Johan Bruyneel slaat terug: “Michel Wuyts vroeg fiets van US Postal-ploeg”

zaterdag 25 februari 2023 om 12:24
Johan Bruyneel slaat terug: “Michel Wuyts vroeg fiets van US Postal-ploeg”

Johan Bruyneel heeft cynisch en kritisch gereageerd op de uitspraken van Michel Wuyts die in een podcast van Het Laatste Nieuws aangaf dat het niet meer kan dat Johan Bruyneel de normen van het wielrennen bepaalt. “Dan zijn we ver weg”, aldus Wuyts.

De voormalig wielercommentator van Sporza vervolgt: “Bruyneel is één van die mensen die het wielrennen een goede twintig jaar geleden over de rand getild heeft.”

De heisa ontstond nadat Bruyneel in de podcast The Move zeer kritisch was over de koerswijze van Tadej Pogacar en UAE Emirates in het bijzonder. Dat Pogacar nu al zo vernietigend uithaalt in de Ruta del Sol vindt Bruyneel onverstandig. “Op die manier eist hij al het uiterste van zijn ploeg in februari. Hij moet vanuit de ploegleiderswagen afgeremd worden.”

Wuyts viel over de fase waarin Bruyneel over zichzelf sprak in The Move. “Bovendien vergelijkt Bruyneel Pogacar met zichzelf, en dat is ongeveer het domste wat je kunt doen”, aldus Wuyts. “Bruyneel was geen ongetalenteerde renner, maar was qua talent ongeveer een tiende van de Sloveen. Dus laten we daarmee ophouden. Ik heb de stellige indruk gehad dat Pogacar met een spelletje bezig was.”

Lees ook:
UAE Emirates reageert op kritiek Bruyneel: “Pogacar zit nog ver van zijn beste niveau”

Bruyneel stelt in een reactie op zijn facebook-pagina die gericht is aan Wuyts dat de wieleranalist niet eens de moeite heeft genomen om ‘The Move’ in zijn geheel te beluisteren.

Bruyneel: “Ter verduidelijking: Ik heb inderdaad mijn opinie gegeven over zijn overwinningen en die van zijn ploeg. Indien je netjes je huiswerk had gemaakt, dan had je begrepen dat mijn kritiek niet gericht was naar de renner, maar wel naar het management, naar de directie vanuit de wagen. Ik zei dat het volgens mij fout was van de directie om iedere etappe mee te gaan in het enthousiasme en overwinningslust van deze jonge en uiterst getalenteerde kampioen. Ik zei dat op lange termijn ‘volgens mij’ niet de beste tactiek was.”

Johan Bruyneel – foto: Cor Vos

“Tot mijn grote verbazing lees ik ook dat je zegt dat ik me vergelijk met Pogacar”, vervolgt Bruyneel. “In mijn podcast zei ik duidelijk: Ik ben zelf profrenner geweest. Ik reed ook topwedstrijden en soms won ik enkele. Maar voor mezelf, om te winnen, moest alles kloppen als een bus. Ik moest in topvorm verkeren, de omstandigheden moesten ideaal zijn, ik moest kunnen profiteren van de koers tactiek, en dan kon ik misschien eens winnen. Die toprenners van nu, waaronder dus Pogacar, zijn zo enorm goed, dat ze altijd kunnen winnen. En het geeft niet of het nu februari, juli of oktober is, ze kunnen altijd winnen.”

Tot slot kwam Bruyneel terug op het commentaar van Wuyts dat de wielersport ver weg zou zijn wanneer de oud-teammanager van Lance Armstrong de normen bepaalt. “Gelukkig heb ik een olifantengeheugen. Ik denk persoonlijk, Michel, dat jij niet de meest aangewezen persoon bent om de moraalridder van het wielrennen te willen zijn. Herinner je je nog iets minder dan twintig jaar geleden, toen de US Postal-ploeg er de Belgische co-sponsor Berry Floor bij kreeg? Deze Belgische sponsor stond erop om in de naam van de ploeg vermeld te worden.”

Michel Wuyts – foto: Cor Vos

“Echter, probleempje, US Postal had contractueel het alleenrecht op de naam. Er werd een typische Amerikaanse oplossing uit de hoed getoverd: de ploeg zou geregistreerd worden als “US Postal Pro Cycling Team presented by Berry Floor”. Parallel werd toen via de ploeg en via de Belgische sponsor gelobbyd om in de media en vooral op TV de ploeg kortweg ‘US Postal – Berry Floor te noemen’.”

“En Michel, herinner je je nog dat je toen een Trek fiets van de US Postal ploeg vroeg en dat je daarna o-zo-graag de Belgische co-sponsor vernoemde in de TV uitzendingen? Dus, Michel, moraalridder willen spelen zou ik als ik jou was achterwege laten.”

Dit artikel delen:

19 Reacties

Ronellenfitsch 25 februari 2023 om 12:32

Haha, mooi dit, pak die dubbele moraal van de Wuytsen en Vannieuwkerkes maar aan!

11
Bielefeld, Nordrhein-Westfalen 25 februari 2023 om 12:34

Inhoudelijk vind ik Bruyneel heel wat genuanceerder dan Wuyts. En ondanks de hele Armstrong affaire, komt Bruyneel ook sympathieker over dan de toch wat zurige Wuyts.

11
assen 25 februari 2023 om 12:49

Heerlijk, dat huilie huilie van deze Belgen onderling.
Qua inhoud hebben ze overigens nog steeds wat te melden, daar niet van.

Bruyneel en Rasmusen, vrijwel altijd ongezouten, en hout snijdend, dat ze dopingzondaars zijn neem ik graag op de koop toe.

4
jobidon 25 februari 2023 om 12:54

Gelukkig zit Wuyts niet meer bij Sporza, want dan zou er vanaf vandaag weer maar 1 ploeg in het peloton vernoemd worden. Er staat waarschijnlijk al een S-Works fiets in het schuurtje bij Michel? Ik begrijp niet dat Johan Bruyneel nog steeds de zondebok van de wielrennerij is, terwijl veel generatiegenoten van hem nog steeds op belangrijke posities in de wielrennerij vertegenwoordigd zijn.

3
DonQuijote 25 februari 2023 om 13:17

Nou hè.
Je zou hoogstens er wat tegen kunnen hebben omdat hij en Armstrong zulke klootzakken waren, maar de meeste dopeurs uit die tijd zitten nog gewoon middenin het wielrennen tegenwoordig.
Ik vind Bruyneel best goed te pruimen nu, die lijkt toch heel erg van zijn high horse afgekomen te zijn.

3
VerstandOpNul 25 februari 2023 om 12:39

Wat een heerlijk kleinburgerlijke onthulling, zou Berry nog actief zijn in de topsport?

2
Adrianus 25 februari 2023 om 15:41

Wuyts heeft zichzelf in het gezelschap van José de Cauwer al die tijd de kopman van José gewaand, maar nu blijkt achteraf, dat hij al die tijd toch ook nog een echte racefiets had. Ik had aanvankelijk begrepen, dat hij dat alleen in de commentatoren studio dacht te zijn!

2
salem 25 februari 2023 om 13:41

Wat een klucht, maar ik kan ergens wel genieten van deze verwijten en dubbele moralen. Ik mis hier alleen nog Yvonne Coldeweijer, als gastvrouw…

1
Pietspeed 25 februari 2023 om 18:05

100% steun Bruyneel vwb de inhoud van de podcast. Kwestie van beluisteren. Alsof Wuyts a la Smeets niets wist van de ins and outs wat er zich allemaal achter de schermen afspeelde. Parasiteren op de successen toen, en nu van de prins geen kwaad weten. Wellicht tijdens carnaval verneveld. Eng en hypocriet.

1
ZureVla 25 februari 2023 om 12:48

Het veldrijseizoen zit erop. De onderlinge Belgische vetes gaan de kast in. Alhoewel? Het wordt gewoon lekker doorgetrokken. Smullen!

0
Hofman 25 februari 2023 om 13:04

pfff, wie is er nog geinteresseerd in wat deze belegen heren vinden? Dass war Einmal.
let’s move on, ik zou niet te veel aandacht aan neativiteit geven

0
roeleur 25 februari 2023 om 21:38

Wederom maffiatactiek: Jij bent net zo corrupt als wij want jij hebt ons om een dienst gevraagd en die hebben wij, de maffia, geleverd. Dus nu voorgoed zwijgen! Valt natuurlijk nooit meer te bewijzen dat die vraag en die dienst er ooit waren…

0
Posterix 25 februari 2023 om 12:39

De ene journalist verwijt de andere dat ie spraakmakende teksten bezigd… iets met een pot en een ketel… nee jij bent aangebrander, nietes…

-1
KnightBiker 25 februari 2023 om 13:08

Wel een beetje zielig dat WielerFlits zich er nu voor leent om deze klucht lucht te geven. Wuyts is ook maar een naïeve fan/analist, maar om Bruyneel nu een platform te geven in zaken waarin hij zijn duistere verleden een rol spelen is ook weer zowat.

-1
Lars Maden 25 februari 2023 om 16:47

Bruyneel zielig figuur.

-1
Sean Kelly 25 februari 2023 om 13:05

Ik begrijp het fiets verhaal niet zo goed. Toen Wuyts om die fiets vroeg was het doping gebruik nog niet bekend. Wat heeft dit dan met een dubbele moraal te maken? Wuyts ging toen nog uit van een hele goede wielerploeg zonder doping (zoals zovelen). Ik ben het dit keer eens wel met Wuyts eens. Bruyneel en Armstrong zouden zich koest moeten houden. Hun tijd is geweest en ze zijn door de mand gevallen.

-6
DonQuijote 25 februari 2023 om 13:14

Officieel was het niet bekend maar mensen als Wuyts, Smeets etc. wisten natuurlijk wel hoe de vork is de steel zat. Iedereen die het wielrennen van dichtbij volgde wist dat er dingen met bloeddoping gebeurden die ons als amateurs met amphetamines en anabole steroïden te boven gingen…

2
Cochise 25 februari 2023 om 13:16

Wat heeft dit met doping te maken?

Ze hadden aan de vrt (Wuyts dus) gevraagd om de ploegnaam uit te spreken als US Postal – Berryfloor (ook al was het officieel presented by Berryfloor) en Wuyts wilde daar op ingaan als hij een dure Trekfiets kreeg. Hij maakte met andere woorden misbruik van zijn openbare functie om zich persoonlijk te verrijken (omkoping noemen we dat zeker).

14
Mechanieker 25 februari 2023 om 14:50

Omkoping is in jouw ogen geen dubbele moraal?

-1

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone