Zabel klopt Van Poppel in Yorkshire, Asselman blijft leider

vrijdag 3 mei 2019 om 19:07
Zabel klopt Van Poppel in Yorkshire, Asselman blijft leider

foto: Cor Vos

Rick Zabel heeft de tweede etappe van de Tour de Yorkshire gewonnen. In Bedale klopte hij Boy van Poppel in de massasprint. Chris Lawless werd derde. Jesper Asselman eindigde in het peloton en behield de lichtblauwe leiderstrui. Wel zag hij Zabel naderen tot op één seconde.

Met Jesper Asselman in de leiderstrui vertrok het peloton vandaag voor de tweede etappe. Op de route van Barnsley naar Bedale was de Lindley Hill de enige klim van de dag. Veel renners zouden echter vooral geïnteresseerd zijn in de kilometers 75 tot en met 91,5. Dat waren namelijk de kilometers die over het WK-parcours van Harrogate voerden: een unieke kans om de omloop al eens in de benen te voelen. De finish lag echter ruim veertig kilometer verder, in Bedale.

Zes vroege vluchters
Asselman zag al vroeg in de koers vier renners wegrijden: Tom Stewart, Fabien Grellier, Jake Scott en Chris McGlinchey sloegen de handen ineen en zij zagen even later James Fouché en Robert Scott aansluiten. Het peloton hield de vluchters echter altijd binnen schootsafstand en bij het ingaan van de laatste vijftig kilometer bedroeg de voorsprong nog amper een minuut. Om de rust in het peloton te bewaren werd het tijdsverschil voor langere tijd rond de 0:50 gehouden.

Op vijftien kilometer van de streep werden de eerste vluchters ingerekend, maar Stewart en McGlinchey sputterden nog even tegen: de Brit en de Ier wilden hun huid zo duur mogelijk verkopen. Zes kilometer later kon het peloton ze bijna aanraken en zagen enkele renners hun kans schoon de oversteek te maken. Ook Pierre Rolland kon op die manier aansluiten. De massasprint stond in de sterren geschreven en in de laatste vijf kilometer kwam alles weer samen.

foto: Cor Vos

Onder meer CCC had het treintje al op de rails en ook Katusha, Dimension Data en Team Ineos mengden zich in de strijd om de voorste plaatsen. De regen maakte intussen de wegen rond Bedale spekglad, maar iedereen bleef overeind tot voorbij de rode vod. Op 200 meter van de meet werd er dan alsnog gevallen door Kris Boeckmans, nadat hij het wiel aantikte van Jonas Van Genechten.

Van Poppel vs Zabel in de sprint
Boy van Poppel kwam in de laatste 100 meter sterk opzetten, maar de renner van Roompot-Charles had geen antwoord op de tempoversnelling van Rick Zabel. Zo draaide de ontknoping van deze tweede rit uit op een duel tussen de zoon van de ene oud-sprinter (Jean-Paul van Poppel) tegen de zoon van de andere (Erik Zabel). Voor Zabel is het zijn tweede profzege, nadat hij in 2015 al eens een rit won in de Ronde van Oostenrijk.

Dit artikel delen:

18 Reacties

Dolfy 3 mei 2019 om 19:10

Sterke sprint van Zabel… Van Poppel ging ook goed maar Zabel had meer poeder.

0
Wigo 3 mei 2019 om 19:10

Sterk van Rick Zabel.

Die Cavendish !
Wordt ’n keer aangetikt in de sprint en gelijk houdt hij zijn beentjes weer stil.
Die gaat geen normale sprint meer winnen, daar is hij veel te bang voor.

0
the student 3 mei 2019 om 19:13

Hoofdschuddend komt hij ook over de finish. Het is een mentaal probleem. Tja. Een normaal mens wordt ook geen sprinter.

0
LucasR 3 mei 2019 om 21:48

Ja hij lijkt inderdaad bang…

0
the student 3 mei 2019 om 19:10

Roompot boven in het klassement

0
freire93 3 mei 2019 om 19:12

Pijnlijk om Cavendish zo te zien

0
nostradaanus 3 mei 2019 om 19:46

Mooi voor die ploeg ook! Broodnodige overwinning en belangrijk voor het vertrouwen.

0
Gilberto 3 mei 2019 om 19:48

En dit is het WK parcours?

0
Wheely 3 mei 2019 om 20:05

Leuk, hun vaders streden ook ooit tegen elkaar.

0
rahimns 3 mei 2019 om 20:25

Als dit het WK parcours is dan zou ik gewoon Dylan Groenewegen uitspelen ipv MvdP… in ieder geval Dylan dan ook meenemen… kan je gokken op een harde koers en eventueel ook op een massasprint.

0
Hollow Knight 3 mei 2019 om 20:32

Het deel van het WK circuit lag op 40 kilometer van de finish…

Deze etappe was ook maar 132 kilometer lang, terwijl de wegrit op het WK 284,5 kilometer lang zal zijn.

Totaal niet te vergelijken met elkaar.

Dylan Groenewegen lag er al af op de Cipressa (waar ze verschrikkelijk traag omhoog reden dit jaar).

0
Gilberto 3 mei 2019 om 21:14

Wat mist er in principe in die rit van vandaag dan wat ze op het WK wel krijgen te verwerken, los van die extra kilometers? Wat zijn de obstakels waardoor de sprinters niet verwacht worden?

0
Hollow Knight 3 mei 2019 om 21:32

Ze rijden meerdere malen over het circuit tijdens het WK, hier reden ze er maar 1 keer over. Het maakt ook een groot verschil of de helling in de finale ligt of op 40km van de meet…

Weet jij überhaupt wel iets af van het wielrennen?

Denk jij trouwens dat Alaphilippe MSR zou gewonnen hebben als de Poggio op 40km van de finish had gelegen? Of als MSR maar 130km lang was?

0
LucasR 3 mei 2019 om 21:51

Ze reden vandaag halverwege de etappe over een deel van het WK-parcours. Wel opletten jongens! Het laatste, relatief vlakke deel van de etappe van vandaag is geen onderdeel van het WK-parcours. Voldoende info zo? Nee, Groenewegen is dus geen kandidaat-winnaar dit najaar.

0
Gilberto 3 mei 2019 om 22:23

Niet zoveel als velen hier Hollow Knight. Gewoon een simpele kijker zonder de pseudo-intellectueel uit te hangen en alles dood te analyseren. Parcourskennis al sowieso mijn ding niet, vandaar dat ik er ook naar vroeg. Mag ik nog wel op de site blijven of is dat toch meer voor de heren van stand die ook graag pochen over hun wijnkennis en dat soort dingen?

0
koos verrek 3 mei 2019 om 23:02

Gilberto, let niet op dat gezwam, je bent hier meer dan welkom

0
r525 4 mei 2019 om 10:45

@hollow knight
Ga eens terug je hok in joh, eergisteren loop je zelf nog te blèren dat Pro Conti’s nooit winnen, met je fantastische wielerkennis.

0
L. Valentijn 3 mei 2019 om 23:19

Ze reden over het a.s. WK-parcours van ca. 58 km tot ca. 42 km vóór de finish van vandaag: 2x omhoog na een beek, 1 stuk vals plat en enkele bochtige zones op niet-al-te-smalle wegen maar ook lange rechte stukken en relatief veel vlak tot glooiend. Vanuit de zetel thuis leek het me relatief eenvoudig te controleren voor een combi van 2 à 3 landenteams die mikken op hun machtssprinter.
Bobbie Traksel zag een lastig parcours met veel bochten en geen enkele meter vlak. Misschien gaf mijn platte beeldbuis een vertekend beeld.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone