‘WorldTour op de schop vanaf 2015’

vrijdag 1 november 2013 om 16:00
peloton italië

foto: Sirotti

De internationale wielerunie UCI gaat tussen 2015 en 2020 de WorldTour drastisch veranderen. Het Italiaanse Ciclo Web lekte een document uit, waarin alle plannen staan voor de opnieuw ingerichte hoogste afdeling. Koersdagen verminderen, wedstrijden verdwijnen van het WorldTour-podium, minder ploegen in WorldTour en een formatie mag minder renners in dienst hebben. Dat zijn de grootste maatregelen die de UCI treft.

Momenteel bestaat de WorldTour uit 154 koersdagen en overlappen onder andere Parijs-Nice en Tirreno-Adriatico elkaar. In de nieuwe planning telt de hoogste afdeling nog maar 120 koersdagen en vallen rittenkoersen, vanaf 2017, niet meer samen op bepaalde data.

De WorldTour begint met de Tour Down Under in januari. De grote rondes – de Giro, de Tour en de Vuelta – blijven zoals ze nu opgesteld zijn. Alle andere meerdaagse WorldTour-koersen mogen vanaf dan nog maximaal zes dagen lang duren.

Daarnaast degraderen meerdere koersen naar een lagere divisie. Onder meer de Eneco Tour, Ronde van Catalonië en de Ronde van Romandië dalen af naar een lagere afdeling. Ploegen die deel uitmaken van de WorldTour hoeven dus niet hier te starten, alleen in WorldTour-wedstrijden zijn zij verplicht te verschijnen. Ook blijven de WorldTour-koersen wildcards uitdelen aan ploegen uit de tweede divisie.

Zestien ploegen zullen uitmaken van de WorldTour, dit betekent dat er twee formaties zullen degraderen. Hieronder zit een divisie van acht ploegen, die maximaal vijftig koersdagen op de kalender hebben staan.

Tevens worden de selecties van de ploegen kleiner. Momenteel mogen de teams nog maximaal 30 renners onder contract hebben staan, vanaf dan zijn dat er slechts 22 (Team A), die in de drie hoogste koersdivisies uit mogen komen. Daarnaast is er een ploeg van acht à tien renners (Team B), die niet in de WorldTour en de categorie eronder zullen rijden, maar in de derde, de vierde en de vijfde divisie.

Eerder al sprak de UCI uit om aan de wens van de ploegen en renners, dat het seizoen te lang duurt, te voldoen en de kalender te veranderen, waarbij ook de promotie/degradatie regeling naar voren kwam.

Dit artikel delen:

Net binnen

Populair

Materiaalzone