Wout van Aert na winst in Bretagne: “Mooi dat vorm langzaamaan terugkeert”

maandag 29 augustus 2022 om 08:13
Wout van Aert na winst in Bretagne: “Mooi dat vorm langzaamaan terugkeert”

foto: Cor Vos

Wout van Aert heeft zijn tweede koers na de Tour de France weten te winnen. Nadat hij vorige week zijn comeback in de BEMER Cyclassics in Hamburg afsloot met een tweede plek, wist de kopman van Jumbo-Visma zondag de winst te pakken in de Bretagne Classic-Ouest France. “Deze overwinning doet me veel deugd”, zegt hij na afloop.

Van Aert was de grote favoriet vooraf en dat betekende dat Jumbo-Visma alle druk op de schouders kreeg. “Het was een zware dag voor onze ploeg”, erkent hij. “Ik voelde me goed in de finale, al was het lastig koersen omdat andere teams om beurten aanvielen.” Het was vooral aan Van Aert om de concurrenten terug te pakken, maar ook zelf viel hij meermaals aan.

Dat had niet het gewenste effect, want de heuvelachtige koers eindigde in een sprint van een flink uitgedund peloton. “In de sprint gingen we met hoge snelheid richting de laatste honderden meters, maar ik zat een beetje verkeerd geplaatst. Ik moest nog enkele plaatsen terugwinnen en dankzij de snelheid van de anderen kon ik de kop pakken”, blikt Van Aert terug. Hij was uiteindelijk sneller dan Axel Laurance (B&B Hotels-KTM) en Alexander Kamp (Trek-Segafredo).

Het is alweer de negende seizoensoverwinning voor WVA. “Deze overwinning doet me veel deugd. Na de Tour de France heb ik de tijd genomen om te herstellen. Het is mooi dat de vorm langzaamaan weer terugkeert met een aantal belangrijke weken in het vooruitzicht”, zegt hij. Over anderhalve week rijdt Van Aert de Canadese eendagskoersen in aanloop naar het WK wielrennen in Australië (25 september).

Dit artikel delen:

21 Reacties

Robin van Wijlick 29 augustus 2022 om 08:19

Volgens mij kun je na een tweede plaats in je eerste koers (die je eigenlijk gewoon had moeten winnen) en winst in je tweede koers het niet hebben over langzaam terugkerende vorm.

1
fransestinkkaas 29 augustus 2022 om 08:34

Snap dat het voor hem geen grote vis is, maar vind het altijd ietwat denigrerend om naar dit soort koersen te kijken als training. Er zijn jongens bij wie het nooit veel meer zal worden dan een overwinning in een koers als deze.

3
Romāns Vainšteins 29 augustus 2022 om 08:48

Volkomen eens. Nog erger zijn verstokte fans die alles van hun knuffeltopper, tot semiklassikers en ronde-etappes aan toe, als ‘training’ en ‘speeltuin’ kwalificeren.

Tegelijkertijd besef ik me terdege dat binnen deze sport er een grote hang bestaat naar zien domineren en overklassen, vraag me nog steeds af of en wat de DSMIVTR hierover te melden heeft.

3
Mystieke_Monnik 29 augustus 2022 om 09:05

Eens, je praat hier nota bene over een worldtour koers, met een lange historie, grote winnaars en in een regio flink gelieerd aan het fietsen.

2
YogiBear 29 augustus 2022 om 09:42

Wellicht lees ik er overheen, maar waar heeft WvA het over een training?

1
fransestinkkaas 29 augustus 2022 om 10:32

Nee Yogi, klopt, staat niet concreet genoemd. Mijn probleem is meer dat het als een soort voorbereidingskoers wordt gezien voor het wereldkampioenschap. Daarbij “Mooi dat de vorm langzaamaan terugkeert” suggereert dat hij in voorbereiding is en dus nog niet 100% in topvorm verkeert. De verslaggeving brengt het ongeveer als normaal, terwijl dit gewoon een overwinning is waar menig renner een moord voor zou doen. Overigens is dit ook bij renners als Van der Poel bij de orde van de dag. De waarde van een overwinning lijkt soms gewoon te vervallen als een grote man hem wint, omdat die persoon nóg grotere koersen kan winnen.

1
Stabanger 29 augustus 2022 om 10:43

klopt volledig stinkkaas

0
Dark Noise 29 augustus 2022 om 10:44

Ik heb het artikel een paar keer opnieuw gelezen en ik lees niks denigrerend

0
Robin van Wijlick 29 augustus 2022 om 10:47

Uiteindelijk komt het daar wel op neer. Als het enkel alleen training was, had hij hem wel aan iemand anders gelaten, maar het blijft voor hem een voorbereidingskoers. En hoewel de Bretagne Classic voor veel renners inderdaad hun grootste overwinning in hun carrière zou zijn, zijn er maar weinig die ernaar toe werken.

0
fransestinkkaas 29 augustus 2022 om 11:09

@Noise, staat er ook niet zwart op wit, maar de algehele toon geeft dat gevoel. En @Robin, in zekere zin eens, maar hij zou nooit in de remmen knijpen om een ander te laten winnen omdat hij het enkel als training ziet, dát zou pas denigrerend zijn. Zijn sowieso maar weinig renners wie specifiek naar één koers toewerken maar vaker naar een periode of serie van wedstrijden. Niemand heeft maar één doel.

0
fransestinkkaas 29 augustus 2022 om 11:16

Overigens is dit geen sneer naar de renner. Het is meer een soort ergenis richting de berichtgeving. Ik begrijp ook wel dat je voorbereidingskoersen hebt, maar om dat nou, zoals Romans al mooi aangeeft, aan te duiden als “speeltuin” of “in aanloop naar” vind ik altijd wat lullig.

0
ken dcq 29 augustus 2022 om 12:22

@fransestinkkaas, ik begrijp waar je naartoe wil maar doet niet elke sporters van recreatief tot absolute top dat? Met het verschil dat de absolute top zo goed is ten opzichte van de rest dat ze zelfs al op 95% al kunnen meedingen naar de prijzen. Dan is het toch respectvoller dat ze voluit gaan in plaats van wat te keuvelen in het peloton?

Het enige wat ik wel belachelijk vind is als professionele atleten tussendoor meedoen aan amateurwedstrijden en daar dan met veel show winnen.

0
Dark Noise 29 augustus 2022 om 15:59

@frans, ik begrijp je wel hoor, alleen verdenk ik Van Aert er niet van om met deze uitspraak anderen te kleineren, en wat de Romain zegt over de knuffeltopper, denk ik te mogen zeggen dat iedere topsporter zich in dit tijdsvak een bepaald imago probeert aan te meten en ik zou durven zeggen dat Van Aert daarin zeker geen mal figuur slaat.

-1
Maarten_85 29 augustus 2022 om 18:37

Ik lees hier rare dingen. Wanneer heeft van Aert behalve de groene trui dan wel voor het laatst iets gewonnen wat 'er echt toe doet'? Ik hoop dat we dan niet terug moeten tot de Amstel of Milaan-Sanremo?

0
Mooie Sjors 29 augustus 2022 om 18:44

De Amstel doet er ook niet écht toe hoor.

-1
De Dikbilgorgel van Dorestad 29 augustus 2022 om 09:54
Quote:
Dat had niet het gewenste effect, want de heuvelachtige koers eindigde in een sprint van een flink uitgedund peloton

Niet? Of juist wel?

1
Stabanger 29 augustus 2022 om 10:43

“langzaam aan terugkeert” ??

0
Dikke Kater 29 augustus 2022 om 11:00

Zijn vorm is nooit weggeweest. Het is een bijzondere.

0
meqadon 29 augustus 2022 om 11:04

Waarom zat van aert de hele finale geïsoleerd in een peleton dat nog uit meer als 50 man bestond?
Ah nu zie ik het… hij had de zwakke knechten ter ondersteuning waarmee hij het de vorige jaren ook moest doen.

-3
Zwarte panter 29 augustus 2022 om 16:01

Hij is zo goed dat hij naast kopman ook de rol van de knechten invult

0
Maarten_85 29 augustus 2022 om 18:46

Een insider in het peloton zag hem zelfs de bidonnen halen voor zijn ploegmaats. Sommigen beweren zelfs dat het kopwerk van zijn ploegmaats slechts een zinsbegoocheling was. In werkelijkheid deed hij ook dat gewoon zelf…

0

Headlines

Populair

Materiaalzone