Wout van Aert verlengt zijn Belgische titel in het tijdrijden

donderdag 20 augustus 2020 om 16:05
Wout van Aert verlengt zijn Belgische titel in het tijdrijden

foto: Cor Vos (archief)

Wout van Aert mag zich opnieuw een jaar lang de beste tijdrijder van België noemen. De renner van Jumbo-Visma begon als topfavoriet aan het kampioenschap in Koksijde en bleek aan de finish sneller dan Victor Campenaerts en Frederik Frison.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar!
Gravel, kasseien, modder, zand, met tassen, zonder tassen: dat zijn de thema's van de nieuwe RIDE die eind september verschijnt. Bestel nu ons najaarsnummer online en krijg hem binnen enkele dagen thuisbezorgd. Bestel hem hier

Op het Belgisch kampioenschap op de weg is het nog even wachten, maar het tijdritkampioenschap werd vandaag al verreden. In Koksijde stonden de titels bij de mannen en de vrouwen op het spel. Bij de heren was er maar één topfavoriet: Wout van Aert.

De titelverdediger én winnaar van Strade Bianche en Milaan-San Remo had er vertrouwen in voor de start, maar zich rijk rekenen deed hij zeker niet.

Beloftevolle Vermeersch laat zich zien 
De renner van Jumbo-Visma moest het vandaag opnemen tegen onder meer werelduurrecordhouder Victor Campenaerts en de immer onvoorspelbare Thomas De Gendt. De deelnemers begonnen om de twee minuten aan de tijdrit op het militair domein van Koksijde. De eerste richttijd werd neergezet door Florian Vermeersch. De beloftevolle renner, sinds 1 juni prof bij Lotto Soudal, kwam binnen na 52 minuten en acht seconden.

De naam van Vermeersch stond niet heel erg lang bovenaan de tabellen, aangezien zijn ervaren ploeggenoot Frederik Frison aan de streep maar liefst veertig seconden sneller bleek. Het was echter wachten op de grote kanonnen en hun tussentijden. De Gendt kwam als eerste van ‘de grote drie’ aan het eerste tussenpunt (na 14,5 kilometer) en bleek daar met 16:55 vier seconden sneller dan Vermeersch. Campenaerts deed er nog een schepje bovenop met 16:49.

Zilver was er voor Victor Campenaerts – foto: Cor Vos

Superieure Van Aert is opnieuw de beste 
De niet geheel fitte tijdritspecialist van NTT Pro Cycling was dus zes seconden sneller dan De Gendt, maar Van Aert liet er aan het eerste meetpunt geen gras over groeien. De torenhoge favoriet van Jumbo-Visma had al snel het goede gevoel te pakken en wist de lat met 16:34 (vijftien seconden sneller dan Campenaerts, 21 tellen rapper dan De Gendt) nóg wat hoger te leggen. Van Aert bleek zijn tijdrit in het vervolg ook uitstekend te hebben ingedeeld.

Zo was het verschil tussen Van Aert en Campenaerts aan het tweede tussenpunt al opgelopen tot bijna een halve minuut, terwijl De Gendt zelfs enkele seconden trager was dan zijn ploeggenoot Frison. In de slotfase vielen er geen verrassingen meer te noteren. Van Aert wist zijn titel met succes te verdedigen, Campenaerts veroverde ondanks een gebrekkige voorbereiding het zilver en voor Frison lag er een bronzen medaille klaar.

Campenaerts moest als nummer twee uiteindelijk een halve minuut prijsgeven, Frison verloor aan de finish 1:17. De Gendt stelde teleur en moest genoegen nemen met een vierde plaats.

Wout van Aert op het podium – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

43 Reacties

Franco Ballerini 20 augustus 2020 om 16:10

Wat ziet die van Aert er afgetraind af. Ik kan me niet herinneren hem eerder met zo’n mager koppie gezien te hebben. Campenaerts gezien zijn perikelen ook uitstekend.

