Wuyts reageert op beschuldigingen van Bruyneel: “Heb nooit om een fiets gevraagd”

maandag 27 februari 2023 om 08:54
Wuyts reageert op beschuldigingen van Bruyneel: “Heb nooit om een fiets gevraagd”

foto: Cor Vos

Wieleranalist- en commentator Michel Wuyts heeft uitgebreid gereageerd op de beschuldigingen van zijn landgenoot Johan Bruyneel. Volgens de ex-ploegleider zou Wuyts twintig jaar geleden een dure fiets hebben aangenomen van wielerploeg US Postal, in ruil voor een tegenprestatie. Wuyts ontkent dit.

De heisa ontstond nadat Bruyneel in de podcast The Move kritisch was over de koerswijze van Tadej Pogacar en UAE Emirates in het bijzonder. Bepaalde uitspraken van Bruyneel schoten bij Wuyts in het verkeerde keelgat. Volgens de wieleranalist zou de wielersport ver weg zijn wanneer de oud-teammanager van Lance Armstrong de normen bepaalt.

“Gelukkig heb ik een olifantengeheugen. Ik denk persoonlijk, Michel, dat jij niet de meest aangewezen persoon bent om de moraalridder van het wielrennen te willen zijn”, was het felle antwoord van Bruyneel. “Herinner je je nog iets minder dan twintig jaar geleden, toen de US Postal-ploeg er de Belgische co-sponsor Berry Floor bij kreeg? Deze Belgische sponsor stond erop om in de naam van de ploeg vermeld te worden.”

“Echter, probleempje, US Postal had contractueel het alleenrecht op de naam. Er werd een typische Amerikaanse oplossing uit de hoed getoverd: de ploeg zou geregistreerd worden als “US Postal Pro Cycling Team presented by Berry Floor”. Parallel werd toen via de ploeg en via de Belgische sponsor gelobbyd om in de media en vooral op TV de ploeg kortweg ‘US Postal – Berry Floor te noemen’. En Michel, herinner je je nog dat je toen een Trek-fiets van de US Postal ploeg vroeg en dat je daarna o-zo-graag de Belgische co-sponsor vernoemde in de TV uitzendingen? Dus, Michel, moraalridder willen spelen zou ik als ik jou was achterwege laten.”

Lees ook:
Johan Bruyneel slaat terug: “Michel Wuyts vroeg fiets van US Postal-ploeg”

In een schriftelijke reactie aan Het Nieuwsblad weerlegt Wuyts de beschuldigingen van Bruyneel.

“In 2004 werd Berry Floor, een producent van laminaat met zetel in Menen, presenting partner van het US Postal Team”, schrijft hij. “Het bedrijf van eigenaar Luc De Clercq pompte jaarlijks twee miljoen in het Amstrong-project. In die tijd bepaalde de UCI dat, om wildgroei van sponsornamen tegen te gaan, ploegnamen twee componenten mochten dragen. Die naam van de hoofdsponsor en die van de nevensponsor. De zenders van de EBU, waaronder de Vrt onderschreven die beslissing. US Postal werd op alle Europese platvormen US Postal-Berry Floor. Naar analogie met Lotto-Domo, Euskaltel-Euskadi of Quickstep-Davitamon. Het gebruik van die namen werd dus geenszins gestuurd door de betrokken sponsors, maar bij reglement vastgelegd. Dat de naam vaak klonk, was evident. De renners van US-Postal-Berry Floor vulden in de Tour dagelijks het scherm. Armstrong was toen nog een wereldvedette.”

“In het voorjaar- eind februari zowat – vroeg de marketing manager van Berry, Philippe Harinck, in het Kortrijkse de presentatie te verzorgen van het voorjaarsegment van het team. Een verrassing was dat niet. Ik deed ik die periode alle voorstellingen van teams bij ons en in Nederland. Wellicht werd mijn expertise daarbij in acht ge-nomen. De VRT stemde toen nog met al die voorstellingen in. Vanwege publiciteit voor onze kennis en kunde. De lenteploeg van Us Postal-Berry Floor werd geleid door Dirk Demol. De bepalende renners waren onder-meer Hincapie, Devolder, Van Heeswijk en Ekimov. Bruyneel en Armstrong waren niet aanwezig, want dan al met de lange Touropbouw bezig. Bij wijze van vergoeding stelde Philippe Harinck me een verrassingscadeau voor. Ik vond dat goed zo.‘ We hebben nog een opdracht voor je, pikte hij in. Een interview met Armstrong in hartje Brussel, voor de partners van ons bedrijf.’ Een uitdaging. Ik nam het interview af. Niet alle aanwezigen waren blij. De Amerikaan had niet één keer de naam Berry Floor laten vallen.”

“Na afloop schonk het management me een cadeau voor de beide opdrachten: een magnumfles Bordeaux met inscriptie: ‘Dank vanwege Berry Floor.’ Met de datum er ook op. Philippe Harinck kwam met een prettig toe-maatje: een testperiode met een Trekfiets van het team. Trek bracht toen met de Madone een naar eigen zeggen vooruitstrevende klimfiets op de markt. Die kunnen testen zou me een rijke bron van info voor het invullen van steeds meer integrale uitzendingen kunnen opleveren. Ik zou mijn technische kennis via ervaringen kunnen bijspijkeren. Ik dacht even na, vergeleek met de werkwijze van journalisten van Fiets en andere technische maandbladen en zei ‘ja’ mits de datum van teruggave afgelijnd werd. ‘Neem je tijd en lever dan maar in,’ luidde het antwoord. Zo geschiedde. Het exemplaar was overigens een in competitie gebruikte fiets, volledig herspoten om de mankementjes te camoufleren, maar wel hier en daar voorzien van nieuwe onderdelen. De fiets deed het op heuvels prima, maar moest het qua rigiditeit afleggen tegen mijn Colnago C40. Nog voor de Tour, na een tocht of tien, leverde ik hem weer in. Als ik me dat goed herinner was dat in Menen, in de zetel van Berry Floor.”

“Ik leg er de nadruk op dat ik op geen enkel moment om een fiets gevraagd heb. Ik heb daar zelfs vooraf geen seconde aan gedacht. Dat zou als werknemer van een openbare televisiezender of zender tout court wel heel dom geweest zijn. Vanwege nefast voor het imago. Het voorstel werd me out of the blue gedaan en mits goede afspraken leek het mij van een toegevoegde waarde in de uitvoering van mijn vak.”

Dit artikel delen:

36 Reacties

Mooie Sjors 27 februari 2023 om 09:19

Prima dat Wuyts een aanval op zijn journalistieke sérieux niet zomaar laat passeren. Als je trouwens ziet waar zo’n Vannieuwkerke dezer dagen allemaal mee wegkomt, was deze Wuyts toch wel van een ander allooi.

Beetje belachelijke sneer trouwens van Bruyneel. Jarenlang de boel belazerd, de wielersport naar de afgrond gebracht en dan als ‘comeback’ op Wuyts zitten leuteren over een testfiets. Toe nou.

9
Romāns Vainšteins 27 februari 2023 om 10:07

Vannieuwkerke is altijd al een stuk erger geweest dan Wuyts. Wuyts is gewoon een topcommentator die wat mij betreft niet snel genoeg ergens terugkeren moet.

1
Ronellenfitsch 27 februari 2023 om 10:17

Vannieuwkerke inderdaad de koning van de dubbele moraal op z’n morele hoogpaard. Met z’n eigen theatershow en z’n zaakjes.

5
Pjotr26 27 februari 2023 om 10:59

Vannieuwkerke: de lie de lie de lie de lie de lie de lie de lie de lie, bah weer jumbo

4
Tuubke 27 februari 2023 om 15:24

Wuyts was inderdaad een prima commentator. Maar net zoals ik nu een beetje moe word van het gedweep met De Lie, gold dat in het geval van Wuyts over het steeds maar weer ophemelen van Boonen. Zelfs al reed die niet mee, dan ging het nog over Boonen.

0
Teubenbroeker 27 februari 2023 om 09:39

Geef die dikke Bruyneel toch geen podium……

5
Adorni 27 februari 2023 om 10:39

Zeg je net op het medium dat Bruyneel als eerste een podium gaf ;)

5
FeitenZijnFeiten 27 februari 2023 om 11:46

Toe maar, waarom zouden wij jou dan wel een pifium moeten geven, domme

-3
Secondant 27 februari 2023 om 09:09

Heerlijk dit relletje tussen twee veteranen. Vooral in de media blijven uitvechten heren. Smullen.

4
Adorni 27 februari 2023 om 10:42

En mannetjes die envelopjes onder tafel kregen hebben er ook niet zelf om gevraagd.

Heeft Wuyts deze geschenken gemeld bij de openbare omroep? Elke middelgrote instantie heeft zo een dienst waaraan je cadeautjes moet aangeven en die onderzoekt wat toegelaten is.

4
Koers 27 februari 2023 om 09:11

Voormalig collega’s Michel Wuyts en Christophe Vandegoor nemen afstand en willen opheldering:
https://youtu.be/4xknuovQOPA?t=54
https://youtu.be/YU0KOxstGdk?t=72

3
Romāns Vainšteins 27 februari 2023 om 10:00

Pijnlijk gevalletje whataboutism vanuit beide heren.

Pogacar rijdt teveel : ‘ja maar jij was vroeger een dopingploegleider’
Jij was vroeger een dopingploegleider : ‘ja maar jij kreeg toen een fiets’

3
Maillot à Pois 27 februari 2023 om 10:57

Precies dat ja.
De uitingen van beide heren zijn volledig irrelvant mbt wat initieel gezegd werd. Waarbij Wuyts weliswaar niets zegt wat niet iedereen al wist.
Bruyneel toont aan dat hij nog steeds diezelfde pestkop-attitude heeft als de hele US Postal kliek destijds. “Ah, jij denkt kritiek op mij te kunnen geven? Pak ik je wel even terug, jij kleine garnaal.”
En dat doet hij wel vaker.

4
Olly 27 februari 2023 om 13:14

Hahaha precies

0
Ronellenfitsch 27 februari 2023 om 09:06

Haha, goed verhaal Wuyts, maar pas echt geloofwaardig als je een foto van Mart Smeets op een Trek toont om te bewijzen hoe ‘normaal’ dit is …

2
Cees 27 februari 2023 om 13:01

Mart , ja ik mag Mart zeggen, op een racefiets ? Dat mogen wel stevige wielen zijn dan ;-)

1
Limal 27 februari 2023 om 09:35

Rond de eeuwwisseling werd dit soort duels beslecht via een ‘Celebrity Deathmatch’. MTV is allang voltooid verleden tijd (toch?), maar misschien heeft er iemand contacten bij GCN?

2
ZureVla 27 februari 2023 om 18:34

Geniaal idee. Ik ben voor! Helaas heb ik geen contacten bij GCN.

0
Diskob 27 februari 2023 om 12:48

Als dit het ergste is dat maffiabaas Bruyneel kan vertellen over Wuyts valt dat goed mee, toch?

2
Bielefeld, Nordrhein-Westfalen 27 februari 2023 om 13:09

Lang leve José de Cauwer. Zeg ik zonder ironie. Verstand van wielrennen, humor en goed kunnen relativeren / prestaties op hun waarde schatten.

2
Wim Kruithof 27 februari 2023 om 09:06

Twee grote heren die met moddergooien, beide eigen straatje schoonvegend. Zo weinig aandacht aan schenken als mogelijk, dan dooft het wel weer uit. Sneu en onvolwassen.

1

Ik zeg niks

0
Theo Bovengemiddelkamp 27 februari 2023 om 09:58

Iedereen weet toch dat Wuyts geen commentaar gaf ‘zonder aanziens des persoons’.

0
FeitenZijnFeiten 27 februari 2023 om 11:44

Wuyts zou beter opletten. Bruyneel kennende heeft hij het bewijs gewoon voorhanden8

0
Cochise 27 februari 2023 om 12:01

“Die kunnen testen zou me een rijke bron van info voor het invullen van steeds meer integrale uitzendingen kunnen opleveren. Ik zou mijn technische kennis via ervaringen kunnen bijspijkeren. Ik dacht even na, vergeleek met de werkwijze van journalisten van Fiets en andere technische maandbladen en zei ‘ja’ ”

Vanaf hier geloofde ik niks meer van zijn “uitvlucht”. Wuyts had altijd een manifest gebrek aan technische kennis, kende niet eens het verschil tussen een naaf en een velg en noemde daarom maar alles “tuig” (nog zo’n uiting van zijn schijnend gebrek aan woordenschat, wat me nog het meest stoorde aan z’n commentaar). Maar dan zou hij zich plots vergelijken met een Van Bon of Van Amerongen die fietsmateriaal testen om een gratis fiets te kunnen krijgen.

0
Bielefeld, Nordrhein-Westfalen 27 februari 2023 om 13:06

Bruyneel en Wuyts zijn oud geworden. Dat merk je aan mensen als ze steeds zuurder worden en klagen. Niet honderd procent leeftijd gerelateerd trouwens.

0
JumbowintdeVuelta 27 februari 2023 om 13:06

Heeft er nog iemand een sporza video uit 2004, waarin Wuyts alle ploegnamen uitspreekt? Over het algemeen is sporza preciezer met het vermelden van de subsponsors van de ploegen. Dit zou daarin passen of… Wuyts kreeg van veel subsponsors een extraatje toegestopt.
En ondertussen is US Postal een loer gedraaid met “presented by”.

0
Whyze Katje 27 februari 2023 om 13:10

LOL een OMM Ouwe Mannen Moddergevecht! Maarre misschien verplaatsen naar het oude (ik zal het netjes houden) mannen café, heren? De rest van de wereld hoeft er dan niet van “mee te genieten”, (beetje zielig eigenlijk)…..

0
Mechanieker 27 februari 2023 om 15:21

Is dit verhaal niet tekenend voor de wielersport, met name al die “beroemdheden” die agv de ontwikkelingen tot 2e rangs figuranten geworden zijn en tegen beter weten in de kop boven water proberen te houden in de trant van: hallo ik ben er ook nog…..

0
Grote Plateau 27 februari 2023 om 14:00

Dag Allemaal

sloppel

-1
Klootje Kriekeljon 27 februari 2023 om 11:05

Jos van Rey zou dit ook heel normaal vinden.

Wat mij vooral stoort aan Bruyneel is dat hij vrijwel alles bespreekt op basis van rancune. Met eigenlijk al die EPO-tijdperkgasten die de dans niet ontsprongen zijn is dat zo. Zodra het onderwerp te dicht in de buurt van eigen geweten komt moeten ze zich verdedigen of naar anderen wijzen. Dat zegt toch wel iets over de last die die gasten nog met zich meedragen. Dan is het verleden duidelijk nog steeds niet afgesloten.
En dan kan iedereen wel wat van Thomas Dekker vinden, maar heb het idee dat die er tegenwoordig toch -voor zichzelf- een stuk gezonder in staat. Wie had dat ooit verwacht.

-2
Posterix 27 februari 2023 om 12:13

Thomas voegt er de nodige zelfspot aan toe, dat kan ik in ieder geval intzettend waarderen. Ik heb persoonlijk meer moeite met de narcistische variant die m.i. Veel te vaak wordt geuit.

1
Anton van Valouwe 27 februari 2023 om 11:58

Mijn opa heeft pas ook een fiets gevraagd, aan een Duitser….

-2
6feet 27 februari 2023 om 09:41

*rolt nog maar eens een pannenkoek op*

-3
Limal 27 februari 2023 om 09:42

Pancakes are the new popcorn!

-1
AWestie 27 februari 2023 om 09:18

Zullen we hier mee stoppen, @WF-redactie?

Geen idee wat er allemaal in het bericht staat, boeit me ook niet, maar door de titel wilde ik bovenstaande reageren. Fijne week nog!

-7

Headlines

Populair

Materiaalzone