Wout Poels zegeviert in koninginnenrit Tour of Britain

vrijdag 7 september 2018 om 16:23
Wout Poels zegeviert in koninginnenrit Tour of Britain

foto: Simon Wilkinson/SWpix.com

Wout Poels heeft de zesde etappe van de Tour of Britain op zijn naam geschreven. Onze 30-jarige landgenoot streed met Julian Alaphilippe en Hugh Carthy op de slotklim Whinlatter Pass om de ritzege en bleek de sterkste. Alaphilippe eindigde op de tweede plaats en nam de leiderstrui over van Primož Roglič. Carthy was derde.

De zesde etappe startte in Barrow-in-Furness in de noordwestelijke punt van Morecambe Bay. De bestemming was dezelfde plek als gisteren, de beklimming van de Whinlatter Pass. De rit droeg het stempel koninginnenrit omdat er meerdere beklimmingen op het menu stonden. De Whinlatter Pass – 3,2 kilometer aan 7% – was zelfs twee keer in het parcours opgenomen. De laatste keer lag de aankomst op de top.

Alaphilippe pakt seconden
Vanaf het startsein was het aanvallen geblazen, veel renners wilden in de vlucht van de dag zitten. Ook de wind speelde in de beginfase meteen een grote rol, wat zorgde voor waaiers. Niemand kreeg echter de ruimte, waardoor enkele renners kansen zagen bij de eerste tussensprint. Julian Alaphilippe en Bob Jungels pakten er enkele bonusseconden en deden goede zaken voor het klassement.

Uiteindelijk raakten vier renners weg, te weten Vasil Kiryienka, Tony Martin, James Shaw en Connor Swift. Terwijl de vier tempo maakten om hun voorsprong uit te bouwen, ging Primož Roglič in het peloton tegen de vlakte. De Sloveen van LottoNL-Jumbo zat echter snel weer op de fiets. Swift rondde vervolgens als eerste de top van de eerste klim van de dag, Hawkshead Hill. Ook op de tweede klim, Dunmail Raise, kwam hij als eerste boven.

LottoNL-Jumbo houdt tempo hoog
Het peloton onder aanvoering van LottoNL-Jumbo hield de kopgroep echter binnen schootsafstand; de tijdsverschillen werden nooit groter dan drie minuten. Swift was de man van de beklimmingen vandaag, want hij pakte ook op de derde (eerste passage Whinlatter Pass) en vierde klim (Fangs Brow) de volle buit. Bij het ingaan van de laatste vijftig kilometer hadden de vier vluchters nog 2’20” op het pak.

Pas aan de voet van de slotklim werden de vluchters weer ingerekend; op de flanken van de Whinlatter Pass barstte dan de strijd los. Al gauw werd de leiderstrui van Roglič onder vuur genomen, onder meer door Bob Jungels en Julian Alaphilippe. De Sloveen kon aanvankelijk volgen, maar moest dan toezien hoe Alaphilippe en Hugh Carthy afstand namen bij het ingaan van de laatste kilometer. Ook Wout Poels sloot vooraan aan.

Poels boekt derde seizoenszege
Poels bleek de sterkste vooraan en reed Alaphilippe en Carthy los in de laatste fase van de slotklim. Onze 30-jarige landgenoot van Sky derde zege van het seizoen, nadat hij ook al de beste was in de tweede etappe van de Ruta Del Sol en de vierde rit van Parijs-Nice. Alaphilippe moest weliswaar het hoofd buigen in de strijd om het dagsucces, maar mocht na afloop wel het podium op voor de leiderstrui.

Dit artikel delen:

43 Reacties

AZH 7 september 2018 om 16:26

Hij is klaar voor het WK

Grobbel 7 september 2018 om 16:26

Dat maakt het wel extra zuur dat een Team Sky met nota bene o.a. Froome, Thomas, en Kiryienka in de gelederen zo zwak voor de dag kwam in de ploegentijdrit, want dat kost Poels waarschijnlijk wel de eindzege. Alaphilippe zie ik dit niet meer uit handen geven.

moa 7 september 2018 om 16:29

Mooi toch hoe die mannen van WGG zich telkens top 10 plaatsen!

Samlambeej 7 september 2018 om 22:42

@mao
Inderdaad de laatste tijd veel Smith en Meurisse daarvoor Pasqualon en Dupont en GVK. Wie zit daar nog niet aan z’n plafond denk jij?

EddyB1958 8 september 2018 om 05:22

Xandro Meurisse verdient een WK selectie.

Baik-Baik 7 september 2018 om 16:31

Lekker hoor. Weining renners die in de finale meters Alaphillipe nog uit het wiel weten te rijden.

Pidcock trouwens ook al verbluffend!

