Wout van Aert schrijft Tour of Britain op zijn naam, slotrit voor Carlos Rodriguez
zondag 10 september 2023 om 16:57

Wout van Aert schrijft Tour of Britain op zijn naam, slotrit voor Carlos Rodriguez

Wout van Aert heeft de Tour of Britain 2023 op zijn naam geschreven. In de 166 kilometer lange koninginnenrit kwam de kopman van Jumbo-Visma even in de problemen, maar wist hij in de lastige finale de situatie goed te controleren. De ritzege ging naar Carlos Rodriguez, die al in de voorfinale ten aanval trok en standhield op de laatste klimmetjes. Daarachter sprintte Van Aert naar de tweede plaats.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De organisatie had het beste voor het laatst bewaard in deze Tour of Britain, met maar liefst vier beklimmingen van de eerste categorie. Op het programma stonden Rhigos (5,2 km aan 5%), de Bryn Du (1,7 km aan 7,8%) en een dubbele beklimming van de pittige Caerphilly Mountain (1,3 km aan 10,1%). De top van de laatste klim is op amper vijf kilometer van de meet.

foto: Cor Vos

Nederland en België goed vertegenwoordigd in vlucht
Wout van Aert begon als leider aan de slotrit, met een voorsprong van drie seconden op een tiental renners, waaronder Danny van Poppel, Rasmus Tiller, Tobias Halland Johannessen, Magnus Sheffield en Gregor Mühlberger. Geen van hen zat in de vlucht van de dag. Die ontstond in twee schuifjes en bestond uit zes renners, onder wie Casper van Uden (Team dsm-firmenich), Abram Stockman (Tour de Tietema-Unibet) en Johan Meens (Bingoal WB).

Oliver Woods (Britse selectie), James Fouché (Bolton Equities Black Spoke) en Max Walker (Trinity Racing) waren de andere drie vluchters. Zij kregen meer dan drie minuten voorsprong. Jumbo-Visma kreeg in de achtervolging, en in de stromende regen, op de kopgroep hulp van Uno-X en Movistar. De koers werd in de heuvelzone ook nog even stilgelegd en geneutraliseerd wegens een ongeluk dat was gebeurd op het parcours.

Van Aert moet lossen in voorfinale
Met twee minuten voorsprong mocht de kopgroep zijn weg hervatten. Op Bryn Du (1,7 km aan 7,8%) spatte de koers volledig uit elkaar. Meens bleef daar als enige vluchter over, terwijl INEOS Grenadiers de koers hard maakte in het peloton. Carlos Rodriguez en Stephen Williams reden weg en dwongen Van Aert in de achtervolging met nog 50 kilometer te gaan.

foto: Cor Vos

De Spanjaard en de Brit pakten een minuut, terwijl achter hen een groot peloton weer samentroepte en vol in de achtervolging ging. Jumbo-Visma kreeg daarbij hulp van BORA-hansgrohe, Movistar en Q36.5. Door al dat werk begonnen Rodriguez en Williams met 20 seconden voorsprong aan de eerste keer Caerphilly Mountain.

Rodriguez had zijn krachten goed ingedeeld, want hij bleef op de klim voor de groep-Van Aert uit en wist Williams vlak onder de top te lossen. Voor de Belgische leider was er ook geen nood om Rodriguez terug te halen, omdat het verschil 39 seconden was in het klassement. Met een kleine 20 tellen voorsprong begon de Spanjaard aan de laatste klim.

Op de top had Rodriguez nog 16 seconden daarvan over, vooral omdat Van Aert ervoor koos om een strak tempo te rijden. WVA leek de voorkeur te geven aan de eindoverwinning boven een nieuwe ritzege. Hij consolideerde het verschil met Rodriguez, die na een lange dag in de aanval de ritzege mocht vieren. Tien seconden daarachter sprintte Van Aert naar plek twee, waardoor hij zijn eindzege veiligstelde.

foto: Cor Vos

RIDE Magazine
5 Reacties
Sorteer op:
10 september 2023 18:13
WVA leek de voorkeur te geven aan de eindoverwinning boven een nieuwe ritzege. - waarop is dat dan gebaseerd?
10 september 2023 17:11
Mooi dat hij 't rondje in zijn voordeel heeft beslecht. Proficiat Wout Van Aert.
10 september 2023 17:18
Zege nummer 59 voor TJV en knap gecontroleerd door Wout, de enige die wat tijd mocht pakken wint de rit en hij de Eindzege. Williams zichzelf overschat.
10 september 2023 17:45
Staat ie daar op het podium naast Unox en Q10
    10 september 2023 18:59
    Ook mijn gedachte, maar laten we het erop houden dat dit een voorbereidingskoers was voor een groots eindslot van WvA? Misschien toch nog een grote koers voor WvA dit jaar?

Reacties zijn gesloten.