Wout van Aert: “Wil graag eens proeven van de klassiekers”

vrijdag 5 mei 2017 om 10:27
Wout van Aert: “Wil graag eens proeven van de klassiekers”

Over anderhalve week staat Wout van Aert aan de start van zijn eerste wegwedstrijd van zijn seizoen. De wereldkampioen veldrijden rijdt op 14 mei in Verrebroek een kermiskoers. Daarmee wordt het startschot gegeven van een nieuwe campagne op de weg. “Het is belangrijk voor mij om elke zomer een doel te hebben. Dit jaar is dat het BK tijdrijden”, zegt hij tegen Sporza.

“Maar ik wil daar graag zonder druk starten”, haast hij zich daar aan toe te voegen. De Belg bivakkeert momenteel op trainingskamp op Mallorca. “Ondertussen ben ik al zes weken volop aan het trainen.” Zijn eerste doel dit seizoen is de Ronde van België:  “Vorig jaar heb ik mezelf daar verbaasd door de proloog te winnen. Dat had ik nooit gedacht. Ik ben er al veel op aangesproken geweest.”

De rivaal van Mathieu van der Poel is ook bezig met de voorjaarsklassiekers. “Ik heb altijd gezegd dat ik graag eens wil proeven van het klassieke werk. Dat kan mij wel bekoren. Normaal is het de bedoeling om dat volgend jaar eens te proberen. Ik wil wel sowieso eerst een volwaardige winter rijden. Ik ben wereldkampioen en wil mijn trui graag laten zien.”

Wanneer hij wil scoren in het voorjaar moet hij kunnen rekenen op een goede ploeg. Bij zijn huidige team Vérandas Willems-Crelan vallen de prestaties voorlopig tegen. “Het zou leuker zijn voor mij om in een ploeg terecht te komen die al wat gepresteerd had. Nu zal de buitenwereld weer veel van mij verwachten. Binnen de ploeg is er gelukkig niet meer druk op mij. Ik mag rustig mijn ding doen.”
Dit artikel delen:

13 Reacties

Arry1337 5 mei 2017 om 11:08

Hij start 12 Mei ook in Nijmegen :)

TykkeThor 5 mei 2017 om 11:11

Je moet wel van goede huize komen om Campenaerts te kloppen. Heb het idee dat het kortere werk meer zijn ding is. Maar goed, hij is pas net begonnen natuurlijk.

michielbrands 5 mei 2017 om 12:02

Hij start idd eerst 12 mei bij Rush Hour in Nijmegen

wielrenner 5 mei 2017 om 12:04

Hij wil graag zonder druk starten op het BK tijdrijden, waarom begint hij er dan over. Of begrijp ik hem nu verkeerd?

nederbelg 5 mei 2017 om 12:23

@wielrenner
Vérandas Willems-Crelan kan alle publiciteit momenteel goed gebruiken. Veel meer moet je daar niet achter zoeken. Als het goudhaantje roemloos zevende zou eindigen, moet je natuurlijk niet meer naar de pers stappen. Overigens wel benieuwd wat hij kan. Volgens mij speelt het feit dat het 3 rondjes zijn in zijn voordeel, sluit goed aan bij de veldrit-beleving qua wedstrijd-indeling.

girardengo 5 mei 2017 om 13:46

Die koers van een uur in Nijmegen is natuurlijk wel iets voor hem.

Jibi 5 mei 2017 om 18:35

Wout van Aert gaat waarschijnlijk de eerste veldrijder zijn van de voorbije en huidige jaren die uitstekend gaat presteren. Sven Nys was een uitstekend veldrijder maar won geen enkele klassieker op de weg. Dat lukte Groenendaal ook niet. Ook Stybar kon niet continu hoog scoren op de weg. Het verhaal Lars Boom is bekend en uitgespeeld. Wout van Aert gaat vaak op het podium komen. Ik ben benieuwd wat Mathieu van der Poel gaat presteren op de weg.Voor Nederland zou het een verademing zijn eens een renner in de uitslag voorin te gaan zien, in plaats van bij de laatste 60 km. als ze in het zicht van de tv camera’s komen.

Dolfy 5 mei 2017 om 19:19

@Jibi Wel gekeken de afgelopen klassiekers? Veel Nederlanders voorin in de uitslagen hoor. Dumoulin 5e in Strade-Bianchi. Van Baarle 9e E3, 4e in Ronde van Vlaanderen en 20e Parijs-Roubaix, Terpstra 4e in Gent-Wevelgem en 3e in de Ronde van Vlaanderen, Langeveld 3e in Parijs-Roubaix, Sinkeldam 9e in de Scheldeprijs en nog even benoemen dat Van Emden Dwars door West-Vlaanderen won.

Kwa (ex-)veldrijders, Stybar speelt ook voortdurend mee in de klassiekers. Boom is wat wisselvalliger geworden maar won al veel grote wedstrijden. Zowel Groenendaal als Nys zette niks van hun veldritseizoen opzij voor de weg, dus dat is dan lastig te vergelijken.

Beekman 5 mei 2017 om 19:36

@jibi, zeker een fan van van Aert door nu al te suggereren dat hij waarschijnlijk de eerste veldrijder is die goed gaat presteren. Waar baseer je dat op. Bij wijze van spreken nog geen meter gereden en hem nu al de hemel inprijzen wat zijn toekomst betreft. Zal niet ontkennen dat het een goede renner is en waarschijnlijk ook ver kan komen, maar het is nog pril. Komt over als de huid verkopen voordat de beer geschoten is. Wat Stybar betreft die zat er enkele keren toch wel heel dichtbij, tussen winnen of net niet of in de spurt geklopt worden zit maar een heel klein verschil. De resultaten van Stybar mogen er best zijn hoor.

Jibi 5 mei 2017 om 20:25

Een mooie inbreng van Dolfy en Beekman. Mijn reactie is als volgt: Ik kijk naar feitelijk behaalde resultaten, maar laat ook mijn intuïtie spreken. En dan durf ik te stellen dat Van Aert podiumplaatsen gaat behalen. Ik denk nog terug aan een aantal jaren geleden. Het was Thijs Zonneveld die Boom zo ophemelde. Dat vond ik jammer voor Boom zelf. Toen ik Zonneveld schreef dat de prestaties van Boom een dalende lijn zouden gaan vertonen, kwam hij met…….ja maar hij wint toch elk jaar zijn wedstrijdje. En uiteindelijk was het Zonneveld die- heel wat later- glashard ging uithalen naar Boom, maar er niet bij vermeldde dat hij behoorlijk lang vasthield aan irreële prognoses. Dolfy haalt terecht best goede prestaties aan, maar toch ligt niemand wakker van deze renners tot op heden. Ze zetten niet met de nodige regelmaat deze prestaties neer. Tegen Beekman wil ik zeggen dat Wout onvoorstelbare hart-long resultaten neerlegt en dat hij straks zelf de resultaten van Aert kan gaan vaststellen. Uiteindelijk is er ook maar één ding wat telt: de feitelijk behaalde resultaten. Ik voorspel dat Wout van Aert in de voorjaarsklassiekers op het podium gaat komen! Overigens verwacht ik ook een dalende lijn bij Zonneveld. Echte wielerliefhebbers lezen graag een mooi stuk over hún renner, maar houden er meestal ook niet van dat de journalist steeds uitsluitend met winden meedraait die hem gunstig gezind zijn. De manier waarop hij Boom neersabelde was niet echt chique. Hij bracht wel het falen van Boom in beeld, werd wat persoonlijk, maar zag af zijn eigen falen eens publiekelijk toe te geven. Jammer eigenlijk! Elke journalist mag feiten weergeven, maar speel op de bal, niet op de man. Dat geldt ook voor wielerliefhebbers.

Dolfy 5 mei 2017 om 21:07

Als je zegt Van Aert kan podiumplaatsen halen in de klassiekers dan is hij zeker niet de eerste veldrijdtopper in moderne tijden omdat te doen. Stybar haalt die podiumplaatsen al, en toch zet hem hier boven neer als iemand die niet continu hoog scoort. Daarmee geef je toch een wat vals beeld van hem. Ik bedoel hij is ieder jaar top 5 in Strade Bianchi (1 keer gewonnen), vier keer top 10 in Parijs-Roubaix waarvan 2 keer tweede, twee keer top 10 in de Ronde van Vlaanderen en dat terwijl hij in een ploeg rijdt waarbij meer dan de helft van de ploeg die wedstrijden of kunnen winnen en/of in de finale een belangrijke rol is weggelegd zodat er ploeggenoot een grote kans krijgt om te winnen.

Kwa klassiekerwerk lukt het inderdaad niet meer zo voor Boom na een zeer belovende eerste jaren-periode. Maar net als bij Van Aert werd dat wel van hem verwacht en serieus gehoopt. Ik bedoel daarmee te zeggen dat de manier waarop jij het nu verwacht Van Aert dachten vele ook over Boom, een zo goed als zekerheitje.

En niemand die op keek of over de prestatie had van Terpstra, Van Baarle en Langeveld is niet waar, daar werd druk over gepraat. Vooral Van Baarle en Langeveld waren mooie verrassingen maar wel ook zeer constant van voren in de klassieke periode. Van Terpstra verwacht men nog meer natuurlijk maar er werd nog wel dagen gepraat over zijn actie met Sagan hoor… :)

Beekman 5 mei 2017 om 21:42

Volledig met Dolfy eens, met dit soort uitspraken als Jibi doet doe je andere renners tekort. Al meerdere beloftevolle renners gezien die niet de resultaten haalden dan wat ze ervan verwacht hadden. Heb al meer terug vallen gezien met als grote voorbeeld het grote talent Boom. Krijgen misschien teveel geld, of kunnen de weelde niet aan, of het niet meer kunnen opbrengen om ervoor te gaan.

Velominatus 6 mei 2017 om 21:25

Mijn persoonlijke ervaring is dat sporters die op jonge leeftijd al veel winnen, vaak moeite hebben om tegenslagen te overwinnen. Het lijkt soms alsof ze de situatie waarin ze alles gegeven hebben maar toch verliezen, niet kunnen handlen. Want als ze verloren, kwam dat toch altijd omdat ze zelf aanwijsbaar fouten hadden gemaakt?
In het wielrennen zijn Thomas Dekker en Lars Boom mooie voorbeelden. Ik ben benieuwd hoe Wout met dit spanningsveld omgaat als hij zich op de weg vertoont.

Headlines

Materiaalzone

Populair