Wout van Aert sprint niet mee: “We hoopten op waaiers”

dinsdag 8 september 2020 om 18:22
Wout van Aert sprint niet mee: “We hoopten op waaiers”

foto: Cor Vos

Wout van Aert was de grote afwezige toen er werd gesprint voor de ritzege op het eiland île de Ré, maar de Belg dacht onderweg vooral aan zijn kopman Primož Roglič. “Mijn taak? Primož in veiligheid brengen”, zo vertelde hij na afloop aan de NOS.

Van Aert spreekt na de finish van een nerveuze etappe. “Het was heel erg stressvol. Het was echt heel erg gevaarlijk, er waren heel veel wegversmallingen. Iedereen had angst voor waaiers, alleen stond de wind niet perfect. De wind was soms in het nadeel, dat is wel jammer. We zaten als ploeg namelijk perfect.”

De tweevoudig ritwinnaar zag een sterke George Bennett op kop beuken voor de ploeg en geletruidrager Roglič. “George is voor een lichtgewicht erg veelzijdig. De hele ploeg is bereid en gemotiveerd om voor elkaar te rijden. We hoopten tijdens de etappe op waaiers. Dat is namelijk in ons voordeel, maar ook voor mezelf met een eventuele sprint.”

Van Aert kwam uiteindelijk als 37e over de finish, in de buik van het peloton. Roglič verloor eveneens geen tijd en zal ook morgen in de gele trui rondfietsen. Robert Gesink kwam tijdens de etappe nog ten val, maar wist de rit wel zonder problemen uit te rijden.

Dit artikel delen:

37 Reacties

Murcia 8 september 2020 om 18:27

George lijkt op het vlakke voorlopig beter in zijn sas dan bergop maar hij deed samen met Jansen dacht ik prima werk in de laatste 10 km. Wout heeft er verstandig aan gedaan vandaag niet mee te sprinten. Er komt ook voor hem nog genoeg werk aan.

japio 8 september 2020 om 18:28

Ze hebben een prima etappe gereden. Ook niet al te veel hoeven doen. En de laatste 25 kilometer constant goed van voren.

Romāns Vainšteins 8 september 2020 om 18:36

Wout is tot nu toe voor Primož wat een goede Trashcan Man voor Randall Flagg had kunnen zijn.

Murcia 8 september 2020 om 18:39

Als een fan van Stephen King’s meesterwerk kan ik het alleen maar met je eens zijn.

mithrandir 9 september 2020 om 04:35

Mooie vergelijking.

tvm 8 september 2020 om 18:37

Er waren geen waaiers, nee. Maar doet dat ter zake of je meesprint? Of kop rijden voor Roglic zoals hij deed vanaf km 5 tot km 3 was ook overbodig.
Hij had vanaf km 3 prima zich kunnen positioneren achter een van de andere sprinters.

madeinstars 8 september 2020 om 18:43

En er dan bij een valpartij bijliggen en de rest van je jaar naar de kloten, plus de sterkste knecht voor de gele trui kwijt. Met al twee ritzeges op zak lijkt dat me de risico’s niet waard.

YogiBear 8 september 2020 om 18:46

De nummer één doelstelling blijft geel in Parijs. Dit is daarnaast ook de nummer twee en drie doelstelling. Als Primoz veilig is en er geen/beperkt risico ontstaat op het uitvallen van Van Aert als meesterknecht voor Primoz, door deelname aan een sprint, slechts dan zal Van Aert meedoen.

Panache 8 september 2020 om 19:36

Gewoon de tijdrit top3 rijden en daarna in Parijs het hele team voor Wout. Je moet ook niet té inhalig zijn want de spijt na een valpartij zal groot zijn.

tvm 8 september 2020 om 21:25

@madeinstars,
Zei je dat ook bij zijn eerste of tweede ritoverwinning?

Bovendien kun je je afvragen waar je meer risico’s loopt, voorin de sprint of midden de groep…

harryjohan71 8 september 2020 om 21:49

Bij waaiers had Wout wel mee kunnen sprinten, omdat de risico’s in een kleine groep veel kleiner zijn en niemand meer fris is. Dan is Van Aert juist op zijn sterkst. Het van voren houden in de laatste kilometers van Roglic is dan ook niet nodig.

Caravaggio 8 september 2020 om 22:03

@harryjohan: Er zaten vandaag minder renners in de 1e groep dan in Privas, dus het van voor houden van Roglic was hier zeker niet belangrijker dan in Privas. Ik zou zelfs zeggen dat het toen belangrijker was daar de finale een stuk technischer was dan vandaag. Ik heb er geen probleem mee dat van Aert niet mee sprint, maar daarvoor hoeven we geen drogredenen te verzinnen.

Mindless 9 september 2020 om 00:11

@Caravaggio, zit nou niet zo stom te zwammen. Ik zie Wout ook het liefst overal meesprinten, wat een prachtige, sympathieke renner met een mooi achtergrondverhaal en, hij lijkt simpelweg de snelste. Maar hij is ook misschien wel de sterkste knecht voor Roglic; een van de belangrijkste. En in die etappe in Privas was het risico op vallen door het gedrum veel minder groot dan in een klassiekere massasprint zoals vandaag. Waarom kan men de keus van de ploeg niet accepteren? Ik ben daar zo klaar mee. Roglic is ook gewoon de topfavoriet toch? En dit hele veld verslaan is toch niet makkelijk. Een prachtig doel van deze Nederlandse ploeg om de Tour te winnen. Als je Wout verliest in zo’n gevaarlijke massasprint, dan vergooi je wellicht het klassement van Roglic op een bepaald moment.

TheBFG 8 september 2020 om 18:38

Ik had gehoopt that Bennett en Kuss een paar dagen uit hadden mogen rusten om vrijdag en zondag op het beste niveau te zijn

madeinstars 8 september 2020 om 18:43

Bennett zal van die 5 km kopwerk vandaag toch niet volledig over z’n toeren zijn?

Turtlehead 8 september 2020 om 19:20

Kuss zat op z’n gemakje achterin de laatste 10 km. Dat is easy als je t vergelijkt met Formolo…

bobby bobsma 8 september 2020 om 18:45

Goed gereden Wout! Af en toe de anderen ook iets gunnen.

Jens claeys 8 september 2020 om 19:03

Morgen gwn weer meedoen, laatste 1,5 kilometer rechtdoor eens testen hoe ver je staat tegen een ewan en bennett

xistnc 8 september 2020 om 19:28

Neuh, gwn niet. Tenzij het zo uitkomt. Maar in principe gwn niet.

bobby bobsma 8 september 2020 om 19:53

Hij moet jammer genoeg heel de dag op kop rijden om de 3de plaats van Roglic in Parijs veilig te stellen

nickdt 8 september 2020 om 19:38

De Belgjes snappen het nog steeds niet blijkbaar.

VAN AERT ZAL ZICH NIET MENGEN IN EEN SPURT TEGEN DE TOPSPURTERS. Laat dat nou eens doordringen.

dacosta 8 september 2020 om 20:26

Dan kijk morgen maar eens tussen 17u en 17u30 tv dan zal je zien dat hij meedoet.

nickdt 8 september 2020 om 20:47

Niet als alle topspurters er nog bijzitten, want dan mag ie niet.

Caravaggio 8 september 2020 om 21:27

Nou, in etappe 5 naar Privas zaten alle topsprinters er nochtans nog bij. Ook was de groep toen zelfs nog iets groter dan vandaag. Dus ik begrijp niet goed wat je allemaal uit je nek kletst.

Van mij hoefde hij ook niet mee te sprinten, maar daarvoor hoef je geen verhaaltjes te verzinnen, Nick. Ook hoeft dat denigrerende 'Belgjes' niet naar onze sympathieke zuiderburen.

Poeksel 8 september 2020 om 21:44

HIj mag wel, maar wil niet, volgens mij.

Lalsacien 8 september 2020 om 21:44

In Privas konden de sprinters door de oplopende kilometers vlak voor de finish niet veel meer uitrichten. Perfect op maat voor Wout. Bij een vlakke sprint is het veel nerveuzer en zal hij vermoedelijk skippen.

Caravaggio 8 september 2020 om 21:52

@Lalsacien: Het was wel iets lastiger dan vandaag, maar het lijkt me onzin om te zeggen dat de echte sprinters in Privas niet veel konden uitrichten. Van Aert eindigt daar voor Bol en Bennett, beide toch wel duidelijk echte sprinters. Ook in de rest van de top 10 staan heel wat pure sprinters.

Lalsacien 8 september 2020 om 21:58

@caravaggio wat ik bedoel is dat de sprinters in Privas weinig meer over hadden en dat er veel meer ruimte was voor van Aert (die zich uitstekend kan plaatsen) vandaag was het echt drummen om goed positie te kiezen. En in Privas waren de sprinters meer bezig met “overleven” .

Caravaggio 8 september 2020 om 22:06

@Lalsacien: Ik weet niet of er vandaag zoveel meer gedrumd werd dan in Privas. Van Aert leek het toen gewoon heel makkelijk lijken en ging vlot in het wiel van Bol zitten. Ik denk niet dat hij vandaag meer had moeten drummen als hij terug zo vlot achter de trein van Sunweb of in het wiel van Bennett zou zitten. Hij heeft ondertussen het respect van het peloton gekregen waardoor weinig andere renners het durven om hem hier uit te duwen.

Ligthning 8 september 2020 om 20:51

@nickdt
Wat doet dat er toe ? Ik dacht dat hij als superknecht fungeerde. Die “blij” mocht zijn dat hij eens mee mocht meespurten. Als ik me niet vergis, heeft Van Aert vorig jaar en dit jaar in de Tour zowat alle grote sprinters verslagen. Ondanks werken tijdens de rit, en soms zware arbeid bergop de rit ervoor. Wat totaal anders is dan bij echte spurters, die in bergritten gewoon in de bus zitten, en geen trap teveel geven.
Verder is het best mogelijk dat Van Aert, als niet typische spurter, na een vlakke etappe, af en toe zou geklopt worden door “echte” spurters. Maar die “echte” spurters worden ook voortdurend geklopt door anderen. Zie ook dit jaar. Eenmalige winaars Kristof, Ewan, Bennett, die ook voortdurend geklopt worden. Terwijl andere topspurters tot nu toe enkel ereplaatsen behaald hebben.

sooike 8 september 2020 om 21:26

Er zijn er hier nog steeds een aantal bij die blijkbaar niet kunnen instemmen met het belangrijkste en enige grote doel van de JV-ploeg: het brengen naar Parijs van de gele trui. Alles wordt ondergeschikt gemaakt aan dat grote doel, ook kansen op etappezeges. Misschien dat Van Aert nog een keer mag meesprinten, maar dan moet Roglic veilig zijn en omringd zijn door anderen. De twee overwinningen van Van Aert zijn kerskjes op de taart, maar de grote taart met een hele grote kers erop staat in Parijs !

bobby bobsma 8 september 2020 om 22:48

Bernal en Pogacar zullen toch eerst van die taart mogen eten

Burdincurutcheta 8 september 2020 om 23:10

Vandaag wel akkoord met de tactiek van Jumbo-Visma en hoe ze van Aert inzetten. Als het zo hectisch is, kan hij er beter tussen uit blijven. Kans op een valpartij is toch aanzienlijk en daar is niemand mee geholpen. Dit is ook het soort knechtenwerk waarvoor hij best geschikt is; Roglic uit de problemen houden en terug in positie brengen waar nodig. Nu hopen dat Dumoulin, Kuss en Bennett in de bergen hun deel van het werk kunnen doen en Van Aert in die ritten ontlasten. In de Pyreneeën deed hij te veel.

Ligthning 9 september 2020 om 10:09

Dit was inderdaad een te verdedigen keuze. Al blijft de vraag waar Grondahl Jansen zit. Indien deze in de finale zijn werk zou doen, dan kon Van Aert als reserve gehouden worden. In geval van nood inspringen, vooraan positioneren, en eventueel meespurten als hij zijn positie kan houden. Als Roglic uiteindelijk de Tour niet zou winnen (ik blijf dit 50/50 vinden), dan heeft Jumbo-Visma toch een aantal kansen op ritwinst laten liggen.

S. Morgenstern 9 september 2020 om 10:17

Grondahl Jansen heeft de halve rit met zijn neus in de wind Roglic voorin gehouden. Na zo´n waaierrit kun je dan niet verwachten dat hij in de finale nog hetzelfde kan doen.

tendam 9 september 2020 om 10:29

Dumoulin deed te veel in de Pyreneeën. Van Aert deed waar hij voor is gekomen: knechten.

Overigens zou Van Aert dat knechtwerk in de vlakke ritten nog beter kunnen doen, hij komt nooit op kop en dus moeten inderdaad Groendahl Jansen en Martin dat doen. Omdat ze Van Aert willen ontlasten… uiteraard nooit genoeg voor de Vlaamse fans.

Team Spaak 9 september 2020 om 16:26

Kan er misschien ook een apart forum worden aangemaakt of Van Aert wel of niet moet meesprinten in de vlakke etappes? Dan zijn we van dat gezeur af onder zo’n beetje elk nieuwsbericht op deze site…

Headlines

Materiaalzone

Populair