Samlambeej 7 september 2018 om 16:32

Poels was altijd al de beste keus. Hij heeft die kwaliteiten om het finaal af te maken. . Of zijn we al vergeten hoe hij Froome de Zoncolan optakelde en een half jaar eerder de Angliru. Poels had daar altijd gewonnen ware het niet dat men gezamenlijk Contador zijn afscheid gunde.
Hij klopt hier de topfavoriet voor het WK, de muurhagedis en rasfinisher Alaphilippe.

tendam 7 september 2018 om 16:33

De beste keuze waarvoor? Dit is een mooie zege van Poels. Zijn vorm is echter zo onvoorspelbaar als het weer, voor het WK zegt dit niks.

Samlambeej 7 september 2018 om 16:40

@tendam
Dat komt omdat jij voor het weer afhankelijk bent van de plaatselijke waarzegger.Als hij echt zo onbetrouwbaar was, dan reed hij niet al jaren in het A-team van SKY. Voor een zogenaamde 'wisselvallige renner' heeft hij meer dan genoeg 'superdagen'.

vlek 7 september 2018 om 16:43

Superdagen kunnen uitstekend hand in hand gaan met wisselvalligheid..

Samlambeej 7 september 2018 om 16:47

@vlek Toevallig op de Zoncolan, de Angliru. Toevallig in de WP en daarna Luik-Bastenaken-Luik. Toevallig in elke derde week van een ronde die Froome won. asjemenou..

tendam 7 september 2018 om 16:49

@samlambeej
Hij heeft een keer LBL gewonnen. Kun je je nog meer prestaties in eendagskoersen herinneren van deze 31-jarige renner?

Hij is een topper. Af en toe. Maar je weet nooit wanneer. Rijdt iedereen eraf in de Tour als knecht voor Froome, paar weken later op de Spelen lost hij op 50 km vam de finish.

Samlambeej 7 september 2018 om 16:57

@tendam
8ste in Plouay
6de in Milaan Turijn
4de in de Waalse Pijl
5de in Milaan Turijn
9de in de Strade Bianche … en dat terwijl hij met moeite 3 eendagskoersen per jaar rijdt en Sky zijn seizoen indeelt op de 3de week van een grote ronde.

tendam 7 september 2018 om 17:02

@samlambeej
Heb jij hem als (semi-)kopman in een oranje shirt ooit iets zien doen?

Ik vind Poels een goede renner hoor. Op supersteile klimmen zoals de Angliru misschien wel de beste renner ter wereld. Maar hem kopman maken heeft niet zoveel zin, je weet het bij hem echt nooit.

Samlambeej 7 september 2018 om 17:52

@tendam Vergelijk het niet met voetbal. Hoeveel kansen heeft hij daar dan toe gehad?
Welgeteld 1! De Olympische Spelen en in Firenze deed hij niet mee.

GekkeHenkie 7 september 2018 om 17:55

@tendam
Volgens mij gedijt Poels goed in het strakke keurslijf van sky, maar heeft hij moeite als niet alles voorgekauwd wordt.

Ik heb wel eens viavia gehoord dat Poels bij de olympische spelen bijvoorbeeld pas uit bed kwam terwijl de rest van de ploeg ging inrijden voor de start. Dat zal vast een beetje overdreven zijn. Maar ik denk dat het wel iets zegt over het mindere presteren van hem op de OS.

Misschien moet Veneberg ff bij sky aankloppen voor een schema voor aankomend wk, of misschien heeft hij zelf tegenwoordig beter door hoe hij om moet gaan met Poels. Maar ik denk dat als Poels het idee heeft dat hij kans maakt, het allemaal al een stuk beter gaat.

Mwielerfan 7 september 2018 om 19:32

Hij is bij sky nooit kopman in grote wedstrijden en dat is niet voor niets.

Jacco van Stierop 7 september 2018 om 21:34

Deze zege is inderdaad geen graadmeter voor het WK maar zijn wisselvalligheid is dat natuurlijk evenmin. Heb weinig met Poels maar van de Nederlandse WK-selectie is hij één van de weinige renners die weleens een rit in lijn wint. Logisch om hem mee te nemen en wie weet heeft hij een goede dag.

de oudste 7 september 2018 om 16:34

Niemand iets te zeggen over de Jumbo’s ??

tendam 7 september 2018 om 16:37

Wat moet je erover zeggen? Roglic was niet goed genoeg, hij blies zich op. Jammer voor hem.

Grobbel 7 september 2018 om 16:38

Roglic is al het hele seizoen wereldtop geweest; dat het vandaag een keertje op lijkt te zijn is gewoon jammer, maar niet meer dan dat. Van die andere drie in de top 10 kon je eerlijk gezegd ook niet verwachten dat ze meeschoven met Poels en Alaphilippe.

vlek 7 september 2018 om 16:39

Die hadden vandaag een betere kopman verdiend. Zoiets?

Grobbel 7 september 2018 om 16:41

Overigens al de vierde keer dat Poels een etappe in deze ronde wint. Sterker nog, hij won een rit bij elke keer dat ie deelnam zelfs. Mooi rijtje. :)

Luca Quasi 7 september 2018 om 17:46

4x de Koninginnerit ook?

marehoek 7 september 2018 om 16:43

Die 2 geweldige reporters nee Wout
zou hier niet voor de overwinning kunnen gaan.
Maar ja ” professor” Traksel heeft ook een hoge pet op van de UCI en
noemt Tony Martin niet slim, dan durf je toch als je zelf niets te vertellen hebt en die andere “reporter” de man van de voornamen hoor je geen tegenwoord geven.
Proficiat Eurosport met deze .

Merlinappa 7 september 2018 om 16:48

Mooi raadsel weer. Hoe verzin je ze toch telkens? :D

LucasR 7 september 2018 om 16:50

Haha! :D

Covadonga 7 september 2018 om 19:29

Lol

Joachim Agostinho 7 september 2018 om 16:48

Die Chris Hamilton van Sunweb doet het ook best aardig.

ghostwriter 7 september 2018 om 16:49

Roglic is dit jaar in ieder geval een stuk sterker in de Tour of Britain dan vorig jaar. Toen was hij wel in topvorm tijdens de tijdrit van het WK. Ik denk dat Roglic tijdens de wegrit van het WK en daarna in de Ronde van Lombardije waarschijnlijk wel weer in topvorm zal zijn.

Welleke 7 september 2018 om 16:51

Mooie overwinning hier. Dacht het even te kunnen zien want er komt zo’n mooie video onder het artikel te staan, maar dat bleek na de reclame over de Vuelta te gaan…

Poels moet inderdaad wel balen van de TTT, dit rondje had hij kunnen winnen!

Col du Bramont 7 september 2018 om 17:45

Prima overwinning die je hoog in mag schatten.
Hij is klaar voor het WK, waar hij in deze vorm in de finale ver kan raken.

Mwielerfan 7 september 2018 om 19:39

Waarom zo hoog? Roglic Thomas en froome uit vorm. Vooral alaphilippe verslagen. Die is goed en wint veel maar er is wel vaker een berg te lang voor hem

horsm 7 september 2018 om 17:51

Als ik dat zo zie zou ik eerder Poels san Mollema WK kopman maken

rvb 7 september 2018 om 17:56

WP 4 WC

marehoek 7 september 2018 om 18:08

Wout geeft Alaphilippe een mentale klap toe voor de WK.

Lalsacien 7 september 2018 om 18:19

En Flip rijdt zijn eerste koers sinds de Tour volgens mij, is dus voorlopig nog niet in vorm…..

EddyB1958 8 september 2018 om 05:18

Alaphilippe heeft de Classica San Sebastian tussenin nog gewonnen.

simonvanderzee 7 september 2018 om 19:24

Wat is er met Koen Bouwman aan de hand, finisht als één na laatste

vlek 7 september 2018 om 19:26

Hard onderuitgegaan een paar dagen terug, gisteren zijn ballen eraf gedraaid om de leiderstrui te pakken met zijn kopman en vandaag gereden met die leidertrui binnen de ploeg.

itty 7 september 2018 om 20:22

Een vrije rol toch minimaal op WK. Van Bauke is het beste af. Met Poels Kelderman en Dumoulin kun je een eind komen. En dan maar kijken wie de beste is.

Andreotti 7 september 2018 om 20:29

Zou hem ook nooit alleen kopman maken. Daar heeft hij al veel te vaak een slechte dag op het moment supreme voor gehad. Maar ALS hij die superdag heeft…. dan zou het eeuwig zonde zijn. Maar het zou mij niks verbazen als het gewoon weer helemaal niks zou zijn in het oranje shirt en dan heb ik toch echt heel veel meer vertrouwen in Dumoulin, Mollema en ook zelfs Kelderman (alleen weet die zelfs niet meer wat hij kan). Maar hem beschermen moet je wel doen voor het geval dat.

Verder een verbluffend mooie overwinning natuurlijk. Alaphilippe is echt een wereldtopper op die soort aankomsten en die legt het er toch mooi even op !

Floris 7 september 2018 om 20:58

Knap van Poels en een dit seizoen zeldzame nederlaag voor Roglic. Zat er natuurlijk in, maar stiekem hoopte ik al op zijn vierde eindwinst dit jaar.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.