Yates wil tijd pakken: “Iedereen moet twee minuten hebben op Roglic voor de tijdrit”

maandag 23 augustus 2021 om 17:07
Yates wil tijd pakken: “Iedereen moet twee minuten hebben op Roglic voor de tijdrit”

Adam Yates - foto: Cor Vos

Primož Roglič verslaan, dat is makkelijker gezegd dan gedaan deze Vuelta a España. Dat geeft Adam Yates aan op het persmoment van INEOS Grenadiers op de eerste rustdag. Met de slottijdrit van ruim 33 kilometer naar Santiago de Compostela aan de horizon, weet hij dat hij een voorsprong moet pakken. “Heel veel, maar dat zal iedereen wel denken”, zegt hij met een korte lach.

“Ik denk dat iedereen in de top-10 twee minuten voorsprong op hem moet hebben voor die tijdrit”, voegt Yates daar aan toe. “Hij is de olympisch kampioen tijdrijden. We zijn met onze ploeg niet de enigen die proberen tijd terug te pakken. Dat is ook niet alleen aan ons, maar we hebben nog twee weken te gaan. We zullen het blijven proberen.”

Roglič liet op de klim naar de Alto de Velefique onder meer Yates en Egan Bernal achter. “Je zag gisteren dat hij de sterkste was. Ik heb in de finale een paar aanvallen geplaatst. En de eerste keer dat ik omkeek zat hij niet in mijn wiel, en daarna opeens wel. Hij dichtte dat gat blijkbaar heel makkelijk. Hij is daarna ook nog weggereden met Mas, dus ik denk dat hij niet zo slecht is. In de eerste week was Roglič soms geïsoleerd, maar gisteren had hij lange tijd vijf man in de voorste groep.”

Zelf is Yates opgeklommen naar de zesde plek, op 2.07 van de Sloveense drager van de rode trui. “Ik rijd behoorlijk consistent. Op de tweede dag verloor ik wat tijd doordat ik achter een valpartij zat, en in een rit was ik wat bevangen door de hitte. Maar in de bergritten zat ik er goed tussen. Het is belangrijk om dat drie weken vol te houden. Als we die lijn vasthouden, kunnen we hopelijk wat uitrichten in de laatste twee weken”, is de Brit hoopvol.

Egan Bernal – foto: Cor Vos

Egan Bernal: “We moeten afwachten of we onze kans gaan krijgen”
De beste renner van INEOS Grenadiers in het algemeen klassement is nog altijd Egan Bernal, op 1.52 minuut van Roglič. Aan aanvallen heeft de Colombiaan nog niet gedacht deze Vuelta. “Voordat je aanvalt, moet je goede benen hebben. Tot nu toe heb ik die niet gehad. Ik ben niet op het niveau geweest om aan te vallen. En Roglič heeft tot nu toe geen zwakte getoond. Hij is een zeer sterk, heeft al twee keer de Vuelta gewonnen en is een van de beste renners ter wereld. We moeten afwachten of we onze kans gaan krijgen.”

Ondanks dat hij niet in topvorm is, verwacht Bernal nog wel iets te kunnen laten zien. “Ik heb er vertrouwen in, omdat ik geen slechte dagen heb gehad. Ik kan in mijn eigen tempo rijden en goede uitslagen neerzetten. Ik win misschien geen etappe, maar ik kan meedoen om de bovenste plaatsen. Als ik slim koers en doe wat ik kan, ga ik nog wel stijgen in het algemeen klassement”, verwacht hij.

“Ik heb het gevoel dat ik het juiste ritme aan het vinden ben. Gisteren heb ik, ondanks dat ik wat tijd verloor, volgens mijn data een zeer goede dag gehad. Dat geeft vertrouwen voor de volgende etappes. Maar je moet altijd voorzichtig zijn, want we weten niet hoe mijn lichaam gaat reageren in het vervolg van de ronde”, aldus Bernal.

Dit artikel delen:

16 Reacties

Turtlehead 23 augustus 2021 om 17:17

Hele positieve instelling! Vooral gezien het feit dat hij (en Bernal) tot nu toe alleen maar tijd hebben verloren. Maar de aanhouder wint.

vevie 23 augustus 2021 om 18:26

Mooie instelling, maar resistance is futile. Dat het kan bewezen Contador en Quintana toen ze Froome te grazen namen in 2016 in 1 van de mooiste etappes in een lange tijd. Legendarisch. Respect als iemand zo een move uit de mauw kan schudden.

Polleke 23 augustus 2021 om 18:41

In de start wegknallen, episch was dat…
Ineos heeft de manpower om zoiets op te zetten, wél de avond te voren een pintje trakteren aan een paar andere ploegleiders… Dat wat harder op kop van het peloton rijden is natuurlijk nooit de oplossing, integendeel…

Jowinho 23 augustus 2021 om 19:06

2 minuten is leuk, maar het is wel de bedoeling dat je twee minuten voorstaat en niet twee minuten achter staat.

Franco Ballerini 23 augustus 2021 om 19:24

"In de eerste week was Roglič soms geïsoleerd"

Als ik dat hier beweer word ik hier door sommigen voor idioot of erger uitgemaakt.

"Maar gisteren had hij lange tijd vijf man in de voorste groep"

Door de bizarre tactiek van Ineos. Als ze hadden doorgezet was Roglič daadwerkelijk geïsoleerd. Nu lieten ze toe dat de zeer zwakke Oomen terug kwam en het lage tempo ging bepalen.

Chasse_patate 23 augustus 2021 om 19:45

Franco Franco Franco toch. Heeft allemaal met energie sparen te maken.

Baukema Tomoulin 23 augustus 2021 om 20:12

Volgens mij ben jij ook het type dat heel hard: “scheids! Penalty” roept tegen je playstation als het even tegen zit in fifa.

Murcia 23 augustus 2021 om 21:07

Als INEOS gisteren vol had doorgetrokken was Bernal er af gewapperd, dan had je dus je eigen kopman geïsoleerd in een groep achter Roglic en had hooguit Yates op plek vier gereden. Dus was het gisteren niet moeilijk om vast te stellen dat TJV het beter aanpakte. Van de rijkste ploeg op de planeet als het gaat om wielrennen is hun rijden hier tot nu toe niet bepaald in overeenstemming met het budget.

S.t.B 23 augustus 2021 om 19:43

Heerlijk!!
De rustdag clichés vliegen je om de oren, maar Ineos gaat next level. Yates is met typisch Brits gevoel voor understatement nog maar een klein stapje verwijderd van galgenhumor, en Bernal heeft gewoon dikke verkering met zijn data analist.
Het heeft iets kwetsbaars en kneuterigs. Dat ik ooit die twee woorden met Ineos in verband zou brengen…

Murcia 23 augustus 2021 om 21:11

Egan zijn woorden over de waardes doen verdacht veel denken aan vorig jaar in de Tour toen hij ook beweerde nooit betere waardes te hebben getrapt. Dat was volkomen onzin en een paar dagen later bleek al dat hij structurele problemen had. Pidcock hadden ze hier nooit moeten laten rijden en gewoon Hayter in zijn plek moeten sturen. En voor Carapaz hadden ze met Dennis de ideale invaller gehad, maar ja die vertrekt en dan krijg je straf.

De Siepel 23 augustus 2021 om 20:01

Ineos gelooft in sprookjes. Zonder pech of anderszins is de Vuelta al beslist.

Petje 23 augustus 2021 om 20:45

Ploegen met meerdere ijzers zullen 1 pion snel doen aanvallen, meer kunnen ze niet doen

girardengo 23 augustus 2021 om 22:17

Uit het eerste boek over wielrennen dat ik ooit las, Sport op twee wielen van Martin W. Duyzings (het gaat over de Tour de France rond 1950, maar ook soms over eerder en over andere koersen), de tijd van Bobet, Coppi, Bartali, Ockers, Kübler, Koblet, Van Est, Wagtmans, Robic, Magni, Lazarides – wie kent ze nog? – heb ik onthouden dat tactische spelletjes ('het krijgsplan') en wat hij noemt: Het eeuwige kwaad: de combine, heel effectief kunnen zijn, maar ook dat die plannen, gesmeed in achterafkamertjes, door onbenulligheden helemaal in duigen kunnen vallen. De Franse ploegleider Jean Bidot was er een meester in. Wel een aanrader voor wie in de historie van de Tour en het wielrennen geïnteresseerd is. Ook toen ging het al over doping ('het pilletje'). Laten we hopen op effectieve plannetjes in deze Vuelta…

Titaantje 23 augustus 2021 om 22:50

Hooofdstuk 039 in dit boek lijkt er belangrijk!

Scott Sunderland 23 augustus 2021 om 23:14

Het probleem in deze Vuelta voor INEOS is de ploeg zelf. Bernal is niet in vorm, Carapaz heeft al te veel gereden en is moe, Pidcock heeft alleen vakantie gevierd na de OS en Adam Yates ging sowieso al niet winnen. Dan red je het niet tegen een topfitte Roglic en zelfs niet tegen een zeer goede Mas.

Jean Dumas 24 augustus 2021 om 08:29

De kop van dit artikel vat de hele Vuelta samen.

Headlines

Materiaalzone

Populair