Wout van Aert: “Tot en met de tijdrit heb ik een reële kans op geel”

Wout van Aert: “Tot en met de tijdrit heb ik een reële kans op geel”

foto: Cor Vos

donderdag 24 juni 2021 om 11:02

Wout van Aert tankte vertrouwen op het Belgisch kampioenschap. “De vorm blijkt beter dan verwacht, dat is mentaal een opsteker. Stiekem droom ik van het geel. Tot en met de tijdrit heb ik kansen”, vertelt hij op de online persconferentie twee dagen voor de start van de Tour de France.

“Een race tegen de klok”, noemde hij zijn Tourvoorbereiding na zijn blindedarmoperatie ergens begin mei. Maar zie, Wout van Aert pakte bij zijn terugkeer in competitie meteen de Belgische titel. “Laat ons zeggen dat mijn conditie toch al iets beter is dan verwacht en dat dat goed is voor het mentale. De driekleur geeft me extra motivatie”, klonk het zondag nog in Waregem.

Van de traditionele persconferentie aan de vooravond van de Tour – in erbarmelijke omstandigheden, alsof 4G in Bretagne nog niet helemaal is doorgedrongen – werden we niet echt veel wijzer. “We hebben de finale van de openingsrit nog niet verkend, dat doen we morgen. Maar aan de profielen te zien, krijgen we meteen koers”, zegt Van Aert.

Van Aert, op de persconferentie geflankeerd door Steven Kruijswijk en Mike Teunissen – foto: screenshot

Timing
“Zowel voor de klassementsrenners als voor de punchers wordt het meteen een belangrijk weekend”, beseft hij. “En wat de strijd voor de dagzeges betreft, het wordt kwestie van nog iets over te houden op die slotklimmetjes en – vooral – zo goed mogelijk te timen. In principe zijn het twee aankomsten die me op het lijf geschreven zijn, maar het wordt sowieso geen gemakkelijke opdracht.”

Dat hij uiteraard ook stiekem van het geel droomt, vult Van Aert nog aan. “Dat lijkt me logisch, als die eerste etappe me op het lijf geschreven zijn. Mike (Teunissen, die naast hem op de persconferentie zat, red.) droeg de trui twee jaar geleden ook. Hij heeft me een beetje proberen uitleggen hoe dat voelt. Ik ben benieuwd. En als het in het openingsweekend niet lukt, heb ik nog kansen tot en met de tijdrit om het geel te pakken.”

Hoger doel
Dat kan in de tijdrit zelf, maar eventueel via bonificaties in de sprints. Ook wat die sprint betreft, tankte Van Aert zondag in Waregem extra vertrouwen. “Ik heb ’s avonds na het BK de waarden bekeken. Die waren oké. Ik reed zondag een van mijn beste sprints van het seizoen qua wattages en waarden. Toen ik de sprint aanzette lag de snelheid wel laag, dus dat kan je moeilijk vergelijken met een massasprint in de Tour, maar mijn aanzet en versnelling waren goed. Hopelijk is het ook voldoende om ook op internationaal niveau mee te doen met de besten.”

Na die eerste week zal Van Aert nog steeds de vrijheid krijgen om eventueel persoonlijk succes na te jagen, maar ook de kersverse Belgische kampioen lijkt zich toch – weliswaar iets minder opzichtig dan in 2020 – te schikken naar de ploegorders. “We zijn hier nog steeds met een groter doel”, zegt hij. “Ik wil zeker mijn steentje bijdragen. Los daarvan zal ik mezelf nog steeds kunnen plaatsen in de finale.”

Dit artikel delen:

22 Reacties

Glorious 24 juni 2021 om 11:05

Ga ook voor groen, dan moet echt kunnen.

YogiBear 24 juni 2021 om 11:21

Zal hij niet proberen, denk ik nu. Zal na zijn operatie sowieso balanceren worden qua vorm doortrekken tot aan de WK en verder in het najaar. Een relatief rustige slotweek in de tour en af en toe wat eerder laten lopen, kan dan net zijn wat nodig is om op het WK top te zijn. Maar goed, stel dat hij in de eerste week in alle etappes goed scoort (wat theoretisch mogelijk is), ontstaan er wellicht toch weer kriebels.

ThorHushovd 24 juni 2021 om 11:45

je bedoelt olympics

CechRepublic 24 juni 2021 om 12:02

Als hij geen groen wint vrees ik dat menig Vlaming op dit forum het leven niet meer zal kunnen opbrengen.

Melkzuur 24 juni 2021 om 12:11

Ik denk niet dat veel Vlamingen dat denken/hopen, CechRepublic. Ik hoop dat hij in de buurt kan blijven van MvdP de eerste dagen (al vrees ik er voor) en dat hij na de tijdrit het geel mag dragen. Maar vanaf de tweede week wil ik hem eigenlijk het liefst niet veel meer zien, laat staan dat hij zich mengt in de strijd voor groen.

mus van de maasstad 24 juni 2021 om 17:53

Imo kan hij in rit 1 tm 7 meedoen om de winst / ereplaatsen. Dat tikt lekker aan voor groen.

Tov de sprinters pakt hij punten in de 1e 2 ritten + tijdrit.
Tov de punchers pakt hij punten in de massasprints

Mocht hij de klimmersbenen van vorig jaar hebben kan hij misschien in rit 8 ook nog punten pakken. Tenzij de klassementsmannen gelijk oorlog maken.

kelderfan 24 juni 2021 om 11:16

Laat hij eerst maar proberen te scoren, want dat is goed voor zijn moraal en ’t moraal van de ploeg.

Murcia 24 juni 2021 om 11:26

Ziet er net als Roglic trouwens ongelooflijk afgetraind uit en heeft moraal zat na afgelopen zondag. Zijn inschatting over de kans op Geel deel ik, ben heel erg benieuwd naar wat hij in de ITT kan. Als hij aanknoopt bij de Tirreno vorm is die rit + geel geen Fata Morgana. Maar goed eerst maar de hectiek overleven in de eerste vier dagen.

xistnc 24 juni 2021 om 17:55

Dat was precies ook mijn eerste indruk. Wat een strakke koppen.

sjoerdtjen 24 juni 2021 om 11:37

Mooi dat hij met vertrouwen spreekt over de eerste 2 etappes en de ambitie om de gele trui te pakken. Lijkt hier ook aan te kondigen dat hij zich in de sprints wil mengen in de eerste week, én vertrouwen heeft in de tijdrit.

Dat belooft qua spanning en concurrentie een geweldige eerste week!

CechRepublic 24 juni 2021 om 12:04

Nee, een geweldig eerste weekend. Daarna wordt het echt een even afzien voor de liefhebber met 3 kneitervlakke lange sprintetappes..

VespavanBern 24 juni 2021 om 12:04

Die 1e rit word tactisch super interessant. In principe heeft Flip minder intrinsieke snelheid dan vdp en wva, en de laatste 100m zijn bijna vlak. Moet Flip dan eerder op het steile stuk gaan? Houd hij dat vol? Als ze erachter gaan draaien niet… maar gaan WVA en vdp dan samen draaien? Zijn er nog andere kanshebbers die iets proberen? Steekt JV een handje bij voor het geel van WVA en primoz vooraan houden of brengen ze vdp dan in een zetel?

Panache 24 juni 2021 om 13:03

Ik denk dat de sleutel voor DQS veel vroeger ligt dan de laatste helling.

Jean Dumas 24 juni 2021 om 13:11

Het wordt weer een heisa in Bretagne, met draaien en keren door steden en dorpen.

Barry Batsbak 24 juni 2021 om 13:36

Worden spannende eerste dagen. Wie spaart zich en wie gaat all in. Waaiertje erbij en het spel is op de wagen. Blijf heel mannen!

Voorgeborchte 24 juni 2021 om 13:48

Ik zou denken dat hij de dagen na de tijdrit ook nog perfect het geel kan grijpen.
De dag erna is een sprint waar dat met bonificaties kan.
De dag daarna is een punchers etappe met de finish na de afdaling.

TheBigShow 24 juni 2021 om 13:52

Zijn toon is wel iets veranderd vergeleken met 2 weken geleden. Kan toch snel gaan zo….

Mystieke_Monnik 24 juni 2021 om 14:59

Die staat op scherp hoor. Mind you, hij heeft dit seizoen alleen buiten top 10 gereden op de E3 prijs (11de) en laatste rit Tirreno (13de). 10 van de 15 ritten podium.

Erik33 24 juni 2021 om 16:47

Wordt een herhaling van Tirreno dat eerste weekend met nu ook Roglic erbij. Wordt genieten.

EricV 24 juni 2021 om 17:37

Wva wint de tour!

Wel pas in t geel na de tijdrit. Want een sprintje bergop wint hij niet van vdp

bloemist 24 juni 2021 om 18:28

Wout is alvast een veel betere renner geworden dan jij ooit voor mogelijk hield EricV. Sprint bergop is Mathieu wellicht de beste van de wereld, maar zonder die heelkundige ingreep was Wout zijn grootste concurrent. Wout gaat dit jaar geen top 20 plaats halen in de eindstand , maar in de Tirreno is wel bewezen dat hij ooit dicht kan eindigen in de Tour.

Noordbiker 24 juni 2021 om 18:35

Benieuwd of vdP in de eerste 2 etappes zijn kruit droog kan houden tot de laatste klimmetjes hem kennende.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair