Vervecken, die vaak de startcontracten regelt, nuanceert: “Je moet het ook vanuit het standpunt van de organisatoren bekijken. Zij hebben de voorbije twee winters, wegens corona, de verliezen opgestapeld. Zij proberen nu hun financiën opnieuw op orde te brengen.” Sven Nys heeft minder begrip voor de situatie. “Omdat het niet goed is voor de sport. Ja, Wout en Mathieu hebben recht op de beste contracten en ze brengen meer dan waar voor hun geld. Maar het moet toch de bedoeling zijn dat er voor de echte crossers een deel van de koek overblijft?”

In het gesprek met de Vlaamse krant legt uit wat een van de gevolgen kan zijn van deze situatie. “We moeten vermijden dat er straks enkel van december tot aan het WK wordt gecrost. Na het WK zijn er ook nog wedstrijden. Daar heb je ook crossers voor nodig, net als voor de eerste wedstrijden van het seizoen.”

Dit artikel delen:

15 Reacties

Rufusvb 30 december 2022 om 19:22

Waarom racen ze op basis van startgeld ipv prijzengeld? Vrijwel alle renners krijgen salaris van hun ploegen en als ze dan goed presteren bij een wedstrijd verdienen ze dus meer.

2
FeitenZijnFeiten 30 december 2022 om 23:45

Prijzengeld stelt niet veel voor hoor e al zeker bij de Dames niet

0
Sijbrands 31 december 2022 om 00:09

@FeitenZijnFeiten
Dan schroef je het prijzengeld op.
Dan krijg je ook niet die verhalen dat Van der Poel alleen voor het startgeld aan die sneeuwcross meedeed.

0
FeitenZijnFeiten 31 december 2022 om 02:24

Startgelden in een wereldbekermanche? Waar haal je het vandaan

0
FeitenZijnFeiten 31 december 2022 om 02:25

Prijzengeld opschroeven zegt’em. Heeft er geen idee van hoe gastronomisch laag die wel niet zijn

0
Mooie Sjors 31 december 2022 om 07:43

Van Den Spiegel Van Flanders Classics heeft zelf aangegeven dat WVA en MVDP betaald worden voor een ‘pakket’ aan koersen georganiseerd door Flanders Classics. Ik vermoed dat die 2 ook zonder startgeld willen starten in een koers als Gent-Wevelgem of de Ronde van Vlaanderen, dus het komt er op neer dat ze gewoon betaald worden voor hun deelname aan de Wereldbeker-crossen.

Die 2 interesseert het toch niet in welk regelmatigheidscriterium ze van start gaan, gezien ze niet voor een klassement rijden. Die gaan dus waar ze het best betaald worden en voor de prestige van de Wereldbeker kan Flanders Classics niet achterblijven en moeten ze hen dus ook dik betalen om ze aan de start te krijgen.

0
Oblomov 30 december 2022 om 19:31

Er stonden er rond de 80 aan de start bij zowel de mannen als de vrouwen. Dan ga je Stybar niet betalen om 17e te worden. Ik zou niemand betaald hebben behalve Van der Poel en Van Aert, tenzij een renner kan bewijzen dat hij een bus supporters mee brengt.

2
Thijs E 30 december 2022 om 23:43

Kijk nou naar de Loenhout, Diegem, Zolder en Gavere. De mensen komen niet voor een veld van 80 renners, maar voor de drie tenoren die elkaar iedere keer de vernieling in rijden.

2
Polleke 31 december 2022 om 09:39

Zonder startgeld sterft de cross, ook (vooral) de WereldBeker…tot spijt van wie het benijdt…

1
Zwarte Trui 30 december 2022 om 19:33

Zijn er echt mensen die komen om hem 17e te zien worden?

0
Wieler-Joke 30 december 2022 om 22:33

Alleen de eerste drie zijn in beeld geweest op dat uur tijd, ik wist zelfs niet of de vierde nog wel in koers was. De ‘echte’ crossers zijn gewoon een klasse of 3 minder en dat begint bij de ‘echte’ crossploegskes duidelijk te pikken.

0
FeitenZijnFeiten 30 december 2022 om 23:48

Het wordt hoog tijd dat die UCI Cwx ploegen hun renners/rensters waardige contracten voorleggen. En dan meteen het startgeld op de schop inclusief die twee grote voorstanders zijnde Erwin Vervecken en Svennekë Nys

0
FeitenZijnFeiten 31 december 2022 om 02:26

Geef me eens 1 reden waarom hij ook maar 1 euro dtartgeld meent te moeten mogen krijgen

0
De Zeboe van de Zoncolan 31 december 2022 om 08:48

Omdat dat vroeger zo ging.

De cross was tientallen jaren eigenlijk een soort toneelstuk, en de crossers waren geen sporters maar acteurs. Ze werden ook niet betaald voor de sportieve prestatie, maar voor de bijdrage aan het volksvermaak.

Sommigen speelden de hoofdrol, anderen kwamen voor een habbekrats figuren. Een Sven Nys heeft altijd (hoewel een serieuze sportman) altijd oog gehad voor deze kant van de cross.

De huidige toppers hebben dit niet, en wat mij betreft terecht. Als de cross echt naar een serieuze sport wil groeien zul je je plaats moeten verdienen.

Voor een sportief hoogstaande cross heb je niet meer dan 20 goede renners nodig. Dat de rest graag mee wil doen is leuk, maar verhoogt de kwaliteit van de wedstrijd niet.

0
DunJay 31 december 2022 om 08:36

Natuurlijk moet er ook iets over blijven voor de echte crossers, zonder verliezers geen winnaar. Maar Stybar valt niet (meer) in die categorie. Slecht bij elkaar geraapt stukje tekst dit van de redactie.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone