Yves Lampaert grijpt Belgische titel op de weg

Door , zondag 24 juni 2018 om 16:14
Yves Lampaert grijpt Belgische titel op de weg

Foto: Tim De Waele (archief)

Yves Lampaert is de nieuwe Belgische kampioen op de weg. De Quick-Step Floors-coureur was na ruim 220 kilometer rondom Binche de beste van een kopgroep van drie. Philippe Gilbert eindigde als tweede, voor Jasper Stuyven.

Harde openingsfase
In de razendsnelle openingsfase was het lastig voor renners op een kopgroep te vormen. Na ruim een uur was rasaanvaller Thomas De Gendt de aanstichter van een vluchtersgroep, maar die hield niet lang stand. Honderd kilometer voor de streep pakte een nieuwe groep van zeventien een voorsprong van twee minuten.

Grote kopgroep krijgt geen ruimte
De grootste namen vooraan waren die van Victor Campenaerts, Jasper De Buyst (beiden Lotto Soudal), Dries Devenyns, Yves Lampaert (Quick-Step Floors), Nathan Van Hooydonck (BMC) en Louis Vervaeke (Sunweb). De kopgroep kreeg twee minuten voorsprong maar local team Wanty-Groupe Gobert reed daar een groot deel van af. Vijftig kilometer voor de meet was het gat nog maar een halve minuut en bleven zes renners over aan kop: Campenaerts, De Buyst, Lampaert, Van Hooydonck, Aimée De Gendt en Frederik Backaert.

Gilbert opent de finale
Serge Pauwels en Edward Theuns gingen in de achtervolging, evenals Philippe Gilbert. De Waalse thuisrijder trok twee rondes voor het einde ten aanval en kwam bij de kopgroep. Een viertal met Tiesj Benoot, Pieter Serry, Jasper Stuyven en Sep Vanmarcke sloot ruim 25 kilometer voor de meet aan bij de voorsten.

Slotronde vol spanning
Bij het ingaan van de laatste ronde demarreerden Lampaert, Vanmarcke, Gilbert en Aimée De Gendt. Benoot en Serry sloten aan, waarna Quick-Step Floors haar overtal probeerde uit te spelen. Gilbert viel aan met Vanmarcke in zijn kielzog, maar alles kwam weer bijeen van voren. Het peloton leek op dat moment al geslagen.

Lampaert profiteert optimaal van overtal
Gilbert, Lampaert en Stuyven pakten acht kilometer voor de meet een gaatje. Stuyven zat in een wurggreep bij de twee blauwhemden. Op 3,5 kilometer van de streep wist Lampaert op kousenvoeten weg te sluipen en het overtal uit te spelen. De hardrijder verloor donderdag zijn tijdrittitel en klaagde vooraf dat hij zo weinig de Belgische driekleur mocht dragen, er waren nu eenmaal weinig individuele tijdritten. Een reactie vanuit de achtergrond bleef uit. Lampaert soleerde naar de winst en mag nu dus een jaar lang genieten van het zwart, geel en rood.

Dit artikel delen:

30 Reacties

AWestie 24 juni 2018 om 16:24

Mooie winnaar, al kan je die altijd wel vinden bij het BK

ronddraaien 24 juni 2018 om 16:29

Gilbert al 3 keer 2e dit jaar, 3 keer na een ploegmaat. Had vandaag met de benen die hij had gewoon eerder dan Lampaert moeten wegrijden van Stuyven. Stuyven net als in het voorjaar: mooie uitslag, maar komt net tekort in de finale.

Domestique 24 juni 2018 om 16:29

Gilbert heeft het als individualist pur sang stilaan gehad bij de wolfpack blijkbaar :P

Baik-Baik 24 juni 2018 om 16:30

Weer overmacht van Quickstep. Knap.

pirazzi 24 juni 2018 om 16:43

Nu maar hopen dat Lampaert de Tour mag rijden, dan is de Belgische driekleur daar te zien.

Baik-Baik 24 juni 2018 om 16:54

@Domestique
Lees nu inderdaad dat Gilbert ontgoocheld is. Hmm…

KnightBiker 24 juni 2018 om 17:32

Gilbert ontgoogeld? Geloof Het nauwelijks, hij kweekt goodwill voor de klassiekers volgend jaar en komende tour.

Poeksel 24 juni 2018 om 17:46

Toch wel een beetje.

“Ik houd een heel raar gevoel over aan dit Belgisch kampioenschap”, stak Gilbert na afloop van wal. “Ik was naar Binche gekomen om te winnen. Niet om tweede te worden. Maar ik kan die plaats wel relativeren omdat Yves Lampaert uiteindelijk wint en de trui in ons kamp zit. Toen Yves Lampaert in volle finale aanging wist ik dat de tweede plaats het hoogst haalbare zou zijn want Jasper Stuyven reageerde niet op zijn aanval. Normaal gezien wordt de eerste aanval altijd gepareerd. Vandaag dus niet.”

“Had er nog een helling in het parcours gezeten, dan zou ik misschien nog naar Yves hebben kunnen rijden”, vervolgde Gilbert. “Maar ik wou zijn mogelijke zege ook niet in de weg staan. Vergeet dat niet. We hebben de ploegtactiek netjes afgerond, maar spijtig genoeg heb ik geen derde Belgische titel kunnen behalen en dat knaagt toch serieus.”

BasBelgie 24 juni 2018 om 17:57

Toch normaal dat hij ontgoocheld is? Een kampioen en sportman wil nu eenmaal winnen. Vind het best knap dat hij ondanks zijn gedrevenheid zich zo aan het ploegbelang houdt.

WernerFranke 24 juni 2018 om 18:16

Als ie een echte klootzak was, sprong ie meteen naar Lampaert toe toen hij zag dat Stuyven dat niet ging doen.

Domestique 24 juni 2018 om 18:23

Toch opvallend dat Gilbert dit zo expliciet zegt. Wel te begrijpen: hij rijdt een sterk seizoen, maar heeft nog geen enkele grote overwinning.

Was dit jaar wel al heel belangrijk binnen de ploeg, maar zoals hij zegt onthouden de mensen enkel overwinningen.

Misschien had Lampaert het wel op een akkoordje gegooid met Stuyven? Of ziet Stuyven liever hem winnen dan Gilbert? Want Jasper bleef toch wel heel opvallend zitten bij die jump…

moa 24 juni 2018 om 18:49

Gilbert zegt wat ie zegt. De rest maken jullie er van.

Romāns Vainšteins 24 juni 2018 om 19:01

Gilbert hoef helemaal niks meer te winnen om voor altijd onthouden te worden.

So far een retedegelijk seizoen, misschien wordt de 2e helft nog opgevrolijkt met mooie overwinningen,.

Domestique 24 juni 2018 om 19:02

@moa: bedankt om nog even samen te vatten wat reageren op dit forum inhoudt…

Chaba 24 juni 2018 om 19:25

De kampioen in hem wil altijd winnen en daarom is hij ontgoocheld maar hij weet heel goed dat ploegbelang een rol speelt en als hij verliest dan maar aan een ploeggenoot als Lampaert. Beter kan hij het bijna niet verwoorden, juist knap dat hij dit gewoon zegt.

MatthiasVDH 24 juni 2018 om 19:36

Zou zomaar kunnen dat na Naesen de Belgische kampioen opnieuw 365 dagen niets wint.

Jean Dumas 24 juni 2018 om 19:59

Mooi parcours, QS doet hetzelfde als in GP Samyn, met Phil als bliksemafleider en uiteindelijk een een-tweetje.

jsprunk 24 juni 2018 om 19:59

Ik zie nergens Van Avermaet in het verslag terug? Die wilde toch ook per se BK worden? Niet op de afspraak, of pech onderweg?

moa 24 juni 2018 om 20:07

@jean dumas

Euh Lampie heeft de laatste twee jaren al mooie WT overwinningen behaald.

Domestique 24 juni 2018 om 20:22

@jsprunk: Hoezo ‘per se BK worden’? In zowat elk interview benadrukte Van Avermaet dat hij niet wakker ligt van het BK, zeker niet meer na zijn Olympische titel… Maar inderdaad wel compleet niet gezien vandaag.

Fort 24 juni 2018 om 20:28

Van Aert netjes tussen de rest van de veldrijders.

Ivanoviclover 24 juni 2018 om 21:59

Mooie winnaar en eerlijke gilbert.

drikkes 24 juni 2018 om 23:16

Surplus heeft Gilbert een prestatiegericht contract, dan ben je er niet zoveel mee dat een ploegmaat wint …

sooike 24 juni 2018 om 23:47

In de top 10 alleen maar Belgen. Komt niet vaak voor …

jsprunk 25 juni 2018 om 06:43

@Domestique: per se kampioen worden zeg ik vanwege het interview voorafgaand aan de wedstrijd: http://www.wielerflits.nl/nieuws/369200/van-avermaet-over-hiaat-op-palmares-belgische-titel-boven-touretappe.html

Als je dit ’s ochtends zegt en ’s middags ben je nergens te bekennen, zegt dat weinig goeds over je vorm.

Headlines

Materiaalzone

Populair