Women’s Tour trekt prijzengeld gelijk aan Tour of Britain voor mannen

Women’s Tour trekt prijzengeld gelijk aan Tour of Britain voor mannen

Amy Pieters won vorig jaar de tweede etappe - foto: Alex Whitehead/SWpix.com

donderdag 8 maart 2018 om 09:17

De Women’s Tour verdeelt vanaf dit jaar evenveel prijzengeld als de Tour of Britain bij de mannen. Dat maakte de organisatie bekend tijdens de presentatie voor het parcours. Hoofdsponsor OVO Energy is mede verantwoordelijk voor deze grote stap.

Alle premies worden gelijkgetrokken, die van elke ritwinnaar maar ook die van elke truidrager. Het totale prijzengeld voor de vijfdaagse bedraagt vanaf dit jaar 90.000 euro. Dat was afgelopen seizoen nog 35.000 euro, wat betekent dat de prijzenpot groeit met meer dan 250%.

“Onze aankondiging is een zinvolle stap in de richting van gendergelijkheid in het fietsen en we zijn trots om onze rol te spelen bij de ondersteuning van de ontwikkeling van vrouwensport”, zegt Chris Houghton, CEO van OVO Energy. Zijn energiebedrijf blijft de komende twee jaren hoofdsponsor van de Women’s World Tour-koers.

Koersdirecteur Mick Bennett is verheugd met de grote betrokkenheid van OVO Energy. “Hun passie en steun voor het evenement zullen de ontwikkeling van de sport en de Women’s Tour verder verbeteren”, zegt Bennett. Het parcours dat hij presenteerde gaat voor het eerst in de vijfjarige geschiedenis over de Engelse landsgrenzen. Wales ontvangt de Women’s Tour voor de slotrit, die finisht in Conwy, North Wales. Vorig jaar ging de eindwinst naar Katarzyna Niewiadoma.

flag-gb OVO Energy Women’s Tour 2018 – Rittenschema
Woensdag 13 juni – Etappe 1: Framlingham – Southwold
Donderdag 14 juni – Etappe 2: Rushden – Daventry
Vrijdag 15 juni – Etappe 3: Atherstone – Royal Leamington Spa
Zaterdag 16 juni – Etappe 4: Wychavon District – Worcester
Zondag 17 juni – Etappe 5: Dolgellau – Colwyn Bay

Dit artikel delen:

13 Reacties

Chasse_patate 8 maart 2018 om 09:38

en terecht

0
EdEnd 8 maart 2018 om 09:54

Nu nog even veel exposure in de media en dan gaat het echt nog beter worden. De namen van die rensters moeten gaan leven bij het publiek, dan wordt het vanzelf nog leuker om naar te kijken. Maar dit is een goede start in ieder geval!

0
Puffin87 8 maart 2018 om 10:13

Prima hoor. Maar fietsen ze dan ook dezelfde afstanden?
Ik vind het soms zo krom dat alles koste wat kost gelijk moet worden getrokken.
Bij de grandslams in het tennis bijv. Mannen en vrouwen krijgen evenveel prijzengeld, maar de mannen spelen best-of-5, en de vrouwen best-of-3. Waarom dan evenveel prijzengeld?
Iemand die op ons werk halve dagen werkt krijgt ook niet evenveel betaald als iemand die volle dagen werkt..

0
albertooo 8 maart 2018 om 11:17

@puffin87
Symboolpolitiek.
De 'genders' of in normale taal geslachten, zijn natuurlijk op alleen al biologisch vlak niet gelijk, maar we leven in een verlichte maatschappij van op papier vrijheid, gelijkheid, broederschap. Voor gelijkheid worden de andere twee echter opgeofferd. Vrijheden zijn er onterecht veel te veel in de ogen van opiniemakers, en broederschap als woord moet verboden worden, het liefst vervangen door medemensschap.

0
Vlinder 8 maart 2018 om 12:00

@Puffin. Zo raar is dat toch niet? Als je het in verhouding bekijkt dat men naar fysiek vermogen op de top presteert is het in principe gelijk. Mannen zijn fysiek sterker dus om een gelijkwaardig resultaat te hebben moeten ze ook fysiek meer leveren. Wielrenners en rensters krijgen toch niet per kilometer of per uur betaald? Overigens willen veel rensters ook wel langer koersen maar het kan in een aantal gevallen ook niet omdat de mannenwedstrijd dan in de problemen komt (als het op dezelfde dag valt)

Ik vind het verder een hele goede ontwikkeling, dit trekt het vrouwen wielrennen naar een hoger niveau. Alleen maar goed.

0
illu 8 maart 2018 om 12:13

Tja… ze brengen echter ook geen gelijke unkomsten binnen… dus dan moeten de vrouwen vanaf nu betalen aan de tv zenders om evenveel op te brengen als de mannen?

Vind het trouwens opzuch niet slecht, maar het is gewoon niet realistisch op het moment (maar mogelijk.een stap naar de toekomst?)

0
Emergo 8 maart 2018 om 12:53

@Illu “Gewoon niet realistisch op dit moment” : zo kunnen we nog vele jaren vooruit, gelukkig zijn er nu die er positiever over denken.

0
schipperaar 8 maart 2018 om 12:58

@puffin
Eigenlijk mogen ze best meer verdienen omdat ze drie/vier uur lang strijd leveren waar de mannen soms maar een klein kwartiertje en het gemiddelde elkaar nauwelijks ontloopt, daarnaast moeten ze op tijd zijn voor de kinderen waar de mannen nog lang na kunnen bomen, terecht dus.

0
albertooo 8 maart 2018 om 13:09

@Vlinder
Waarom worden topamateurs niet betaald zoals profs? Ze zijn fysiek zwakker, maar ze doen even hard hun best. Waarom wordt niet in alle sporten hetzelfde salaris uitgekeerd? Waarom zou een kreupele geen professionele marathonloper mogen worden, als hij zo hard traint als hij kan? Sport is echter altijd zoals het echte leven geweest; hard werken loont, en hoe harder hoe beter. Het publiek wil de uitblinkers zien, geen participatiemedailles.
Uiteraard is het aan de organisaties van evenementen om zelf te bepalen hoe zij de atleten op waarde schatten en belonen.

0
Vlinder 8 maart 2018 om 13:37

@Albertooo. Dan hebben wij een andere visie op vrouwentopsport denk ik; ik zie hun prestaties namelijk niet als participatiemedailles. Ik denk ook dat de rensters er even hard voor werken als de renners. Amateurs en profs is ongeacht sekse verschillend. Wat mij betreft zijn de medailles bij bijvoorbeeld de ‘reguliere’ olympische spelen even veel waard als bij de paralympische spelen. Zij zouden hetzelfde mogen ontvangen aan prijzengeld.

0
albertooo 8 maart 2018 om 13:53

@Vlinder
De kwestie is dat het prijzengeld voor vrouwen gekoppeld is aan dat van mannen, dat mannen al dan niet harder fietsen of trainen is niet van zulk groot belang. In plaats van een onafhankelijke wedstrijd voor vrouwen met eigen sponsoring, wordt nu een groot deel van het algemene budget gealloceerd naar een secundaire wedstrijd. Nogmaals, eigen keus van de organisatie, maar niet een die ik zou maken.

0
AndriesW 8 maart 2018 om 14:40

@albertooo
Ik ben het helemaal met je eens. Goede analyse in je eerste bericht.

Wel belachelijk dat er nog steeds geen Olympische Spelen worden georganiseerd voor mensen met motivatieproblemen.

0
Vlinder 8 maart 2018 om 15:19

@ Albertooo, ik snap je punt wel maar in deze gaat het niet op volgens mij. De Women’s tour wordt los verreden van de mannen. En de wedstrijd Sponsor OVO Energy heeft volgens mij gewoon meer prijzengeld beschikbaar gesteld, als ik het goed heb begrepen investeren ze extra. Het geld van de prijzengeld van de mannen wordt niet minder. OVO Energy sponsort beide koersen en heeft besloten dat topsport van mannen en vrouwen gelijkwaardig beloond moeten worden. Jij ziet het als een secundaire wedstrijd en dat mag uiteraard maar dat geld niet voor iedereen. Ik hou net zo veel van de vrouwenkoersen. Het wordt alleen minder vaak uitgezonden.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone