Wout van Aert: “Ik kon met veel kunst- en vliegwerk rechtblijven”

maandag 31 augustus 2020 om 19:08
Wout van Aert: “Ik kon met veel kunst- en vliegwerk rechtblijven”

foto: Cor Vos

Wout van Aert leek in de slotfase van de derde etappe ten val te zijn gekomen, maar de coureur van Jumbo-Visma blijkt alleen opgehouden te zijn. “Ze vielen net voor mij. Ik kon met veel kunst- en vliegwerk rechtblijven, maar ik ben niet gevallen”, benadrukt Van Aert op de ploegsite.

“Mijn voorwiel was wel kapot en ik ben van fiets gewisseld. Ik heb verder geen schade. Ik was toch al niet van plan om mee te sprinten”, aldus de Belgische kopman, die in deze Tour meesterknecht is van kopmannen Primoz Roglic en Tom Dumoulin.

De derde etappe naar Sisteron zorgde, buiten de laatste kilometers waarin gesprint werd, voor weinig opschudding. “Het was een vrij eenvoudige etappe”, zegt Van Aert, die weinig kans dacht te maken in de sprint. “Dan moet ik het toch afleggen tegen de pure sprinters. Het was vooral een kwestie van de rit veilig doorkomen en dat is gelukt. Morgen is een belangrijke dag voor het klassement. Het zal een lange werkdag worden.”

Dit artikel delen:

44 Reacties

the student 31 augustus 2020 om 19:17

Laat Eddy het niet horen wout!

Vlinder 31 augustus 2020 om 20:01

Zeg dat wel ja. Wat liep die gisteren leeg bij Vive Le Velo. Het werd gewoon gênant. Zoveel frustratie…

girardengo 31 augustus 2020 om 21:04

Je maakt me nieuwsgierig…

Johan110 31 augustus 2020 om 21:22

Volkomen terecht. Van Aert had gisteren kunnen winnen en het geel kunnen pakken. Onbegrijpelijk dat hij dan knechtenwerk moet verrichten en niet mee kan doen voor de prijzen. Het is te gek voor woorden. Vorig jaar had Jumbo een geweldige eerste week en werd Kruijswijk ook nog derde. Er wordt nu teveel gerekend door het management. Van deze slappe hap wordt het moraal niet beter.

Johnny7 31 augustus 2020 om 21:54

Wat een complete onzin zin. Zelfs de nummer 3 van vorig jaar zou worden ingezet als knecht deze Tour maar Van Aert is te goed om te knechten? We hebben andere kampioenen zien knechten bij Sky/Ineos waardoor ze daar elk jaar de Tour winnen. Dat is nou eenmaal de enige manier. Van Aert vind het niet erg om te knechten maar in België lijkt het een groter probleem dan COVID. Stel jullie daar niet zo aan en get over it!

Johan110 31 augustus 2020 om 22:12

Ik zeg niet dat hij niet kan knechten, maar de etappe van gisteren was op zijn lijf geschreven. Dan moet hij gewoon voor z’n eigen kans kunnen rijden. Is niet zo dat hij daarna niet meer kan helpen. Hij is Alaphilippe recentelijk nog te snel afgeweest. En hou dat griepvirus erbuiten.

detac 31 augustus 2020 om 22:16

Winst strade, winst san remo en dan nog die Belgen die maar blijven zagen dat hij ook in de Tour moet koste wat kost. Gieren

Johan110 31 augustus 2020 om 22:40

Cavendish was er ook bij tijdens de Tourwinsten van Wiggins en Froome en heeft genoeg ritten gewonnen. Het gaat wel om een etappe in de Tour en de gele trui. De druk op het klassement neemt nu alleen maar toe.

LucasR 31 augustus 2020 om 22:45

JA wat een geouwehoer, hij vindt het zelf maar wat mooi om deel uit te maken van deze ploeg. De ploeg die er ook voor zorgt dat hij die openingsrit in de Dauphiné wint, en die hem absolute kopman maakt in MSR en SB. Kwiatkowski heeft SB, MSR, de Amstel en het WK gewonnen, en schikt zich ook gewoon als werker in de Ineos-trein. En daar zeurt hier helemaal niemand over. ;-)

SnellePelle 1 september 2020 om 07:36

De realiteit is dat Wout heel goed weet wat het is om de gevolgen van een val te dragen. Je merkt hier dat veel reaguurders (Johan) korte termijn visie hebben.

Die zetten liever in op een kleine rit kans met grote negatieve gevolgen door een val, omdat…. ja waarom eigenlijk? Waarschijnlijk voor hun eigen euforie. Totaal niet denkend in een breder plaatje. Niet in teamgeest. Maar puur individueel.

Stevo1 1 september 2020 om 08:45

Wat is het jammer dat een renner met de capaciteiten van van Aert als knecht rondrijdt. Net zoals het al jaren jammer is dat kwiat als knecht rijdt.
Dan kun je redeneren dat dit voor jumbo gewoon een slimme keus is, maar dat haalt dat sentiment nog niet weg. En ik snap dat dat voor belgen nog wat zwaarder weegt, wat een toprenner en die mag zijn kans niet gaan.

Ps ik heb het even over het algemeen. Op de eerste etappe na had van Aert in mijn ogen weinig kans gemaakt tot nu toe.

Vlinder 1 september 2020 om 11:41

@Stevo1 ; Natuurlijk is het begrijpelijk dat het sentiment er eventjes is, echter is het vanaf dag 1 duidelijk geweest wat de rolverdeling is voor het behalen van het uiteindelijke doel. Het is een teamdoel. Van Aert heeft er totaal geen moeite mee volgens mij. Hij kan zijn ego zo ombuigen naar het teamdoel. Dus dan denk ik; hou nu maar eens op met zeuren over iets wat al die tijd al duidelijk was. Echt een beetje peuter en kleutergedrag. Van Aert gaat hier wèl volwassen mee om. Fijne kerel. En er over blijven jammeren in de media verziekt de boel alleen maar. Lijkt me erg irritant voor van Aert als dat continu maar aangehaald wordt. Verder wordt er hier en daar aangehaald dat allebei kan. Dat Ineos (Sky) dat deed dateert van 2013. Daarna is alles volledig ingezet op het eindklassement. En met succes. Logisch dat Jumbo Visma nu ook een keer alles in het teken zet van het AK.

fietsvriend 31 augustus 2020 om 19:31

Dat ‘misschien is er vandaag een kansje voor WvA’ moet er echt nog een beetje uit bij TJV – je bent hier om de gele trui te winnen, al het andere leidt alleen maar af.

Wat dat betreft, Rowe met Bernal vandaag supersterk in de laatste 10km. Na die val brak het even en moest het door TJV toch weer dichtgereden worden – althans ik zag geen geel-zwart meer in het eerste deel vh peloton.

madeinstars 31 augustus 2020 om 19:35

Ja, aan de andere kant als Gesink daar op die manier gaat rijden, loopt iedereen weer te klagen dat ze onnodig op kop rijden.

fietsvriend 31 augustus 2020 om 19:56

Gewoon de kopmannen een adjudant in de finale. WvA bij Dumoulin blijven – zelfde fietsmaat. Martin of Jansen bij Roglic. Klimmers in dit soort finales uit het gedrang en rustig uitbollen. Sparen, sparen, sparen

Koffiemolen 31 augustus 2020 om 20:20

Volgens mij zit dat er bij TJV ook niet echt in. Meer in de Vlaamse pers.

Hollow Knight 31 augustus 2020 om 20:21

Cav won drie ritten in de Tour dat Wiggo won. Het kan heus allebei hoor.

Chippen 31 augustus 2020 om 21:08

@hollow knight

cavendish was 1 van de beste sprinters ooit, misschien wel de beste, lijkt me niet meteen een referentiepunt voor anderen

Rudie Marien 31 augustus 2020 om 21:33

Misschien wordt het morgen een beetje duidelijker of Roglic in orde is na z’n val in De Dauphine en of Demoulin terug “de oude” is. Ik heb er vertrouwen in dat het antwoord 2x positief is. Maar…..is dat niet het geval en zakken ze er door of hebben ze pech dan is het een mislukte tour. Op één kaart spelen (GC) is gewoon dom. Maar als het lukt spreekt niemand daarover natuurlijk.

Krul 31 augustus 2020 om 19:49

Ik heb nog wel moeite met de term meesterknecht voor Van Aert. Doet me denken aan Heras als knecht voor Armstrong, terwijl Heras de tour kon winnen, terwijl ik Van Aert de tour niet zie winnen. Bennett of Kuss zijn eerder meesterknechten. Of als Dumoulin knecht voor Roglic, dan heb je pas een echte meesterknecht.

Romāns Vainšteins 31 augustus 2020 om 20:00

Heras was een geweldige klimmer maar toch echt geen renner om de tour mee te winnen.

Krul 31 augustus 2020 om 20:07

Oke, Herwas was misschien geen tour winnaar, maar wint toch wel 4x de Vuelta. Het gaat mij er voornamelijk om dat men eens moet ophouden met Van Aert continu meesterknecht te noemen, terwijl het vooraf duidelijk was dat knechten zijn rol is. Bennett wint vlak voor de Tour nog de Gran Piemonte en Kuss wint een etappe in de Dauphine. Dat zijn naar mijn mening betere ‘meester’ knechten.

Hollow Knight 31 augustus 2020 om 20:19

Rare logica.

Alsof enkel klimmers “meesterknechten” kunnen zijn. Genoeg scenario’s waar WVA enorm nuttig kan zijn voor het team. Veel meer scenario’s dan een Bennett of Kuss eigenlijk.

Romāns Vainšteins 31 augustus 2020 om 20:25

Ik vind zelf de term luxeknecht ook beter. Je zou maar de luxe hebben om zo’n veelzijdige, sterke en handige coureur puur in dienst en op kop kunnen steken, dat is geweldig.

Borsje 31 augustus 2020 om 20:26

De ook wel gebruikte term ‘ luxe knecht‘ geeft de situatie dan ook beter weer.

-Stijn- 31 augustus 2020 om 20:40

en van Aert wint milaan san remo, strade bianche en etappe in de dauphiné dus wat is nu je punt?

Krul 31 augustus 2020 om 21:04

Mijn punt is dat meester knecht impliceert dat hij de belangrijkste knecht is, terwijl dat niet zo is. Luxe knecht is een betere benaming voor een renner van het kaliber van V Aert.

Chippen 31 augustus 2020 om 21:16

en waarom zou een klimmer de belangrijkste knecht zijn? als je bergop alleen zit, dan zijn die handiger dan van aert. als je in een vallei of in een waaierrit alleen valt, dan heb je echt wel van aert of martin nodig

de enige die je eventueel een meesterknecht kan noemen is roglic voor dumoulin of dumoulin voor roglic. voor de rest zijn kuss of bennett echt niet meer of minder belangrijk dan gesink, martin of van aert

Romāns Vainšteins 31 augustus 2020 om 19:58

‘Ik was toch al niet van plan om mee te sprinten’

Weten we Wout, weten we.

skylimit 31 augustus 2020 om 20:22

Nou is Wout van Aert een persoon met een lichte huidskleur, dan is de term meesterknecht wel toegestaan, maar mocht bijvoorbeeld Kevin Reza de meesterknecht zijn van Tom Dumoulin dan krijgt het woord meesterknecht direct een andere lading.
Dus redactie mag de term “meesterknecht” anno 2020 nog wel gebruikt worden ?

Ik heb niets met het politieke correcte gedoe en de blm-beweging in combinatie met zwarte piet. Maar als zwarte piet niet meer mag dan ook de term meesterknecht maar in de ban doen toch. Ik zwengel maar even een (non) discussie aan.

Romāns Vainšteins 31 augustus 2020 om 20:27

Reza raakt anders genoeg Coquard kwijt om dat meester- eveneens in twijfel te trekken.

Dr op en dr over 31 augustus 2020 om 20:35

Skylimit +1

LOL :))))))

girardengo 31 augustus 2020 om 21:03

Ik vraag me af in welke andere context dan het wielrennen het woord knecht nog gebruikt wordt. Vroeger was dit een vrij neutraal woord overigens, althans zonder negatieve connotaties. Maar puristen kunnen hier ernstig over struikelen.

Hollow Knight 31 augustus 2020 om 23:39

in de IT wereld wordt de terminologie Master en Slave nog veelvuldig gebruikt:

https://en.wikipedia.org/wiki/Master/slave_(technology)

Maillot à Pois 1 september 2020 om 09:55

@HollowKnight

Ook deze terminologie leidt tot problemen.
Een collega-projectleider van me heeft onlangs een kleine crisis veroorzaakt bij een Amerikaanse klant door op een meeting een technische tekening te voorschijn te halen met – inderdaad – een master en slave server. De meeting was met business mensen die niet vertrouwd waren met de terminologie. Ons bedrijf heeft een officiële ‘letter of apology’ moeten sturen en de projectleider mag er even geen meetings meer leiden om de boel te bedaren.

Titaantje 31 augustus 2020 om 22:25

Meesterknecht? Wout van Aert is gewoon 1 van de knechten. De meesterknecht is meestal de sterkste knecht bergop. Dat zou Bennett dan wsl zijn (of Dumoulin als die gaat knechten).

Tripodboom 31 augustus 2020 om 23:40

Als van Aert de gele trui had gepakt hadden ze vandaag de hele dag op kunnen rijden. Lekker een man of twee drie uitputten.

Joaquim Agostinho 1 september 2020 om 08:20

Deden ze toch al!

Paul Boudreaux 1 september 2020 om 01:39

Big difference in the mindsets of MVDP and WVA. Doubt you’ll ever see MVDP working as a servant for GC contenders on a “superteam” – or scared to sprint for the win because an injury would hurt the team. Seems like he much prefers Cross and MTB where it’s every man for himself and not all the silly team tactics. Strongest and best bike handler wins 95% of the time.

robinski99 1 september 2020 om 03:36

WVA is in a bigger team, secondly WVA is tougher on 1 on 1 vs MVDP when the going gets tough. (cyclocross)

MVDP tends to give up mentally when there are no signs things are going to improve.

Romāns Vainšteins 1 september 2020 om 07:34

Boring

Paul Boudreaux 2 september 2020 om 02:00

Robinski: Okay, MVDP tends to give up in cross when things get bad. Do you mean in the 1 or maybe 2 races he loses each year? Or do you mean in races like 2019 Namur, 2019 Koksidje, Wout’s return in 2019 where he crashed on the ramp and came all the way back, etc.? Or all the World Cup MTB races where’s he gone head to head with the greatest MTB of all-time and went way deep for 90 mins just to podium? Or do you mean road races like 2019 Flanders or AG? Yeah, MVDP isn’t tough mentally. But just talking Cross, how do you explain that he is 88-35 head to head vs. Wout if Wout is so much tougher mentally?

user5697 1 september 2020 om 10:09

Het voorbeeld van Cavendish die gewoon zijn ding deed en ook steun kreeg voor zijn ritoverwinningen en ereplaatsen in de Tour, toen zijn ploegmaats Wiggins en Froome de Tour wonnen, sluit hier definitief deze discussie. Ik herinner me nog dat Wiggins in het geel soms zelf de (voor)laatste lead-out was voor Cav.
Jumbo had gewoon beide doelstellingen kunnen combineren. Gaan voor ritwinst en geel voor Van Aert bij het begin van de Tour. Eventueel groen als de concurrentie niet zo sterk zou blijken. Nadien werken voor de kopmannen Roglic en Dumoulin. Ik blijf het herhalen. De huidige tactiek zou wel eens kunnen leiden tot een debacle. Geen ritzeges of hooguit een. En geen truien (geel en groen). Ondertussen doen de Belgische ploegen het alvast beter. Elke ritoverwinning in een Tour die misschien niet tot het einde gaat, is meegenomen.

bartp25 1 september 2020 om 10:22

Groot verschil, Cavendish was toen de absolute nummer 1 in de sprint. WvA kan een massasprint winnen als alles meezit. Daarbij kon Cavendish alleen sprinten en kwam hij de eerste beste pukkel niet over. WvA kan nog fantastisch werk leveren in de bergen. En ik blijf herhalen dat als je vol voor het geel gaat je geen bijzaken hebt, waarom denk je dat het toenmalige Sky zelfs op begeven moment Cavendish buiten de tour hield omdat het gewoon weg niet werkte.

Headlines

Materiaalzone

Populair