Wout van Aert niet in hokjes in te delen: “Geweldig om veelzijdig te zijn”

woensdag 2 september 2020 om 20:29
Wout van Aert niet in hokjes in te delen: “Geweldig om veelzijdig te zijn”

foto: Cor Vos

Wout van Aert verrichte gisteren beulswerk in dienst van ploeg Jumbo-Visma op de slotklim naar Orchières-Merlette. Vandaag was hij in Privas sterker dan sprinters Cees Bol en Sam Bennett na een lastige finale. “Ik denk niet dat het nodig is om een label op mezelf te plakken.”

Dat Van Aert niet in een hokje is in te delen, vindt hij juist zijn kracht. “Het is juist geweldig om veelzijdig te zijn. Zoals vandaag was het geen gewone massasprint. Het was een harde koers in de finale met veel oplopende wegen en een stevige wind. Ik wist dat dit me wel goed zou liggen. Ik ben erg blij dat ik de kans kreeg van het team om ervoor te gaan. Dat pakte gelijk goed uit.”

De Belgische allrounder was verrast dat vandaag niemand zin had in een lange ontsnapping, zei hij na de finish tegen de aanwezige media. “Ik rijd weliswaar nog niet zo lang in de WorldTour, maar sinds ik op dit niveau koers was het voor het eerst dat niemand geïnteresseerd was in de lange vlucht. Het was wel raar, want het peloton neemt altijd de snelheid van de kopgroep aan.”

foto: Cor Vos

Hij vermoedt dat de zwaarte van de eerste paar dagen een van de oorzaken daarvoor was. “We hebben nog een lange weg af te leggen. Het was ook een etappe met veel dalende wegen, brede wegen ook waarop het lastig is om met een kleine kopgroep vooruit te rijden. Er zijn wellicht een paar redenen, maar nog verraste het me.”

Dienende rol
Bang dat zijn dienende rol in de Tour op den duur een gevaar is voor zijn persoonlijke ambities, is Van Aert niet. “Het is juist een grote eer en een enorme motivatie voor me om voor deze ploeg te rijden en voor een klassement te gaan. Het is de grootste wedstrijd ter wereld en het is geweldig om daar deel van uit te maken.”

Hij wordt zelfs een beetje moe om steeds deze vraag voor de voeten geschoven te krijgen. “Het is niet zo dat iemand anders helpen slecht is. Het is ook mooi en als niemand kopmannen wil helpen dan rijden we straks met een peloton van twintig renners. Intussen heb ik ook laten zien dat ik in de etappes die minder belangrijk zijn voor onze kopmannen, voor mijn eigen kansen kan gaan.”

Champs-Élysées
Tot slot werd hem gevraagd of de slotetappe naar de Champs-Élysées zijn volgende persoonlijke doel is. “Dat is natuurlijk de laatste rit, dus dan hoeven we niets over te houden voor de dag erna. Dus als ik er dan nog bij ben, wil ik er zeker voor gaan. Het is een heel speciale aankomst, zeker geweldig om op je palmares te hebben, dus daar kijk ik wel naar.”

De Belgische renner, die ook drie wereldtitels veldrijden achter zijn naam heeft staan, benadrukt dat er nog wel tweeënhalve week te rijden is voor het zover is. “Een periode met nogal wat hordes en hopelijk veel werk, want dat is een goed teken. Van nu af aan ligt de focus vooral bij de ploeg en ik hoop dat ik er dan op de laatste dag voor kan gaan.”

Dit artikel delen:

54 Reacties

BW52 2 september 2020 om 20:41

Realistisch, wat een talent. Stormachtige ontwikkeling.

kelderfan 2 september 2020 om 20:43

Hij is wel erg aardig voor zijn kopmannen Roglic en Dumoulin.
Maar er komen nog wel kansjes voor hem.

lander luypaert 2 september 2020 om 20:46

Vraag van vandaag.
Het is geel, heeft een motor ingeslikt, ademt niet, heeft macht als een paard en verovert de wereld op een blauwe Bianchi fiets?
Het is…..

attickfan 2 september 2020 om 20:55

Is dit een Belgenmop ?

lander luypaert 2 september 2020 om 20:57

Maakt dat uit? En is het een mop dan? Ik vind het de werkelijkheid.

attickfan 2 september 2020 om 21:06

Over wie heb je het dan. Snap de clou niet.

Romāns Vainšteins 2 september 2020 om 21:13

Niet insinueren

attickfan 2 september 2020 om 21:50

Wat nou insinueren ? Kan je een grap niet waarderen ?

Japiejo 2 september 2020 om 23:51

De clou niet snappen gaat u wel goed af attickfan ;)

Newschooler 3 september 2020 om 01:33

Haha RV

boenk 3 september 2020 om 02:21

Mathieu van der Poel!

Kelder is de Man 3 september 2020 om 06:35

Blauw.. ik huur jou maar niet als schilder.

Frank V 2 september 2020 om 20:51

Brainwash complete. Nee ok, hij kan dit natuurlijk nu allemaal doen omdat hij op dit moment zo bizar goeie benen heeft.

Murcia 2 september 2020 om 20:52

Gewoon open en duidelijk, Hij heeft groot gelijk dat het toch raar is dat geen enkele ploeg interesse had in de vlucht. Er werd vaak gelachen om Wanty, maar die jongens begrepen dat hun wildcard ook te maken had met hun manier van koersen en deden wat hen verwacht werd. Dit is notabene World Tour wedstrijd nummer 1 en de kans voor een ploeg als bv die van Coquard om publiciteit te genereren.
Dat hij moe wordt van het constante gezeur over zijn “dienende”rol kan ik mij ook goed voorstellen. Hij heeft met de ploeg een strategie afgesproken die voor hem en zijn kopmannen werkt.

Frank V 2 september 2020 om 21:07

Zeeman’s: “Wout Van Aert 100% knecht in de Tour” blijkt dus nu ook niets van aan. Daarop was het protest eigenlijk. Goed dat ze bijgedraaid zijn.

S. Morgenstern 2 september 2020 om 21:08

Ook in dat interview was gewoon al te lezen dat Van Aert zijn kansen wel ging krijgen.

Newschooler 3 september 2020 om 01:36

Haha jij denkt dat wat reacties van Belgen op een wielerforum hun koers heeft veranderd? :D

Frank V 3 september 2020 om 11:28

Ben daar zeker van.

AllerAller 2 september 2020 om 21:13

Ik ben benieuwd of hij voluit gaat in de tijdrit of zichzelf te weinig klimmer acht om daar te winnen en de benen spaart voor Parijs.

Murcia 2 september 2020 om 21:18

Hij heeft al eerder gesproken over zijn wens om de slotetappe te winnen, maar ik denk dat hij ook kansen ziet de dag voor de tijdrit in de etappe naar Champagnole. De klassementsmannen zijn al met hun hoofd bij de tijdrit en het is maar de vraag hoeveel sprinters er dan nog over zijn. Mooie etappe voor hem om eens een keer met een groepje op pad te gaan.

Romāns Vainšteins 2 september 2020 om 21:20

Als van Aert zijnde zou ik toch ook niet nalaten om eens heel hard tegelijkertijd en synchroon met beide armen het op een bezield wapperen te zetten. Uiteindelijk moet er ooit een als eerste de lucht in.

Jona007 3 september 2020 om 00:24

Speciaal een account aangemaakt, louter en alleen om aan te geven dat ik me kostelijk heb vermaakt om deze comment, hardop moeten lachen! :)

Romāns Vainšteins 3 september 2020 om 08:34

Vind ik leuk, dank je wel.

Michelangelo 2 september 2020 om 21:21

Iedereen die wel eens gaat fietsen kent de sprint om de plaatsnaambordjes. De heilige graal onder de wielertoeristen, dat is waar het vaak om draait.

Maar niet altijd. Soms is het minstens net zo leuk om keihard op kop te rijden. Dat iedereen zit af te zien in het wiel. Ook al sprinten ze je op het eind allemaal voor bij en drukt iemand anders het wieltje eerder over de denkbeeldige streep. Maar dat ze naderhand niet praten over de sprint, maar over hoe ze hebben schreeuwen om hun moeder.

Of op die dag dat 1 van je makkers zijn dag niet heeft. Dat je hem af en toe een duwtje kunt geven. Dat je hem heel goed uit de wind zet, omdat je uiteindelijk samen wilt finishen in het wielercafe voor die heerlijke pint.

Dit bij elkaar maakt wielrennen wielrennen. Soms draait het om winnen, soms gewoon om de sterkste te zijn, en soms om kameraadschap en dienstbaarheid.

En dat is wat Wout bij TJV nu allemaal laat zien… wielrennen pur sang!

Romāns Vainšteins 2 september 2020 om 21:25

♪ emotioneel strijkkwartetje ♪

Sinds kort verhandel ik trouwens teiltjes, niet duur.

S. Morgenstern 2 september 2020 om 21:27

Prachtig! Sterk tegengif tegen een veel eendimensionalere kijk op wielrennen.

Michelangelo 2 september 2020 om 21:28

Je bent weer heel gezellig Romans.
Een inhoudelijk onbenul, maar wel heel gezellig…

Romāns Vainšteins 2 september 2020 om 21:31

Ik hou meer van thrillers dan romcoms, that’s it.

Sephiroth 2 september 2020 om 21:35

@RV kan zijn, maar voor mij tijdens onofficiele wedstrijdjes lag het grootste plezier erin om de rest op de pijnbank te leggen voor mijn “kopman” en niet zo zeer om zelf te winnen. Dus ik snap het betoog wel hoor.

6feet 3 september 2020 om 11:06

Michelangelo, +1

Ik reageer niet vaak, vermaak me kostelijk bij het lezen van alle prognoses en speculaties en discussie maar humor en dit schrijven wat jij doet kan ik zeer waarderen. Sfeer kan een wielrenner en ploeg maken of breken. Dat we die sfeer bij wielrennen vaak net iets meer meekrijgen als fans dan bij andere sporten maakt dat ik graag wielrennen kijk, luister en er over lees.

Een fijn “ander geluid’ op WF.

Michelangelo 3 september 2020 om 12:40

Thanks 6feet,
Een keer een compliment in plaats van het reguliere moddergooien: makes my day!!

kleomantre 2 september 2020 om 21:22

Ik zou met de topploeg als LJV voor het klassement ook echt alleen Van Aert meenemen mocht die zelf akkoord zijn om te knechten. Dit soort etappes zijn leuk maar is natuurlijk maar klein bier. Denk ook niet dat er heel veel ploegen gaan zijn die een tourploeg om Van Aert zullen bouwen. Dat doe je alleen als iemand super veel uitstraling heeft en een algemene wereldster is (Bora inzake Sagan) of als een kleinere ploeg bent die niet meedraaien in klassement. Wel voor het klassiekerwerk uiteraard dan doe je dat wel.

boenk 3 september 2020 om 02:32

Sagan is een wereldster met uitstraling, maar van Aert niet, bedoel je?

Romāns Vainšteins 3 september 2020 om 08:36

Van Aert heeft best veel uitstraling en met dat maffe blonde plukje ook nog eens een heerlijk ‘nee, ik bedoel die met dat blondje plukje, a ja die !’ aanknooppunt Om uit te leggen wie je bedoelt.

Rudie Marien 3 september 2020 om 10:20

@kleomantre Van welke planeet ben jij afkomstig ?

Burdincurutcheta 3 september 2020 om 10:29

Planeet VDP. Dus nu WVA succes heeft moet er wat bij elkaar gezocht worden natuurlijk.

Michelangelo 3 september 2020 om 10:37

Denk dat jullie het punt van kleomantre missen. In het licht van de “groene discussie” is het van belang dat WvA zich volledig committeerd aan de doelen van de ploeg, en niet zijn eigen agenda erop na gaat houden om Wuyts en andere landgenoten te pleasen.

Dus als TJV gaat voor het klassement, moeten ze ook op Van Aert kunnen rekenen.

Een hele ploeg om Van Aert heen om groen te halen? Dat zie ik niet gebeuren zolang ze klassementstoppers hebben met reele winstkansen. Of Groenewegen als topsprinter.

Wat ik me wel kan voorstellen is dat ze uiteindelijk “chiro-praktijken” gaan toepassen. Van Aert mee (als multitool), Groenewegen mee (als pure sprinter) en een klassementstopper. Maar dan niet voor groen, maar voor zoveel mogelijk ritzeges. Iets lastiger aankomsten alles op Van Aert, vlakke sprints voor Groenewegen.

Sephiroth 2 september 2020 om 21:28

Ik zie de lead out in Parijs al voor me:
Bennet-Gesink-Tom-Roglic-Martin-Jansen-Van aert.

Waar bennet het geheel enkel een beetje in gang trekt heb je daarna een leadout die ongenaakbaar hard kan gaan.

Kannibaal van Schepdaal 2 september 2020 om 22:32

Is het nu zo moeilijk om Bennett met twee t’s te schrijven?

Paul Bus 2 september 2020 om 22:33

En dan op 3,5 km van de streep met de hele ploeg vallen,goh wie had dat verwacht.

Romāns Vainšteins 2 september 2020 om 23:19

Lekker Paul

hjjanssen1973 2 september 2020 om 23:18

Wout van Aert… wat een fenomeen! En dan te bedenken hoe hij er een jaar geleden bij lag.

oscarito1908 2 september 2020 om 23:42

Valt me wel op dat hij voor de Nederlandse media meer verteld dan voor de Vlaamse.

KennyKlimmen 2 september 2020 om 23:43

Als ietwat getraumatiseerde wielerliefhebber probeer ik uit alle macht niet te denken dat dit te mooi om waar te zijn is….

boenk 3 september 2020 om 05:08

Probeer je dat ook bij Mathieu? Of probeerde je dat ook bij Sagan? Alaphilippe? Roglic? Of is dit een verdoken beschuldiging?

FritsvanHoefelen 3 september 2020 om 08:06

@Kenny Jumbo is de enige ploeg die doorgetraind heeft tijdens corona. Én ze hebben een voedingsapp!

Romāns Vainšteins 3 september 2020 om 08:38

Die ketonen sowieso maar in algehele zin is het gewoon tegen de 100% aan bij die lui. Die Kuss rijdt ook met een air rond van heb ik jou daar. Waar ze precies op de lijn zitten is aan de specialisten maar veel verder dan dit kun je niet komen.

Klein Verzet 3 september 2020 om 00:00

Bij VdP krijgen veel Belgen de waan dat ie toch ook een beetje Belg is, zo zullen veel Nederlanders bij Wout eenzelfde soort ervaring hebben. Beiden hartstikke sympathieke renners met een grote gunfactor. Maar goed, ik hoop wel dat Cees Bol ook eens op ’t Tour-schavot mag.

Tinus1984 3 september 2020 om 07:12

Wat ik niet snap dat bij ieder stuk wat geschreven wordt over TJV altijd wordt geroepen zonde dat hij moet knechten etc etc. De ploeg heeft bepaald hij schikt zich erin. Punt klaar. Niet ieder stuk opnieuw erover beginnen. Heeft toch geen zin

KennyKlimmen 3 september 2020 om 07:36

@Boenk: Nee geen beschuldiging. Zeker niet. Meer een verlies van onbevangenheid mijnerzijds.

CechRepublic 3 september 2020 om 08:47

Zou hij de Waalse Pijl kunnen winnen?

Bruine Koersbroek 3 september 2020 om 10:45

Die Dumoulin is een beetje de nieuwe ronde-miss aan het worden.. Staat na afloop steeds als eerste de winnaar te feliciteren..

Frank V 3 september 2020 om 11:32

bahaha

Joaquim Agostinho 3 september 2020 om 11:45

Ook een manier om op de foto te komen…

Headlines

Materiaalzone

Populair