Wout van Aert wint met overmacht in de modder van Dendermonde, Mathieu van der Poel tweede

zondag 27 december 2020 om 16:11
Wout van Aert wint met overmacht in de modder van Dendermonde, Mathieu van der Poel tweede

foto: Cor Vos

Wout van Aert heeft met grote overmacht de Wereldbeker veldrijden van Dendermonde gewonnen. De crosser van Jumbo-Visma was verreweg te sterkste in de moddercross in Oost-Vlaanderen. Na een ijzersterke solo van ruim 50 minuten kwam hij met bijna drie minuten (!) voorsprong op wereldkampioen Mathieu van der Poel over de streep.

De kopstart was voor wereldkampioen Mathieu van der Poel, voor Michael Vanthourenhout en Wout van Aert. Laatstgenoemde moest even passen omdat hij met zijn fiets bleef haken in die van Corné van Kessel. Toon Aerts en Quinten Hermans maakten van het moment gebruik om allebei even de koppositie over te nemen van Van der Poel.

Van der Poel (rechts) en Hermans (links) hadden een snelle start – foto: Cor Vos

Veel verschillen werden echter nog niet gemaakt in de eerste ronde. Zeven renners kwamen tegelijk over start-finish: Van der Poel, Hermans, Aerts, Van Aert, Vanthourenhout, Pidcock en Van Kessel. In de tweede ronde wisten de twee tenoren zich los te wurmen van de rest. Van Aert wist als sterke loper het verschil te maken, terwijl Van der Poel op techniek probeerde zijn eeuwige rivaal te volgen.

Al direct hadden Van Aert en Van der Poel een gat van twintig seconden op Hermans, Vanthourenhout en Van Kessel te pakken. De crosser van Jumbo-Visma reed vervolgens binnen een vloek en een zucht tien seconden weg bij de wereldkampioen, die een fietswissel moest doen. De ijzersterke Van Aert was los en wist zijn voorsprong op Van der Poel, met nog vier rondes te gaan, te vergroten tot een halve minuut.

Voor de wereldkampioen was er geen beginnen aan, want Van Aert ploeterde als een bezetene door de modder. Na vier rondes (van de zeven) was het verschil op start-finish exact een minuut tussen de ‘koningen van de cross’, zoals Tom Pidcock de twee onlangs noemde. In de achtergrond streden Vanthourenhout en Aerts om de derde plek, maar dat was al op meer dan twee minuten van de solerende Van Aert. Op dat moment waren Lars van der Haar en Tom Pidcock al uit koers gestapt.

Van Aert rijdt Van der Poel op achterstand – foto: Cor Vos

Omdat de organisatie koos voor zeven rondes op dit loodzware parcours, duurde de cross ruim langer dan een uur. Van Aert maalde daar niet om. Hij ging met een voorsprong van 2.14 minuut op Van der Poel de slotronde in, voor Aerts (op 2.32 minuut) en Vanthourenhout (op 2.44 minuut). De wereldkampioen moest in de laatste ronde zelfs nog oppassen voor de opstomende Aerts, maar Van der Poel hield desondanks knap stand.

Wereldbeker veldrijden 2020-2021
Uitslag mannen – Manche 3 flag-be Dendermonde
1. flag-be Wout van Aert in 1u06m10s
2. flag-nl Mathieu van der Poel op 2m49s
3. flag-be Toon Aerts op 3m06s
4. flag-be Michael Vanthourenhout op 3m42s
5. flag-be Laurens Sweeck op 3m58s
6. flag-nl Corné van Kessel op 4m14s
7. flag-be Quinten Hermans op 4m22s
8. flag-nl Pim Ronhaar op 4m29s
9. flag-be Thijs Aerts op 4m49s
10. flag-be Gianni Vermeersch op 5m04s

Dit artikel delen:

126 Reacties

Jean Dumas 27 december 2020 om 16:34

Cross wordt steeds leuker. Iedere week topprestaties.

Pedalo 27 december 2020 om 16:35

Dit heeft weinig met veldrijden te maken…..niet leuk om te zien en om te doen blijkt wel uit het commentaar en opgaves. Triest dat dit in de WB cyclus zit.

-Stijn- 27 december 2020 om 16:41

Het wk vorig jaar was gelijkwaardig maar daar won vdp omdat van Aert geblesseerd was toen heb je daar zeker niet over geklaagd?

moa 27 december 2020 om 16:42

Dit is juist veldrijden, niet de kunstmatige aangelegde racebanen en mtb afdalingen.

kleomantre 27 december 2020 om 16:45

@Stijn: Vorig jaar was er nog weinig te klagen, dit jaar heeft Wout een forse stap voorwaarts gemaakt en is er terug een duel dat er al 3 seizoenen nauwelijks was op een WK na. Dat zet de boel bij volgers en trollers pas sinds dit jaar echt op scherp.

HoofdIsVrij 27 december 2020 om 16:42

Knappe prestatie van Ronhaar! Als 19-jarige hier in de top 10 rijden duidt toch op flink wat vermogen.

Zowel Fem als Pim een straffe prestatie vandaag. The future is bright, the future is orange.

Kelder is de Man 27 december 2020 om 16:50

Ook de meest uitzinnige aan de meet. Leuk om te zien, die gaat lekker slapen vannacht.

Wheely 27 december 2020 om 16:57

Kijk daar heb je Fem & Pim, ze gaan weer wat beleven!

Martino87 27 december 2020 om 16:42

Al bij al twee dagen op rij een saaie cross.

Checco 27 december 2020 om 16:46

Klopt, Gavere en vooral Namen waren leuker. Vandaag ook wel beetje spectaculair door de modder, maar vooral nagelbijtende spanning voor de winst maakt een cross gedenkwaardig.

VerstandOpNul 27 december 2020 om 16:49

Mee eens. Ik hoop dat we nog een echt man-tegen-man gevecht van de grote 2 gaan zien. Een technisch parcours met een vieze lange modderstrook zou geschikt zijn..

Davide Lappartiente 27 december 2020 om 16:51

Wout kan er toch niets aan doen dat hij zoveel beter is zonder pech?

VerstandOpNul 27 december 2020 om 17:01

@Davide, volgens mij neemt niemand Wout iets kwalijk.
En in deze specifieke omstandigheden is hij inderdaad de beste. Gisteren had hij zonder pech waarschijnlijk ook niet gewonnen.

Nu tevreden? Kusje..

Beer 27 december 2020 om 17:15

VerstandOpNul, als dit geen man tegen man gevecht was, wat dan wel?

VerstandOpNul 27 december 2020 om 21:02

Beer, daar geef ik nota bene een omschrijving van..

Marik 27 december 2020 om 16:48

Ik snap al die discussies elke keer over wie de beste is niet zo goed. Heb gewoon respect voor de prestatie en hang er niet gelijk een waardeoordeel aan.

Kelder is de Man 27 december 2020 om 16:51

Eens Marik. Het wisselt elkaar ook mooi af zo.

Murcia 27 december 2020 om 17:42

Helemaal eens, een overwinning van de een aangrijpen om of de ander te kleineren of de winnaar tot in het belachelijke op te hemelen is ook niet mijn ding. Ik kan van beide genieten.

Davide Lappartiente 27 december 2020 om 16:49

De Grote Drie? Er is maar 1 grote échte veldrijder en dat is Wout van Aert. Een betere versie van Roger De Vlaeminck en Roland Liboton. 2021 wordt een fantastisch wielerjaar, om nog maar te zwijgen over de betere versie van Merckx uit Schepdaal. Mathieu is niet alleen gewicht, maar ook wat van zijn klasse verloren. Hopelijk kruipt hij uit het mentale dal en krijgen we nog mooie duels met als apotheose het WK in Oostende.

Barry Batsbak 27 december 2020 om 16:55

Volgens Roger de Vlaeminck was er maar 1 grootste en dat was Erik de Vlaeminck. En die had een schurfthekel aan dit soort crossen omdat het niets met fietsen en fietsbeheersing te maken had.

Checco 27 december 2020 om 16:57

Tseete? 4x PR, 3x MSR, 2x Lombardije, RVV, LBL, E3, Waalse Pijl, 2x Omloop, 22 ritten in de Giro, 2x BK,… Betere veldrijder mss, maar zijn wegpalmares zie ik er niet snel nog te evenaren in deze tijden :-)

Andreotti 27 december 2020 om 17:08

Allebei 3x WK, qua gewonnen veldritten steekt Mathieu er met kop en schouder boven uit, maar desondanks wil ik ze best op hetzelfde niveau zetten als jou dat gelukkig maakt…. maar om Wout de betere veldrijder te noemen…. vandaag ja, maar gisteren was t Mathieu weer. Mathieu wint de eerste de beste cross waar hij aan meedeed na z’n pauze, Wout had er een paar nodig… en ik kan nog even doorgaan. Maar dat doe ik niet, vandaag was hij de allerbeste, proficiat!

kleomantre 27 december 2020 om 17:17

Die uit Schepdaal en die waar je zo fan van bent zijn in ieder geval technisch niet van hoogstaand niveau. Uitzonderlijk vooral in de wattages die ze kunnen leveren, waarvan eentje met name in relatie tot zijn gewicht. Uitzonderlijk is de ander nog vanwege z’n ausdauer en doorzettingsvermogen.

xistnc 27 december 2020 om 16:54

Amai.

Michelangelo 27 december 2020 om 16:54

Dit was een cross uit de oude doos, volgens sommigen hier.

Van mij hoeft die doos niet te vaak open. Ik hou van moddercrossen, maar dan wel als een omloop daar ook technisch van wordt. Deze wereldbeker veldlopen had weinig met CX te maken wat mij betreft. Dit hadden ze ook op een powermeter en een loopband af kunnen handelen.

Een cross als Gavere, Herentals of Baal in dit soort omstandigheden is fantastisch. Dit is wat mij betreft geen reclame voor het CX. Hier zit buiten wat oudbollige Vlamingen bijna niemand op te wachten. Als je als CX ooit de ambitie hebt om Olympisch te worden, dan moet je iets anders doen dan wat paaltjes in een drassig weiland kloppen.

Verder overigens hulde voor Van Aert. Niks aan te doen vandaag. Het leek alsof Mathieu heel snel zijn knopen had geteld, en zijn tweede plek veilig ging stellen voor een goede startplek op de enige wedstrijd die er voor hem echt toe doet.

Barry Batsbak 27 december 2020 om 16:58

Dit soort wedstrijden heeft ook zijn plaats op de kalender. Het hoeft niet altijd van dit te zijn, maar er zijn rijders en rijdsters die dit gewoon erg goed kunnen. En die mogen ook wel eens genieten van hun specialiteit.

Michelangelo 27 december 2020 om 17:11

Klopt helemaal Barry. Mag best een keertje, maar dan liever op een iets andere omloop.

BK waar Toon Aerts kampioen werd bijvoorbeeld. Dat was ook een moddercross, maar daar had je nog wat “uitdaging” in het parcours. Hellinkje, schuine kant. Dat was voor mij genieten van start tot finish.

Maar waar Herentals wat mij betreft mag blijven, heeft dit parcours mij nog niet overtuigd.

Gala 27 december 2020 om 17:29

@Michelangelo
Zoveel lopen was het nu toch ook niet? Ik zag toch vooral fietsen met af en toe lopen waar het niet anders kon.

Beer 27 december 2020 om 17:37

Zelfs VDP gaf aan dat het met dat lopen wel meeviel.

Murcia 27 december 2020 om 17:46

Dit soort wedstrijden mag van mij en Nys best een keertje. Liever deze variant van de weidecross dan het soort wat we elk jaar in Essen krijgen. Ieder staat aan het eind op zijn plek en je ziet genoeg dingen om van te watertanden als je echt op let.

Chippen 27 december 2020 om 17:57

dit type cross kwam vroeger vrijwel wekelijks voor, nu nog hooguit eens om de 2 jaar en nog is dit te veel?

elke zichzelf respecterende cross-fan zou het leuk vinden indien er elke jaar zo een stuk of 3/4 zouden inzitten. alleen fanboys gaan janken dat het maar sneu is dat er van de 40 crossen maar 39 zijn die mvdp op het lijf zijn geschreven

veldrijden is altijd een mix geweest van techniek en stoempen. blijkbaar zijn crossen met 100% techniek en niets stoempen ook nog pure cross, maar omgekeerd heeft het plots helemaal niets meer met crossen te maken.

FW07 27 december 2020 om 16:55

Ik vond het niet echt een leuke cross om naar te kijken, maar wel pure klasse wat Van Aert liet zien. Echt top dat hij weer helemaal terug is in het veld en dat het nog eens echt spannend kan worden met Van der Poel. Snap echt niet dat ze over de grote drie spreken, omdat Pidcock een paar leuke resultaten heeft gehaald. Je hebt Van der Poel en Van Aert en dan een heel lange tijd helemaal niets.

winningmood 27 december 2020 om 16:58

Wout ongenaakbaar vandaag. Toont meesterschap.
Alleen vind ik maar weinig aan dit slijk geploeter.
Een boer laat zijn koeien nog niet los in zo'n wei.

Romāns Vainšteins 27 december 2020 om 17:01

Als een koers zo verbaggerd is natuurlijk hartstikke tof. Voor mijn part maken ze er eens een waar je ook nog 250 meter sloot per ronde afzwemmen moet. Het Vlaamsche leger weet nu ook welke van de 2 ingezetenen je het best op kan roepen in een crisissituatie, case closed.

Kelder is de Man 27 december 2020 om 17:05

Als Wout goed leert schaatsen, maakt hij bij een 11 stedentocht met 1/3 klunen een goede kans.

Lalsacien 27 december 2020 om 17:15

@RV dat wordt dan meer een triathlon!

Barry Batsbak 27 december 2020 om 17:37

Op zich zou je de balkjes best eens kunnen verruilen voor strobalen. Om er wat meer een obstacle-course van te maken. En een paar steigerplanken over een brede sloot.

kleomantre 27 december 2020 om 17:51

doe er ook maar een moerassectie met drijfzand bij

Lijkt me wel leuk als Iserbyt en Van der Haar bijna wegzakken tot hun nek en een paar ronden moeten toekijken voordat er hulp bij kan komen. Lijkt een een prachtig shot als iedere ronde renners hier doorheen moeten ploeteren terwijl andere nog vastzitten van de ronde(n) daarvoor.

Kelder is de Man 27 december 2020 om 18:01

Kleomantre
Hahaha.. Regel jij de acteurs, ik heb wel een camera.

Kelder is de Man 27 december 2020 om 17:02

De kaarten waren vrij snel geschud en dat maakte het een beetje lange zit. Als de twee constant in een strijd waren geweest, waren de genomen risico’s ook hoger geweest en had het wat meer spektakel opgeleverd. 6 ronden was voldoende geweest. Desalniettemin niet de minste luie zondagmiddagbesteding.

yo-eddy 27 december 2020 om 17:07

Duidelijke winnaar en de mensen die dit “pas een echte cross” vinden zijn nu ook weer even blij. De reactie van Brand zegt mij genoeg.
Ik ben MTB’er dus zie liever het technisch aspect in een cross terug. Ruim een uur rennen en ploeteren door een weiland ziet er werkelijk zo dom uit.
Van Aert meer dan verdiende winnaar, hij kan hier echt van genieten en het past precies bij zijn manier van fietsen. Heel lang en heel hard stoempen.

Emergo 27 december 2020 om 17:09

Een sterke Wout van Aert op een wereldbeker onwaardig en fantasieloos parcours.

Gelei 27 december 2020 om 17:15

Als een onvermoeibare John Deere even een akkertje omgelegd. Indrukwekkend.

VerstandOpNul 27 december 2020 om 21:05

Fijn dat je genoten hebt, TJ..

DonQuijote 27 december 2020 om 17:32

Hij moest remmen voor de bochten na lange modderstukken!

-Stijn- 27 december 2020 om 17:42

van Aert volgens strava toch 16 gemiddeld.

Murcia 27 december 2020 om 17:47

Heel indrukwekkend, de stijgende curve is overigens op elk parcours te zien. Het zelfvertrouwen is na Namen weer helemaal op peil.

winningmood 27 december 2020 om 18:01

Goed dat Eli Iserbyt vandaag niet startte. Hij was zoek geraakt in de slijk.
Met dezelfde angst vertrok Lars van der Aar voortijdig uit het moeras.

mark vv 27 december 2020 om 18:03

Veel zielige reacties hier op dit forum voortaan zeg.. de ene is nog kinderachtiger dan de andere, met weinig verstand van zaken. Tijd dat de scholen weer open gaan! Groetjes Mvdp en Wva. ( de 2 mannen die elkaar wel respecteren)

Headlines

Materiaalzone

Populair