Wout van Aert wint slottijdrit Tirreno-Adriatico, Tadej Pogacar stelt eindzege veilig
foto: LaPresse
dinsdag 16 maart 2021 om 16:10

Wout van Aert wint slottijdrit Tirreno-Adriatico, Tadej Pogacar stelt eindzege veilig

Wout van Aert heeft op indrukwekkende wijze de afsluitende tijdrit van Tirreno-Adriatico gewonnen. De kopman van Jumbo-Visma was over 10,1 kilometer in San Benedetto del Tronto sneller dan Stefan Küng en wereldkampioen Filippo Ganna. Tadej Pogačar schreef het eindklassement van Tirreno-Adriatico op zijn naam.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Küng vs. Ganna
Een eerste richttijd werd neergezet door Michael Hepburn. De Australiër van BikeExchange kwam tot een tijd van 11.33 minuut en was daarmee nipt sneller dan Sebastian Langeveld en Edoardo Affini. Tobias Ludvigsson reed zich daar nog tussen. Alberto Bettiol had daar geen boodschap aan, hij reed met 11.24 een nieuwe snelste tijd. Europees kampioen Stefan Küng was met 11.12 nog eens twaalf seconden sneller.

Met Küng in de hot seat was het de beurt aan de wereldkampioen en de topfavoriet voor de dagzege, Filippo Ganna. De Italiaan was bij het tussenpunt vier seconden langzamer dan Küng en dat bleek een voorbode voor de eindtijd van Ganna. De drager van de regenboogtrui reed 11.17 en gaf daarmee na 10,1 kilometer vijf seconden toe. Het betekende de eerste nederlaag voor Ganna in een tijdrit sinds januari 2020. Daarna won hij alle acht de chrono’s die hij reed.

Daarna was het lang wachten op een renner die aan de toptijden wist te komen. Benjamin Thomas, ploegmaat van Küng bij Groupama-FDJ, zette nog wel 11.22 neer en werd daarmee virtueel derde. Mathieu van der Poel spande zich niet bovenmatig in en kwam tot een tijd van 12.08.

Wout van Aert nóg sneller
João Almeida, de nummer zeven in het klassement, was de eerste die zich in de top van de daguitslag nestelde. Bij het tussenpunt lag hij vijf seconden achter op Küng en aan de finish waren dat er achttien, waarmee hij zich op een voorlopige vijfde plek zette. Bovendien wist Almeida met zijn sterke tijdrit Tim Wellens van de zesde plek te stoten in het klassement.

Voor Wout van Aert was de eindoverwinning al uit het zicht. Hij begon met een achterstand van 1.15 minuut in het klassement op Pogačar aan de tijdrit en kon dus vol voor de dagzege gaan in San Benedetto del Tronto. De start van Van Aert was alvast ijzersterk: hij dook aan het tussenpunt één seconde onder de snelste tijd van Stefan Küng en wist in het tweede deel nog te versnellen.

Hij was aan de meet, met een tijd van 11.06 minuut, zes seconden rapper dan de Europese kampioen. De kopman van Jumbo-Visma wist daarmee zijn tweede etappe van deze Tirreno-Adriatico te winnen, nadat hij eerder ook al de massasprint in de openingsrit won.

Eindoverwinning Pogačar
Tadej Pogačar reed ook een sterke tijdrit (11.18 minuut) en stelde daarmee zijn eindzege veilig. Voor de 22-jarige Sloveen is 2021 nu al een uitstekend jaar. In februari wist de titelhouder in de Tour de France ook al de UAE Tour te winnen.

RIDE Magazine
177 Reacties
Sorteer op:
16 maart 2021 20:59
Reactie op @yogibear: wat ik bedoel is dat als ze blijven wedden op 2 paarden het steeds net niet is. En elk jaar dat ie een klassieker niet wint is er weer één. In het klassieke werk is hij slecht omringd, JV onwaardig terwijl hij wel één van de topknechten blijft voor iemand voor wie het winnen van de Tour nu nog moeilijker word dan vorig jaar.
16 maart 2021 22:03
In de Tour was Poga op het golvende deel van het parcours even snel als specialist Dumoulin. Nu is hij even snel op een vlak parcours als superspecialist Ganna. Zoek de verschillen.... De Tour wordt saaier dan saai.
17 maart 2021 00:23
Als het grootste rondetalent, namelijk Pogacar, niet had meegedaan, dan had Wout van Aert dit gewoon gewonnen. Een paar jaar geleden nog een crosser, met ambities om een mooie Vlaams voorjaar te rijden. Nu wint hij massasprints, tijdritten en doet hij mee op elke ander terrein. Weergaloos.
17 maart 2021 07:32
Fantastisch wat WvA laat zien hier. Mocht hij ooit AK ambities hebben dan zou hij echt minimaal een kilo of 5 kwijt moeten en dan zijn kracht behouden. Volgens mij staat hij al belachelijk scherp dus ik vraag me af of dat mogelijk is. Al kan ik me voorstellen dat als hij over een paar jaar alle mogelijke klassiekers gewonnen heeft (of steeds net geklopt wordt door MvdP) hij het toch eens gaat proberen. Helaas hebben Nederlandse ploegen nogal eens een obsessie met algemene klassementen dus Jumbo zal hem zeker een beetje die kant op duwen.

Reacties zijn gesloten.