Zandio: “Porte kan oorlog voeren met Contador in de Giro”

zondag 15 maart 2015 om 11:50
Zandio: “Porte kan oorlog voeren met Contador in de Giro”

Xabier Zandio, foto: Sirotti (archief)

Xabier Zandio is al enkele jaren knecht bij de Sky-formatie. De 37-jarige Spanjaard zal binnenkort de Giro d’Italia rijden in dienst van Richie Porte. “Hij zal goed genoeg zijn om oorlog te voeren met Contador”, zegt de ervaren renner.

Zandio zelf zal in de aanloop naar de Giro de rondes van Catalonië, het Baskenland en Trentino rijden. Hierin moet hij Chris Froome bijstaan. Het doel in Italië is echter om andere kopmannen bij te staan: Richie Porte en Leopold König. “In principe rijd ik de Giro”, vertelt Zandio aan Biciciclismo. “Er zijn meer renners en het is lastig om bij de negen te zitten. Het idee is om goed te rijden met Porte en König.”

Voor Zandio wordt het de derde keer dat hij de Giro gaat rijden, na eerdere optredens in 2010 en 2013. “Het is een mooie wedstrijd, doordrenkt van geschiedenis, hoewel het voor een renner ongemakkelijk is door het parcours, het weer en de transfers (van de finish naar het hotel, red.). Maar ik heb een goed gevoel overgehouden aan mijn vorige deelnames. Ik kijk er naar uit om onze kopmannen aan een goede klassering te helpen.”

In Alberto Contador ziet Zandio de grote favoriet voor de Giro. “Maar wat ik zie en hoor over Porte is erg goed. Wanneer hij geconcentreerd en gefocust is, zoals de voorgaande jaren, dan haalt hij een hoog niveau en is hij een kandidaat. Ik denk dat Porte goed genoeg zal zijn om oorlog te voeren.”

Dit artikel delen:

18 Reacties

wielerfan95 15 maart 2015 om 11:52

Porte kan zeker oorlog voeren met Contador, maar niet drie weken lang. Volgens mij heeft hij nog nooit een grote ronde constant gereden.

Romāns Vainšteins 15 maart 2015 om 12:02

Volgens mij gaat Contador de oorlog lekker uit de weg en een tactisch sterke, omtrekkende beweging richting de tour, min of meer 'vanuit de rug', wellicht inclusief 'huilhaarfractuur', maken waarbij een tot-de-tanden-gewapende Porte hem ijs- maar dan ook ijskoud laat.

We gaan nog wel meer Saxo renners krijgen die de seksualiteit van Froome in twijfel trekken dat ie niet aan de girostart dorst te verschijnen alsmede SKY-riedels zien waarbij 'Ha! Richie rijdt m al aan gort' de voornaamste boodschap is wat in het geheel niet wegneemt dat beide kleppers gewoon de tour als hoofddoel en de rest als bijzaak zullen hebben.

LyndaLid 15 maart 2015 om 12:03

Voor de winst in de Giro zal het niet spannend denk ik inderdaad. Het meeste kijk ik uit naar de hopelijke wedergeboorte van Betancur, het presteren van jongen kanonnen zoals Chaves en of Kruiswijk weer iets van niveau kan laten zien.

Purito 15 maart 2015 om 12:10

Porte is geen renner voor drie weken. Het zal vooral van Aru moeten komen.

řezník 15 maart 2015 om 12:15

@Purito

Hoezo kan Porte geen drie weken aan? Volgens mij was hij de afgelopen 4 jaar telkens knecht in een grote ronde.

Romāns Vainšteins 15 maart 2015 om 12:19

Er wordt dan ook gedoeld op steeds opnieuw, waaronder bijzonder grillige/vreemde, slechte dagen voor Porte. Denk ik.

lopje1 15 maart 2015 om 12:54

edit redactie: niet doen

Turtlehead 15 maart 2015 om 13:05

@lopje1: wanneer is dat dan geweest?
On: ik twijfel ook wel aan Porte als kopman voor de grote rondes, tot nu toe gaf hij niet thuis. Zijn optreden deze week is niet anders dan in het verleden: goed/prima, maar dat zegt nog niks over de Giro.
Overigens: zou Poels ook niet naar de Giro gaan? Die wordt niet genoemd door Zandio.

vlek 15 maart 2015 om 13:08

Ik dacht dat Poels dit seizoen aan Froome gekoppeld was. Dan verwacht ik hem in de Tour.

burgyv 15 maart 2015 om 13:25

Op de Franse wegen behoort Porte echt wel tot de wereldtop, maar ik vraag mij af of de Italiaanse percentages niet te steil zijn voor Porte.
Maar Porte zal zich nu toch wel een keer moeten bewijzen na een paar mislukte pogingen en concurrentie in de ploeg van o.a. Thomas, Konig en POELS! Waar het bij Porte juist altijd afwachten is hoe lang hij zijn goede vorm kan vasthouden, lijkt Konig juist iemand te zijn die iedere dag sterker word.

Purito 15 maart 2015 om 13:26

@reznik
Remember Tour van vorig jaar? Hij kreeg het kopmanschap op een presenteerblaadje nadat Froome wegviel, maar faalde. In Tour van 2013 werd hij knap tweede op A3, om er vervolgens een dag later doorheen te zakken.

ValverdeBassoNibali 15 maart 2015 om 13:44

Thomas komt veel te kort in de grote rondes, ben al verbaasd dat hij mee kan hier.

nickdt 15 maart 2015 om 13:47

@Vlek.

Je hebt gelijk. Poels is aan Froome gekoppeld dit seizoen en als Froome de Vuelta niet gaat rijden, is hij daar een vrije man naast Nieve.

wulu 15 maart 2015 om 13:53

Tussen oorlog voeren en een oorlog winnen zit een groot verschil.
Porte zal in ieder geval geen slechte dagen moeten hebben, iets wat hem regelmatig overkomt in een grote ronde.

Porte zal een guerilla oorlog moeten voeren tegen Contador, om een kans te maken.

burgyv 15 maart 2015 om 13:54

@ ValverdeBassoNibali
Dat ben ik wel met je eens hoor. Maar Thomas zal nu toch wel een keer de klassiekers vaarwel gaan zeggen en met een kilo of 3-4 lichter vol voor het rondewerk gaan? (natuurlijk wel afvragen of dat gebeurd zolang hij bij Sky rijdt.)

Turtlehead 15 maart 2015 om 13:59

@Vlek en nickdt: dank, duidelijk.

sven241 15 maart 2015 om 14:04

Kan zeker voor podium gaan, maar 3 weken lang strijden met Alberto lijkt me niet.

Swagboy 15 maart 2015 om 20:55

Hier vernoemt Zandio Porte als grootste kanshebber naast Contador, maar ik verwacht eerder een Kruiswijk in de top 3, en waarom zou Marc Goos niet verrassen? Is duidelijk de Vueltakaart van Contador aant het trekken, doen alsof hij niet kan deelnemen maar dan gewoon onweerstaanbaar winnen.

Headlines

Materiaalzone

Populair