Yves Lampaert gediskwalificeerd na hinderen Tim Wellens

zondag 19 juni 2022 om 19:04
Yves Lampaert gediskwalificeerd na hinderen Tim Wellens

foto: Cor Vos

Yves Lampaert staat niet opgenomen in de einduitslag van de Baloise Belgium Tour. Tijdens de Gouden Kilometer in de vijfde en laatste etappe hinderde de hij Tim Wellens, die in een klassementsstrijd verwikkeld was met Lampaerts ploeggenoot Mauro Schmid. Het leverde de West-Vlaming een diskwalificatie op.

<!-- Castelli -->

“Uitsluiting van de wedstrijd en 200 Zwitserse frank boete voor Yves Lampaert wegens “afwijken van de gekozen baan en hierdoor een andere renner hinderen of in gevaar brengen en een onregelmatige sprint  (met inbegrip van aan de trui of het zadel trekken van een andere renner, intimidatie of bedreiging, kopstoot, kniestoot, duwen met de schouder of hand, enz…)”, dat was na afloop het verdict in in het communiqué van de UCI-commissarissen.

Lampaert, die vrijdag de individuele tijdrit won, stond vanochtend nog op de achtste plaats in het klassement. Door zijn diskwalificatie raakt hij dus een top-10-klassering kwijt. Nochtans meende hij zelf dat er niet veel aan de hand was. “Er werd langs beide kanten behoorlijk wat geduwd en getrokken”, reageerde hij onmiddellijk na de finish. Toen wist de West-Vlaming nog niet dat hij zou uitgesloten worden. “Ik denk dat alles vrij fair is verlopen.”

“Op de beelden zag het er misschien wat spectaculair uit, maar dat is koers. Voor de eerste sprint kreeg ik zelf enkele kwakken van de renners van Lotto Soudal”, besloot de ploegmaat van Schmid, voor wie de diskwalificatie van Lampaert geen gevolgen heeft. De Zwitser blijft de eindwinnaar van de Baloise Belgium Tour.

Dit artikel delen:

20 Reacties

Oblomov 19 juni 2022 om 19:19

Dit lost niets op. Ze hadden de tussensprints waarbij Wellens gehinderd werd moeten schrappen.

0
harryjohan71 19 juni 2022 om 19:25

Klopt, het gedrag van Lampaert wordt nu alleen beloond en niet bestraft. Die geldboete is een lachertje en dat geldt ook voor de diskwalificatie. Als een renner van een ploeg een actie doet, moet het voordeel dat de ploeg hierdoor heeft të niet gedaan worden. Alleen zo los je het op.

0
Marcus Aurelius 19 juni 2022 om 21:03

Uiteraard die twee spurten neutraliseren en Lampaert een schorsing opleggen. Wat is het volgende ? Pogacar even openlijk tegen de grond werken in de Alpen ? Je moet hier heel snel een duidelijk signaal geven aan het peloton dat geen enkele ploeg wegkomt met zo’n gedrag.

0
Jean Dumas 19 juni 2022 om 23:51

Benieuwd wat er in de reglementen staat mbt Golden KM.

0
KennyKlimmen 19 juni 2022 om 19:22

Eens met Oblomov.

0
Quincy Adams (aka voorwiel) 19 juni 2022 om 19:25

Eens met kenny

0
klimmer99 19 juni 2022 om 19:34

Ook eens. Met deze beslissing zet je het hek open voor nog dergelijke acties in de toekomst

0
xistnc 19 juni 2022 om 19:47
Quote:
maar dat is koers

Nee Yves, nee.

0
Covadonga 19 juni 2022 om 20:03

Edit redactie: Dankje, het is toegevoegd.

0
Gebruikersnaam 19 juni 2022 om 20:20

Op zich klinkt het wel logisch om de ploeg te bestraffen, maar je schept wel precedenten. Dan doel ik vooral op uitbollende lead-outs die “per ongeluk” in de weg rijden van andere sprinters nadat hun eigen mannetje is gepasseerd, dat gebeurt ook regelmatig (en altijd onbestraft).

Ook dat mag bestraft worden, maar voor je ’t weet zit je dan met een VAR, die het in theorie eerlijker zou moeten maken, maar in praktijk vooral alle beleving eruit zuigt.

0
Marcus Aurelius 20 juni 2022 om 10:39

Wat die leadouts aangaat, het wordt ook hoog tijd dat daar eens paal en perk aan gesteld wordt. De benen stilhouden, of links of rechts uitwaaieren dient direct de diskwalificatie van de ploeg te betekenen. Als een spurter iemand voorbij wil rijden moet die renner voor hem niet opzij gaan, hij moet er zelf rond ! Het is gewoon levensgevaarlijk. ‘Dat is koers’ is een zielige boutade. Als er zaken fout lopen, moet je er iets aan doen, i.p.v. ze te accepteren.

0
Dario 19 juni 2022 om 21:19

De rest van het klassement schuift allemaal een plekje op en zo krijgt Israel-Premier Tech toch nog een paar extra UCI-puntjes. Nog meer slecht nieuws voor Lotto ;)

0
Cochise 19 juni 2022 om 21:51

Klopt. 7 puntjes extra voor Israël (als die renners ook effectief in de top 10 van Israël terechtkomen), geen voor Lotto.

0
Jean Dumas 20 juni 2022 om 00:00

Goed gezien. Terwijl Lotto in de breedte de beste indruk achterlaat in het promotie-/degradatieverhaal vanaf het begin van het seizoen.

Concurrerende ploegen als EF en Israel gaan de laatste weken beter rijden met hun toprenners, die vervolgens Ventoux en Mercantour Classic c.q. Occitanie domineren; BEX en Total laten zien dat het voorheen schortte aan de juiste instelling. Matthews gaat plots meespringen in ontsnappingen in TdS en Terpstra blijkt ook een nieuw levensdoel te hebben gevonden in de Route d'Occitanie.

Benieuwd wat de jury had gedaan ware dit een World Tour-wedstrijd (Binck Bank).

0
Polleke 19 juni 2022 om 21:32

Zo wil je toch geen koers winnen… stel je voor hoeveel publiciteit en goodwill het zou opleveren als ze bij QSAV zouden buiten komen met een reactie in de trend van ‘we hebben het eens beter bekeken en willen onze verantwoordelijkheid niet ontlopen in het veiliger maken van onze sport en blablabla…’Morgen in een gezellig baancafe de trui aan Wellens afgeven en laat rinkelen die kassa…

0
Nelson 19 juni 2022 om 22:24

Lampaert zit nu met Lefevere lekker champagne te zuipen.

0
Peterke 20 juni 2022 om 03:20

Nu even, onder ons gezegd en gezwegen, wat waren jullie reacties nu weer na de Brabantse Pijl? Het ‘sprint’manouevre van Wellens en de ereplaats van Remco?

0
S. Morgenstern 20 juni 2022 om 06:19

Redelijk vergelijkbaar gezien de link die je ergens anders plaatst over die diskwalificatie. Dus even onder ons gezegd, veroordeel jij ook beide voorvallen even hard?

0
harryjohan71 20 juni 2022 om 06:30

@Peterke ook daarin wordt duidelijk aangegeven dat Wellens dit bewust doet en terecht DQS krijgt met daarbij horende consequenties. Het verschil is wel dat hier een ieder voor de sprint gaat en niet zoals Lampaert die als enige doel heeft een andere blokkeren ten faveure van een teamgenoot. Ik zie daar wel degelijk een verschil in.

0
Scorel 20 juni 2022 om 11:30

Wat gebeurd is kun je niet meer terugdraaien wel zou de UCI Lampaert moeten schorsen voor een maand. Dat treft de ploeg meer. Schmid valt niets te verwijten.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone