Wout van Aert: “De kansen waarop ik had gehoopt, kwamen er niet”

maandag 31 augustus 2020 om 09:21
Wout van Aert: “De kansen waarop ik had gehoopt, kwamen er niet”

foto: Cor Vos

Wout van Aert was de redder in nood van zijn kopman Tom Dumoulin, toen die in de finale van de tweede Touretappe viel. Daardoor zag de winnaar van Milaan-San Remo wel een mogelijke kans om te strijden om de zege aan zich voorbijgaan.

Zaterdag, in de verregende openingsetappe, had Van Aert al een mooie kans om zich te mengen in de strijd om de dagzege, maar was hij zijn vertrouwen wat verloren na een valpartij. Ook in de rit van gisteren zat er wel iets in, vertelde hij. “Maar ik denk dat die groep met Alaphilippe sterker was dan de rest. Dus ik had sowieso niet kunnen sprinten voor de overwinning. We zijn hier met een hoger doel en daar staan we er nog altijd heel goed voor. Dus op dat vlak mogen we tevreden zijn. Maar de kansen die ik had gehoopt te krijgen, zijn er niet van gekomen.”

Toen hij Tom Dumoulin in de finale van de tweede etappe voor zich zag vallen na een botsing met Michał Kwiatkowski, kneep de Belg in de remmen om zijn kopman te hulp te schieten. “Ik ben aangeduid als degene die zijn fiets aan Tom geeft, omdat we ook dezelfde positie hebben. Dus op het moment dat ik hem zag liggen, wist ik niet of er wat aan zijn fiets was. Uiteindelijk heb ik hem alleen moeten afduwen en bleek de fiets in orde. Ik heb nog geprobeerd om terug te komen, maar dat lukte niet. Goed dat Tom terug aansloot en verder niets heeft opgelopen.”

‘Dinsdag wordt echt belangrijk’
Voor vandaag verwacht Van Aert dat de sprinters hun kans willen grijpen. “Het is geen makkelijke etappe, maar de finale is wel recht-toe recht-aan. Wij moeten morgen zoveel mogelijk krachten sparen en vervolgens is dinsdag al de eerste aankomst bergop, dus dan wordt het echt belangrijk voor Tom en Primož. In het klassement staan ze er perfect voor en de koers komt nog niet op onze schouders. Ik denk dat het een goede uitgangspositie is. Ze zijn allebei dik in orde, dus ik denk dat de eerstvolgende afspraak dinsdag is.”

Dit artikel delen:

41 Reacties

ssj 31 augustus 2020 om 09:29

Realistisch, sympathiek en een echte teamplayer! Mooi om te zien! Hopelijk komt er deze tour nog een kans voor hem

Romāns Vainšteins 31 augustus 2020 om 09:29

Dit incident en zijn hulpvaardigheid hebben meteen al zijn meerwaarde als luxe knecht bewezen. Op je eentje terug de pedalen in en op gang komen kan net die extra tijd kosten dat je niet of met ontzettende moeite terugkeert nog los van dat de fiets ook kaduuk had kunnen zijn.

Wheely 31 augustus 2020 om 09:35

“WvA tevreden ondanks gemiste kans”

bartp25 31 augustus 2020 om 09:40

Was dus toch WvA en niet Kuss zoals eerder aangegeven werd. Dan had Kuss er zeker nog bij moeten zitten gisteren.

Romāns Vainšteins 31 augustus 2020 om 10:02

Kuss gaat als een Poels gebruikt worden. Dat is een man voor het allernaarste werk bergop, niet voor punchheuvels en kortere lopers, echt een heel specifieke renner. Ik reken ook dinsdag niet per se op hem vooraan maar zie verderop deze tour zowel als sleurhond als als vooruitgeschoven loper/paard een glansrol vertolken.

toiletduck 31 augustus 2020 om 11:01

Dit is echt (nog) niet het werk voor Kuss, eens met RV

bartp25 31 augustus 2020 om 11:07

Kan ik inkomen Romain, maar ik vond dit toch gevaarlijk wat TJV deed, als er in de afdaling iets gebeurd met een fiets van Roglic of Dumoulin is er geen knecht meer die iets kan rechtzetten/fiets kan geven. Moet ten alle tijden nog minimaal 1 knecht bij zitten.

Michelangelo 31 augustus 2020 om 09:53

Titel boven het stukje had gerust wat anders gekund. Iets in de trend van “dinsdag wordt het echt belangrijk “. Dekt de lading van hoe wva erin zit beter.

Ik zat gisteren te kijken naar vive le velo. Daar deed Eddy P, toch vaak een mooie analist, nog wat extra kolen op het groene vuurtje. Soms krijg ik het idee dat de enige Belg die snapt dat groen niet telt (en etappezeges bijzaak zijn) wout van aert zelf is.

Het zou misschien ook goed zijn van de redactie om wat anders te selecteren qua quotes voor de titel.

Maar ja, clicks is waar het om draait…

madeinstars 31 augustus 2020 om 09:58

Ik heb het idee dat José het ook wel begrijpt. Is natuurlijk ook ploegleider geweest van een Tourwinnaar, dus die begrijpt wel hoe het werkt.

Burdincurutcheta 31 augustus 2020 om 10:02

Meningen verschillen Michelangelo; misschien moet jij dat eens leren begrijpen. Van Aert met een zak bidons op zn rug doet gewoon pijn aan de ogen. Hij is de beste Belgische kans op ritwinst, dus ja, wij willen dat hij daar voor kan gaan. En ja, wij vinden groen wel de moeite.

Nelson 31 augustus 2020 om 10:08

Niet iedereen vindt Eddy Planckaert een goeie analist hoor. Verhalen uit de oude doos wat aandikken en iedereen naar de mond praten en dan hebben we het zo een beetje gehad.

Romāns Vainšteins 31 augustus 2020 om 10:21

Ik snap eigenlijk niet zo veel van de hebberigheid om van Aert een tour op eigen titel te beslechten. Hij is succesvol speerpunt in de eendaagsen, heeft als knecht voor geel nu weer een mooie nieuwe uitdaging, kan straks weer kopman zijn op de keien.. Het is niet zo dat hij anders lachend de ritten opraapt en heeft eigenlijk zijn ploeg in dienst nodig oftewel een andere ploeg die de massaspurters eraf rijdt en de punchers in toom houdt. Dat is lastiger dan je denkt en de ploegen die het kunnen hebben daar geen tijd voor vanwege hun ak mannen.

Het begint wat potsierlijk te worden om er maar over door te emmeren.

bartp25 31 augustus 2020 om 10:23

Ik ben het met Burdincurutcheta dat het niet nodig is dat van Aert in die fase bidonnen moet gaan halen, dat kan een Gesink/Martin/Grondahl ook doen. Met betrekking tot de groene trui, ja mooi tussenklassement en zeker is het mooi als van Aert die kan winnen. Maar dit jaar hebben ze echt de kans om de tour te winnen met TJV, een grotere kans gaan ze denk ik niet krijgen de komende jaren, ook vanwege het Belgische wonderkind. Dat houdt in dat WvA het groen dit jaar moet laten varen, gaat de komende jaren echt nog de vrijheid krijgen om daarvoor te strijden. Met betrekking tot ritwinst, als ik het rondeboek bekijk waren dit nou ook niet ook de beste kansen voor van Aert op ritwinst. Rit 5, 9 en 12 lijken mij de beste kansen voor van Aert, deze twee dagen moest alles meezitten voor WvA om mee te doen om de rit.

Michelangelo 31 augustus 2020 om 10:24

Burdin,
Wielrennen is een teamsport waarbij kopmannen soms knechten worden en knechten soms kopman.

Ik vind het juist prachtig om te zien dat een klasbak als wout met bidonnen sleurt, om straks in de klassiekers als kopman perfect gesoigneerd te zien worden door andere toppers.

Dát is teamspirit. En daar groei je van als ploeg én individu.

There is no “l” in TEAM!!

Michelangelo 31 augustus 2020 om 10:29

@RV,

Prima verwoord.
Ook ik geloof niet in de vanzelfsprekendheid in het wielrennen…

madeinstars 31 augustus 2020 om 10:42

Volgens mij kan WvA beter bidonnen halen als het rustig gaat in de koers, dan in de finale… als je tenminste wilt dat hij deel neemt aan de finale voor ritwinst.

Baukema Tomoulin 31 augustus 2020 om 11:09

In alle eerlijkheid moet je je maar eens afvragen wie zijn salaris betaald? Jumbo of de Belgische bevolking? Dat moet je je trouwens bij alle renners bedenken zodra een ploeg een andere keuze maakt dan ik/wij als leken thuis voor de tv. En als de situatie echt klote is dan stapt Wout echt wel op bij dit team en zoekt hij naar een team waar hij alleen kopman is. Net als Michael Matthews of Stijn Vandenbergh.

adelaarvanantwerpen 31 augustus 2020 om 13:04

Eddy Planckaert komt er vooral voor de vrolijke noot. Heel inhoudelijk is hij niet. Hij kende vorig jaar Carapaz niet eens.

Michelangelo 31 augustus 2020 om 15:35

Ik noem Eddy ook heel bewust “mooie analist” en geen “goede analist”.

Ik vind het vaak prachtig hoe Eddy dingen onder woorden brengt, de humor erin gooit, etc. Maar ik heb er dan graag een type als Sven Nys naast, die de balans brengt tussen het enthousiasme van Eddy en de realiteitszin die een analist moet hebben.

Nu moest het realisme ineens komen van de tafelgast… weet zijn naam niet maar had er geen slechte kijk op.

bartp25 31 augustus 2020 om 10:01

“Ik mocht dit weekend mijn kans gaan als dat mogelijk was, maar uiteindelijk viel de puzzel niet echt in elkaar.
Alsdus Wout van Aert zelf.
Dus iedereen kan meteen stoppen met zeuren dat hij niks mag en alleen maar moet knechten. Hij mocht dit weekend gewoon voor zijn kans gaan als er mogelijkheden waren.
En vandaag zat er ook wel iets in, maar Alaphilippe en co waren sterker. Sowieso had ik niet voor de zege kunnen sprinten.”
Was dus niet goed genoeg om mee te kunnen met Alaphilippe en dat is geen schande op dit klimmetje.

vincenzo 31 augustus 2020 om 10:04

Hoezo stelt dit artikel dat Van Aert een mogelijke kans om te strijden om de zege aan zich voorbij zag gaan dóórdat hij Tom hielp? Zoals hij zelf zegt had hij sowieso niet kunnen sprinten voor de winst, omdat er nog drie vooraan waren.

Glorious 31 augustus 2020 om 10:05

Het is super om te zien dat Jumbo zo scherp is en dat ze echt het respect hebben vanuit het peloton. Geen gedoe met subklassementen en nu nog geen gele trui, het ziet er top uit allemaal.

john 31 augustus 2020 om 10:14

Ja het wordt nog wat met de jumbo,s nutteloos op kop fietsen ,en op moment suprême zijn ze spoorloos.Waar om al dat zinloos werk doen ander ploegen lachen zich een breuk

nummer3 31 augustus 2020 om 10:24

Wie miste er dan? Wellicht had Bennett er bij gezeten als hij zaterdag niet 2 keer op z’n plaat was gegaan. Verder allemaal volgens verwachting.

Romāns Vainšteins 31 augustus 2020 om 10:31

Deze gast redeneert altijd omgekeerd van het uitlachen als uitgangspunt richting de reden. Dat is geen discussie object.

AnderJ 31 augustus 2020 om 10:57

Op het moment suprême zat Van Aert bij Dumoulin en duwde hij hem aan.

nummer3 31 augustus 2020 om 11:02

Tsja, dat je geen fan van Jumbo bent, prima. Maar sommige mensen kunnen gewoon niet objectief naar een koers meer kijken, lijkt het wel.

MrKennedy85 31 augustus 2020 om 10:18

Je merkt aan alles dat de Belgische commentatoren moeite hebben met de rol van Wout. Ik denk zelf dat het voor hem prima is om dit jaar de tour in dienst te rijden en te focussen op de klassiekers als kopman. Volgend jaar misschien eens andersom.

Even wat anders: hoe kan ik uitschakelen dat ik pushberichten krijg bij belangrijke nieuwsberichten? Nu staat dat aan maar ik ga op vakantie en wil niet per ongeluk zo’n bericht zien als ik later op de avond de etappe terug ga kijken. Enige hulp wordt zeer gewaardeerd.

reusjen 31 augustus 2020 om 10:44

Je kunt in je telefoon bij de instellingen aanvinken welke apps er meldingen mogen geven.

MrKennedy85 31 augustus 2020 om 12:43

Ik heb niet de app, heb op de website toestemming gegeven. Dank iig voor de respons

reusjen 31 augustus 2020 om 14:28

Okee, dat kun je in de browser regelen. Maar Wielerflits.nl gaan en dan in de browser de meldingen uitschakelen. Ik weet niet welke browser je gebruikt, anders ff googlen op je browser en dan pushberichten uitzetten.

skylimit 31 augustus 2020 om 11:19

Hinken op twee gedachten is nooit goed in topsport. Als hij niet de instructies gekregen zou hebben deze Tour voornamelijk te knechten, had hij zaterdag en gisteren zeker wel zijn kans gegrepen. Nu was het zaterdag een beetje halfslachtig, en liet hij zich terugzakken toen het teveel gedrum werd.
Of hij nog kansen en vrijheid gaat krijgen, hangt van het verdere koersverloop af de komende weken.

Tripodboom 31 augustus 2020 om 11:25

Volgens mij stonden er twee renners stil bij TD dan zou die tweede Kuss geweest zijn.

madeinstars 31 augustus 2020 om 11:49

Nope. Was er maar één en dat was Wout.

Jooop 31 augustus 2020 om 11:50

Sporza weet dit onderwerp aardig in de lucht te houden. Elke dag een reflectie op de rol van Van Aert als helper.

Ben Geerts 31 augustus 2020 om 13:57

Klopt, alleen lopen ze helemaal voorbij aan wat die ploeggenoten voor Wout hebben gedaan in de Strade en Milaan-San Remo. Als je een heel klein beetje de wielersport volgt ….dan weet je toch dat het zo werkt……en tja…als je alleen maar tweespalt wil drijven in een ploeg of supporters……ga zo door. Wout is een hele grote meneer….maar weet precies hoe het werkt

Michelangelo 31 augustus 2020 om 15:40

Ik hoop ook vooral dat Wout zich niet gek laat maken door het gebazel van Wuyts, Planckaert en alle andere Belgen die hem voor eigen kans willen zien fietsen.

Persoonlijk lijkt Wout me meer dan happy met de rol waarin hij nu zit en de omkadering waar hij mee moet werken. En dat hij zich niet gek laat maken. Of laat opnaaien om dwars door de afspraken heen te fietsen.

Tot nu toe in ieder geval niks dan hulde voor hoe WvA zijn rol in de ploeg pakt. En geweldig om zo’n beest als waterdrager te hebben. Als je dan ook nog Gesink en Martin bezig ziet, dan is dat best een mooi ploegje….

Murcia 31 augustus 2020 om 12:29

Het is voor de vlaamse pers veel plezieriger om het over de geknevelde Wout te hebben dan over de ellende bij Lotto-Soudal. Bij mij gaat het nu het ene oor in en de andere uit.
Dat het zelfs al een ramp is voor Wout als hij in de rustigste fase van de koers een keer bidonnen gaat halen is op zich wel grappig.

Joost Mehrtens 31 augustus 2020 om 13:25

Vind het wel jammer voor Wout maar voor het winnen van de Tour is eigenlijk wel beter dat een andere ploeg nu de gele trui wil verdedigen en kopwerk zal verrichten.

Ligthning 31 augustus 2020 om 13:49

Verkeerde ploegtactiek van Jumbo tijdens de eerste twee ritten. Onnodig werk verrichten op kop van het peloton ? Waarom toch ? Om de kopmannen in een zetel te plaatsen ? Kom nou. Wat moeten al die andere kopmannen en kandidaat ritwinnaars dan zeggen, zij die hun ploeg niet op kop laten rijden. En met succes ! Tijdens de eerste rit kreeg Van Aert op het allerlaatste dan weer onvoldoende steun. Steun die hij had moeten krijgen van Gesink, Martin en nog een derde renner. Die steun hadden ze kunnen bieden indien ze zich voordien niet leeg hadden moeten rijden. Indien Van Aert in die versmallingen tijdens de laatste km van de eerste rit vooraan gehouden was, zou hij zeker op kracht meegespurt hebben voor de zege. Gisteren moest Van Aert dan bidons ophalen en werken. Terwijl hij een potentiële ritwinnaar was. Onbegrijpelijk. Wat wel goed was, was het op kop rijden en temporiseren tijdens de afdaling van de Turini. Maar dat kost geen kracht.
Tot wat zo'n verkeerde ploegtactiek kan leiden, zagen we gisteren in de finale van de rit. Het zich laten afzakken in de groep van Roglic, Dumoulin en Van Aert na de aanval van Ala, was verstandig en een goede zet. Maar bij de val van Dumoulin, iets wat op elk ogenblik kan gebeuren, zag je de zwakte en de verkeerde tactiek van de ploeg. Geen Bennett, geen Kuss (die er volledig doorzakte zonder gewerkt te hebben). Gelukkig had Dumoulin geen lichamelijk letsel, en was zijn fiets in orde, zodat hij weer op weg kon, aangeduwd door Van Aert. Indien hij meer tijd verloren was, en Van Aert voordien al weggevallen was, of niet sterk genoeg meer was om Dumoulin terug te brengen, dan had Jumbo een groot probleem.
Hopelijk laten ze nu het kopwerk aan de leidersploeg en aan de spurtersploegen. Ook dinsdag, in aanloop naar de slotklim. Dan zullen we zien of Bennett nog top is, en of de slechte dag van Kuss, eenmalig was. Ondertussen lacht INEOS in het vuistje. Jammer voor hen lijkt de topknecht voor de beklimmingen, Sivakov, door zijn valpartijen op dag een, nu al verloren voor de rest van de Tour. Tenzij hij toch nog herstelt voor de tweede Tourhelft.

Frank V 31 augustus 2020 om 14:04

JV valt niet veel te verwijten. Hij zat met zijn ploeg vooraan. Dus hij zat goed. Zij rijden met een onevenredig verdeelde dubbele motivatie AK & Rit. Ik had 'm niet om bidons gestuurd maar ik zag 'm niet winnen van Kristoff en ook gisteren niet mee met Alaphilippe. Die cols zullen best wat energie gekost hebben.

Headlines

Materiaalzone

Populair