0
Wheely 20 augustus 2020 om 16:14

Mooi, winnen is winnen. Toch weer een mentale opsteker op de tijdritfiets na zijn ongeval.

0
SoloSlim 20 augustus 2020 om 16:20

Blijft spijtig van de val van Evenepoel. Had graag gezien waar ze momenteel staan t.o.v elkaar. Maar zowieso mooi van Wout.

0
Melkzuur 20 augustus 2020 om 16:25

Evenepoel is met een andere tijdrit bezig: https://twitter.com/deceuninck_qst/status/1296448168897523713

0
Hollow Knight 20 augustus 2020 om 16:49

Denk dat Evenepoel hier wel had gedomineerd. Van Aert zei zelf dat hij na zijn valpartij in de Tour nauwelijks op de tijdritfiets heeft getraind. Ik heb nog nooit een meer aerodynamische renner als Evenepoel gezien.

0
Lalsacien 20 augustus 2020 om 17:52

@HK gaan we nu bij elke koers horen: ” mocht Evenepoel hier gereden hebben, dan zou hij gewonnen hebben! ”
Concentreer je gewoon op de renners die er zijn, dat zijn de enige die kunnen winnen. De tijd van Remco(wint met 10 vingers in de neus) komt nog wel terug.

0
Hollow Knight 20 augustus 2020 om 20:22

@lalsacien

Ik reageer gewoon op de reactie van Soloslim hoor. WVA is de verdiende winnaar, maar ik zag wel dat hij nog veel kan verbeteren aan zijn positie op een tijdritfiets. Geen schande hoor. Door zijn revalidatie had hij (terecht) andere prioriteiten dan op zijn tijdritfiets te trainen.

0
Baukema Tomoulin 20 augustus 2020 om 16:33

Deed er helemaal niemand van dqs mee?

0
moa 20 augustus 2020 om 17:12

Neen

0
krypton 20 augustus 2020 om 16:39

Top dat ie wint, maar ik zou zeggen "maar" 30 seconden op een niet fitte Campenaerts valt toch wel mee. Vorig jaar pakte hij nog 1.04 op een wel volledig fitte Campenaerts. Misschien dat het verliezen van gewicht toch wat invloed heeft op het tijdrijden?

0
Yeez 20 augustus 2020 om 16:43

Campenaerts draaide vorig jaar vierkant op het bk. Was overtraind

0
Hollow Knight 20 augustus 2020 om 16:44

Campenaerts was verleden jaar volledig uitgeblust tijdens het BK tijdrijden (omwille van zijn werelduurrecord eerder in het jaar + Giro).

0
xistnc 20 augustus 2020 om 16:55

Wout heeft alleen het eerste rondje vol gas gegeven om het verschil te maken. Daarna op reserve door de bochten. Hier had geen Evenepoel wat aan kunnen doen.

0
Wheely 20 augustus 2020 om 16:56

Wellicht reed Wout ook wel wat op reserve, daarnaast heeft hij nauwelijks op de tijdritfiets getraind.

0
Hollow Knight 20 augustus 2020 om 17:21

Wout zei juist het tegenovergestelde… In het begin hield hij nog wat reserve over om dan aan het einde vol door te trekken.

Veel reserve had hij echter niet meer over daarmee dat het verschil ook niet meer dramatisch opliep.

We zullen het nooit weten, maar hier had Evenepoel volgens mij gemakkelijk gewonnen.

0
xistnc 20 augustus 2020 om 17:28

Dan moet je het interview toch nog maar eens terug luisteren, met je oren open.

0
Hollow Knight 20 augustus 2020 om 17:45

Misschien moet je jouw JV oorstoppen uit je oren halen.

Hier is wat hij gezegd heeft:

"Mijn plan was om in de laatste ronde nog iets over te hebben. Maar uiteindelijk reed ik nog echt op karakter. Gelukkig had ik met mijn snelle start al een voorsprong."

0
Frank V 20 augustus 2020 om 17:47

xistnc heeft duidelijk niet gekeken. Van Aert trok serieuze pijngrimassen vanaf halfweg 2de ronde en moest dringend gaan zitten na de meet.

0
Lalsacien 20 augustus 2020 om 17:54

Houd een snelle start niet in dat je vol gas gaat?

0
Michelangelo 20 augustus 2020 om 20:06

Sommigen hier doen net of Campenaerts een of andere pannenkoek is in het tijdrijden.
En ze doen alsof Evenepoel met twee vingers in de neus gewonnen zou hebben. Waarmee ze eigenlijk zeggen dat WvA een prutser zou zijn op een tijdritfiets.

Ik heb nieuws: Campenaerts is een tijdrijder op wereldniveau, en rijdt op goed materiaal. En was volgens mij prima in orde voor zijn valpartij.
En Evenepoel… wie er niet is kun je niet verslaan. Dus het heeft simpelweg geen zin om met allerlei “wat als…” verhalen te komen. Dan had ie gewoon beter moeten sturen.

Tijdrijden is altijd afzien. Of je nu wint of 10e wordt. Kijk hoe iedereen na een tijdrit afstapt, en je weet genoeg.

Maar soms werkt het verblindend om supporter te zijn voor de één of de ander…

0
Hollow Knight 20 augustus 2020 om 20:17

Van Aert is geen prutser, maar traint momenteel heel weinig op zijn tijdritfiets (zoals hij zelf heeft toegegeven). Zijn positie op de fiets kan nog veel beter.

Dat WVA wint komt omdat hij heel hoge wattages kan trappen.

In de container cup (waar wind/aerodynamica geen rol speelt) deed WVA 3 minuten en 45 seconden over 3KM op de hometrainer. Campenaerts deed er 4 minuten en 10 seconden over. Een verschil van 25 seconden in slechts 3KM.

Zegt toch genoeg…

Dat Remco hier gewonnen zou hebben? Ja, daar ben ik wel vrij zeker van. Zijn positie op de tijdritfiets is echt veel aerodynamischer.

0
Michelangelo 20 augustus 2020 om 20:31

Als de container cup je maatstaf is, dan moet je je misschien toch een keer laten nakijken.

Maar stel dat het echt wat zegt: Evenepoel had een nog langzamer tijd op de 3 km dan Campenaerts. Dus als je die lijn doortrekt, dan was Evenepoel net zo kansloos geweest….

Maar waarschijnlijk zegt het voor jou wel vanalles als het gaat om Campenaerts en WvA, maar niet bij jouw poulain….

I rest my case!

0
Hollow Knight 20 augustus 2020 om 21:00

Zucht Michelangelo. Kan jij eigenlijk wel lezen?

Tijdrijden is meer als enkel hard op de pedalen duwen. Aerodynamica kan een enorm groot verschil maken.

Hoe kan je op een wielerforum zitten en zo weinig van het wielrennen weten?

Dries De Bondt zei na het BK op de weg verleden jaar dat hij 100 watt meer moest duwen wanneer hij in het wiel van Remco Evenepoel reed dan bij een andere renner. 100 watt!

0
Frank V 20 augustus 2020 om 21:08

Simpel gesteld: Evenepoel kan een uur 360 watt. Van Aert kan geen uur 460 watt. 470 voor 20 minuten deed ie en is al vrij gestoord.

0
Michelangelo 20 augustus 2020 om 21:16

Dan mag je mij laten zien waar jij op baseert dat Evenepoel zoveel aerodynamischer is dan Campenaerts. Door de opmerking van iemand die zegt dat hij 100 watt meer moest duwen?

Ik dacht toch echt dat je met windtunnel gegevens zou komen, waarmee je onomstotelijk zou aantonen dat het verschil in luchtweerstand tussen Campenaerts en Evenepoel zodanig groot was dat ze bij een gelijk vermogen een minuut tijdsverschil zouden leveren in de tijdrit van vandaag.

Maar ergens heb ik het idee dat ik wetenschappelijke bewijzen niet hoef te verwachten. Omdat het veel makkelijker is om ongefundeerde dingen te verkopen als waarheid….

0
Frank V 20 augustus 2020 om 21:20

Stuur 'n berichtje naar Campenaerts he. Durf te wedden dat ie antwoordt.

0
Hollow Knight 20 augustus 2020 om 21:46

Vraag het inderdaad gerust aan Campenaerts zelf, kans is groot dat ie antwoordt.

Remco Evenepoel heeft een extreem lage Cda-waarde (https://www.sport.be/cycling/nl/nieuws/article.html?Article_ID=866481)

Maar dat was al duidelijk voor iedereen die hem op een fiets heeft zien rijden.

0
xistnc 20 augustus 2020 om 21:58

Die CDA-waarde compenseert hij dan weer met moeizame bochten.

0
Michelangelo 20 augustus 2020 om 22:02

Hoe denk je dat Campenaerts aan zijn uurrecord is gekomen? Door rechtop op zijn fiets te zitten?

Net als Evenepoel is ook Campenaerts een renner die erg aerodynamisch op zijn fiets zit, en ook heel veel tijd besteed heeft aan zijn positie. Ik denk dat die twee niet veel voor elkaar onder doen. Het is leuk dat DQS een artikeltje schrijft over de luchtweerstand van Evenepoel, maar dat zegt mij niets over hoe zich dat verhoudt tov Campenaerts…

0
Frank V 20 augustus 2020 om 22:05

Spreek je over die rit in de Ronde van België?

0
boenk 21 augustus 2020 om 02:43

Wout is vorige week natuurlijk wat dieper moeten gaan dan Campenaerts. Dat barstje dat die laatste had opgelopen leek dan ook weer mee te vallen. Laat ons zeggen dat geen van beiden optimaal voorbereid was.

Ik denk ook dat Evenepoel zou gewonnen hebben, maar dan vooral omdat die al 2 jaar niets liever doet dan op de tijdritfiets te trainen en zich daar bij te schaven, terwijl van Aert dit jaar minder doelen heeft in het tijdrijden en (ook naar eigen zeggen) minder op de TT fiets zat dan vorig jaar.

Vorig jaar was Campenaerts inderdaad uitgeblust op het BK. Kan je dus niet vergelijken.

Evenepoel trapt trouwens wel wat meer dan 360 watt gedurende een uur (geen idee wie dat beweerde). Zelfs bij de junioren trapte hij al meer dan dat. Vorige zomer zei hij dat hij 450 trapte over 20 minuten, dan zou hij rond de 420 over een uur moeten trappen. Dat is natuurlijk in het labo en niet na 4 uur koers. Hij zou daarmee iets meer watts moeten kunnen trappen dan Campenaerts (die zat rond de 400 na zijn hoogtetent test), en wetende dat hij 7 à 8 kilo minder weegt dan Campenaerts, dan weet je wel hoe de onderlinge verhoudingen liggen. Ik denk dat ze allebei aan elkaar gewaagd zijn qua aerodynamica. Ze ontlopen elkaar ook niet veel qua lengte (1m71 vs 1m73 dacht ik). Van Aert moet dan wel meer dan 470W kunnen trappen over 20 minuten, gezien hij groter (meer weerstand) en zwaarder is. Ik denk dat dat eerder naar de 490 à 500 zal gaan. Gaat denk ik in de buurt van Ganna zitten.

Als Wout niet compleet uitgeblust aan die tijdrit in de Tour staat, is hij volgens mij niet eens kansloos. Vorig jaar was Campenaerts ook sneller in die tijdrit in de Giro dan Roglic, daar zat ook een serieuze klim in op het einde. Enige reden waarom Roglic toch won was die lekke band + fietswissel bij Campenaerts tijdens de beklimming. Dus zeker nu van Aert beter klimt en gewicht verloren heeft, zou hij daar (indien fris) dicht kunnen eindigen.

0
JasperMollema 20 augustus 2020 om 16:43

Eitje, lekker Wout!

0
Maarten_85 20 augustus 2020 om 18:33

Ja, zonder Lampie en Evenepoel, de twee renners die vorig jaar met hem op het podium stonden. En zijn derde grote concurrent heeft twee barstjes in zijn wervelkolom…

WVA kwam overigens opvallend uitgeput aan de meet. Ging van pure vermoeidheid bijna met zijn rug tegen een warmgereden motor zitten. Wat je maar een eitje noemt, hè.

0
Murcia 20 augustus 2020 om 17:50

Logische uitslag, met Wout die weer voor het eerst sinds de val in competitie op de tijdritfiets zat. Maar natuurlijk in topvorm is. Victor die gehavend en wel puik tweede wordt en Frison die eindelijk eens op het podium beland. De trui is weer binnen maar als wedstrijd verder niet bijster memorabel.

0
Job Muller 20 augustus 2020 om 18:28

Supergoed gedaan van Wout

0
kelderfan 20 augustus 2020 om 18:36

Hij zorgt wel voor overwinning 14 voor de ploeg. Gaat toch prima en dat zonder ..

0
Cochise 20 augustus 2020 om 18:36

Duimpje ook voor Seye!

0
Maarten_85 20 augustus 2020 om 18:47

Waarom stelde De Gendt teleur? Vorig jaar zesde na WVA, Lampaert, Evenepoel, Campenaerts en Frison, nu vierde na dezelfde renners min de twee geblesseerden.

0
adelaarvanantwerpen 20 augustus 2020 om 19:52

Omdat hij ook vorig jaar teleurstellend was.
De Gendt is heel onregelmatig in zijn tijdritten. Soms doet hij mee voor top 5 in een GR of top 3 op het bk en soms stelt hij zwaar teleur.

0
Maarten_85 20 augustus 2020 om 20:00

Of hij stelt gewoon zijn eigen doelen. Een niet-haalbare trui behoort daar niet toe.

0
Hollow Knight 20 augustus 2020 om 20:25

De Gendt zijn grote sterkte is dat hij beter herstelt dan de meeste andere renners. Al zijn goede uitslagen in tijdritten waren tijdens de derde week van een grote ronde.

De Gendt is een eigenwijs mannetje, maar heeft (of had) eigenlijk alles in zich om een goede klassementsrenner te worden. Hij heeft nu ook wel een mooi palmares uitgebouwd natuurlijk dus ik klaag niet.

0
Murcia 20 augustus 2020 om 22:19

Victor is een echte nerd als het op de details van het tijdrijden aan komt en een kerel met altijd wel een goed verhaal, maar De Cauwer wees er vanmiddag op dat hij zich teveel beperkt tot het tijdrijden. Wout, Remco en De Gendt zijn veel completere renners. Victor zou zich zijn focus puur op het tijdrijden kunnen veroorloven als hij Wereld en/of Olympisch kampioen was. Maar zijn erelijst mbt tijdritten is vrij dunnetjes.
Hij kan niet eeuwig blijven teren op het Werelduurrecord.

0
boenk 21 augustus 2020 om 02:49

Hij heeft vorig jaar ook enorm veel pech gehad. Die tijdrit in de Giro pakt hij normaal met behoorlijk wat overschot, maar hij moet van fiets wisselen en wordt door zijn eigen mecanicien van zijn fiets geduwd. Op het WK valt hij en heeft hij nadien nog 2x pech. Hij was daar op weg om brons te pakken, afgaande op de tussentijden. Maar het is geen supertalent, dat weet hij zelf ook.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone