Wout van Aert voelt zich geen onverdiende wereldkampioen na nieuwe nederlagen

maandag 6 februari 2017 om 09:46
Wout van Aert voelt zich geen onverdiende wereldkampioen na nieuwe nederlagen

foto: WielerFlits / Niels Bastiaens

Het is Wout van Aert nog niet gelukt te zegevieren in zijn nieuwe wereldkampioenentrui. De Belg was afgelopen week in drie crossen niet opgewassen tegen Mathieu van der Poel. En dat is niet prettig, bekende een ontgoochelde Van Aert tegenover Het Nieuwsblad.

“Of dat frustrerend is? Nee, zo zijn er dit jaar al meer weekends geweest. Dit was het weekend van de irritante bochtjes en dat ligt Mathieu gewoon beter. Ik was vergeten hoe slecht ik die neem. In Hoogstraten verkoos ik bovendien om niet over de balkjes te springen. Dat is mijn keuze. Het is ook een werkpunt naar volgend seizoen toe, net als die bochtjes.”

Van der Poel was afgelopen week de beste in Maldegem, Lille en Hoogstraten. In Maldegem viel van Van Aert zelfs buiten het podium (vierde), in Lille en Hoogstraten finishte hij net achter Van der Poel als tweede.

“Ik ben geen onverdiende wereldkampioen. Ik vind het jammer dat er de voorbije week enorm is gefocust op die bandenkeuze en de lekke banden. Hadden we die tubes zwart geverfd, er zou geen haan naar hebben gekraaid. Maar wie de moeite doet om de rondetijden van vorige week te bekijken, zal zien dat mijn twee laatste rondes sneller waren dan de snelste ronde van Mathieu. Of al die verhalen afbreuk doen aan mijn titel? Het maakt mij niet veel uit. Ik draag momenteel een witte trui en dat is voor mij het enige dat telt.”

Dit artikel delen:

73 Reacties

Ab Normaal 6 februari 2017 om 09:54

Ik zal er bij zeggen dat ik NL’er ben en dus objectief in dit geval.
De stelling is een beetje onzin. Aan welke sport en welke race je ook meedoet, je hebt altijd rekening te houden met de omstandigheden. Is het heet, juist koud en hoe ligt het veld of parcours er bij.
Dat is ook een wezenlijk onderdeel en ondergrond en materiaal hoort er ook bij. Of het nu gaat om de F1, voetbal, tennis, wielrennen of veldrijden.
Mathieu had misschien de beste benen, maar het gaat niet alleen om de beste benen.

In dit geval heeft het materiaal de doorslag gegeven en dat had Van Aert gewoon het beste op orde en dan win je. Het is zuur voor vd Poel en “ons” Nederlanders, maar het hoort er bij en dan kun je niet zeggen dat Van Aert onterecht wereldkampioen is want dat is hij niet.

vanSpringel 6 februari 2017 om 09:59

Wout van Aert kan er ook niks aan doen.

Marsellus 6 februari 2017 om 09:59

Uiteindelijk is het misschien wel zuur voor van der Poel, maar uit dit interview lijkt wel alsof van Aert met de grootste frustratie zit.

mus van de maasstad 6 februari 2017 om 10:05

Ik vind het jammer dat er de voorbije week enorm is gefocust op die bandenkeuze en de lekke banden.

Gek hè als er meer dan 200 lekke tubes waren. Feit blijft dat hij zonder die lekke banden vd Poel hoogstwaarschijnlijk pas op het podium had terug gezien. Natuurlijk hoort het er bij, maar nu komt het op mij over of hij dit afdoet als kleine bijkomstigheid.

lorenzvdg 6 februari 2017 om 10:06

@Marsellus: Het is niet Wout die naar het Nieuwsblad gaat om eens te vragen een stuk te schrijven over die wereldtitel. Het Nieuwsblad gaat naar Wout met de vraag: “Vind je jezelf een onverdiende wereldkampioen?”. Waarom lijkt hij dan gefrustreerd? Hij kan toch niet meer zeggen dan dit? Van Aert probeert gewoon telkens zo snel mogelijk te fietsen. Het is belachelijk om te stellen dat hij zich moet verontschuldigen omdat hij als eerste over de aankomst rijdt. Hij doet zelf ook nooit afbreuk aan de prestaties van VdP.

McMulenga 6 februari 2017 om 10:11

Mathieu is over duidelijk de betere crosser, maar dat maakt niet dat van Aert de titel onterecht heeft gewonnen. Wie niet sterk is moet slim zijn en die bandenkeuze was daar een mooi voorbeeld van.

Marsellus 6 februari 2017 om 10:11

Daarom gebruik ik ook het woordje lijkt.

De eerlijkheid gebied te vermelden dat ik van Aert altijd een ietwat gefrustreerde uitstraling vind hebben. Vaak als hij wint komt hij met een verbeten gezicht over de meet, zodat het lijkt alsof hij ten opzichte van de rest van de wereld (in dit geval is de wereld natuurlijk uitermate klein) zijn gelijk moet halen. Een simpele lach van blijdschap kan ik altijd maar moeilijk ontdekken.

Joachim 6 februari 2017 om 10:15

Natuurlijk is Van Aert een verdiende wereldkampioen. Misschien is over het hele seizoen Van der Poel net iets beter gebleken, maar het WK wordt nu eenmaal beslist op één dag en niet over een heel seizoen. Anders mogen Albert, Stybar, Boom, Vervecken… wel een paar titels aan Nys afgeven en mag Vantornout zijn Belgische titels inleveren. Maar zo werkt het niet.

michielbrands 6 februari 2017 om 10:15

Wel een (heel) sterk punt van hem dat zijn laatste 2 rondes sneller waren dan de rondes van wie dan ook gedurende de wedstrijd, daar had in alle beschouwingen inderdaad best iets meer aandacht voor mogen wezen. Daarnaast is die tube keuze gewoon sterk/knap!

Daarnaast natuurlijk prachtig van MvP de afgelopen week weer (kei)hard terug slaat met 3 overwinningen :)

Janjanssen98765 6 februari 2017 om 10:16

@marsellus

Hij heeft inderdaad een beetje hetzelfde als Ronaldo.
Maar het is dan ook best vervelend als er iemand is die gewoon beter is.

theking 6 februari 2017 om 10:30

Reed van der poel zijn snelste rondes niet met een lekke band daarin? Er wordt namelijk ook onderschat hoeveel extra kracht het kost om een heel stuk met een lekke band te fietsen. Dat weegt dubbel door, je gaat bij wijze van 2 x zo traag en het kost 2x zoveel kracht.

Marsellus 6 februari 2017 om 10:31

@Janjanssen98765 , precies dat!

TykkeThor 6 februari 2017 om 10:38

Dat hij zich hier überhaupt over moeft verdedigen. Er zijn weinig sporten waarin het begrip ‘verdiende winnaar’ zo ondergeschikt is als in het wielrennen.

Die snelle rondjes is natuurlijk een stukje scorebordjournalistiek, want volgens mij reed VDP in het eerste half uur vrijwel elke ronde lek.

vlek 6 februari 2017 om 10:41

Van Aert is zeker de verdiende wereldkampioen. De snelste rondjes los zien van de bandenkeuze gaat echter niet, wanneer degene waarmee je je wil vergelijken die rondjes lek reed.

BenderBeach 6 februari 2017 om 10:45

Iets meer credits richting MvP had hem ook wel gesierd!

Romāns Vainšteins 6 februari 2017 om 10:53

Iets minder kan ook wel ter compensatie daar hij hier reeds tot op de graat wordt afgelikt.

Taliesin 6 februari 2017 om 11:03

Hij is geen onverdiende wereldkampioen. Maar hij is duidelijk niet de beste crosser, zoals het hele seizoen al zichtbaar is. Het is duidelijk dat Mathieu graag wilde laten zien na het WK dat hij nog steeds de beste is en klopt Wout gewoon 3 keer op rij. We get it, Mathieu zou ook t wk gewonnen hebben. Ik moet zeggen dat ik de tel in onderlinge duels kwijt ben maar ik meen dat Mathieu hem al een keer om 17/18 direct geklopt heeft dit jaar, tegen slechts een paar overwinningen ( 5?) voor Wout in direct duel, waarvan 2 of 3 keer Mathieu pech had ( zoals in Zolder, of op t wk). Steeds weer wint Mathieu en dat is zeker frustrerend.

Frits des Jeux 6 februari 2017 om 11:09

Het wordt hoog tijd dat de heren crossers op vakantie gaan. Al dat onderlinge sneren uitdelen en weer reageren op elkaar van de laatste weken begint vermoeiend te worden. Zowel van Van Aert als van Van der Poel.

Wheely 6 februari 2017 om 11:10

Als ik Mathieu zie fietsen krijg ik zo'n intens gevoel van geluk. Alsof ik met een peloton van rood wit blauwe engelen door groene weiden cross op glanzend gepoetste titanium cx fietsen met blinkende schijfremmen en bidons vol ananas nectar.

Als ik Wout zie fietsen dan herinnert dat mij er aan dat je met hard werken heel ver kunt komen en dat je never nooit op moet geven!

Orakel 6 februari 2017 om 11:19

Het mag inmiddels bekend zijn dat in 80% van de races vd Poel betere benen heeft en wint. In 10% van de races heeft Van Aert betere benen en wint hij. In de overige 10% van de races wordt de uitslag bepaald door factoren als vallen, extreem veel lekke banden, ziek zijn, etc. Op zo'n dagen kan iedereen winnen.

Het is mathematisch prima mogelijk dat Van Aert, ondanks dat hij dit seizoen de mindere is, gewoon een WK-titel pakt. Die dag was Van Aert de sterkste, of de meeste gelukkige (vul maar in). Een verdiende titel, voor die dag. Een WK zegt niets over een heel seizoen.

Scotty 6 februari 2017 om 11:25

[email protected]

Wielerfan1987 6 februari 2017 om 11:28

Zoals ik het begrijp heeft v Aert vanuit de jeugd ook altijd tegen vd Poel op moeten boksen en was toen al meestal de mindere van de twee…
Dan kan ik me wel voorstellen dat je na een aantal jaren lichtelijk gefrustreerd raakt als je al een persoon bent die van nature negatief gestemd is….

tendam 6 februari 2017 om 11:33

Van der Poel reed weg van Van Aert op een zwaar heuveltje met modder. Niet in de bochten. Hij had gewoon meer power, dat hij meer techniek heeft helpt natuurlijk maar daar heeft hij deze cross niet door gewonnen.

nederbelg 6 februari 2017 om 11:40

@frits
Precies. Nog even doorbijten en #veldrij mag eindelijk weer vervangen worden door #veldvrij

Geraint 6 februari 2017 om 11:59

@Wielerfan1987,

Van Aert heeft bij de jeugd inderdaad altijd moeten opboksen tegen een superieure Van der Poel. Maar toen was het eigenlijk geen gelijke strijd. Wout was een klein tenger jongetje die het ook tegen anderen moest afleggen, terwijl Mathieu al wat meer volgroeid was en toen al die klasse had. Het is eigenlijk ongelofelijk knap te noemen dat Wout erin geslaagd is om via hard werken zijn voet naast die van Mathieu te zetten.

Dit is misschien ook de reden waarom Wout nooit opgeeft terwijl Mathieu iets sneller zijn hoofd laat hangen. Van Aert is heel zijn jeugd gewend geweest om te knokken voor plaats 2-3-4-5 en weet wat verliezen is maar heeft altijd doorgezet. Dat is ook de reden waarom ik een lichte voorkeur heb voor Van Aert terwijl Van der Poel de betere veldrijder is.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair