Wout van Aert na monumentale zege: “Ik heb er geen woorden voor”

zaterdag 8 augustus 2020 om 18:54
Wout van Aert na monumentale zege: “Ik heb er geen woorden voor”

foto: Cor Vos (archief)

Wout van Aert won vorige week al op indrukwekkende wijze Strade Bianche, maar de renner van Jumbo-Visma boekte vandaag de grootste zege uit zijn carrière. De Belg won Milaan-San Remo na een spannende finale. “Ik kan het niet geloven! Ik ben echt superblij.”

Van Aert begon samen met titelverdediger Julian Alaphilippe aan de laatste kilometer in finishplaats San Remo, nadat beide renners wisten weg te rijden op de Poggio. Van Aert bleek op de Via Roma net iets sneller dan zijn Franse tegenstrever. Het is voor de 25-jarige renner zijn eerste zege in een monumentale klassieker.

“Om zo te beginnen aan het tweede deel van het seizoen is echt fantastisch. Ik win gewoon twee grote wedstrijden op rij.” Van Aert moest op de Poggio alle zeilen bijzetten om Alaphilippe te volgen. “Ik dacht alleen maar aan aanhaken. Dat lukte eigenlijk niet, aangezien hij al vroeg versnelde en ik van ver moest reageren.”

“Ik kon vrijer koersen, maar ik had gelukkig ook de benen van vorige week”
“Ik moest na mijn reactie weer passen, maar ben gewoon doorgegaan aangezien het gat met de rest daar was. Julian speelde het in de finale erg goed. Hij liet mij op kop rijden. De achtervolgende groep wist nog bijna terug te keren. Het was moeilijk om het juiste tempo te rijden en ook nog de sprint te winnen. Ik won uiteindelijk met een half wiel voorsprong.”

“Zo’n koers winnen met mijn familie in de buurt, dat is het mooiste wat er is. Dat maakt deze overwinning extra mooi. Iedereen weet dat ik graag mijn familie rond mij heb en ook emotioneel ben na zo’n zege. De overwinning van vorige week zorgde ervoor dat de druk eraf was. Ik kon vrijer koersen, maar ik had gelukkig ook de benen van vorige week.”

Dit artikel delen:

30 Reacties

Franco Ballerini 8 augustus 2020 om 19:06

En dan straks knechten in de Tour, zonder voor je eigen kansen te gaan. Dat kan je van een renner van dit kaliber niet vragen.

Kelder is de Man 8 augustus 2020 om 19:09

Jawel.. daarom is het een teamsport.

Deel Koeper 8 augustus 2020 om 19:14

Zie je toch vaker, dat de klassieke renner in een grote ronde in dienst rijdt van de ronderenner. Jammer genoeg is het veel zeldzamer dat de ronderenner eens iets terug geeft. Een Dumoulin zie ik dat nog wel doen, maar van het schansspringertje verwacht ik dat niet.

adelaarvanantwerpen 8 augustus 2020 om 19:17

Ja al is Van Aert veel meer dan een klassieke renner. Hij zou echt mee kunnen doen voor de groene trui.

Titaantje 8 augustus 2020 om 20:01

Cancellara deed dat ook zonder morren, dat was ook geen kleine jongen.

Domestique 8 augustus 2020 om 21:00

Idd, en is dit de natuurlijke opvolger van Canc? Wellicht nog net iets minder power maar iets snediger aan de meet. Dat van dat beter klimmen valt m.i. nog te bezien…

Mario de Vries 8 augustus 2020 om 21:56

@Titaantje, zonder morren of zonder motor? :D

Murcia 8 augustus 2020 om 19:13

Lijkt mij geen schande om voor Primoz te knechten, die lijkt ook wel een aardige vorm te hebben. En wie weet? Er kan best een etappe komen waarbij hij toch wel een kansje ziet en dat hij juist door tactisch ploegenspel ook nog een etappe kan winnen. Ik las overigens dat dit seizoen van Wout in een docu wordt vastgelegd. Die hebben nu al meer dan genoeg materiaal.

Hollow Knight 8 augustus 2020 om 19:16

Als Belg vind ik het niet zo erg dat hij moet knechten in de Tour, zolang hij maar leider kan zijn in alle klassiekers.

Ik zie hem overigens wel nog een Tour etappe winnen dit jaar.

Murcia 8 augustus 2020 om 19:22

Dat leiderschap staat nu niet meer ter discussie, Hij is in de klassiekers de man van de ploeg en ik vermoed dat hij een grote inspraak zal krijgen in de klassiekerkern om hem heen in de komende seizoenen. Mijn felicitaties ook aan alle Belgen, want jullie kunnen de komende jaren heel wat feest gaan vieren met alle kwaliteit die jullie meebrengen in het huidige peloton.

Mario de Vries 8 augustus 2020 om 21:59

Die mag in de Tour echt wel voor een etappe gaan hoor. Maar ik vraag me af of het realistisch is dat hij nu al in zo’n topvorm is, zich helemaal leeg moet gaan rijden in de Tour, om dan ook nog top te zijn straks op de kasseien? Dat ken toch niet?

miguelon 8 augustus 2020 om 19:29

Kan niet anders dan dat MVDP zich nu op z'n minst toch eens serieus in de haren zal krabben. Hij domineert WVA de voorbije vijf jaar in het veld, maar nu het serieus om de knikkers begint te gaan op de weg lijkt hij maar niet te kunnen wat Wout kan. De AGR 2019 was een huzarenstukje maar is nu toch ook alweer anderhalf jaar geleden en het lijkt maar geen bevestiging te krijgen. Wout daarentegen stak zijn neus de voorbije jaren een paar keer voorzichtig aan het venster in de Strade en in Vlaanderen en Roubaix (zoals Mathieu deed) om dan in juni vorig jaar echt door te breken, zwaar te vallen, een jaar te revalideren om sterker terug te keren. Het hoeft helemaal niet zo erg te zijn voor Mathieu, maar willen of niet, de parallel wordt getrokken (ook door mensen die beweren het niet te doen, die twee zijn nu eenmaal even oud en leggen een haast identieke carrièreplanning voor de dag). Er zullen vragen gesteld worden, er zal in de haren gekrabd worden, zeker omdat MVDP door haast iedereen als favoriet gezien werd niet alleen voor de twee voorbije koersen, maar ook op het WK vorig jaar, waar het in deze drie laatste grote koersen voor Mathieu maar niet lijkt te lukken, slaagt Wout erin de verwachtingen te overtreffen.

Murcia 8 augustus 2020 om 19:38

Ik denk dat het verschil toch in de totale ploeg zit. Niet alleen de ploegmaats al word je gewoon beter door te trainen en wedstrijden te rijden met Primoz, Tom, Dylan, Tony of Jos etc, maar ook de trainers en rest van de staf is absolute top.
Xandro Meurisse vertelde onlangs dat hij vorig jaar in hetzelfde hotel zat als Jumbo tijdens de Dauphine en zijn ogen niet kon geloven qua professionaliteit. Hoe goed Alpecin Felix ook is als ploeg daar kunnen ze (nog) niet aan tippen.
Verder heeft Wout in principe zijn keus al gemaakt. Hij is wegrenner en doet het veldrijden erbij. MVDP wil nog altijd schaken op diverse borden. Maar het seizoen is nog lang en misschien praten we in oktober al over een winnende Matthieu.

Kelder is de Man 8 augustus 2020 om 19:38

Wat een verhaal man.. Tis de waan van de dag. M komt wel weer bovendrijven en reed vandaag ook gewoon mee voor de knikkers.

Hollow Knight 8 augustus 2020 om 19:43

Ik denk dat het verschil in de begeleiding zit. WVA rijdt voor een top team die alles heel wetenschappelijk benaderen terwijl MVDP voor een pro-continentaal ploegje rijdt die maar wat aanmodderen.

Verleden jaar ging WVA vlak voor de Dauphiné voor het eerst op hoogtestage en dat heeft zijn vruchten afgeworpen.

Niet vergeten dat MVDP nog steeds 3 disciplines combineert terwijl WVA het bij 2 disciplines houdt.

Ik zie MVDP nog veel grote koersen winnen hoor, ook dit jaar, dus ik maak me weinig zorgen.

Deel Koeper 8 augustus 2020 om 19:46

Van der Poel zal er wel gewoon staan tijdens de kasseienklassiekers.

Verschil lijkt me momenteel het mentale. Als het niet helemaal volgens plan gaat, dan lijkt Van Aert daar toch iets beter mee om te kunnen gaan dan van der Poel. Wout kraakt vaker, maar breekt niet snel. Mathieu kraakt heel zelden, maar als dat gebeurt, dan breekt het meestal ook meteen.

Met niet volgens plan bedoel ik dan geen valpartijen of iets dergelijks, maar wanneer hij niet met de pedalen kan spelen en hij zijn wil niet kan opleggen.

Sammysosa 8 augustus 2020 om 19:48

Dagkoersen jongens. Als (big if!) Mathieu de RvV wint liggen de kaarten weer anders, als Evenepoel op 8km van de top van de Stelvio genadeloos wordt gelost door Carapaz liggen de kaarten weer anders, als Pogacar door het ijs zakt en geen top 10 rijdt in de TdF liggen de kaarten weer anders. Voor nu, er steken jonge knapen hun neus aan en in het venster, ik kan niet wachten op de komende jaren in ieder geval!

miguelon 8 augustus 2020 om 20:01

@Kelder is de man, dat deed hij niet, dat waren Alaphilippe, WVA en Matthews, iemand anders zou vandaag niet gewonnen hebben.

Wradley Biggins 8 augustus 2020 om 21:04

Voor MvdP misschien niet slecht dat hij de tour niet rijdt, hij kan in alle rust terug opbouwen naar RVV en PR. Ik zie hem nog altijd een grote koers winnen dit jaar!

Barry Batsbak 9 augustus 2020 om 00:37

Tegen Ketonen-Woutje is momenteel geen kruid gewassen. Ook niet als het van het patat-vretende gevaar uit Kapellen komt. Het is heel eenvoudig; Wout en zijn begeleiding gaf vooraf aan dat hij nog nooit zulke wattages heeft getrapt, Mathieu gaf aan dat anderen meer kans maakten op winst. Beiden hadden gelijk. Wie Van der Poel momenteel als topfavoriet bestempeld, voor welke koers van dit moment dan ook heeft weinig begrepen van periodisering. Ongeacht de krachtsverhoudingen van 2019, die doen nu gewoon niet ter zake. Wout zal voorlopig nog wel een paar koersen winnen want hij is messcherp, Mathieu zal voorlopig nog niet om de knikkers meedoen maar die staat wel weer op naarmate het jaar vordert en de temperaturen weer dalen samen met het gebladerte.

miguelon 8 augustus 2020 om 19:59

@sammysosa, dat is natuurlijk een heel ‘als’ verhaal, wat ik beschrijf zijn de feiten van het voorbije anderhalf jaar, gevolgd door de conclusie dat Mathieu zich in de haren zal krabben, punt.

Domestique 8 augustus 2020 om 21:09

VDP is momenteel duidelijk nog niet op het niveau van vorig voorjaar. Maar waar velen dachten dat dat nog maar een voorsmaakje was van wat ons te wachten stond, kan het even goed zijn superjaar geweest zijn…

De toekomst zal het uitwijzen. Misschien is Matje gewoon minder een man voor in de hitte of moet hij nog naar zijn beste vorm toegroeien na een voor hem ongezien lange break.

Rob Oele 8 augustus 2020 om 21:10

Tja met MVP loopt het plots door Corona heel anders. Vergeet niet dat hij op de OS in Tokio grote kans had om afgelopen juli goud op de mountainbike te winnen. Dat is allemaal in de war gestuurd maar dat was zijn grote doel voor 2020. Dan toch maar een andere planning c.q. trainingschema maken terwijl WVA relatief ongestoord aan wederopbouw met een topteam en toprenners kon werken na zijn vreselijke val. Die is er fris en supersterk uitgekomen. Mocht het zo zijn dat Matthieu zijn doelen zoals de OS moet bijstellen/cancelen dan zou hij er denk ik toch goed aan doen naar net zo’n topploeg als Jumbo of Ineos te verhuizen om het maximale uit zijn potentie als wegwielrenner te halen; ik denk dat Alpecin wat dat betreft toch niet aan dat superhoge niveau lan tippen.

Michelangelo 8 augustus 2020 om 21:23

Laten we niet te snel oordelen. Er zijn meerdere renners die na de corona pauze niet echt het vooraf verwachte niveau halen.

Ik denk ook niet dat VDP als een drol in de rondte rijdt. Maar hij is niet zo snedig als vorig voorjaar.

Ligt dat aan de ploeg? Dat kan, maar is misschien ook een te makkelijke conclusie. En daar staat tegenover dat hij bij zijn huidige ploeg kan doen wat eigenijk bij geen enkele world tour ploeg zou kunnen, namelijk de unieke combinatie van veldrijden, MTB en wegwielrennen.

Ik denk dat VDP en de mensen om hem heen prima keuzes kunnen maken. En misschien is dat wel ooit de overstap naar een World Tour ploeg, juist om de redenen die jij noemt. Ik heb in ieder geval vertrouwen dat hij gewoon de keuzes maakt die hem het beste passen (gelukkig luistert hij niet naar de gemiddelde flitser hier ;-)))

Michelangelo 8 augustus 2020 om 21:18

Ik heb al vaak gezegd: WvA zit op zijn plek bij TJV. Goede begeleiding, en een niet te onderschatten rol van zijn ploeggenoten. De ploeggenoten die hem bergop tot een betere renner hebben gemaakt door samen met hem bergop te trainen. En ja, dezelfde ploeggenoten voor wie hij in de Tour zijn ballen eraf moet gaan rijden om ook hún droom waar te maken.

Hij komt over alsof hij goed in balans is op dit moment. Dat vertaalt zich in de goede vorm, de goede dingen doen in de koers, en gezien de dikke buik van zijn vrouw ook daarbuiten. En hij heeft met zijn overgang naar TJV zijn verbetenheid omgezet in vastberadenheid en vasthoudendheid. DIt maakt hem beter én sympathieker voor heel veel mensen.
Zelfs mijn vrouw (Belgische en niet echt fan van TJV :-) deelt die mening…. en vrouwen hebben doorgaans een beter gevoel voor dat soort dingen dan wij mannen.

Rob Oele 8 augustus 2020 om 21:21

En oh ja, overigens ben ik er een beetje bang voor dat Evenepoel zowel WVA als MVP (en andere klasbakken) gaat overvleugelen, zelfs in eendaagse klassiekers tenzij ze het op een eindsprint kunnen laten aankomen.

Michelangelo 8 augustus 2020 om 21:38

Ik weet niet of hij VDP of Van Aert gaat overvleugelen.

Maar wat ik wel weet is dat als DQS deze gast mee neemt naar klassiekers, dat ze hun wapenarsenaal uitbreiden. Want dit is er eentje die van ver kan vertrekken en het kan volhouden tot de streep. En daarmee zijn ploeg erachter in een zetel kan zetten.

Aan de andere kant: als je met hem mee kunt, ga dan lekker in zijn wiel zitten en kom daar niet meer uit tot 50 meter voor de streep. Want dan leg je het dilemma terug bij Quickstep: laat je je kloppen in de sprint, of laat je Evenepoel in de remmen knijpen.

Als hij gaat, ook op 60 km, dan MOET je meteen mee. En niet een knechtje erachteraan laten rijden.. Want als hij alleen weg is….

Frank V 8 augustus 2020 om 21:54

Het schijnt, maar dat hebben er nog maar een paar kunnen zien, als je in zijn wiel zit, dat je sterretjes kunt zien.

Michelangelo 8 augustus 2020 om 22:56

@FrankV,
klopt helemaal. En daarom moet je ook geen “koekenbakker” mee sturen, maar gewoon als kopman je wagonnetje aanhaken. Of in ieder geval proberen.

En als je dan als kopman nog altijd sterretjes ziet of het wiel niet kunt houden, dan is duidelijk dat je als kopman niet sterk genoeg bent. Maar je mag (afhankelijk van het terrein) verwachten dat de kopmannen in vorm op 50 km van de meet het wiel kunnen houden. Zeker in klassiekers waar slechts kort geklommen wordt en hij waarschijnlijk op een vlak stuk weg moet rijden.

Pietje Pelle 8 augustus 2020 om 21:50

Sinds MVP is gaan samenwonen, dus niet meer vanuit het ouderlijk huis onder de vleugels van Adrie, is het toch allemaal wat minder lijkt het wel.

Headlines

Materiaalzone

Populair