Wout van Aert: “Je moet niet wachten op superbenen, maar ze afdwingen”

vrijdag 1 januari 2021 om 16:57
Wout van Aert: “Je moet niet wachten op superbenen, maar ze afdwingen”

Van Aart in actie in Baal - foto: Cor Vos

Wout van Aert moest vandaag tijdens de eerste cross van 2021 genoegen nemen met een tweede plaats. De renner van Jumbo-Visma moest zijn meerdere erkennen in Mathieu van der Poel en spreekt na afloop van een mindere dag. “Het was vandaag niet fantastisch. De laatste twee rondes had ik een redelijk goed gevoel, maar toen was de koers eigenlijk al verloren”, vertelt hij in het flashinterview.

Ondanks zijn mindere vorm, maakte hij in de slotfase verbeten jacht op koploper Van der Poel. “Ik probeerde vandaag gewoon te winnen. Als je in elke cross waar je benen minder zijn geen moeite meer doet, dan schiet er weinig over. Je moet niet wachten op superbenen, maar ze afdwingen”, legt hij uit.

Van Aert slaagde er in de finale niet in om Van der Poel nog bij te halen. “Ik heb vandaag mijn best gedaan tot aan de finish. Ik verloor teveel tijd in de ronde waarin Mathieu weg reed. Ik had wat schakelproblemen”, geeft hij als verklaring.

Zijn grote doelen (het BK en het WK) liggen later deze maand. “Die zou ik graag allebei willen winnen”, legt hij uit. “Ik heb deze week niet honderd procent getraind in doel van deze cross. Dat bekoop ik misschien een beetje”, geeft hij toe.

Van Aert op weg naar plek 2 – foto: Cor Vos

“Hoop dat de combinatie Tour/Spelen haalbaar blijft”
Voorafgaand aan de cross sprak Van Aert zich uit over het nieuws dat er mogelijk een quarantaineplicht komt voor de Olympische Spelen in Tokio. “Ik probeer er niet teveel mee bezig te zijn”, geeft hij toe. “Er wordt hard geroepen, maar de berichten spreken elkaar tegen. Ik hoop alleszins dat de combinatie haalbaar blijft. We zullen het zien.”

Hij constateert dat de situatie nog onduidelijk is. “Het lijkt me onwaarschijnlijk dat het zo gaat blijven. Niet alleen het wielrennen is slachtoffer. Twee weken vastzitten op een hotelkamer lijkt mij ook niet de uitgelezen voorbereiding voor een atleet. En wanneer je wel buiten mag trainen, is het geen quarantaine meer. Veel vragen zijn nog onopgelost,” stelt hij vast.

Van Aert hoopt dat hij niet hoeft te kiezen. “Ik zou de Spelen niet graag laten liggen”, geeft hij toe. “Maar ik heb ook te maken met ploegbelangen. En in tegenstelling tot Mathieu (van der Poel, red.) ben ik niet al vier jaar naar de Spelen toe aan het werken. Maar ik ben zeker ambitieus. Ik hoop dat het allebei haalbaar is. Maar we zullen pas plannen maken als dat het geval is en er nu nog niet mee bezig te zijn.”

Geen Bianchi meer op de fiets – foto: Cor Vos

Overgespoten fiets
Van Aert reed in Baal op een crossfiets met daarop de naam van zijn ploeg. “Een zwart-gele fiets die heel erg lijkt op de fiets waar ik vorige week op reed”, grapt Van Aert. Cervélo, de nieuwe fietsensponsor van Team Jumbo Visma, heeft immers nog geen competitieve crossfiets gereed. “We zijn bezig met de ontwikkeling ervan. Ik denk dat het verstandig dat ik met betrouwbaar materiaal aan het jaar begin. Daarom die keuze”, legt hij uit.

Dit artikel delen:

9 Reacties

Murcia 1 januari 2021 om 17:02

Op het BK kan hij de status van topfavoriet niet ontlopen al is het afwachten of Pauwels een mooie combine tegen hem gaat opzetten. Verder een goede analyse waarbij ik vooral de zin over het afdwingen van “superbenen” mooi vind. Je kunt door je manier van rijden jezelf herpakken. Maar je merkt aan alles dat het BK voor hem het eerste grote doel is.

Arie den Blanken 1 januari 2021 om 17:36

De rol van het rijden in ploegverband in het veldrijden is vaak minimaal. Alleen op hele snelle omlopen met veel draaien en keren kan het een beetje meespelen.

DeGroteMolen 1 januari 2021 om 18:50

Eerder op een pinarello volgend jaar.

Lalsacien 1 januari 2021 om 19:33

@SnellePelle dus jouw wielerseizoen beperkt zich tot de Tour!!!

Lendilonus 1 januari 2021 om 20:08

Jezus wat een zure reactie, Wout mag in 9 van de 10 wedstrijden voor zichzelf rijden met de ploeg in dienst van hem en alleen in de Tour is hij knecht waar hij ook nog eens een aantal etappes voor eigen kans mag gaan. Een klassieke renner zoals hij kan in een topploeg nou eenmaal niet veel meer verwachten of je rijdt in een b-ploeg zoals Van Avermaet de afgelopen paar jaar deed met CCC maar dan is de ondersteuning in de klassiekers weer minder. Bij Deceuninck of Ineos mag hij ook niet voor eigen kans gaan want hij rijdt dan of in de trein van Evenepoel(of Bernal) in 2022 of hij is de tweede sprinter want als Evenepoel de Tour in 2022 niet rijdt, zal zeker een Bennett of Jakobsen meegaan waardoor hij in de massasprints niet voor eigen kans mag gaan. Bij Jumbo zit hij dus zeker op zijn plek, ze laten hem lekker crossen met ondersteuning in de winter en in het wegseizoen is hij in al zijn eigen wedstrijden kopman, dat jij dat als Jumbo-hater niet wil zien ligt aan jou SnellePelle.

SnellePelle 1 januari 2021 om 20:36

Als ik aan het viswater zou zitten zou ik zeggen:

Ze bijten goed!

Lendilonus 1 januari 2021 om 21:31

Je zou je levensvreugde maar halen uit het trollen van mensen die gewoon over wielrennen willen discussiëren, wat sneu zeg. Jammer dat deze mooie site de laatste tijd zoveel trollen zoals jij aantrekt, haalt de lol er toch een beetje uit.

Derierre de la course 1 januari 2021 om 22:43

@Snelle als je laatste reactie werkelijk je intentie is zou ik de redactie willen vragen je van het forum af te gooien. Ik hoop echter dat je gewoon een irritant afwijkende visie hebt.

nickdt 2 januari 2021 om 10:21

Ik heb uit betrouwbare bron vernomen dat Van Aert nooit voor die blaaskaak gaat rijden na zijn uitspraken over Groenewegen.

Headlines

Materiaalzone

Populair