Wouter Bos verkozen tot nieuwe voorzitter KNWU

dinsdag 5 oktober 2021 om 09:46
Wouter Bos verkozen tot nieuwe voorzitter KNWU

Bos (midden) op archiefbeeld - foto: Cor Vos

Wouter Bos is tijdens een congres in Breukelen voor een termijn van vier jaar verkozen tot nieuwe voorzitter van de KNWU. De voormalig politicus en minister volgt Marc van den Tweel op, die de overstap maakt naar het NOC*NSF en daar Gerard Dielessen opvolgt als algemeen directeur.

Bos werd unaniem voor de functie voorgedragen aan het congres door een vertrouwenscommissie, waarin alle geledingen van de KNWU waren vertegenwoordigd. Er was geen tegenkandidaat, waardoor de benoeming van de nieuwe voorzitter relatief snel kon worden geformaliseerd. Bos dankte de congresleden voor het in hem gestelde vertrouwen. “Ik heb de KNWU de afgelopen periode leren kennen als een organisatie met veel gemotiveerde leden en vrijwilligers en een enorme passie.”

“We hebben op dit moment een fantastische generatie aan de top staan die bijvoorbeeld in Tokio voor enorm veel medailles zorgde. Aan ons nu de taak dat niveau vast te houden of zelfs te verbeteren. Dat betekent veel aandacht voor faciliteiten, jong talent, diversiteit en voor zowel de meer klassieke als meer recente takken van de wielersport. Elke wielrenner weet van vallen en opstaan en weer doorgaan. Ook een fanatiek vrijetijdfietser als ik kan daar een beetje in mee voelen.”

Uitdagingen
“En bestuurlijk zal het vast niet anders gaan”, aldus Bos, de voormalige minister van Financiën en oud-politiek leider van de PvdA. “Maar ik heb er veel zin in om mij in te zetten voor deze mooie sport en deze fantastische sporters, de uitdagingen zijn legio. Over drie jaar zijn er al weer de Olympische Spelen. Daar gaan we nu al mee bezig. Had Joop Zoetemelk toch ongelijk: Parijs is niet ver maar komt razendsnel dichterbij!”

Volgens hoofdbestuursleden Marianne van Leeuwen en Robert Slippens, die nauw betrokken waren bij de benoemingsprocedure, is Bos de juiste man om de KNWU te leiden. “De wielersport is de laatste jaren zeer succesvol geweest, maar de KNWU kent ook de nodige uitdagingen om zowel op topsport- als op breedtesportniveau prominent te blijven acteren. We zijn ervan overtuigd dat Wouter Bos gezien zijn grote ervaring en netwerk én zijn liefde voor de wielersport de persoon is die hierin een voortrekkersrol kan nemen.’”

Dit artikel delen:

36 Reacties

de adelaar 5 oktober 2021 om 09:50

Om m vooraf af te schilderen als baantjes jager gaat me wat te ver, bestuurlijk zal ie vast zijn goede kwaliteiten inzetten. Ik heb alleen nog nooit iets gehoord gelezen of gezien dat hij de wielersport een warm hart toedraagt( buiten deze quotes bij zijn aanstelling) lijkt me een dure jongen voor een niet zo rijke bond… dus Wouter ik zie je graag het tegendeel bewijzen. Bestuurlijke kennis is pre . Hopelijk heb je echt inlevingsvermogen voor sporters en hun begeleiding

0
Man met de hamer 5 oktober 2021 om 10:40

Hij krijgt er niet voor betaald, dus duur zal het niet worden.

0
Wheely 5 oktober 2021 om 10:41

Deze doet ie puur voor de lol hoor, niet voor the money en the fame. Die zijn er beiden niet namelijk.

0
Killco 5 oktober 2021 om 09:58

Sportbobo. De volgende trede op de ladder der zelfbevlekking

0
Aerosolo 5 oktober 2021 om 10:11

Maar in een bijzin zegt hij dat hij echt een fanatieke vrijetijdsfietser is.

0
Man met de hamer 5 oktober 2021 om 10:44

Hmm, je commentaar is meer zelfbevlekking.

0
KnightBiker 5 oktober 2021 om 11:11

Kennelijk een vrijwilligers baan, hij steekt er dus zijn vrije tijd in… alleen als hij corrupt is zal hij er iets aan kunnen verdienen, en om nu al corruptie te claimen is echt oneerlijk. Steek je zelf onbaatzuchtig ergens je vrije tijd in?

0
Killco 5 oktober 2021 om 11:24

Jazeker wel

0
6feet 5 oktober 2021 om 17:43

Wat zou zijn nickname op wf zijn….

0
Murcia 5 oktober 2021 om 10:12

Bos wordt binnengehaald vanwege diens giga netwerk en dat is de belangrijkste competentie voor een voorzitter van de KNWU, lobbyen en mensen uit politiek en bedrijfsleven meekrijgen met voor de wielerbond belangrijk beleid en evenementen.
Hij doet het onbezoldigd en is wel degelijk een sportliefhebber dus dat zit wel snor. Wat mij zorgen baart is het snelle doordrukken van verlengingen zoals Loes door Veneberg voordat de voorzitter aantrad waarmee intern zijn slagkracht al wat is afgenomen. Het bestuur moet naar mijn mening ook kritisch kijken naar de eigen directie.

0
dit is mijn voorwiel 5 oktober 2021 om 10:16

Dat laatste inderdaad. Aanstelling van bos zat er al een tijd aan te komen. Op laatste moment vastleggen van mensen geeft indruk van een kluwen aan bestuurders. Benieuwd wat bos gaat doen aan de organisatie.

0
KnightBiker 5 oktober 2021 om 11:13

+1 kan toeval zijn, het valt inderdaad wel op.

0
Anton van Valouwe 5 oktober 2021 om 11:19

Tot voor kort voorbehouden aan CDA politici, naar voren geschoven door ex sponsor Rabobank.

0
VerstandOpNul 5 oktober 2021 om 10:17

“Dat betekent veel aandacht voor faciliteiten, jong talent, diversiteit…”

Ik ben inmiddels een beetje allergisch voor het woord ‘diversiteit’, niet in de laatste plaats door de woke-PvdA waar Wouter Bos ook toe behoort.. Anderzijds zou het natuurlijk mooi zijn als kinderen van andere afkomsten ook voor de wielersport geenthousiasmeerd worden.. Dus ik ben wel benieuwd hoe de KNWU daar dan invulling aan wil geven..

0
Barry Batsbak 5 oktober 2021 om 10:32

edit wf: niet doen

0
De Cabybara van de Conradkade 5 oktober 2021 om 10:39

Ik lees diversiteit in deze context meer algemeen, niet specifiek etnisch.

Dus zowel qua sport divers, als etnisch, cultureel, lichamelijk beperking etc. En daar kan je natuurlijk alleen een voorstander van zijn.

0
Gr.R. 5 oktober 2021 om 11:04

Diversiteit is meer dan een kleurtje. Wielrennen is een dure sport, lang niet alle talenten kunnen het zich veroorloven. En als ik hier soms de reacties over het dames wielrennen zie, dan valt daar ook nog wel wat te winnen.

0
kaas 5 oktober 2021 om 11:16

Toch jammer dat het woord diversiteit meteen gekoppeld wordt aan een term als ‘woke’. Dat is meteen erg negatief. Zoals Gr.R ook al aangeeft is diversiteit óók een relatief dure sport beschikbaar maken voor mensen/jongeren met minder middelen. Maar ook het ervoor zorgen dat bijvoorbeeld dameswielrennen qua salariëring en prijzengeld meer naar het niveau van de mannen gaat, zodat dat ook de kans krijgt zich verder te professionaliseren.

0
KnightBiker 5 oktober 2021 om 11:22

+1 Gr. r
De commentator staat waarschijnlijk wel te juichen als Alvarado kampioen wordt. Daarnaast, is wielrennen een verlengstuk van onze cultuur, klimaat oplossingen en als a ltenatief voor het hebben van een auto: meer mensen van diverse komaf laten zien dat wielrennen en fietsen als sport en transport opties zijn geeft een breder draagvlak voor infrastructuur voor fietsen op alle niveau’s.

0
Michiel 5 oktober 2021 om 11:43

Laat de dames eerst maar eens verder professionaliseren en meer kijkers trekken, en dan pas eventheel verder praten over mee prijzengeld. Diversiteit en inclusivuteit is idd een gruwel. Met als meest stupide vb de recente prijsuitreiking van het Gouden Kalf

0
Man met de hamer 5 oktober 2021 om 11:55

“Diversiteit en inclusivuteit is idd een gruwel”
Wanneer krijgen we hier een block of mute functie?

0
VengaVengaVenga 5 oktober 2021 om 11:57

Diversiteit gaat hierbij ook om de fietscultuur in Nederland in bredere zin. Dat wil zeggen alle kinderen van basisschool leeftijd zoveel mogelijk op de fiets krijgen. In veel armere stadsdelen in grote steden (waar toevallig of niet toevallig ook veel mensen met een niet-Nederlandse achtergrond wonen) is het fietsaandeel nog heel beperkt. Vaak is dat een geldkwestie, maar ook een kwestie hoe men opgroeit en wat de gewoontes thuis zijn.

Het hebben van een voorbeeld door middel van bijvoorbeeld een goede wielrenner met een niet-Nederlandse achtergrond kan enorm helpen voor deze doelgroep om zelf te gaan fietsen. Of dat nou gewoon naar school is of op een racefiets.

Dus hoewel ik ook af en toe gallisch word van waar ik ‘woke’ voor moet zijn als witte man, kan ik hier het diversiteitsverhaal heel goed begrijpen.

Daarnaast vind ik Wouter Bos een bekwame en integere bestuurder. Dus ik ben erg benieuwd hoe hij het bij de KNWU zal doen. Ik denk dat de KNWU het slechter kan treffen.

0
Michiel 5 oktober 2021 om 12:05

Mbt block of mute functie. Je ziet vaak bij mensen die prat gaan op inclusiviteit en diversiteit dat ze niet kunnen omgaan met diverse meningen. Erg inclusief zijn ze dan ook niet in de praktijk

0
Man met de hamer 5 oktober 2021 om 12:14

Hmm, heb ik zelf geen last van. Het is meer de omgang met bepaalde heel specifieke (on)meningen waar ik moeite mee heb, ik ben per slot van rekening geen ramptoerist.

0
VerstandOpNul 5 oktober 2021 om 12:16

Sorry, jullie hebben gelijk: diversiteit is natuurlijk breder dan alleen afkomst.

Ik kan me er dus juist wel in vinden dat diversiteit kan bijdragen tot een hoger niveau van de sport, alleen legt VengaVengaVenga het veel beter uit dan ik..

Maar ik ben dus wel benieuwd hoe Wouter Bos dit concreet wil gaan bereiken. Anders blijft het bij de zoveelste holle frase van een PvdA-bestuurder. Maar voorlopig het voordeel van de twijfel.

0
Michiel 5 oktober 2021 om 12:20

Oh ok, daar leek het wel even op. Elk bedrijf organisatie roept om het hardste hoe divers en inclusief ze zijn. Het is geforceerd en leidt m.i tot devaluatie van deze begrippen. Vaak wordt er ook geen echte invulling aan gegeven. Daarom vond ik het ook heerlijk hoe de gouden kalf verkiezingen afliepen. Ik vind het prima dat er meer aandacht komt voor kinderen die in armoede opgroeien. Ik was immers ooit een sociaal democraat en heb me politiek in het verleden ook bezig gehouden met armoede. Ook voor het dames wielrennen mag wel meer geld beschikbaar komen maar vind ik het tegelijk onzin dat ze hetzelfde zouden moeten verdienen als mannen. Vraag en aanbod blijft altijd een onderdeel vh verhaal. Laat Wouter Bos, die ik hoog heb zitten, maar eens invulling geven aan de termen die hij bezigt

0
Tuubke 5 oktober 2021 om 10:18

@ Redactie: misschien Bos eens interviewen en bevragen op zijn motivatie voor deze functie? Waaruit blijkt zijn betrokkenheid bij de wielersport, behalve dat hij zelf graag op de fiets zit?

0
Jaepa 5 oktober 2021 om 12:42

Zou ook leuk zijn als hij zijn gebruikersnaam op deze site prijsgeeft.

0
Man met de hamer 5 oktober 2021 om 10:43

Dit lijkt me gewoon een hele goede vangst voor de KNWU. Punt.

0
Pietspeed 5 oktober 2021 om 20:34

Er staat al een punt achter KNWU, en ook achter punt. Je hebt je punt dus wel gemaakt. Hoe meer punten, hoe ongeloofwaardiger overigens. Dat terzijde.

0
chasse patat 5 oktober 2021 om 10:44

Wouter Bos is nu al legendarisch. Quote: “Had Joop Zoetemelk toch ongelijk: Parijs is niet ver maar komt razendsnel dichterbij!””

0
Bimbo Visma 5 oktober 2021 om 10:51

Uitstekende man voor de lobby. Hopen dat hij het jeugdwielrennen weer op de kaart krijgt bij de (regionale) politiek

0
RodyTur10 5 oktober 2021 om 11:27

Met zijn grote ervaring, kennis en netwerk in het wielrennen verwacht ik dat Wouter Bos een groot succes wordt in deze nieuwe functie. Een man die zijn sporen heeft verdiend in de wielerwereld en een grote inspiratiebron voor de jeugd. Chapeau.

0
Handige Harry 5 oktober 2021 om 12:47

Met Bos zal het mountainbiken wel prominent op de agenda komen te staan.

0
re-cycle 5 oktober 2021 om 13:04

Wat moet je doen bij fietsen: juist draaien

en wat kon Wouter volgens Balkenende het beste: juist draaien.

Weer mooi iemand in het zadel geholpen. Gelukkig een onbezoldigde functie zover mij bekend dus een mooi ere baantje voor iemand die zijn carriere weer een bepaalde draai wilde geven.

0
Pietspeed 5 oktober 2021 om 20:32

Wordt mss Bosbobo

0

Headlines

Populair

Materiaalzone