Tour 2019: Jumbo-Visma met debutant Van Aert naar Brussel

maandag 10 juni 2019 om 11:41
Tour 2019: Jumbo-Visma met debutant Van Aert naar Brussel

foto: Cor Vos

Jumbo-Visma heeft de acht namen bekendgemaakt die komende maand in Brussel aan de start staan van de Tour de France. Opvallende naam is Wout van Aert, die met zijn Tourdebuut een volgende stap zet in zijn carrière. Kopman in de ploeg is Steven Kruijswijk.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar!
Gravel, kasseien, modder, zand, met tassen, zonder tassen: dat zijn de thema's van de nieuwe RIDE die eind september verschijnt. Bestel nu ons najaarsnummer online en krijg hem binnen enkele dagen thuisbezorgd. Bestel hem hier

Jumbo-Visma trekt naar de Tour de France met grote sprint- en klassementsambities, zo meldt de ploeg in een persbericht. De Nederlandse formatie rekent op de rappe sprintbenen van Dylan Groenewegen en voor het klassement op Steven Kruijswijk. Beide kopmannen worden ondersteund door Mike Teunissen, Amund Grondahl Jansen, Tony Martin, George Bennett en Tourdebutanten Wout van Aert en Laurens De Plus.

Met name de naam van Van Aert is verrassend. Na zijn sterke voorjaar met podiumplaatsen in Strade Bianche en de E3 BinckBank Classic rijdt de Belg momenteel het Critérium du Dauphiné. “Wout is klaar voor de volgende stap”, zegt ploegleider Merijn Zeeman. “Hij is een versterking voor ons team. Hij reed niet teveel koersdagen en Wout heeft zich ideaal voorbereid. Na de Tour rijdt hij de Prudential Ride en daarna start de voorbereiding op het crossseizoen.”

Geen Roglič en Gesink
Lange tijd had het er alle schijn van dat ook Primož Roglič zijn opwachting zou maken in de selectie voor de Tour de France. In aanloop naar het seizoen was de Sloveen de beoogde kopman voor de Giro d’Italia, waarna hij teamgenoot Steven Kruijswijk moest gaan bijstaan in de Tour. De nummer drie en tweevoudig ritwinnaar van de Giro slaat de Franse rittenkoers dit jaar echter over.

Ook Robert Gesink is er niet bij. De ervaren Nederlander had afgelopen maand de Giro d’Italia moeten betwisten, maar een valpartij in Luik-Bastenaken-Luik besliste anders. Hij brak daarbij zijn sleutelbeen en bekken en moest onder het mes. Sindsdien hervatte hij nog niet de competitie en naar nu blijkt maakt hij ook geen deel uit van de Tourselectie.

Selectie Jumbo-Visma voor de flag-fr Tour de France 2019
flag-be Wout van Aert
flag-nz George Bennett
flag-be Laurens De Plus
flag-nl Dylan Groenewegen
flag-no Amund Grondahl Jansen
flag-nl Steven Kruijswijk
flag-de Tony Martin
flag-nl Mike Teunissen

Dit artikel delen:

93 Reacties

Jean Dumas 10 juni 2019 om 12:40

Uitstekende selectie, fijn dat Wout erbij is.

0
Sunnyweb 10 juni 2019 om 12:44

Na zijn bijna gewonnen giro zou Kruijswijk een team om zich heen krijgen. Wat is daar van over? Roglic heeft dat gekregen en Kruijswijk moet het met een halve sprintploeg doen en een klassieke renner. Rijdt niet eens meer zijn geliefde Giro. Met de vele ongelukjes in sprintetappes zal ook hier en daar iemand gaan afvallen.

De ambitie podium rijden kan hij dan wel uitspreken maar in elk geval niet op basis van een ploeg hard gaan maken. Lukt het hem dan is het vooral dankzij hemzelf en zijn klimcapaciteiten. Vorig jaar in de TDF heeft hij bewezen dat zijn giro ook geen eendagsvlieg was. Liet zich meer zien dan Roglic en koerste ervoor. Maar eigenlijk zit hierdoor heen dat Jumbo niet echt gelooft in een podium van Kruijswijk. Leuk als het lukt maar ach best als het niet lukt want we hebben Groenewegen en Roglic. Zie mijn favoriet Kruijswijk dan ook liever in een andere ploeg rijden. Hij behoort al bijna bij het meublement en zijn beste jaren zouden nu moeten zijn.

0
horsm 10 juni 2019 om 12:53

Volgens mij bieden de Plus en Bennett meer ondersteuning bergop dan Roglic in de Giro ontving. En verder heeft Kruijswijk eens aangegeven dat hij vooral behoefte heeft aan iemand die hem op het vlakke door het peloton kan manoeuvreren en vooraf kan afzetten voor een beklimming. WvA lijkt me daar uitstekend voor.

0
Koersmaniak 10 juni 2019 om 13:43

Ik denk dat SK inspraak heeft gehad in de selectie van Van Aert, gezien ze samen op hoogtestage waren.

0
koos1 10 juni 2019 om 12:48

Dat had bijna niemand zien aankomen. Dat Van Aert mee op hoogtestage was isa dus niet zomaar als voorbereiding op het verdere seizoen.

Groenewegen gaat lijkt het de sterkste trein hebben met Theunissen, Jansen, Martine n ook Van Aert kan daarbij van steun zijn. Voor Kruijswijk is met Bennett en De Plus voldoende steun.
Vraag me alleen af wie er in de vlakke etappes op kop gaat rijden om vluchters terug te halen. Enige optie lijkt dat De Plus de rol van Gesink overneemt en op kop zal moeten tijden en dan na het werken rustig sparen richting de finish.

0
Mystery Rider 10 juni 2019 om 15:33

Op het vlakke is het sowieso een combine van enkele teams om de vlucht onder controle te houden – Lotto (Ewan), DQS (Viviani), Bora (Sagan), dan hoeft Jumbo slechts 1 mannetje bij te zetten en dat kan best WvA zijn – daar wordt hij alleen maar sterker van.

0
wulu 10 juni 2019 om 12:50

Top selectie! Sprint trein op orde, Kruiswijk gaat de tour niet winnen en heeft met Bennet en de Plus genoeg ondersteuning in het hooggebergte. TJV zal nooit de koers gaan controleren zoals Ineos of knechten vooruit sturen zoals Movistar en Astana. Kruiswijk is voor het algemeen klassement een renner die in week 3 boven komt drijven door te volgen. Een aanval zoals vorig jaar naar Alpe d’Huez, zal hij niet gauw doen als hij op het podium wilt eindigen.

0
Fort 10 juni 2019 om 12:53

Verrassend maar wel leuke ploeg vind ik. De teleurstelling op het aantal Nederlanders snap ik niet zo. Als ze voldoende kwaliteit zouden hebben zouden ze er wel bij zitten. Twee Nederlandse kopmannen is toch ook prima!

Ik zie Wout t wel leuk doen. Voor zijn ontwikkeling erg slim denk ik.

0
tdola 10 juni 2019 om 12:56

Interessant en toch wel verrassend, maar is ongetwijfeld over nagedacht en met de kopmannen besproken (roglic en kruijswijk).

In de vuelta zou je volgende ploeg kunnen neerzetten wrs:
Roglic, Bennett, kruijswijk, gesink, hofstede, Roosen, vd hoorn en groenewegen.
Maar roglic of gesink eruit en naar Canada ook optie.

0
Verweggistan 10 juni 2019 om 13:08

Ik dacht al: een hoogtestage twee weken met Kruijswijk, de Dauphine rijden. Zou hij dan toch de Tour gaan rijden? Gesink en Roosen geblesseerd, Roglic uitgepierd, net als de rest van de Giroploeg. Er bleef eigenlijk maar weinig over voor de Tour. En van Aert lijkt mij zeker Tourwaardig. Leuk dat zowel hijzelf als de ploegleiding dit al wil/aandurft.
Dat ze maar drie Nederlanders meenemen vind ik niet erg, ik vind het vooral handig, qua interviews en mediaaandacht enz als de renners Nederlands spreken en dat doen 6 van de 8. (Jansen spreekt ook Nederlands en daarmee claimen we hem gewoon als halve Nederlander ;)).

0
KennyKlimmen 10 juni 2019 om 13:40

ik vind v. Aert eigenlijk ook wel een ollander….

0
Niklas 10 juni 2019 om 13:59

Wout is de Peter Vandermeersch van het wielrennen! ;-)

0
Niklas 10 juni 2019 om 13:54

Let op Van Aert in de Dauphiné! Die gaat echt niet zomaar mee naar de Tour. In mijn beleving is er al eerder rekening gehouden met dit scenario. Hij is net op hoogte geweest en kan bergop op z’n minst met de beste helft van het peloton mee naar boven.

0
Romāns Vainšteins 10 juni 2019 om 14:09

Prima selectie, zo logisch als wat.

0
Michiel De Rooij 10 juni 2019 om 14:21

Bennet reed enkele jaren geleden bijna top 10 in de TDF Bender Beach. Het is duidelijk dat je Bennet niet kent.

0
maklukzat 10 juni 2019 om 14:25

Wout van Aert scoort commercieel gezien natuurlijk ook erg goed. Jumbo wil meer bekendheid in België. Tour de France met start in België is dan een uitgelezen mogelijkheid.

0
Romāns Vainšteins 10 juni 2019 om 14:44

Wout van Aert is met name een steengoed en veelzijdig renner die je normaal gezien als 1 vd eersten er op zet vd tour. Ik hoop dat hij daar eens zijn eerste grote zege middels een ritzege grijpt.

0
west 10 juni 2019 om 14:29

Er zijn natuurlijk met de Plus, WvA en Gesink wat dingen veranderd in de selectie. En Bennett stond al sinds januari op het startformulier, maar je zou hem haast droog houden voor de Vuelta…
Kruijswijk heeft onverwacht De Plus erbij gekregen en Bennett is in deze selectie wel heel erg de zwakke schakel in de TTT. Dus als je die zou switchen voor een Powless of een Hofstede? Dan pak je wat tijd die je niet noodzakelijk weer verliest in de bergen…
Plus; je kan Roglic een “verse” Bennett geven in de Vuelta.

0
rennerske 10 juni 2019 om 14:54

Handjes samenknijpen met een renner als van Aert. Gaat de komende jaren een imposante erelijst in de grote koersen bij elkaar fietsen.

0
Mystery Rider 10 juni 2019 om 15:48

Of het wordt een Fuglsang scenario, altijd dicht bij maar vaak iemand net iets beter…ook een mooie erelijst maar onvoldoende grote overwinningen voor een super getalenteerde renner.

0
Jungle Man 10 juni 2019 om 15:09

(Te) veel steun voor eventuele sprintoverwinningen die mij echt niks boeien. Daardoor schijnbaar wat povere steun voor kruiswijk. Balen van Gesink. Die is Nl in staat een ineos trein kapot te rijden

0
HF2013 10 juni 2019 om 15:45

Jou en andere liefhebbers boeien die sprintritten wellicht minder, maar ik denk dat JV heel tevreden is met 2 ritwinsten in sprintetappes en een top-5 van Kruijswijk.
Die sprintzeges lijken met realistischer dan de top-5, dus ik kan het wel begrijpen.

Daarnaast zoals anderen zeggen ook andere teams nodig. In de sprintvoorbereiding heeft een Groenewegen veel baat aan trein, terwijl Kruijswijk in principe INEOS, Astana of Movistar kan volgen als ze het tempo bepalen.

0
rennerske 10 juni 2019 om 15:35

@ Jungle. Gesink die de Ineos-trein kapot rijdt?!!? That’ll be the day

0
tdola 10 juni 2019 om 15:44

@rennerske
Vorig jaar tour niet gevolgd?

0
Magikdatzeggen 10 juni 2019 om 16:43

Logische selectie. Gesink is nog te geblesseerd om een meerwaarde te kunnen zijn en Roglic is oververmoeid van het voorseizoen.

0
RiGHT 10 juni 2019 om 16:57

Prima selectie dit. Ik had liever Gesink ipv van Aert gezien, maar blijkbaar nog niet fit/vorm/etc.
Ook voor een ‘plan B’ met dagzeges betwisten in ontsnappingen heb je nog een prima groepje renners, en dat kan van Aert dan weer wel doen.

Fijn in ieder geval een paar Nederlandse kopmannen…

0
Ben Geerts 10 juni 2019 om 17:56

Mooi team, en voor de zwartkijkers….wat meer vertrouwen voor en in Steven Kruiswijk zou ook wel mogen. En Wout….hij bewijst nu al dat hij een topper in de ploeg is…

0
BenderBeach 11 juni 2019 om 00:40

@Aru Tour is toch echt iets anders en Bennett heeft imo geen progressie getoond sinds zijn top 10 klasseringen.

0
Witte Trui 11 juni 2019 om 11:49

Ik verbaas mij er wel over dat men Bennet ineens een slechte renner lijken te vinden, als STEUN voor Kruijswijk. Die zou zelf top 20 kunnen rijden en is echt wel een slag beter Tolhoek of Kuss. De Plus is een prima 2e klimknecht. Voor Steven een renner die hem door het peloton loodst (Wout), dan is er prima ondersteuning voor een ploeg die de koers niet hoeft te dragen. Voordeel van het toevoegen van Wout is dat Tony ook e.e.a. kan beteken voor Steven. Wanneer die vooruit zit, kan die een aardige bijdrage leveren.

0
Zenon J. 11 juni 2019 om 13:21

Prima selectie, verstandig om de nadruk te leggen op de sprintetappes met Groenewegen. Die kan er zomaar 3 of 4 winnen, bij Kruijswijk is de kans op een podiumplek en/of etappewinst beduidend lager.

0
Peter Visser 11 juni 2019 om 15:12

Als Groenewegen meedoet met de tussensprints heeft ie kans om voor de groene trui te gaan? Waar of niet waar?

0
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone