Wout van Aert: “Voelt goed dat het niet om mij alleen draait”
©Cor Vos
vrijdag 1 maart 2019 om 16:02

Wout van Aert: “Voelt goed dat het niet om mij alleen draait”

Interview Vandaag is officieel de eerste werkdag voor Wout van Aert bij Jumbo-Visma. Op een persbabbel kreeg hij uiteraard het gros van de vragen op zich afgevuurd, maar in werkelijkheid draait het voor het eerst in zijn carrière niet meer om hem alleen in een ploeg. “Dit is een heel sterk team in de breedte, dus starten we zonder kopman. Sowieso de juiste tactiek!”

Tekenend beeld, deze namiddag in het Gentse Holiday Inn-hotel. Wout van Aert werd op de persconfentie naar aanleiding van de Omloop geflankeerd door Mike Teunissen en Danny van Poppel. Ook ploegleider Nico Verhoeven schoof mee aan. Het draait duidelijk niet om Van Aert alleen bij de Nederlandse WorldTour-ploeg.

Respect
Mike Teunissen noemt de dingen bij naam. “Mijn respect voor Wout is immens”, vertelt hij. “Ik kijk naar hem op. Ik ben uit de cross vertrokken omdat hij en Mathieu (Van der Poel, red) zo hard reden. Maar in dit voorjaar starten we op gelijke hoogte. Samen met Danny van Poppel. Ook Timo Roosen en Taco van der Hoorn halen een hoog niveau. Nee, ik ga er niet zomaar vanuit dat Wout de beste gaat zijn. Dat kan, maar we gaan vooral uit van ons collectief.”

Voor Van Aert was het wel even wennen, geeft hij toe. “Zeker na afgelopen winter (na zijn breuk met het Sniper Cycling Team vormde hij een eenmansploeg, red). Maar ik ervaar het als heel positief. Het was niet altijd gemakkelijk om enige kopman te zijn. Met meerdere renners van hoog niveau verhogen we elkaars kansen.”

Geen referentie
Dat hij conditioneel in orde is, vertelde de drievoudige wereldkampioen in het veld. “Ik ben goed op training. De waarden zijn oké. Ik voel me ook goed. En fris. Maar in tegenstelling tot de rest van het deelnemersveld heb ik geen referentie, want ik reed geen enkele voorbereidingskoers. Vorig jaar was ik daar bang en zenuwachtig voor, maar het viel uiteindelijk heel goed mee. Dus start ik nu toch met minder schrik. Maar nog eens, ik kan de tegenstand niet inschatten. Het kan zomaar zijn dat ik mezelf een goede wedstrijd vind rijden, maar dat ik in de finale toch tekort schiet.”

Van links naar rechts: Mike Teunissen, Wout van Aert, Nico Verhoeven en Danny van Poppel   © Cor Vos

Van Aert verwacht trouwens – net als de andere renners die we de voorbije dagen spraken – een compleet andere finale dan een jaar geleden. “Toen zat de koers op slot door een stevige oostenwind. Morgen krijgen we vooral rug- en zijwind. Een jaar geleden kon ik na een lekke band voor de laatste passage over de Haaghoek nog terugkeren. Dat zal morgen niet kunnen, vrees ik.”

Jongensdroom
Van Aert heeft honger, zegt hij. “Ik heb afgeteld naar morgen, ja! Anders dan in de cross, waar het niet goed genoeg is als je tweede wordt, start ik in de Omloop zonder druk. Maar ik wil wel meteen een goede beurt maken voor mijn nieuwe team. Ik moet het niet onder stoelen of banken steken: dit is een jongensdroom die uitkomt. Ik ben vanaf vandaag WorldTour-renner in een ploeg van het allerhoogste niveau. Trots dat ik daar deel mag van uitmaken. Jumbo-Visma is uitstekend aan het seizoen begonnen. Het zou leuk zijn als we daar met de klassieke kern een vervolg kunnen aan breien.”

RIDE Magazine
27 Reacties
Sorteer op:
1 maart 2019 16:11
Het is een ploeg in de winning mood, dus ik verwacht wel een goede prestatie van Jumbo in de breedte.
1 maart 2019 16:12
Ik ben ook echt benieuwd naar de verrichtingen van de klassiekerploeg.
De nieuwe mannen hebben een positieve inbreng in 't geheel.
Laat maar zien Van Aert, Teunissen, van der Hoorn.
1 maart 2019 16:17
Van Poppel gaat morgen geen potten breken.
    1 maart 2019 18:33
    Hoezo niet
    1 maart 2019 18:43
    Niet goed genoeg. Van Poppel kan maar op één manier van waarde zijn voor JV en dat is als leadout voor Groenewegen.
    1 maart 2019 18:54
    @marcel1112
    Binche chimay binche vergeten zeker?
    1 maart 2019 18:57
    Kan je hem niet eerst een kans geven
    1 maart 2019 19:04
    @aru123

    Dat meen je toch niet? Een flutkoers zonder enige serieuze sprint concurrentie.
    1 maart 2019 20:05
    Als er nou 1 rol is waarvoor Van Poppel me niet geschikt lijkt, is het leadout.
    1 maart 2019 20:20
    @marcel1112
    Het gaat me daar niet zozeer om zijn sprint, maar juist dat hij veel meer kan. Hij rijdt o.a. lampaert en naesen vol uit het wiel op de kasseien.
    2 maart 2019 10:07
    Inderdaad @aru123
1 maart 2019 16:23
Leuke column weer! oh wacht...
1 maart 2019 17:02
Sterke klassieke kern, verwacht ook heel wat van taco, die blijkbaar op de tweede rij wordt gezet
    1 maart 2019 19:27
    Taco kan een hoog niveau halen, maar die lange absentie heeft wel roet in 't eten gegooid. Ik zie 'm zeker finales rijden en een prima kracht voor de wat kleinere wedstrijden en knechtenwerk.
1 maart 2019 18:05
Ik denk dat WVA in deze ploeg 5/6 is in de pikorde
    1 maart 2019 19:04
    Maar jij denkt verkeerd dus dat telt niet.
    1 maart 2019 19:08
    Als dat het geval was had Jumbo hem nooit zo'n dik contract aangeboden en had WvA nooit bij hen getekend
    1 maart 2019 19:26
    Waarom denk je dat AZH?
    1 maart 2019 19:35
    Op basis waarvan? Heeft nog geen wedstrijd gereden. Of bedoelde je van alle Jumbo renners?
1 maart 2019 19:10
Ik heb er zin in, morgen.
1 maart 2019 19:22
Hoop erg dat dun Danny binnenkort en liefst morgen weer eens kan winnen. Kan ie trakteren met uitrijden op koffierondje.. Erg vaak goede sprint maar net niet voldoende. Moet ook gewoon goed vallen de positie, niet klem komen te zitten etc.
Stamsnijder sterk, wordt langzaam steeds beter en Wout. Heb ik toch wel respect voor, die heeft meer voor zijn kiezen gekregen dan menigeen denkt afgelopen winter al dan niet mede oorzaak aan dat gedoe.
Wout laat nooit snel de kop hangen, blijft gas geven en dat vindt ik erg mooi. Verwacht toch wel ereplaats een keer komende tijd. Winnen dat is wat anders maar zeker niet onmogelijk. Hopen dat ze samen het spel goed kunnen uitspelen, dan zien wel vanzelf wel wat het wordt.
    2 maart 2019 10:03
    Stamsnijder sterk? Waar heb jij het over?
    5 maart 2019 00:23
    Amaai, inderdaad. Ik bedoel Mike Theunissen. Gooi weet ik veel waarom regelmatig die 2 oud crossers door elkaar.
1 maart 2019 19:55
Veel slechter dan vorig jaar kan het niet gaan voor TJV in de voorjaarsklassiekers - dus kom maar op, heb er zin in!
1 maart 2019 21:32
Ik zie wva niks winnen. Mvdp geef ik wel een kansje
    2 maart 2019 08:39
    Wout rijdt acht top wedstrijden in het klassieke voor jaar, telkens met ongeveer 200 renners aan de start . De kans dat hij er geen enkele wint is groot, daar hoef je geen waarzegger voor te zijn. Mathieu komt maar drie keer aan de start in deze acht grote World Tour koersen van het voor jaar., de kans op winst in de niet World Tour koersen die hij betwist is er wellicht wel.
    2 maart 2019 11:39
    +1 bloemist

    Leuk om te lezen dat er nog mensen zijn die het snappen.

Reacties zijn gesloten.