Wout van Aert verkoopt grootste overwinningen als NFT’s
foto: Cor Vos
vrijdag 12 november 2021 om 11:25

Wout van Aert verkoopt grootste overwinningen als NFT’s

Eigenaar worden van een van de grootste zeges van Wout van Aert? Het is mogelijk, nu de renner van Jumbo-Visma heeft besloten om zijn drie grootste overwinningen te verkopen als NFT: Non-fungible token.

Van Aert laat vandaag via het platform Momentible, de maker van de NFT’s, weten dat hij erg tevreden is met de samenwerking. “Het is ontzettend cool dat ik deze groeiende technologie kan gebruiken om deze mooie momenten te delen met de fans. Ik hoop dat de nieuwe eigenaren er net zo van genieten als ik dat heb gedaan.”

Een non-fungible token (NFT) is een digitaal eigendomscertificaat via blockchain, de techniek die we ook kennen in relatie tot onder meer de Bitcoin. NFT is een manier om eigenaarschap te koppelen aan digitale objecten en zo is het dus mogelijk om via een veiling eigenaar te worden van digitale kunstwerken.

In het geval van Van Aert gaat het om zijn ‘drie grootste zeges’ als wielrenner: twee ritoverwinningen in de voorbije Tour de France (over de Mont Ventoux en die naar Parijs) en zijn zege in Strade Bianche. De veilingen voor deze items verlopen via OpenSea en duren tot dinsdag 16 november 21.00 uur.

RIDE Magazine
91 Reacties
Sorteer op:
12 november 2021 16:35
Uran en Kolobnev vinden dit vast interessant.
12 november 2021 16:49
Als Van Aert later een biografie schrijft, moet hij dan royalties betalen om het over die 'verkochte' overwinningen te mogen hebben? (louter retorische vraag - de techniciteiten van het oneindig belachelijke concept der NFT's kunnen mij gestolen worden)

Hopelijk verdwijnt deze onzin weer zo snel als 'ie verschenen is. Er bestaat al meer dan genoeg niet-tastbare kapitalistische dwaasheid in de wereld.
12 november 2021 17:03
Ik bied bij deze al mijn flauwe grappen over Evenepoel aan als NFT, het zijn er niet heel veel dus wees er snel bij!
    12 november 2021 17:09
    Wel opvallend dat je nu nergens de drie Turtles ziet met iets als "Voor geld danst de beer" vast een Belg van de verkeerde ploeg
    12 november 2021 17:20
    En zo kun je nog meer verkoopargumenten van Cialdini er bij halen, maar hier trappen wij niet in;-)
12 november 2021 17:03
Ik heb er tijdens mijn wandeling nog eens over nagedacht, maar waarom zou Wout de eigenaar van dat moment zijn? In wezen kan ik ook dat moment verkopen. Of het moment dat Maradona de hand van God maakte. Sterker nog, je hebt het moment al.. En anders krijg je het bij deze van mij. Dit slaat echt werkelijk waar nergens op. Iemand nog belang bij het moment dat Neil Armstrong een voet op de maan zette? Ik heb er nog 5. Op=op.

Er zal een liefhebber voor te vinden zijn, maar eigenlijk is het een naïeve fan opzadelen met niets. Stel je voor dat je dit koopt en de blits denkt te maken in de kroeg.. De vragen die je dan krijgt, je houdt voortaan je mond wel. Iedereen moet een boterham verdienen, maar ik vrees toch een beetje dat een naïeve fan (van het soort dat ook alle cd's/posters van de favoriete zanger heeft, en minstens 5 foto's met hem op fb, naast de hamsterfoto's natuurlijk) hier echt een miskoop doet.

"Ik hoop dat de nieuwe eigenaren er net zo van genieten als ik dat heb gedaan.” Dude...
    12 november 2021 17:27
    Ik wil wel zo'n Neil Armstrong moment, ik was toen namelijk nog niet geboren en het moet toch magisch zijn geweest.
    12 november 2021 17:58
    Voor 5 flitscoins is 'moonwalk 001' van jou Reusjen. Je kan bij mij ook alvast het moment kopen dat de eerste Chinees op de maan staat. Ook daar heb ik 5 van, en met 1,4 miljard Chinezen verwacht ik dat die als zoete broodjes over de toonbank gaan, dus sla snel je slag!
    12 november 2021 23:27
    Man op de maan vind ik nu juist een voorbeeld van een moment dat eigenlijk geen flikker voorstelt. Trouwens heden ten dage ook geen ene reet, buiten dat wellicht de weg vrij heeft gemaakt voor ruimtetoerisme als de Efteling voor de rijkaards.

    Ik snap wel dat de technologie die er mee gemoeid is en de innovatie die zulke ontdekkingsreizen voortbrengen van importantie is, maar het blijft gewoon een kerel in een gek pak die op een stuk gesteente gaat staan. Zou me niks verbazen dat als je 's nachts ergens in een stenige woestijn in pakweg Irak een paar stappen zou zetten dat dat bijna eenzelfde ervaring geeft.
12 november 2021 17:05
Hij zou beter reclame maken voor caffeïneshampoo of supplementen obv het dna ofzoiets.
    12 november 2021 19:32
    Hij maakt al reclame voor heel heel héél ranzige energiedrankjes in een zilverblauw blikje. Kan niet bezig blijven natuurlijk.
12 november 2021 17:23
Ik snap het niet helemaal, als ik de overwinningen van Wout in de tour koop, betekent dat dan dat ik kan bepalen dat Wout die overwinningen niet meer kan claimen? Dat ik in de officiële archieven van touretappewinnaars kom en postuum alsnog gehuldigd wordt in mijn geboortestad voor deze heldendaden?
    12 november 2021 18:00
    Yep, je mag zelf een wikipedia aanmaken.
12 november 2021 17:43
Zo de ventoux gaat nu al aan 400 dollars. Nu woutie verwacht een totale inkomst van alledrie van maarliefst 70 duizend euro. Nog 11 dagen kan je bieden we gaan het zien
12 november 2021 18:14
Het enige positieve van dit bericht zijn de grappige reacties hier. Pffff, ik vind het een sof. Toegegeven, ik snap het hele gebeuren niet echt. Nog erger, ik wil het niet snappen. Maar dit is toch een hoog Monty Python gehalte??
12 november 2021 20:34
Ik zie -mogelijk tegen mijn natuur in- eigenlijk wel kansen. Je kunt namelijk ieder jaar iets toevoegen, en zo een collectie van Strade’s of Parijs-etappes creëren.

Waarbij ik mij afvraag of de coureur of de organisator (of de ICI) feitelijk eigenaar zijn? Of kunnen die een eigen NFT uitgeven?

Overigens: wat zouden de Gold Race van Matje of de tijdrit op La Planche van Pogiboy wel niet waard zijn?!
Of De Val van Evenepoel in Lombardije…

Tenslotte: dat dit zijn drie grootste overwinningen zijn, geeft toch óók wat de denken…
    12 november 2021 20:40
    Als die NFTs echt geld waard worden staat ons nog heel wat grondrollen en fietsjehijsen te wachten aan de meet. Je zou er maar bij de gemeentelijke schulphulpverlening 1 tegen het lijf lopen die aan de grond zit maar wel ‘Bouwman doet wheely voor zijn inmiddels ex-vrouw op top Poggio’ in zijn bezit heeft…
    12 november 2021 20:45
    @RV: je brengt me op ideeën.
    Ik ga de mafste momenten uit de wielercarriere van vriend Lopez uitbrengen.
    Dat wordt cashen op het slaan van een ‘supporter’, afstappen als podiumkandidaat in de Vuelta….
    Ik zal nooit meer hoeven werken!
    12 november 2021 20:50
    Pfff, ik heb net in bundel AlleGekkeVoecklerBekken00-17 vastgelegd voor krap 6 en een halve rug. Nu gek straks the man!
    12 november 2021 22:31
    Ah, die gaan aan mijn neus voorbij dus.
    Ik zal eens kijken of ik snel alle zelfingenomen interviews van Patrick Levefre kan vastleggen, nu die nog steeds waardeloos zijn.
    Wellicht is zelfs dáár ooit mee te cashen ;)
12 november 2021 21:45
Ik heb niks met dit product maar dan vooral vanwege deze aanpak, In de VS al een grotere vlucht genomen omdat de NBA het als overkoepelende bond heeft omarmd als vervanger van de fysieke ruilplaatjes maar als het in het wielrennen wil slagen heb je op zijn minst de medewerking van alle ploegen en de UCI nodig lijkt mij. Anders echt iets voor de superfan en verder niet.
13 november 2021 06:36
Ik zit zelf knee-deep in crypto en heb ook een aantal NFTs (verkocht), vind het hele interessante materie met de potentie om de wereld te veranderen. Desalniettemin vraag ik me af of overwinningen als NFTs verkopen niet enigszins het doel voorbij schiet.. Maar hey, TJV springt blijkbaar graag op de hype train (die overigens al lang voorbij is, NFTs zijn op het moment vrij dood).
13 november 2021 07:17
Zet 100 sommeliers bij elkaar en je zou bijna geloven dat het niet allemaal subjectief is.
13 november 2021 08:14
Momenten verkoop je niet, die beleef je
    13 november 2021 08:45
    Wout is anders vrij duidelijk: “Ik hoop dat de nieuwe eigenaren er net zo van genieten als ik dat heb gedaan.”
    13 november 2021 16:57
    Zou je ook het eerste avondje uit met zijn vrouw kunnen aanschaffen als NFT?
16 november 2021 12:06
Hoort het tekenen van zijn contract bij Jumbo, toen Van Aert nog bij Nuyens zat niet ook tot zijn top3?

Reacties zijn gesloten.