Wout van Aert klopt Alaphilippe in koninginnenrit Tour of Britain

woensdag 8 september 2021 om 16:46
Wout van Aert klopt Alaphilippe in koninginnenrit Tour of Britain

foto: Cor Vos

Wout van Aert heeft de vierde etappe van de Tour of Britain gewonnen. Op de steile slotmuur in Llandudno was de kopman van Jumbo-Visma net iets sterker dan Julian Alaphilippe in de sprint. Van Aert nam tevens de blauwe leiderstrui over van Ethan Hayter.

De vierde etappe ging volledig over Welsh grondgebied, over 210 kilometer van Aberaeron naar Llandudno waar de aankomst op de klim van Great Orme lag. Vanwege de lengte en de zwaarte, het parcours telde bijna 2900 hoogtemeters, werd deze rit ook wel als de koninginnenrit van de achtdaagse ronde gezien. Met Ethan Hayter als de nieuwe drager van de blauwe leiderstrui werd de koers om half elf plaatselijke tijd op gang gebracht.

Zes vluchters pakken negen minuten voorsprong
Vroeg in de koers kwam een kopgroep met zes man tot stand. Jokin Murguialday (Caja Rural-Seguros RGA), Robert Donaldson (nationale ploeg Groot-Brittannië), Nícolas Sessler (Global 6), leider in het berg- en tussensprintklassement Jacob Scott (Canyon dhb SunGod), Gruffud Lewis (Ribble Weldtite) en Ollie Peckover (Swift Carbon) sloegen de handen ineen en reden maximaal negen minuten voorsprong bij elkaar.

foto: Cor Vos

Dan namen de ploegen Jumbo-Visma voor Wout van Aert, Israel Start-Up Nation (voor Michael Woods en Dan Martin), Deceuninck-Quick-Step (voor Julian Alaphilippe en Mikkel Honoré) en INEOS Grenadiers (voor blauwe trui Hayter) de controle van de koers in handen en brachten het verschil terug naar vier minuten, met nog honderd kilometer te rijden. Daarna werd het verschil tussen de drie en vier minuten gehouden.

Op 72 kilometer van de aankomst, op de Ffynnon Eidda, gingen Marc Soler (Movistar), Thomas Gloag, die lang op weg was naar een topklassement in de Ronde van de Toekomst, en Iers wegkampioen Ben Healy (Trinity) in de tegenaanval. Op de top, met nog 65 kilometer te koersen, waren Soler, Gloag en Healy de kopgroep al tot op dertig seconden genaderd. Maar ook de grote groep reed nog maar een minuut achter de zes vroege vluchters.

Ook Yves Lampaert gaat in de tegenaanval
Soler, Gloag en Healy kwamen op zestig kilometer van de streep bij de lange vlucht. Op een niet-geclassificeerd klimmetje met nog veertig kilometer te rijden staken ook Rory Townsend en Yves Lampaert over naar de kopgroep, maar het duurde niet lang vooraleer de hergroepering met het peloton een feit was. Het bleef vervolgens onrustig in de koers op de smalle wegen van Wales en met nog 31 kilometer te gaan reden drie mannen weg.

David González López (Caja Rural-Seguros RGA), Max Kanter (DSM) en Mauro Schmid (Qhubeka NextHash) pakten meteen een mooi gaatje. Met nog twintig kilometer te rijden liet Kanter het van voren lopen, waarna González en Schmid samen voortreden. Op zeventien kilometer van de finish was echter ook hun aanvalspoging voorbij. Daarna nam Deceuninck-Quick-Step het initiatief in de wedstrijd in handen.

Titanengevecht op de slotklim
Op de eerste beklimming van Great Orme sprong Matteo Jorgenson weg en de jonge Amerikaan van Movistar pakte een mooi gat. Nog voor de slotklim werd hij echter weer bijgehaald. Daarna trok George Bennett de klim aan voor Wout van Aert, die Mikkel Honoré en Julian Alaphilippe in zijn wiel had. Op 1400 meter sprong Michael Woods weg en Van Aert sprong op het wiel. Ook Alaphilippe kon mee.

foto: Cor Vos

Met nog een kilometer te gaan versnelde Alaphilippe. Woods ging mee, en ook Van Aert kon met hangen en wurgen zijn karretje aanhaken. Na het steile gedeelte van de klim vlakte het parcours af, waardoor Hayter kon terugkeren. Ook Honoré sloot weer aan en trok meteen vol door om de sprint aan te trekken voor Alaphilippe. De wereldkampioen vocht vervolgens een fraai duel uit met Van Aert, die op de streep net de sterkste was.

Behalve de etappezege heroverde Van Aert ook de blauwe leiderstrui, die hij na de eerste dag al mocht aantrekken maar vervolgens aan Robin Carpenter kwijtraakte. Met een voorsprong van twee tellen op Hayter en elf op Alaphilippe begint hij morgen aan de vijfde rit van Alderley Park naar Warrington.

Dit artikel delen:

88 Reacties

Xevar 8 september 2021 om 16:48

Dit was wel een heel lekker muurtje zeg. Knap hoe van Aert nog wint nadat hij bijna leek te ontploffen op de steilste stroken.

En Flipje was weer ouderwets op het randje bezig in die sprint, moet toch eens leren recht vooruit te sprinten..

xistnc 8 september 2021 om 16:48

Wat een ongelofelijke boef weer, die Alaphilippe, bah. Het zal hem serieus worst zijn om een ander de hekken in te wiebelen. Dat is niet eens zo zeer het uitwijken naar rechts, maar vooral het continu zwiepen met zijn achterwiel.

Knappe zege van Van Aert en mooie ‘lead-out’ van Bennett. Het steile stuk was precies op tijd afgelopen, anders was hij gekraakt.

Wheely 8 september 2021 om 16:56

Goed ploegwerk van Squirnel ook.

Franco Ballerini 8 september 2021 om 17:05

Alaphillipe inderdaad belachelijk bezig. Bennett redelijk, maar ik denk dat van Aert vooral blij met Eenkhoorn was vandaag.

Franco Ballerini 8 september 2021 om 17:10

@Wheely: haha, ik had hem niet gelijk door anders had ik mijn reactie wel achterwege gelaten.

Verweggistan 8 september 2021 om 17:26

Uniquecorn?

Yeez 8 september 2021 om 17:56

Of hem dat echt een worst zal wezen weet ik niet. Probleem is dat het zenuwachtige rijden en gezwiep er al jaren in zit. Dat gaan ze er niet uit krijgen denk ik. Maakt het overigens niet minder fout, maar na de streep wel wederzijds respect

Willem Kieft 8 september 2021 om 19:40

Ik heb het net even teruggekeken. Hij rijdt inderdaad niet echt netjes rechtdoor, maar met deze snelheid is het niet alsof je de tegenstander dan de hekken in kwakt. Ik vind het eigenlijk allemaal wel meevallen terwijl ik altijd erg kritisch ben op Flip’s gedlapper en de sprint Badr Hari’s van DQS.

mark peeters 9 september 2021 om 08:46

Inderdaad niet heel netjes van Flip maar hij laat toch nog voldoende ruimte aan e rechterkant zodat Van Aert kan passeren. En ik heb al ergere dingen gezien, in de ronde van Polen vorig jaar bijvoorbeeld toen de ene Nederlander (Groenewegen) een landgenoot (Jakobsen) in de dranghekken katapulteerde.

Mohorietsj 8 september 2021 om 16:48

sjonge jonge IJzervreter. Zo sterk, buigen, maar niet barsten… op deze percentages!

Dan nog buitenom.. en die Woods begon er heul vroeg aan. ’t Mocht niet baten.

Petje 8 september 2021 om 16:49

Wat een rit, schitterend. Prachtige overwinning voor Wout en Jumbo

Murcia 8 september 2021 om 16:50

Wout wordt weer beter, ook op de steilste puisten nu. Wat een overwinning zeg! Klopt hier Flip en Woods. Misschien net wel of net niet leider maar een dijk van een zege met geweldig werk ook van de ploeg. Tony, Pascal en George allemaal top in hun rol.

peterwinnen 8 september 2021 om 16:50

Dit is wielrennen zoals je het graag wilt zien.

xistnc 8 september 2021 om 16:52

Nee. Dat gezwiep wil ik absoluut niet zien.

Wheely 8 september 2021 om 16:54

Erg mooi. Ik had wel graag Hayter nog binnen willen zien komen.

peterwinnen 8 september 2021 om 16:58

Tikkie overdreven Xist….het was loeistijl, dan ga je wat zwieperen. We zijn ook niet met schaken bezig, vind ik.

Mohorietsj 8 september 2021 om 17:00

peterwinnen
goed punt, sommige vergeten wel eens hoe het voelt

xistnc 8 september 2021 om 17:02

Klets niet, dit is consequent doelbewust je concullega’s hinderen.

peterwinnen 8 september 2021 om 17:04

Viel allemaal nogal mee, wat mij betreft. Je hoeft toch ook niet de rode loper uit te leggen, lijkt me. Dit is toch ook geen gewone sprint waarin je nauwgezet je lijn moest vasthouden.

Wheely 8 september 2021 om 17:07

Wout parkeert m op de meet ook bijna voor Flipje.

DuMoullemAert 8 september 2021 om 17:08

Julian Alaphilippe kijkt opzij, ziet Wout komen en gaat dan van zijn lijn af. Lijkt mij duidelijk opzettelijk hinderen.

Massimo Bataille 8 september 2021 om 17:12

Goh wordt hier toch wel weer veel te veel uitvergroot of uitgemelkt hoor.
Ziet hem idd komen ,wijkt idd wat uit. Maar laat voldoende ruimte en eenmaal Wout erover komt rijdt hij terug recht hoor.
Is het perfect rechtdoor, neen. Doet hij veel verkeerd, eigenlijk ook niet.

Wat hij wel mag leren is idd wat minder schudden met zijn fiets als hij sprint. Denk dat hij daar wel wat energie (en snelheid) mee verliest

Romāns Vainšteins 8 september 2021 om 19:08

Flip sprint gewoon zo. Die gaat zwiepen als het wat sneller naar de meet gaat, altijd al gedaan, blijft altijd. In volle aanval met of zonder groepje zwiept ie ook. Ik heb er geen enkele moeite mee zelf.

Killco 8 september 2021 om 20:40

Zwiepen is wat anders dan van weghelft veranderen

Wim Kruithof 8 september 2021 om 21:59

Romans, begrijpelijk dat jij er geen moeite mee hebt, jij hoeft er ook niet langs en hebt een affiniteit met ‘schoffies’.

Ik vind het naar. Maar zolang niemand schade oploopt, kraait er geen haan naar, binnen wielrennen.

Michelangelo 8 september 2021 om 22:17

Alaphilippe is de chouchou van Romans. Is inmiddels algemeen bekend, en die kan niet veel verkeerd doen bij hem.
En daarnaast is Romans ook al jaren fan van het ruigere wielrennen. Wat duwen en trekken, af en toe wat bloed op de straat, dat hoort allemaal bij het ideaalbeeld van een wielerwedstrijd in “vainsteins-style”. Want het zijn volgens hem immers allemaal doorgensnoven knaapjes in strakke pakjes op veel te snelle fietsjes, die alles mogen doen en laten om te winnen. Veiligheid in de koers is voor deugmutsen!

Dus hij is gewoon heel consequent in zijn opvattingen…. en zolang het hele wielrennen vol zit met vainsteins-en, zal er weinig verbetering volgen op het gebied van veiligheid.

Romāns Vainšteins 8 september 2021 om 22:40

Ik blijf gewoon bij de stelling dat er sowieso al wat mis met je mis ergens als je überhaupt een racefiets ter hand neemt en daar nog een goede zwik losse steekjes bijzitten om het moment dat je gaat koersen. Wielrennen is gevaarlijk en blijft dat ook, met name wanneer je de besten ter wereld op het beste materiaal en in de beste vorm afvuurt.

In zo’n peloton heb je dan veel verschillende types waaronder (relatieve) roekelozen, angsthazen, onhandigen, juist zeer behendige, bijzienden etc etc etc. De diversiteit en onberekenbaarheid van zo’n peloton gaat me vele malen meer aan het hart dan dat iedereen dermate respectvol en kundig opgevoed wordt dat de rauwe randjes er helemaal vanaf gehaald worden.

Elke coureur weet en accepteert dit, anders waren ze er nooit gekomen.

Overigens geldt die diversiteit ook voor fora wat mij betreft hé. Als ik stel ‘let it be’ mag er ergens aan de andere kant ook een genuanceerde bibbervingerzwaaier staan die de ukkieslakjes van strooizout voorziet.

Wim Kruithof 9 september 2021 om 08:21
Quote:
Overigens geldt die diversiteit ook voor fora wat mij betreft hé. Als ik stel ‘let it be’ mag er ergens aan de andere kant ook een genuanceerde bibbervingerzwaaier staan die de ukkieslakjes van strooizout voorziet.

Dus het mag er zijn… om vervolgens te veroordelen met 'bibbervingers' en 'ukkieslakjes'. Je hebt een bijzondere zienswijze Romans.

mark peeters 9 september 2021 om 08:48

Niet netjes van Alaphilippe maar collega-renners maken er geen probleem van. Ook Van Aert niet. Hij zwiept en wijkt af van zijn lijn … maar laat aan de rechterkant toch voldoende ruimte zodat Van Aert hem kan passeren. Veel geblaat voor niks …

mark peeters 9 september 2021 om 08:50

@Vainsteins: Alaphilippe is natuurlijk een renner van DQS en die ploeg is niet zo populair op dit (Hollandse) forum.

Romāns Vainšteins 9 september 2021 om 11:38

‘ Je hebt een bijzondere zienswijze Romans. ‘

Spreek ik dan ergens tegen dergelijk gedrag graag met de grond gelijk te maken?

Wim Kruithof 9 september 2021 om 12:23
Quote:
Ik heb er geen enkele moeite mee zelf.
Quote:
De diversiteit en onberekenbaarheid van zo’n peloton gaat me vele malen meer aan het hart dan dat iedereen dermate respectvol en kundig opgevoed wordt dat de rauwe randjes er helemaal vanaf gehaald worden.
Quote:
‘ Je hebt een bijzondere zienswijze Romans. ‘

Spreek ik dan ergens tegen dergelijk gedrag graag met de grond gelijk te maken?

Ja.

Maar het ging er mij om dat je zegt dat een andere zienswijze er zijn mag 'let it be' maar vervolgens deze wel veroordeelt. Dat is paradoxaal.

Wheely 8 september 2021 om 16:52

Prachtig parcours. Wat kun je daar mooie wedstrijden organiseren zeg.

Petje 8 september 2021 om 16:52

Alaphilipe weer zeer onsportief, bah.

Jean Dumas 8 september 2021 om 16:53

wauw wauw wauw, de mooiste finishstrijd van het jaar.

martini151 8 september 2021 om 16:54

Alaphillipe houdt meer dan genoeg ruimte voor van Aert. Niet helemaal rechtdoor, maar ook niet echt gevaarlijk toch?

Mohorietsj 8 september 2021 om 16:58

Lepe coureur en dat bespaart ons achteraf ook dat obligatoire, valse, handshake #congratulationz #fairplay gedoe.

Maar als de jury hem terug naar de 10de of laatste plaats heb ik er ook geen problemen mee hoor. Uit koers vind ik net wat doorslaan toch?

lapras.ice 8 september 2021 om 17:05

Finish wordt breder op het einde anders was het maar nipt geweest

DuMoullemAert 8 september 2021 om 16:54

Prachtige zege voor Wout van Aert.
Julian Alaphilippe gewoon uit de koers zetten, walgelijke wielrenner.

martini151 8 september 2021 om 16:55

Hayter op 8 seconden, dus van Aert pakt de kop

Wheely 8 september 2021 om 16:56

Dubbelslag Wout idd!

Marik 8 september 2021 om 16:58

Hele knappe finish van Wout, wat een slotmuur zeg. Altijd heerlijk om zo’n finishmuur te zien. En Flipje zal het heus niet elke keer expres doen, maar dat scheve gezwiep is wel enorm irritant voor de andere renners.

Alfons Haavers 8 september 2021 om 16:59

Van Aert lekkah, showing what’s what. Zakt straks als topfavoriet af naar Leuven.

Pascal Mortier 8 september 2021 om 16:59

Prachtige overwinning van Wout, door een muur gegaan en dan Julian in de laatste 20 meter geremonteerd. (waarbij Julian wel degelijk van zijn lijn afwijkt).

Wout met recht en rede kopman nr. 1 voor het WK lijkt me.

Ere wie ere toekomt: mooi werk van Ballerini in de jacht op de vluchters!

martini151 8 september 2021 om 17:00

Ze noemen Wout steeds dé grote favoriet voor het WK, dat is alleen als Mathieu en Pidcock niet meedoen neem ik aan? Anders zijn er in mijn meerdere grote favorieten

Mohorietsj 8 september 2021 om 17:02

Ladagnous favoriet? Dat zou ik toch niet durven stellen.

lapras.ice 8 september 2021 om 17:06

Die doen gewoon mee hoor, maar ik snap wel dat van Aert topfavoriet is

Jean Dumas 8 september 2021 om 17:08

Wout is de grote favoriet als het aankomt op een sprint met klassiekerrenners (Sagan, Flip). Ik ben echter niet helemaal zeker of Leuven zwaar genoeg is om de pure sprinters te lossen.

Den Izzy 8 september 2021 om 18:26

Wees maar gerust dat leuven zwaar genoeg is om pure sprinters te lossen.

Van a’pen tot leuven ok, maar eens ze daar zijn is er letterlijk geen 2 meter plat.

Quintenri 8 september 2021 om 18:49

Ook al worden de pure sprinters niet gelost (normaal lossen ze wel), dan nog klopt Van Aert ze wel na 250+ km.

zietemgaan 8 september 2021 om 19:35

VDP inderdaad, maar hij moet zijn conditie nog helemaal weer opbouwen, waar Van Aert in topvorm zit. En Pidcock? Wat is het argument om hem op dit moment naar voren te schuiven?

wilbertdh 8 september 2021 om 17:00

Prachtige finish! Maar ik vraag me toch af waarom Ineos niks met Dennis probeerde, Hayter kwam duidelijk te kort waardoor ze nu de trui + goede uitgangspositie kwijt zijn

Rendo 8 september 2021 om 17:01

Niet de grootste wedstrijd, maar wel een grote strijd. Knap dat Wout het ook hier kan afmaken, tegen 2 specialisten. Bravo

bilthoven 8 september 2021 om 17:05

Wat een spectaculaire finish! Wout een verdiende winnaar en wat een mooie Ronde is dit!!!!!!

De Cabybara van de Conradkade 8 september 2021 om 17:08

Mooi slot hoor!

Verder heb ik zelden kritiek hier op de nieuwberichten, maar dit stuk is toch wel heel matig. Ipv en toen… en toen… en toen… wordt er nu heel vaak daarna… daarna… daarna… gebruikt.

Murcia 8 september 2021 om 17:09

Nog even een vraagje namens Traksel, waar is Eddie Dunbar geëindigd? En nu we toch bezig zijn vraag ik me ook af of Ethan nu graag Heater wordt genoemd. Hij is geen terras verwarmer.

Marik 8 september 2021 om 17:10

Traksel noemt hem de hele week al Heater, heel bijzonder idd.

Franco Ballerini 8 september 2021 om 17:19

Op elke twee woorden zegt Traksel er al jaren minimaal één verkeerd, dus dat mag geen verbazing meer wekken.

Wheely 8 september 2021 om 19:14

Hoe heet Ethan Bobbie? (Hier is je ezelsbruggetje, geen dank)

Reiger 8 september 2021 om 17:10

Heeft Patje dat onsportieve gezwiep van zijn kopman al veroordeeld?

Marik 8 september 2021 om 17:11

Sterker nog, Flip is in een speciale blauwe cel gestopt, alwaar hij de hele nacht op water en brood moet blijven.

Reiger 8 september 2021 om 17:14

Dan is het goed. Zit hij in de wijnkelder van Patje?

Jean Dumas 8 september 2021 om 17:12

De hoofdfoto van dit artikel wil ik hebben.

Reiger 8 september 2021 om 17:17

Volgens mij kun je die gewoon bestellen bij Cor Vos. corvospro.com

Jean Dumas 8 september 2021 om 17:26

Thx Reiger, mooie site. Foto’s van de dag staan er al op, zoals deze. http://www.corvospro.com/preview.aspx?VIEW_OFFSET=4&CATEG=

Reiger 8 september 2021 om 17:36

De link werkt niet bij mij Jean. Maar het is echt een leuke site waar je geweldige foto’s kunt vinden en bestellen van je favorieten.

TeamNL 8 september 2021 om 17:47

Wout van Aert, wat een fenomeen!

Alaphilippe, wordt tijd dat hij eens uit een wedstrijd wordt gezet vanwege zijn gezwiep.

Chippen 8 september 2021 om 17:58

zie echt niet wat er mis is met de sprint van alafpolak

Cintu 8 september 2021 om 20:29

Ik ook niet. Hij wijkt uit, maar laat volgens mij wel genoeg ruimte.
Als je de beelden van na de finish bekijkt (oa op Sporza te zien), dan zie je ook dat beiden echt wel tot het uiterste gegaan zijn. En dat voor “slechts” een ritje in de ronde van Groot-Brittanië. Heerlijk om te zien. Als je zo diep gaat, kan ik mij voorstellen dat het moeilijk wordt om mooi op één lijn te blijven rijden.

Michelangelo 8 september 2021 om 20:40

Benieuwd of jullie dezelfde mening waren toegedaan als Wout het niet had gered in de sprint… als ie 10 cm tekort kwam?
Ik ben van mening dat de sprint weliswaar niet gevaarlijk is, maar wel gewoon onreglementair. En eigenlijk zeg je dit zelf ook, namelijk door te stellen dat hij "afwijkt van zijn lijn".

En in dit opzicht is Alaphillipe een recidivist, ook deze sprint was het bewust proberen op te vangen van de opponent. Net als in LBL. Waarbij het toen wel degelijk gevaarlijk was, en bijna leidde tot een valpartij van Pogacar en Hirschi.

Cintu 8 september 2021 om 21:33

Ja hoor.
Bij een sprint met twee kan proberen opvangen, al dan niet bewust, wat mij betreft perfect door de beugel. Op voorwaarde dat je genoeg ruimte overlaat aan de andere om te passeren en het uitwijken niet te bruusk gebeurt.
Deze sprint is volgens mij niet te vergelijken met die van vorig jaar in Luik. Daar is hij toen wat mij betreft terecht gediskwalificeerd, omdat hij wel heel bruusk en meermaals van richting veranderde.

Chippen 8 september 2021 om 22:16

als van aert niet wint, dan zou het enige verschil zijn dat van aert niet wint, dat verandert niets aan mijn mening over de sprint van alaphilippe

ik zie wat ik zie en trek daar een conclusie uit. ik weet dat sommigen beginnen met een conclusie en dan alleen dingen willen zien die daarin passen, maar dat probeer ik toch te vermijden

Michelangelo 8 september 2021 om 22:32

@Cintu, Chippen.
Als je volgens de reglementen rechtuit moet sprinten, en jullie komen allebei tot de conclusie dat Alaphillipe duidelijk afwijkt van zijn lijn, hoe kun je deze sprint dan toch zien als reglementair? Dat is toch ergens vreemd? Ongeacht wie er uiteindelijk wint…

@Cintu, dat het voor jou door de beugel kan zou er voor een jury niet toe moeten doen. Die moeten toetsen aan de reglementen, en niet aan jouw mening…

  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone